Archiv verlassen und diese Seite im Standarddesign anzeigen : Avrupa Birligi/Ic politikaya etkisi
@arkadaslar
Milliyet Gazetesi yazari Can Dündar, Avrupa Birligini degerlendiriyor.
Sakin kafayla okuyup, yorumlamaniz icin, kisaltarak asagiya aliyorum.
Bu satirlarin yazari "asiri milliyetci", falan degil, türk basininin sosyalist yazarlarindan biri..kendisi, türkiyenin AB ye girme cabasini destekleyen biri.
yazilari okuyunca, bazi satirlar bize hic yabanci gelmiyor..sanki bize birseyler anlatilmak isteniyor..
yillardir, milli endiselerini anlatmak isteyenler anlatamadi..acaba, avrupa anayasasi referandumu sonuclari, bazi konulari anlamamiza yardimci olacak mi?
ne dersiniz?
Bir dönüm noktası
Öğrencilere ana babalarından önce "Avrupa Anayasası" soruldu. Okul sandıklarından yüzde 71 oranında "Hayır" oyu çıktı. Bu, dünkü referandumda çıkandan da yüksek bir orandı.
* * *
Kışın "Avrupa Kimliği" konulu bir akademik toplantı için gittiğimiz Amsterdam'da Hollandalıların ağzından şunu duymuştum:
"Çokkültürlülük öldü. Hollanda pişman oldu ve başa döndü".
Bugüne dek farklı kültürleri bir arada yaşatmak için kamu fonları ayıran Hollanda "Alt kültürlerin baskısını azaltmak lazım. Yoksa ülke içinde farklı ülkeler oluşuyor" demeye başlamıştı.
AB'nin Türkiye'ye, anadilde eğitim, azınlık hakları için baskı yaptığı dönemde Hollanda, anadilde eğitime son veriyor, kamu radyosunda azınlıkların yayın saatlerini sınırlıyor, TV'deki yayını da kaldırıyordu.
Dahası bundan böyle Hollandaca ve Hollanda kültürü sınavından geçemeyenler, göçmen yakını dahi olsalar ülkeye alınmayacaktı.
* * *
Hollandalı tarihçi Geert Mac "Zihnimizin kapılarını açtık ve korkularımızı dışarı vurduk" diye özetliyor bunu...
Avrupa içe kapalı bir Hıristiyan kulübü olma yolunda ilerliyor.
* * *
Fransa ve Hollanda'dan gelen "Hayır" isyanını küçümseyenler "Önemli değil, AB anayasasız da yürür" diyor.
Oysa Avrupa tarihi bir dönüm noktasında...
Batı, çokkültürlülük, entegrasyon, egemenlik devri, azınlık hakları, sosyal devlet gibi temel değerlerinden vazgeçmeye gidiyor.
* * *
yazinin tamami:
http://www.milliyet.com.tr/2005/06/02/yazar/dundar.html
Can Dündarin iki gün önceki yazisi da önemli tespitler yapiyor.
AB, gençliği kaybetti
Fransa'da referandum sonucu açıklandığında sevinç çığlığı atanlara dikkat ettiniz mi?
Çoğu gençti...
Türk kampüslerinde de durum aynı:
"AB" dendi mi, herkes ayağa kalkıyor.
* * *
Oysa 10 yıl önce Avrupa gençlerinin 3'te 1'i kendini Fransız, İngiliz, Alman değil, "Avrupalı" olarak görüyordu.
"Avrupalılık"; "çok kültürlülük", katılımcı demokrasi", "sivil toplum", "çevre duyarlılığı" vb. anlamına gelen bir üst kimlikti.
İlk nedeni ekonomik:
Ve nihayet kültürel gerekçe:
Atlantik esintileri taşıyan anayasaya verilen "Hayır" oylarının arkasında Avrupa'nın derinleşen "kimlik krizi" de var.
* * *
Fransa (da Türkiye gibi) nicedir kendi kendine "Biz kimiz" sorusunu soruyor. Çünkü globalleşmenin gölgesindeki Avrupa entegrasyonu yerel kültürü tahrip eden, tek kültürü dikte eden bir etki yapıyor.
Bir örnek verelim:
"Cafe", Fransa'nın simgelerinden biri... Ancak son 20 yılda Fransa'da bağımsız işletmecilere ait bar ve cafelerin 4'te 3'ü kapandı. Yerine Starbucks gibi Amerikan orijinli küresel zincirler açıldı.
Bir de Hollywood'un Fransız sinemasını geriletmesini düşÃ¼nün;
McDonald's'ın koca Fransız mutfağını yok etmesini,
MTV'nin Avrupa'da her gencin odasına girmesini,
Disney'in Paris'e bayrak dikmesini,
Fransızların "Hayır"ı, bu küresel kültürel taarruza ve AB'nin korunma ambargosuna da bir "Hayır"dır.
* * *
yazinin tamami icin:
http://www.milliyet.com/2005/05/31/yazar/dundar.html
@Dertli baba
can dündari da sosyalist yaptin? senin fikrine uymayan herkes sosyalist herhalde:D artik komunist sosyalist kalmadi kardes uyan:D
yaziya gelince, evet oldukca dogru bir tespit yapmis o kadar.. ne kastediyorsun. bir seyler anlatmak istiyor diye?
@Dertli baba
can dündari da sosyalist yaptin? senin fikrine uymayan herkes sosyalist herhalde:D artik komunist sosyalist kalmadi kardes uyan:D
yaziya gelince, evet oldukca dogru bir tespit yapmis o kadar.. ne kastediyorsun. bir seyler anlatmak istiyor diye?
@babasultan piramses
yazi ile ilgili yorum yapsan ya be kardesim...
yazinin icindeki bazi kisimlarin, bize birseyler anlattigini kasdediyorum..hizli okumussun, manalar karismis.
can dündar sosyalist degil deme sakin, kendimi messe turmdan asagi atarim.
artik komunist sosyalist kalmadida, sanki eskiden dogru dürüst sosyalist/komunist mi vardi? oda ayri bir konu..
libos derim kizarsin, sosyalist derim kizarsin.
memlekette sevdigim ve gercekten sosyalist oldugu icin daha cok sevdigim bir iki yazardan biri olan can dündar a laf söyletmem, ona göre..
demek istedigim suydu dertli;
hemen kötü, özgürlükleri ve evrenselligi, hosgörüyü kisitlayan bir örnek bulunca "bak biz hakliymisiz diyorsunuz ama daha detayli düsünmek lazim..
amerika teröre karsi savas actiginda, türkler sevindi, bak amerikada özgürlükleri kisitlayip terör belaisni anladi ve bizim yolu secti dendi.. fransa okullarda türban olayina karsi harekete gectigi zaman keza yine..
türkiyenin konumu ile bu durumlar cok farkli..
avrupada anayasalara hayir denmesinin sebeblerinde ekonomik, issizlik korkusu, falan distan dir genelde..dogu avrupa yayilmasi büyük direnc yaratmis gibi.. unternehmenler icin iyi, yatirim demek ucuz ülkelere, ama burdaki siradan vatandas isini kaybeder korkusuyla davraniyor.. ayrica bu son dönemlerdeki müslüman hristiyan kültür catismalari, hollanda daki cinayaet, multikultinin iflasi gibi seyler hepsi birden etkendir..
hollanda gibi uyusturucudan tut bilmem neye kadar herseyin serbest oldugu bir ülke ile bizim kendimi bildim bileli otoriter ceberrut olan devletimiz bir degil. en iyisi hollanda ile türkiyenin ortasini tutturmak lazim:)
arkadaslar, bence Türkiye artik sahne arkasindan bosanma pazarligina baslamasi gerekiyor. Mesela gümrük birliginin Türkiye actigi 35 Milyar US$ zararin tanzimati karsiliginda adaylik gericekilebilir.
Ne dersiniz?
Istanbuler
02.06.05, 12:14
arkadaslar, bence Türkiye artik sahne arkasindan bosanma pazarligina baslamasi gerekiyor. Mesela gümrük birliginin Türkiye actigi 35 Milyar US$ zararin tanzimati karsiliginda adaylik gericekilebilir.
Ne dersiniz?
Ohohoho... O zaman gercekten bütün dünyanin alay konusu oluruz...
?? yalnizca Askerce Vatanin cikarini aramak yetmiyor. Bunlar pazarlik yapmadan kipirdamaz insanlar.
Alay konusu olacagiz derken - bir bugünkü hiristiyan Medyasinda türkiyenin cercevesine bakmamizda fayda olur.
Istanbuler
02.06.05, 12:48
?? yalnizca Askerce Vatanin cikarini aramak yetmiyor. Bunlar pazarlik yapmadan kipirdamaz insanlar.
Alay konusu olacagiz derken - bir bugünkü hiristiyan Medyasinda türkiyenin cercevesine bakmamizda fayda olur.
Güzel de, tazminati neye dayandiracagiz? Kimse kimseye zarar etmeme garantisi vermedi ki. Imza atilmis, bütün sartlariyla kabul edilmis gümrük birligi. Isin tuhafi, hayirci Fransizlar da gümrük birliginden zarar ettiklerine inaniyorlar.
Exporten aus den EU-Ländern in die Türkei gegenüber den
Importen der EU-Länder aus der Türkei ergibt eine Differenz (fehlende Einnahmen der Einfuhrzölle).
Naturgemäß kann ein einziges Land nicht soviel "exportieren" wie mehrere "EU-Länder". Und jetzt sollen wir die Zollunion auch noch auf die 10 Armenhäuser Europas ausdehnen, die letztes Jahr in EU reingekommen sind. :mad:
Also expost kann man natürlich nicht sich beschwerden, weil man Verluste gemacht hat. Aber;
der Beitritt zur Zolluniun war mit der EU-Perspektive verbunden. Und weil nunmehr Fakten geschaffen werden, um eben diese Perspektive zu zerstören, kann man von einseitigem Vertragsbruch sprechen und Nachverhandlungen oder aber in letzter Konsequenz Wiedergutmachung verlangen.
Meine Meinung.
Istanbuler
02.06.05, 13:14
Exporten aus den EU-Ländern in die Türkei gegenüber den
Importen der EU-Länder aus der Türkei ergibt eine Differenz (fehlende Einnahmen der Einfuhrzölle).
Naturgemäß kann ein einziges Land nicht soviel "exportieren" wie mehrere "EU-Länder". Und jetzt sollen wir die Zollunion auch noch auf die 10 Armenhäuser Europas ausdehnen, die letztes Jahr in EU reingekommen sind. :mad:
Also expost kann man natürlich nicht sich beschwerden, weil man Verluste gemacht hat. Aber;
der Beitritt zur Zolluniun war mit der EU-Perspektive verbunden. Und weil nunmehr Fakten geschaffen werden, um eben diese Perspektive zu zerstören, kann man von einseitigem Vertragsbruch sprechen und Nachverhandlungen oder aber in letzter Konsequenz Wiedergutmachung verlangen.
Meine Meinung.
Refa, sie haben immer ausdrücklich gesagt, dass der Beitritt nicht sicher ist. Also haben sie den Beitritt der Türkei auch nie garantiert.
Die priviligierte Verarschung schließt eine Mitgliedschaft auch dann aus, wenn Kopenhaag'er Kriterien von der Türkei erfüllt werden. Sie hatten "garantiert" sicher nicht, aber eingestanden falls diese erfüllt werden, dann auch eine VOLLMITGLIEDSCHAFT anstünde.
Der weitere Weg hin zu einer "Priviligierten" kann für die Türkei nur bedeuten; Türkei die EU-Kolonie.
Definition:
Die Kolonie ohne eigene politische und ist ein auswärtiges abhängiges Gebiet eines Staateswirtschaftliche Macht. Die Bildung von Kolonien ist ein wesentliches Instrument der Machtausdehnung imperialistischer Staaten.
Im Übrigen gilt; "zararin neresinden dönersen kardir."
Istanbuler
02.06.05, 14:09
In dem Falle einer wasweissich Partnerschaft soll die Türkei aus der Zollunion austreten, da dieser Vertrag ohne Zustimmung der EU Partnerschaften zwischen der Türkei und dritten Ländern ausschließt.
Es darf aber nie so sein, dass man für die volle Mitgliedschaft alle Gespräche führt und dann duch die Kompromisse eine Partnerschaft bekommt. Man muss es klar wissen, was man am Ende bekommen wird. Nur so kann man vernünftig verhandeln. Ich merke, dass CDU und Co. das anders wollen...
hemen kötü, özgürlükleri ve evrenselligi, hosgörüyü kisitlayan bir örnek bulunca "bak biz hakliymisiz diyorsunuz ama daha detayli düsünmek lazim..
avrupada anayasalara hayir denmesinin sebeblerinde ekonomik, issizlik korkusu, falan distan dir genelde..dogu avrupa yayilmasi büyük direnc yaratmis gibi.. unternehmenler icin iyi, yatirim demek ucuz ülkelere, ama burdaki siradan vatandas isini kaybeder korkusuyla davraniyor.. ayrica bu son dönemlerdeki müslüman hristiyan kültür catismalari, hollanda daki cinayaet, multikultinin iflasi gibi seyler hepsi birden etkendir..
hollanda gibi uyusturucudan tut bilmem neye kadar herseyin serbest oldugu bir ülke ile bizim kendimi bildim bileli otoriter ceberrut olan devletimiz bir degil. en iyisi hollanda ile türkiyenin ortasini tutturmak lazim:)
Gözüm benim
benim buraya aktardigim yazilarda zaten senin yazdiklarinin aynilari yaziyor..
"siz" derken gene herkesi birbirine karistiriyorsun.
istersen, ben, kisaca kendi fikrimi söyliyeyim..o bahsettigin "siz" kelimesinden kurtulurum belki:cool:
1-avrupa birligi, kendisine cok yüksek bir hedef secti..citayi cok yüksege koydu..bence 25 devleti tasiyamiyacak.
2-dünya üzerinde kültürel mücadeleler tarih boyunca bitmedi, gelecekte de devam eder diye düsünüyorum.
3-AB nin, ilk baslardaki gibi, yeni üyelerine ekonomik destek imkani bitme derecesine gelmistir..bundan sonra katilacaklar, sadece ucuz is gücü ve dolaysiyla, büyük tröstlerin daha cok kar etmesine yardimci figüran olacaklardir.
4-globallesmenin su anki hedefi olan 2012 ye kadar, dünya konjukturel durumunda fazla bir degisim olmaz..
5-AB sosyal devletler olma fonksiyonunu askiya almistir..su anda hazirlanan Agendalar, 2012 senesi sonrasi ile ilgilidir.
sonuc olarak: hollanda ile türkiye arasi bir noktayi tutturmaga karsiyim..
biz, isvicre olmayi hedeflemeliyiz...
reformlari falan, Ab icin degil, kendimiz icin yapmaliyiz...hukuk alaninda yapilan degisiklikleri tekrar gözden gecirmeliyiz..ve sadece kagit üzerinde degil, uygulamada da israr etmeliyiz.
benim ülkem, benim insanim, en iyisine layiktir...
güclü olan devletin, bölünmesi de imkansizdir.(saarland örnegi var..)
kisa kisa yazdim..ne demek istedigimi anliyorsundur...
Gözüm benim
benim buraya aktardigim yazilarda zaten senin yazdiklarinin aynilari yaziyor..
"siz" derken gene herkesi birbirine karistiriyorsun.
istersen, ben, kisaca kendi fikrimi söyliyeyim..o bahsettigin "siz" kelimesinden kurtulurum belki:cool:
1-avrupa birligi, kendisine cok yüksek bir hedef secti..citayi cok yüksege koydu..bence 25 devleti tasiyamiyacak.
2-dünya üzerinde kültürel mücadeleler tarih boyunca bitmedi, gelecekte de devam eder diye düsünüyorum.
3-AB nin, ilk baslardaki gibi, yeni üyelerine ekonomik destek imkani bitme derecesine gelmistir..bundan sonra katilacaklar, sadece ucuz is gücü ve dolaysiyla, büyük tröstlerin daha cok kar etmesine yardimci figüran olacaklardir.
4-globallesmenin su anki hedefi olan 2012 ye kadar, dünya konjukturel durumunda fazla bir degisim olmaz..
5-AB sosyal devletler olma fonksiyonunu askiya almistir..su anda hazirlanan Agendalar, 2012 senesi sonrasi ile ilgilidir.
sonuc olarak: hollanda ile türkiye arasi bir noktayi tutturmaga karsiyim..
biz, isvicre olmayi hedeflemeliyiz...
reformlari falan, Ab icin degil, kendimiz icin yapmaliyiz...hukuk alaninda yapilan degisiklikleri tekrar gözden gecirmeliyiz..ve sadece kagit üzerinde degil, uygulamada da israr etmeliyiz.
benim ülkem, benim insanim, en iyisine layiktir...
güclü olan devletin, bölünmesi de imkansizdir.(saarland örnegi var..)
kisa kisa yazdim..ne demek istedigimi anliyorsundur...
wow..ilk defa gercekci bir yazini okudum:p
peki o zaman neden yok avrupa bizi bölmek istiyor, parcalamak istiyor, yok söyle böyle diyorsunuz(yani bildigimiz muhafazakar millici oldugunu söyleyen kesim)..devletine milletine faydali olmak isteyen herseyden önce gercekci olur.. gercek ise adamlarin bizleri gercekte istemedigi, cok az poltik,is ve bürokrat kesimi stratejik ve ekonomik amaclarla istiyor, ama cok büyük cogunluk istemiyor, isi olsun istemiyor türklerle.. önce bu gercegi tespit etmek lazim, sevr mevr hikayeleri anlatmadan önce:)
wow..ilk defa gercekci bir yazini okudum:p
peki o zaman neden yok avrupa bizi bölmek istiyor, parcalamak istiyor, yok söyle böyle diyorsunuz(yani bildigimiz muhafazakar millici oldugunu söyleyen kesim)..devletine milletine faydali olmak isteyen herseyden önce gercekci olur.. gercek ise adamlarin bizleri gercekte istemedigi, cok az poltik,is ve bürokrat kesimi stratejik ve ekonomik amaclarla istiyor, ama cok büyük cogunluk istemiyor, isi olsun istemiyor türklerle.. önce bu gercegi tespit etmek lazim, sevr mevr hikayeleri anlatmadan önce:)
güzel kardesim
demekki sen benim yazilarimi okumamissin:D
ben benim, baskalari baskalari..ben sana herzaman yazdim..benim yazima cevap verirken, benim yazmadigim konularla suclama diye.
türkiyenin AB ye girmesi icin kurulan cati örgütü ETU nun koordinatorler gurubundayim..ve ilk günden beri, AB ye giremiyecegimizi savunuyorum.bu konuda faaliyet yapiyorum, ama, giremiyecegimize inaniyorum...paradoxal görünebilir ama böyle düsünüyorum..
dini nedenler ve ekonomik meseleler bu konuda etkili olacaktir.
elbette, kafasinda, sevr olan avrupalilar vardir..ama onlar, bu konunun sadece yardimci figurani olabilirler..
türkiyenin bölünebilecegine inanmiyorum...
türkiyede hayal pesinde kosan ve milli yapidaki insanlarin aleyhinde yazilar yazan ve insanlarimiza bazen yalan söyleyen bazen masal anlatan entel/liboslara kiziyorum.
(entellektüel ve liberal olmayip, öyle rol yapanlardan bahsediyorum)
ve signaturumda yazdigim gibi, ancak güclü devlet ve güclü toplum olursak, meselelerimizi cözebilecegimize inaniyorum.