Archiv verlassen und diese Seite im Standarddesign anzeigen : ermeni komitecileri
azili ermeni komiteci Antranik
ve Antranik mar$i
Antranik yekhbar, ertang Daegasdan
Carteng Türkeri, darni Hayasdan
Antranik kardes, gidelim türkiyeye
kiralim türkleri, olsun ermenistan
evet ben öldürdüm! Bilerek öldürdüm, isteyerek...aylarca planliyarak öldürdüm....onlar düsmanimizdi, Türk tü onlar...
28 ocak 1973 tarihinde, amerikanin santa barbara sehrinde iki türk diplomatini öldüren migirdic yanikyan di bunlari söyleyen.
öldür ve intikam al (tasnak komitesi emri)
Istanbuler
26.06.05, 19:49
Cokca ortaya sürülen bir iddia var: Ermeni cetecilerin soykirim intikamini almak icin ortaya ciktigini söylüyorlar. Bu konuyu aciklayabilecek bir kronoloji var mi bildiginiz?
Cokca ortaya sürülen bir iddia var: Ermeni cetecilerin soykirim intikamini almak icin ortaya ciktigini söylüyorlar. Bu konuyu aciklayabilecek bir kronoloji var mi bildiginiz?
elbette var.
ilk önce komiteciler ortaya cikiyor..tehcir 1915 de oluyor..ama ermeni komitecilerinin, ilk önce rusya destegi daha sonra fransiz destegi ile devam eden faaliyetleri var.
ilk ermeni isyani ve karisikliklari, 1870 senesinde basliyor..tehcir 1915 de..
zaten, devamli yapilan yanlis bu konuda olyuor..
sanki, 1915 senesinde tehcir baslamis ve bunun üzerine, tehcir sirasinda ölenlerin intikamini almislar gibi anlatiliyor.
mesela, zeytun isyani, sason isayni, istanbulda osmanli bankasi baskini falan, hepsi, 1915 den önce...
ben bu konularla ilgili, kitaplarda tarama yapiyorum..zaman zaman hepsini buraya yazacagim..istesen arkadaslar inceler ve kendileri rahatlikla tespit ederler..
Kronoloji falan veremeyecem ama, bildigim bir sey mesela Ermenilerin isledigi en büyük katliam olarak gösterilen Van olaylariinin bir kismi tehcire direnenlerin isyanidir, bir kismi ise tehcirden sonra kacan, kurtulan veya askerden kacanlarin tehcir olayinin intikamini almak icin yaptiklari bir seydir..bizler ise bu olayi Tehcirin gerekcelerinden biri olarak anlatiyoruz..tarih bilenler ise bize gülüyor tabii
Kronoloji falan veremeyecem ama, bildigim bir sey mesela Ermenilerin isledigi en büyük katliam olarak gösterilen Van olaylariinin bir kismi tehcire direnenlerin isyanidir, bir kismi ise tehcirden sonra kacan, kurtulan veya askerden kacanlarin tehcir olayinin intikamini almak icin yaptiklari bir seydir..bizler ise bu olayi Tehcirin gerekcelerinden biri olarak anlatiyoruz..tarih bilenler ise bize gülüyor tabii
piramses
ben de senin yazdiklarina gülüyorum..tarihci degilim ama, bazi seyleri görebilecek kadar arastiriyorum.
Osmanli, seferberlik karari aldiginda, yani rusya ile savasmaya basladigindaki tarih
21 eylül 1914(yani henüz tehcir karari yok)
Taschnak komitesi tarafindan subelerine yazilan mektup;
".........ruslar siniri gecip osmanli ordulari geri cekilmeye basladigi zaman, mevcut vasitalardan istifade edilmek suretiyle her tarafta umumi bir isyan yapilmalidir......osmanli ordusu icindeki ermeni askerler, silahlari ile birlikte kitalarini terkederek, cete teskil edip, rusllarla birleseceklerdir....."
gözüm piramses,
gene bir baska belge:
Tiflis ermeni milli bürosundan, amerikaya cekilen telgraf:
"........bostonda amerika ermeni tasnaksutyun ihtilal komitesine: Tiflis 16 mart 1915......47061 ruble ve 11 kopik alinmistir..gönüllüler ve büro adina tesekkürler..Episkop Mesrop"
güzel kardesim
rus harbi7seferberlik basladiginda yani 1914 de, vanad 10 bin kadar ermeni ceteci, silahli olarak, osmanli ile savasmaya baslamistir.
sen neden bahsediyorsun..tehcir 1915 de, seferberlik 1914 de...
not:bu belgeler amerikan arsivlerinden...
Dertli sen bu bilgileini biraz TTK Ermeni Schefi masasi Hikmet Özdemire iletsen diyorum;)
gecen siyaset meydaninda Mahcupyan ve Drink karsisinda rezil oldu yüzü kizardi..daha fazla rezil olmamak icin ali kirca erken bile bitirdi programi
piramses, kardesim..
sana §aka gelebilir ama ben memleketimizin , kendimce önemli gördügüm üc konusu ile ilgili epey arastirma yapan biriyim..ve bunlardan biri olan ermeni meselesinde, hallacoglundan daha fazla bilgiye sahip oldugumu iddia edebilirim..
gecenlerde, gene ttk dan gelen bir prof.la yaptigimiz bir panelde, ben daha fazla arguman ve belgeyi ortaya koyabildim.
bu isler, makam yada bürokratik mevkilere gelmekle olmuyor..
mesela, asgida yazili belge, ttk da yok ama kopyesi bende var..ttk ya gönderdim, ne yaptilar bilmiyorum..
http://www.politikcity.de/forum/archive/index.php/t-1496.html
piramses, kardesim..
sana §aka gelebilir ama ben memleketimizin , kendimce önemli gördügüm üc konusu ile ilgili epey arastirma yapan biriyim..ve bunlardan biri olan ermeni meselesinde, hallacoglundan daha fazla bilgiye sahip oldugumu iddia edebilirim..
gecenlerde, gene ttk dan gelen bir prof.la yaptigimiz bir panelde, ben daha fazla arguman ve belgeyi ortaya koyabildim.
bu isler, makam yada bürokratik mevkilere gelmekle olmuyor..
mesela, asgida yazili belge, ttk da yok ama kopyesi bende var..ttk ya gönderdim, ne yaptilar bilmiyorum..
http://www.politikcity.de/forum/archive/index.php/t-1496.html
iyi iyi bu yönünü ben de takdir ediyorum..ammaa malumun devlet vatan aski cok fazla oldugu icin askin gözü kördür misali:D fazla objektiv olamiyorsun .yani önce kafanda Türkün suclu olamayacagi düsüncesi var, ve sen kendini tamamen bu düsüncenin dogrultusunda argüman bulmaya konsantre ediyorsun.. böyle olunca bazen ufak bir argümana fazla anlam yüklüyorsun, bazen gercek olmayan üretilmis argümanlar olabiliyor falan fistan
Der Schakal
26.06.05, 21:18
hä? nasil yani? Önce Tehcir mi oldu ? Ondansonra Van Olaylari mi oldu? Sacmalama...
hä? nasil yani? Önce Tehcir mi oldu ? Ondansonra Van Olaylari mi oldu? Sacmalama...
dertli abiye söz verdim..o gelene kadar yaramazlik yapmayacam diye..aciklama yok onun icin:( :D :p
Der Schakal
26.06.05, 22:01
dertli abiye söz verdim..o gelene kadar yaramazlik yapmayacam diye..aciklama yok onun icin:( :D :p
Ja klar...:rolleyes:
Yanlisligin var, kardes. Isyan ile tehcirín arasinda yaklasik 60 sene süren bir sorun var. Van isyani dersen, bunlarin bir cogu, ya askerlige karsi gelenler, yada ermeni komitecileri koruyanlarin sayesinde baslatilmistir. Bunlar hem Türk ve yabanci heyetlerde sözkonusu olmustur, 1915´den önce.
iyi iyi bu yönünü ben de takdir ediyorum..ammaa malumun devlet vatan aski cok fazla oldugu icin askin gözü kördür misali:D fazla objektiv olamiyorsun .yani önce kafanda Türkün suclu olamayacagi düsüncesi var, ve sen kendini tamamen bu düsüncenin dogrultusunda argüman bulmaya konsantre ediyorsun.. böyle olunca bazen ufak bir argümana fazla anlam yüklüyorsun, bazen gercek olmayan üretilmis argümanlar olabiliyor falan fistan
piramses
1-arastirmaci bir insan olduguma inaniyorum ve dürüst bir arastirmaciyim.
2-vatan aski ile, körü körüne vatan millet sakarya edebiyati arasindalki farki bilebildigime inaniyorum.
3-ermeni propagandistlerinin elinde olandan daha fazla belgem ve bilgim olduguna inaniyorum.
4-buna ragmen, her yazilana cevap vermekten gocunmuyorum..senin zaman zaman buraya kopyeledigin yazarlarin, hemen hemen bütün kitaplarini okudum ve okuyorum..sadece muhalif olmak veya devletten intikam almak icin yazdiklari yazilar oldugu gibi, ciddi ve üzerinde düsünülmesi gereken yazilari oldugunu da görüyorum.
Piramses
1870 lerde baslayan ermeni azginliklari ve isyanlari ile tehcir kararinin alindigi 1915 yili arasinda epeyce bir zaman var.
baska belgelere falan bile ihtiyacim yok bu konuda..bizzat kendi öz dedem, yani kendi dedem, 1908 de, ermeni taschnak ceteleri tarafindan katledilmistir...hemde,ermenil er, komsu bir köyü talan ederken, evlerdeki kadinlara musallat olurken, onlara karsi ciktigi icin katledilmis ve cenazesi bile bir hafta sonra babaannem tarafindan sirtlanarak köyümüze getirilmis bir dedenin torunuyum..
ve buna ragmen, okul hayatimda iki ermeni asilli gencle ayni sinifta okumus ve onlara kin duymamis biriyim..
ayrica, rus harbi/seferberlik sirasinda, ermeni ceteleri ile rus askerlerinin birlikte gelerek, yakilmis olan köylerin ikisinde kökleri olan biriyim..babamin köyü camlihemsin sirt köyü, annemin köyü, camlihemsin kavak köyü.
babamin köyünde, yaktiklari bazi "ocaklik" larin(eve verilen yöresel ad) tas temelleri icinde oynamis bir cocuk var karsinda..annemin köyünde, annemlerin evinde, tuvaletlere attiklari ve kiclarini sildikleri kutsal kitabimizin sayfalarinin gömüldügü cukur durur halen.
köye cikilan köprünün ayagi yakinindaki, mermi ve silahlarin saklandigi magarada, cocukken, cürümüs silah ve mermi kalintilari vardi halen..
(foto galeride resmi olan köprü)
ve bizim akilli devletimiz, bu tür, belge ve delilleri incelemek arastirmak zahmetine katlanmamistir, maalesef..
bizim yöremiz, seferberlik öncesi, ermeni ve türk unsurlarin, birlikte yasamakta oldugu bir bölgedir..ta$ ustalarimiz ve demir ustalarimiz ermeni dir..hatta yörede bircok ermenice yer ismi, esya ismi vardir..ermeni tas ustasinin yaptigi köprüye onun ismi , demir ustalarinin yaptigi kilit, kapi tokmagi gibi aletlere yapan ustanin ismi verilmesi adettir o zamanlar..ve ermenilerin beraber ciktigi yayla vardir.. yaz gelince, hep beraber o yaylaya cikar..
türkler , lazlar, ermeniler, ki$ boyu, köylerde yasar, yazin herkes kendi yaylasina cikip, kislik erzagini hazirlar..
herkes kendi dini ibadetini yapar..kendi kültürünü yasar..yani, simdiki ermenilerin hayal bile edemiyecekleri bir hayat vardir..
ve taschnak ceteleri, bu harmoni dolu hayati yikmislardir..
ermenilere, en büyük kötülügü, bizzat kendi cetecileri yapmistir..
ve bütün bunlar, seferberlik sonrasi ama tehcir öncesi olmustur...
akilli olsalar, gidip, kendi cetecilerinden hesap sorarlar.
piramses
tehcir sonrasi, bir kismi bizim orayi terketmis ve rusya ya gitmistir..bizim yöremizde, tehcir yoluyla giden olmamis..osmanli hükümetinin verdigi süre icinde, kendiliklerinde gitmislerdir..ve gitmeyip kalanlar da olmustur..mesela, demirci ustamiz, ben cocukken halen bizim yöredeydi..cocuklari ve torunlari da halen orada.
piramses, daha nasil anlatayim, bilemiyorum..
bu anlattiklarim, resmi devlet tezi degil..TTk nin anlattigi seyler de degil.
yoruma gerek olmayan bir trajedi...
dedesi, ermeni ceteciler tarafindan öldürülüyor, annesi, zorunlu göc(mübadele) sirasinda, magarada dünyaya geliyor..
Elizabeth Kolat .
Ben 1915 lerde ermeniler tarafindan öldürülen bir kisinin torunu anneside zorunlu göc sirasinda magaralarda dogan bir kisiyim.
Ama ermenilerden nefret etmiyorum.Ve bu nefreti de mantiksiz buluyorum.Eger onlara yapilan soykirimsa onlarin yaptigida soykirim.Bütün bunlar anlamsiz ve bir oyunun parcalari.
Merak ettigim bizim devlet adami olamayan devletteki adamlarimiz yillarca bu arsivleri acmadiklari gibi kem küm edip suskun kaldilar.
piramses
1-arastirmaci bir insan olduguma inaniyorum ve dürüst bir arastirmaciyim.
2-vatan aski ile, körü körüne vatan millet sakarya edebiyati arasindalki farki bilebildigime inaniyorum.
3-ermeni propagandistlerinin elinde olandan daha fazla belgem ve bilgim olduguna inaniyorum.
4-buna ragmen, her yazilana cevap vermekten gocunmuyorum..senin zaman zaman buraya kopyeledigin yazarlarin, hemen hemen bütün kitaplarini okudum ve okuyorum..sadece muhalif olmak veya devletten intikam almak icin yazdiklari yazilar oldugu gibi, ciddi ve üzerinde düsünülmesi gereken yazilari oldugunu da görüyorum.
Piramses
1870 lerde baslayan ermeni azginliklari ve isyanlari ile tehcir kararinin alindigi 1915 yili arasinda epeyce bir zaman var.
baska belgelere falan bile ihtiyacim yok bu konuda..bizzat kendi öz dedem, yani kendi dedem, 1908 de, ermeni taschnak ceteleri tarafindan katledilmistir...hemde,ermenil er, komsu bir köyü talan ederken, evlerdeki kadinlara musallat olurken, onlara karsi ciktigi icin katledilmis ve cenazesi bile bir hafta sonra babaannem tarafindan sirtlanarak köyümüze getirilmis bir dedenin torunuyum..
ve buna ragmen, okul hayatimda iki ermeni asilli gencle ayni sinifta okumus ve onlara kin duymamis biriyim..
ayrica, rus harbi/seferberlik sirasinda, ermeni ceteleri ile rus askerlerinin birlikte gelerek, yakilmis olan köylerin ikisinde kökleri olan biriyim..babamin köyü camlihemsin sirt köyü, annemin köyü, camlihemsin kavak köyü.
babamin köyünde, yaktiklari bazi "ocaklik" larin(eve verilen yöresel ad) tas temelleri icinde oynamis bir cocuk var karsinda..annemin köyünde, annemlerin evinde, tuvaletlere attiklari ve kiclarini sildikleri kutsal kitabimizin sayfalarinin gömüldügü cukur durur halen.
köye cikilan köprünün ayagi yakinindaki, mermi ve silahlarin saklandigi magarada, cocukken, cürümüs silah ve mermi kalintilari vardi halen..
(foto galeride resmi olan köprü)
ve bizim akilli devletimiz, bu tür, belge ve delilleri incelemek arastirmak zahmetine katlanmamistir, maalesef..
bizim yöremiz, seferberlik öncesi, ermeni ve türk unsurlarin, birlikte yasamakta oldugu bir bölgedir..ta$ ustalarimiz ve demir ustalarimiz ermeni dir..hatta yörede bircok ermenice yer ismi, esya ismi vardir..ermeni tas ustasinin yaptigi köprüye onun ismi , demir ustalarinin yaptigi kilit, kapi tokmagi gibi aletlere yapan ustanin ismi verilmesi adettir o zamanlar..ve ermenilerin beraber ciktigi yayla vardir.. yaz gelince, hep beraber o yaylaya cikar..
türkler , lazlar, ermeniler, ki$ boyu, köylerde yasar, yazin herkes kendi yaylasina cikip, kislik erzagini hazirlar..
herkes kendi dini ibadetini yapar..kendi kültürünü yasar..yani, simdiki ermenilerin hayal bile edemiyecekleri bir hayat vardir..
ve taschnak ceteleri, bu harmoni dolu hayati yikmislardir..
ermenilere, en büyük kötülügü, bizzat kendi cetecileri yapmistir..
ve bütün bunlar, seferberlik sonrasi ama tehcir öncesi olmustur...
akilli olsalar, gidip, kendi cetecilerinden hesap sorarlar.
piramses
tehcir sonrasi, bir kismi bizim orayi terketmis ve rusya ya gitmistir..bizim yöremizde, tehcir yoluyla giden olmamis..osmanli hükümetinin verdigi süre icinde, kendiliklerinde gitmislerdir..ve gitmeyip kalanlar da olmustur..mesela, demirci ustamiz, ben cocukken halen bizim yöredeydi..cocuklari ve torunlari da halen orada.
piramses, daha nasil anlatayim, bilemiyorum..
bu anlattiklarim, resmi devlet tezi degil..TTk nin anlattigi seyler de degil.
Böyle manzaralar bizdede vardi. Herhalde bütün Osmanli Topraklarinda görülüyordu, malesef bu yok edildi ve yapilisin seklide Türkleri sok etmistir.