PDA

Archiv verlassen und diese Seite im Standarddesign anzeigen : 1658’deki TVRCICVM IMPERİVM

dertli4u
18.05.05, 21:00
1658’deki TVRCICVM IMPERİVM

yani Türk İmparatorluğu

BAKAN Gönül’ün odasının duvarında yeni bir harita var. Altında ‘1658 Johannes Janssonius hazırladı. Halen Viyana’daki Avusturya Kütüphanesi’nde bulunuyor’ diye yazıyor. 7 yaşında tahta çıkıp 39 yıl tahta kalan Avcı Mehmet dönemi. IV. Murad’ı kendine model alan Sadrazam Köprülü Mehmed Paşa’nın Kanuni devrini yeniden yaşattığı dönem olarak anılıyor.

Gönül ‘Bu haritayı Viyana’da buldum. İstedim’ diyor.

Atlasın metin bölümünü okuyorum. Osmanlı İmparatorluğu’nun sınırlarını ayrıntılarıyla veriyor ve ‘İstisnasız sadece Türk’ü efendisi olarak tanır. Onun genişliği o kadar büyük ve güçlüdür ki, eskiden Romalıların hakim olduğu dünyaya Türkler hakimdir ve onlar yönetirler’ diye yazıyor. Haritanın en üstünde ise Türkçe ‘Türk İmparatorluğu’ yazısı var. Şaşırıyorum. ‘Neden Osmanlı İmparatorluğu yazmadınız?’ diye soruyorum. Gönül alt köşede Osmanlı Padişahı’nın tahtının altındaki ‘TVRCICVM IMPERİVM’ yazısını gösteriyor.

Gerçekten de Avusturyalı haritacı ‘Türk İmparatorluğu’ diye yazmış.

Hürriyet Gazetesi 18.Mayis.2005

Istanbuler
18.05.05, 21:12
1658’deki TVRCICVM IMPERİVM

yani Türk İmparatorluğu

BAKAN Gönül’ün odasının duvarında yeni bir harita var. Altında ‘1658 Johannes Janssonius hazırladı. Halen Viyana’daki Avusturya Kütüphanesi’nde bulunuyor’ diye yazıyor. 7 yaşında tahta çıkıp 39 yıl tahta kalan Avcı Mehmet dönemi. IV. Murad’ı kendine model alan Sadrazam Köprülü Mehmed Paşa’nın Kanuni devrini yeniden yaşattığı dönem olarak anılıyor.

Gönül ‘Bu haritayı Viyana’da buldum. İstedim’ diyor.

Atlasın metin bölümünü okuyorum. Osmanlı İmparatorluğu’nun sınırlarını ayrıntılarıyla veriyor ve ‘İstisnasız sadece Türk’ü efendisi olarak tanır. Onun genişliği o kadar büyük ve güçlüdür ki, eskiden Romalıların hakim olduğu dünyaya Türkler hakimdir ve onlar yönetirler’ diye yazıyor. Haritanın en üstünde ise Türkçe ‘Türk İmparatorluğu’ yazısı var. Şaşırıyorum. ‘Neden Osmanlı İmparatorluğu yazmadınız?’ diye soruyorum. Gönül alt köşede Osmanlı Padişahı’nın tahtının altındaki ‘TVRCICVM IMPERİVM’ yazısını gösteriyor.

Gerçekten de Avusturyalı haritacı ‘Türk İmparatorluğu’ diye yazmış.

Hürriyet Gazetesi 18.Mayis.2005

"Devlet-i Ali Osman" demek zor geliyordu herhalde Viyanalilara.

dertli4u
18.05.05, 22:09
"Devlet-i Ali Osman" demek zor geliyordu herhalde Viyanalilara.

kelimelerin manasi bakimindan mi (yani osmanlinin büyüklügü) yoksa grammer bakimindan mi zor geliyordu, bilemiyecegim..o tarihlerde henüz yasamiyordum..:)