Archiv verlassen und diese Seite im Standarddesign anzeigen : İmam hatip liselerine ne kadar ihtiyacımız var?
İmam hatip liselerine ne kadar ihtiyacımız var?
ANAVATAN Genel Başkanı Erkan Mumcu'nun liselerdeki din eğitiminin seçmeli olması, imam hatip liselerinin kapatılması, seçmeli din derslerinde velilerin isteklerine uygun bir müfredatın uygulanmasına yönelik söylediği sözler nedense kamuoyunda hak ettiği kadar tartışılmadı.
Kendimize şu soruyu sorarak tartışmaya başlamalıyız diye düşünüyorum: İmam hatip liselerine, bir meslek lisesi olarak gerçekten ihtiyacımız var mı?
Sorun şu ki..
İmam hatip liseleri, bir "meslek okulu" olmaları itibariyle esas olarak Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ihtiyaç duyduğu personeli yetiştirmek amacına yönelik bir müfredat uyguluyor.
Camilerde görevlendirilecek imamlar, vaizler, eğer atanacakları görevin gereği olarak ilahiyat fakülteleri mezunlarından oluşmayacaksa, bu okullardan mezun olanlar arasından seçilecekler.
Ama şimdi görüyoruz ki, çocuklarını imam hatip liselerine yollayan velilerin ve bu okullarda okuyan çocukların beklentileri bu değil.
Onlar da diğer lise mezunları gibi üniversiteye gitmek, mühendis, doktor, mimar, gazeteci, avukat, savcı, hâkim, kaymakam olmak istiyorlar.
Aynı sorun diğer meslek liselerinde okuyan çocuklar için de geçerli.
Türkiye'de aileler, çocuklarının bir meslek lisesinde okuyarak bir meslek sahibi olabileceklerine pek inanmıyorlar ve zaten "ara eleman, teknik adam, tekniker" gibi pozisyonları da yeterince değerli bulmuyorlar.
Beklentiler farklı
Ancak ekonominin gerçekleri ailelerin bu beklentileri ve algılarıyla uyuşmuyor.
Bütün çocukların büyüyünce mühendis olmalarına imkân olmadığı gibi ekonominin gereksinimi de bu değil.
Dolayısıyla yapılacak olan şey belli: Meslek liselerinde okuyan öğrenciler, okudukları alandaki mesleğin gereklerini hakkıyla yerine getirebilecek donanıma sahip olmalılar.
Ve bu öğrencilerin mezuniyet sonrasındaki istihdamlarını garanti altına alacak yasal düzenlemeler de gerekiyor.
Prof. Dr. Türkan Saylan, dünkü Radikal'de bunun yollarının neler olabileceğinin altını çiziyordu: Diplomasız teknik eleman çalıştırmanın yasaklanması, meslek liseleri mezunlarına askerlikte özel statüler sağlanabilmesi, meslek liseleri müfredatına bir yabancı dili iyi öğrenmelerini sağlayabilecek programların konması gibi...
Reform şart
Meslek liselerinin toplumdaki prestijini artıracak, meslek liseleri mezunları ile ilgili algılamayı değiştirecek ve meslek lisesi mezunlarının okudukları dalda yükseköğrenim görme yollarını da açık bırakacak düzenlemeler bunlar.
Bu nedenle meslek liselerindeki eğitim programlarının yeniden ele alınması, ekonominin ihtiyaçlarını da dikkate alan bir reform yapılması gerekiyor.
Ancak yine de unutmamak gerekiyor ki meslek liselerinin sorununu çözmek, imam hatip liselerinin sorununu da çözebilmek anlamına gelmiyor. Çünkü bu okullar, en başta o okullarda okuyan öğrenciler ve velilerce bir meslek lisesi olarak görülmüyor.
Büyük ölçüde vazgeçilmeli..
İmam hatip liselerine çocuklarını gönderen veliler, bu okulları normal lise eğitimine "dini bir alternatif" olarak gördükleri için çocuklarını oraya yolluyorlar ve çocuklarının normal lise mezunlarıyla eşit haklara sahip olmalarını talep etmelerinde de bu nedenle yadırganacak bir durum yok.
Bu durumda yapılması gereken, imam hatip liselerinden tamamen değilse bile büyük ölçüde vazgeçmek olmalı.
Tamamen vazgeçilemez, çünkü ülkemizdeki din adamı açığı hâlâ kapatılabilmiş değil ve din adamlarının tümünün ilahiyat fakülteleri mezunları arasından seçilmesi düşüncesi de gerçekçi değil..
http://www.milliyet.com.tr/2005/06/29/yazar/myilmaz.html
Ben de hep hayret ediyorum:
imam hatip liseli mezun neden imamdan başka bir meslek seçsin? Boşuboşuna imam hatip liseyi okumyor ya. Mühendis olmak isterse farklı bir liseyi bitirsin.
Ya da imam hatip liseler tamamen kapatılsın ve dini eğitim her lisede seçenek olarak sunulsun, bu kadar basıt!
Der Schakal
29.06.05, 14:13
imam hatip liseli mezun neden imamdan başka bir meslek seçsin? Boşuboşuna imam hatip liseyi okumyor ya. Mühendis olmak isterse farklı bir liseyi bitirsin.
Ya da imam hatip liseler tamamen kapatılsın ve dini eğitim her lisede seçenek olarak sunulsun, bu kadar basıt!
Wir brauchen die Imam Hatip Schulen. Wenn man den Schülern dort (fast) keine anderen Möglichkeiten gibt außer Hoca zu werden, dann ist es ja auch kein Wunder...das Potential das in diesen Schulen ist sollte man endlich nutzen.
Es muss möglich sein, dass wenn jemand auf die Imam Hatip Schulen geht auch später Arzt werden kann...
Wir brauchen die Imam Hatip Schulen. Wenn man den Schülern dort (fast) keine anderen Möglichkeiten gibt außer Hoca zu werden, dann ist es ja auch kein Wunder...das Potential das in diesen Schulen ist sollte man endlich nutzen.
Es muss möglich sein, dass wenn jemand auf die Imam Hatip Schulen geht auch später Arzt werden kann...
Sehe ich genauso!;)
Das Problem ist, das die "IMHATIP" den selben Stoff lehrt wie die anderen Schulen aber bei Uni aufnahme Prüfungen Gehändikäpt wird.Das heißt das sie mehr bringen müßen als von allen anderen gefordert.Und das ist schweinerei!!Die Türkei ist Laizistisch was bedeutet das man RE und Staat trennt,aber nicht Junge Leute Schickaniert die auf eine Religiöse Schule gehen.Es gibt auch kein anderes Beispiel dafür wie es in der Türkei gibt.Diese Politik ist einfach scheiße.Deshalb laufen auch so viele den Radikalen in die Arme.Ich Frage mich warum das so ist?Warum wird eine Politik betrieben die nur mehr Schulden macht und mehr Haß schürt? Und an Normale Fehler zu glauben habe ich seit "Geheim Akte Mossad" aufgehört!
Der Schakal
29.06.05, 14:36
Das Problem ist, das die "IMHATIP" den selben Stoff lehrt wie die anderen Schulen aber bei Uni aufnahme Prüfungen Gehändikäpt wird.Das heißt das sie mehr bringen müßen als von allen anderen gefordert.Und das ist schweinerei!!Die Türkei ist Laizistisch was bedeutet das man RE und Staat trennt,aber nicht Junge Leute Schickaniert die auf eine Religiöse Schule gehen.Es gibt auch kein anderes Beispiel dafür wie es in der Türkei gibt.Diese Politik ist einfach scheiße.Deshalb laufen auch so viele den Radikalen in die Arme.Ich Frage mich warum das so ist?Warum wird eine Politik betrieben die nur mehr Schulden macht und mehr Haß schürt? Und an Normale Fehler zu glauben habe ich seit "Geheim Akte Mossad" aufgehört!
Kann dir größtenteils nur zustimmen, .... beim letzten Satz stimme ich nicht überein...
Kann dir größtenteils nur zustimmen, .... beim letzten Satz stimme ich nicht überein...
Klar,wäre auch eintönig wenn wir alle der gleichen Meinung wären.Ich bin mir sicher das wir alle Verarscht werden. Kennst du das Buch?
Bu Imam Hatib meselesi biraz karışık.
Bu olmaz! Bir öğrenci Imam olmak için edineceği bilgiyi bir seçenekli dersde nasıl edinecekki? Birkere zaman yetmez. Bugün bir öğrenci Imam olabilmek için önce Imam Hatib lisesini sonradanda Ilahiyat Fakültesini bitiriyor. Imam Hatiblerde fakülte için gereken temel atılıyor, ki bu temel öyle seçenekli derslerde edinecek gibi değil.
Erkan Mumcunun dediğindiği bazı noktalar doğru. Velilerin çoğu çocukların Imam olmarı için göndermiyor Imam Hatiblere; dini yönden gönderiyorlar. Fakat ondan sonra başka mesleklere atanmalarını istiyorlar. Işte burdada sorunlar çıkıyor. Halkımız "Imam Hatib mezunları neden Polisliğe alınmıyor?" diye haykırıyor. Kardeşim çocuğunun Polis olmasını istiyorsan, neden Polis lisesine göndermiyorsun?
Fakat acilen reformlar gerek. Çünki eğitim sisteminde haksızlık var. Bildiğime göre Ticaret lisesini bitirenlerden (ki aynı Imam Hatib gibi buda meslek lisesidir) puan çekilmiyor. Bu konuda emin değilım, hatalarım olabilir...
Bu Imam Hatib meselesi biraz karışık.
Bu olmaz! Bir öğrenci Imam olmak için edineceği bilgiyi bir seçenekli dersde nasıl edinecekki? Birkere zaman yetmez. Bugün bir öğrenci Imam olabilmek için önce Imam Hatib lisesini sonradanda Ilahiyat Fakültesini bitiriyor. Imam Hatiblerde fakülte için gereken temel atılıyor, ki bu temel öyle seçenekli derslerde edinecek gibi değil.
Erkan Mumcunun dediğindiği bazı noktalar doğru. Velilerin çoğu çocukların Imam olmarı için göndermiyor Imam Hatiblere; dini yönden gönderiyorlar. Fakat ondan sonra başka mesleklere atanmalarını istiyorlar. Işte burdada sorunlar çıkıyor. Halkımız "Imam Hatib mezunları neden Polisliğe alınmıyor?" diye haykırıyor. Kardeşim çocuğunun Polis olmasını istiyorsan, neden Polis lisesine göndermiyorsun?
Fakat acilen reformlar gerek. Çünki eğitim sisteminde haksızlık var. Bildiğime göre Ticaret lisesini bitirenlerden (ki aynı Imam Hatib gibi buda meslek lisesidir) puan çekilmiyor. Bu konuda emin değilım, hatalarım olabilir...
Aynen katiliyorum.
İmam/hatip olmak isteyen İHL'sinde okusun ve ardından imam/hatip olsun, iş bu kadar kolay!
İHLi bitiren birisi neden başka bir meslek edinsin?
Şimdi düşünün hele, Anadolu Teknik Liseyi bitirmiş birisi kalkıp imam/hatip oluyor?
Buna izin verirler mi? Hemen kıymet kopar...
İHL sadece ve sadece imam/hatip yetiştirsin ya da tamamen kapatılsın ve din dersi diğer liselerde seçenek olarak sunulsun, hepsi bu kadar.
İmam/hatip olmak isteyen İHL'sinde okusun ve ardından imam/hatip olsun, iş bu kadar kolay!
İHLi bitiren birisi neden başka bir meslek edinsin?
Şimdi düşünün hele, Anadolu Teknik Liseyi bitirmiş birisi kalkıp imam/hatip oluyor?
Buna izin verirler mi? Hemen kıymet kopar...
İHL sadece ve sadece imam/hatip yetiştirsin ya da tamamen kapatılsın ve din dersi diğer liselerde seçenek olarak sunulsun, hepsi bu kadar.
Delacığım :D , aslında haklısın. Fakat Almanyada Ticaret Liselerini bitiripde ticaretle uzaktan yakından alakası olmayan dalları okuyan öğrenciler yokmu? Düşün birisi illa Imam olmak istiyor, fakat sonradan Imam olmak istemediğini ve daha çok avukat olmak istediğini anlıyor! Şimdi o öğrenci ne yapsın?
Ayrıca düşün bir yasa çıkarıyorsun, o yasada diyorsunki Imam Hatip lisesini bitiren sadece ve sadece Imam olabilir
Eee sence öyle bir yasanın varlığından sonra Imam Hatib lisesine daha kaç kişi yazılırki? Memlekete doktora, avukata ve mühendise ihtiyaç var, ama Imamlarada ihtiyaç var!
İmam-hatip liseleri aldatmacası
H.Bülent Kahraman
(1771 kişi okudu) Türkiye'de devam eden imamhatip liseleri (İHL) tartışmasını yapay bulmadığımı söylemeliyim. Bu sorun Türkiye'nin yönetim, yönetişim bağlamında ne türden kısıtlamalar, çıkmazlar, yetersizlikler yaşadığının çok ciddi bir göstergesi niteliğinde. O anlamda da YÖK Başkanı Prof. Erdoğan Teziç'in son açıklamalarını önemsediğimi daha işin başında belirteyim ve şu birkaç saptamayı yapayım.
1. İHL'ler bütünüyle ideolojik ve/veya ideolojikleştirilmiş kuruluşlardır. Bu okullar istatistiklerin de gösterdiği üzere zaman içinde başlangıçtaki anlamlarından uzaklaş(tırıl)mıştır. Bir işlev ve gereksinim kurumu olmaktan çıkarılmış belli bir siyasal kesimin popülist sunumunun bir parçası, bir değişkeni haline getirilmiştir. Bugünün eğitim ve toplumsal sorunları arasında eğer İHL sayılıyorsa orada ideolojik ve olumsuz anlamıyla siyasal bir yaklaşım vardır.
Bu o kadar böyledir ki, bundan 55 yıl önce siyasallaştırılmasına başlanmış bu kurumlara dönük o günkü yaklaşımı dahi kabul etmek mümkündür. Daha yoksul, kırsal kesimde yaşayan, bir anlamda umarsız ailelerin çocuklarına bir gelecek hazırlamak için bu okulları çare olarak görmek/göstermek anlaşılabilirdi. Fakat günümüzde eğer devlet hâlâ bu değerlendirmenin aşılmasını sağlayamamışsa eğitim konusunda da, kitleleri dönüştürmek, onlara daha iyi bir gelecek sağlamak konusunda da görevini yerine getirmiyor demektir. Tersine, bu yaklaşımıyla kitlelerin aldatılmasına bizzat taraf olmuş demektir. Aradan geçen zamanda İHL çoktan kendi özgül işlevelerine kazandırılmalıydı. Hâlâ büyük bir (yoksul/kırsal/geleneksel) kesim çocuğunu İHL'ye göndermekten medet umuyor, iktidar da bunu sağlamanın çaresini arıyorsa ortadaki sorunu başka bir gözle değerlendirmek gerekir.
2. İHL'ler amaç ve işlev okullarıdır. Bu okuldan mezun olanların üniversitede her bölüme girmesini anlamak mümkün olmadığı gibi buna olanak sağlamaya çalışmak boşa kaynak harcamaktır. O zaman niye o çocuk o okulda okudu, ona başka bir eğitim almak/vermek olanağı sağlanmadı diye sormak gerekmez mi? Tam da yukarıda belirttiğim kolaycılık/popülizm nedenlerinden ötürü bu olanağın sağlanmadığı insanlara meslek okulu mezunlarına sağlanan olanaktan yararlanma şansını vermeye çalışmak ise bir başka aldatmacadır. Ayrıca niçin meslek okulu mezunu her üniversite bölümüne girsin? Eğitim planlaması diye bir şey vardır ve meslek okulu bu planlama içinde ya 'terminal' derecededir, adı üstünde kişiye bir meslek kazandıracaktır ya da sınırlı ve önkoşullar içinde o meslek eğitiminin uzantısı fakültelere devam edebilirler. Yoksa sağlık okulu mezunu hukuk fakültesine, İHL mezunu tıp fakültesine gidecekse bu okulların amacı, işlevi ne olacak? Türkiye bu kaynakları niye bu kadar ucuza harcıyor?
3. Prof. Teziç haklıdır. İHL'lerin eğitim düzeyi yükseltilmeli, bu okullara saygınlık kazandırılmalı, bu okullar çaresizliğin kapanına sıkışmış olanların kurtuluş umudu olmaktan çıkarılmalıdır. Bu okul mezunlarının İlahiyat fakültelerine ayrı bir kategoride devam etmesinin yolu bulunmalıdır. Gene bazı fakültelere belli önkoşullar içinde devam edebilmelidirler. Din adamı sadece en basitinden imam, vaiz değildir. Din akademiklerinin bu çerçeve içinde mütalaa edilmesinin zamanı gelmiştir.
Bu üç koşul etrafında düşünmedikçe, bu yönde adımlar atılıp tasarımlara gitmedikçe İHL'leri tartışma gündeminde tutmak bütünüyle politik bir yaklaşım olacaktır. Bugün yaşanan budur. Türkiye, nesiyle bu sorunu
çözememektedir sorusunu artık ciddi biçimde, hiçbir şeyin arkasına saklanmaksızın apaçık yanıtlamamızın zamanı gelmiştir.
Yapmıyorsak nedeni var: o zaman açık yürekle onu tartışalım!
http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=157887
Es muss möglich sein, dass wenn jemand auf die Imam Hatip Schulen geht auch später Arzt werden kann...Es gibt in der Türkei auch andere Schulformen...wer Arzt werden will braucht kein Koran lesen zu können, aber Sexualkunde ist Pflicht und da sehe ich schonmal das erste Problem:p
herseyi abarttigimiz gibi, bu konuyuda devlet olarak cok abartmisiz..en ufak kazalara bile, sirf oradan oy almak icin IHL si acildi..ve IHL deki egitimin de kalitesi düstü..
1970 li yillarda, IHL mezunlari ile oturup konusunca, bilgili olduklari belli olurdu..ve dini konularda, memleketin faydasina olacak caba icinde idiler..daha sonra, belli bir partinin oy deposu olarak görülmeye baslandilar..ve ihtiyac fazlasi ögrenci alindi..müfredat planlari degistirildi..asil kurulus gayesinden saptirildi..
konuyu dindar olmak veya eksik dini bilgi sahibi olmak seklinde almayin..IHL mezunu olup, komunist olan veya ahlaksiz olan insanlar oldugu gibi, normal liselerde okuyup, dinini iyi ögrenen insanlar da var...
ve bu konu siyasallastirildi..esas yanlis olan budur...
benim ögrenciligim zamaninda, din dersleri vardi..ve biz normal orta/lise ögretimimizde, dini konulari ögreniyorduk..
sonra, normal okullarda din dersleri yerine ahlak dersleri kondu..ve IHL sayisi arttirildi.
aslinda, bu daha tehlikeli bir sonuc dogurdu..normal liselerde okuyanlarin daha detayli dini bilgi almasi engellenmis oldu.
1-IHL sayisi azaltilmali sadece imamlik meslegi ve ilahiyat fakülteleri icin gerekli sayida ögrenci egitilmelidir.
2-normal okullarda, ögrencilere, secmeli olarak din dersi verilmelidir..cocugunun dinini daha iyi ögrenmesini arzu eden ailelerin cocuklarina bu imkan saglanmis olur.
toplumlarda , herkes din alimi olmaz...
von laz
Es gibt in der Türkei auch andere Schulformen...wer Arzt werden will braucht kein Koran lesen zu können, aber Sexualkunde ist Pflicht und da sehe ich schonmal das erste Problem
haklisin bak diyelim hastanelerde hükümet türbanli hemsire ve doktor sokmaya
calisti diyelim basardi.
beki bu türbanli olan hemsire veya doktor hastasini nasil tedavi edecek erkek cinsinden hic bir sey ögrenmeyen imam hatip doktoru acil gelmis hastasini nasil
tedavi edecek.
yoksa can cekisen hastaya dur bekle ben tedavi edemem haramdir mi diyecek.
simdi sakin beni din düsmani demeyin.
türkiyede kutsal imam hatipler dururken erdoganin cocuklari neden amerikada
papaz okulunda okuyor.
demekki adamin bildigi var halk tan sakliyor, imam hatipte okuyan öyle bilgili cikmaz bakmayin aciklamiyor.sanki abd deki papaz okulunda kuran dersi var :D
adam cocuklarinin gelecegini düsünüyor sagolsun papaz okulu halk bunu anliyamiyor.
demekki adamin bildigi var halk tan sakliyor, imam hatipte okuyan öyle bilgili cikmaz bakmayin aciklamiyor.sanki abd deki papaz okulunda kuran dersi var :D
adam cocuklarinin gelecegini düsünüyor sagolsun papaz okulu halk bunu anliyamiyor.
falcon
msp/rp/sp/fp partilerinin milletvekillerinin büyük bircogunlugu, cocuklarini IHL de okutmadi zaten..:cool:
1-IHL sayisi azaltilmali sadece imamlik meslegi ve ilahiyat fakülteleri icin gerekli sayida ögrenci egitilmelidir.
2-normal okullarda, ögrencilere, secmeli olarak din dersi verilmelidir.
İmzamı nereye atmam gerek?
dertli benim yazdigimi anlamadin türkiyede kutsal imam hatipler varken
neden papaz okulunda erdoganin cocuklari hani imam hatiplerin savunculugunu yapiyordu
Der Schakal
07.07.05, 01:08
Es gibt in der Türkei auch andere Schulformen...wer Arzt werden will braucht kein Koran lesen zu können, aber Sexualkunde ist Pflicht und da sehe ich schonmal das erste Problem:p
Ich nicht. Wenn er/sie sich dafür entscheidet muss er das in kauf nehmen. Kann ja auch Ingenieru werden...:)
Der Schakal
07.07.05, 01:09
2-normal okullarda, ögrencilere, secmeli olarak din dersi verilmelidir..
Bence yanlis. ;)
dertli benim yazdigimi anlamadin türkiyede kutsal imam hatipler varken
neden papaz okulunda erdoganin cocuklari hani imam hatiplerin savunculugunu yapiyordu
falcon
ben sana itiraz etmedim, sadece erweitern yaptim:D
yok dertli kardes ne itirazi etsen neolur ölümmü var :D
daha cok zevk verir öyle degilmi :D
cikmisken bakayim dedim yazan oldimi gece gelirim dikkatli ol :D
biraz oyun oynamaliyim www.gamyun.net :D
iyi aksamlar
Bence yanlis. ;)
bence yanlis degil;)
1-kuran kurslarinda zaten kuran yazisi disinda, bir miktar ilmihal bilgisi veriliyor.
2-biz toplum olarak, herseyi hocalardan beklyioruz..dinimizi onlar ögretecek..cenazemizi onlar yikayacak, duamizi onlar okuyacak...ve biz de, görevini yapmis müslümanlar olarak gezecegiz..
hayir, esas yanlis olan budur..her anne baba cocuguna dini bilgi verecek, anlatacak ve anlatabilmek icin ögrenecek...ve cocuguna verdigi dini bilgilere uygun davranacak ki iyi örnek olsun..
adam cocugunu IHL ne gönderiyor..sonra carsida gerine gerine geziyor..öyle ya, cocugu IHL ögrencisi...ve cocugunun ögrendiklerinin onda birini bilmiyor..
ama kendisi bir cuval yanlis yapiyor..ve o cocuk bakiyor ki, okulda ögrendigi ile babasinin yaptigi birbirine aykiri...
böylelikle, ne aileler dogru dürüst ögreniyor nede cocuklar ögrendiginin mantigini anliyabiliyor..
(bu konuda cok örnek yasadik)
fikrimi takip ediyorum
1-IHL ler azaltilmali ve Ilahiyat fakültelerine yetecek kadar ögrenci alinmali.
2-normal okullarda din dersi secmeli olarak koyularak, daha fazla ögrencinin dini bilgilerini, daha saglikli ögrenmeleri saglanmalidir.
selamlar
Türkiye genelinde İmam Hatip Liselerine kayıt olan öğrenci sayısının ilk haftada 1667'si İstanbul olmak üzere toplam 2937 öğrenciye ulaştı
İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER), Türkiye genelinde İmam-Hatip Liselerine kayıt olan öğrenci sayısının ilk haftada 1667'si İstanbul olmak üzere toplam 2937 öğrenciye ulaştığını açıkladı. İstanbul'da Kartal Anadolu İmam-Hatip Lisesi 134 kayıt ile başı çekerken Eyüp'e 107'si Anadolu, 40'i normal bölüm olmak üzere 147 öğrencinin kaydı yapıldı. İstanbul'daki diğer bazı İmam Hatip Liseleri'ne yapılan kayıtlar ise şöyle; Bakırköy Anadolu İmam Hatip Lisesi (AİHL)-Normal; 64, Anadolu; 40, Esatpaşa AİHL-Normal; 18, Anadolu; 31, Güngören AİHL-Anadolu; 70, Kadıköy AİHL -Normal; 56, Anadolu; 96, Kağıthane AİHL-Normal; 56, Anadolu; 34, K.Karabekir İHL-Normal; 75, Maltepe AİHL-Normal; 41, Anadolu; 45, Pendik AİHL - Normal; 75, Anadolu; 75, Samandıra Aziz B. İHL- Normal; 46, Sarıyer AİHL- Normal; 35, Anadolu; 45, Sultanbeyli AİHL - Normal; 77, Anadolu; 46, Tuzla AİHL Toplam; 83, Kartal M. Akif İHL- Normal; 85, Anadolu; 35, Ümraniye AİHL- Normal; 75, Anadolu;64, Üsküdar AİHL- Normal; 45, Anadolu; 60, Zeytinburnu AİHL- Normal; 40, Anadolu; 50 kişi kayıt yaptırdı.
Anadolu'da İHL ilgisi
ÖNDER'in açıklamasında Anadolu'nun çeşitli yerlerindeki İmam-Hatip Liseleri'ne de talebin yoğunlaştığı belirtiliyor. Yapılan araştırmada Anadolu'da yer alan bazı İmam Hatip Liseleri'ne yapılan kayıtlar da şu şekilde sıralanıyor; Bursa Yıldırım AİHL- Anadolu; 70, Bursa Yıldırım İHL- Normal; 55, Düzce AİHL- Anadolu ;30, Düzce İHL- Normal; 20, K. Maraş Merkez İHL - Normal; 65, Ankara Tevfik İleri AİHL - Anadolu; 60, Ankara Tevfik İleri İHL- Normal; 20, Ankara Hacı Bayram AİHL - Anadolu; 20, Konya Selçuklu AİHL - Anadolu; 120, Karabük AİHL- Anadolu;19, Karabük İHL; Normal; 20, Malatya Merkez İHL - Normal; 40, Sakarya Merkez İHL; Normal; 41, Tavşanlı İHL - Normal; 30 kişi kayıt yaptırdı.
Yeni Şafak
(Z.G)
Osmanisches Reich
26.08.05, 00:14
Ist doch egal wieviele Leute sich da eingeschrieben haben. Ich finde es schlecht, dass Politiker und einige Leute in der Türkei solche Schulen kritisieren.
Ist doch egal wieviele Leute sich da eingeschrieben haben. Ich finde es schlecht, dass Politiker und einige Leute in der Türkei solche Schulen kritisieren.
Ich finde es schlecht, dass diese Schulen arbeitslose Imams ausbilden, davon gibt es schon genügend.
Ich finde es schlecht, dass diese Schulen arbeitslose Imams ausbilden, davon gibt es schon genügend.
Deswegen wollen die ja alle in die Unis.....
Deswegen wollen die ja alle in die Unis.....
imam hatip okullarinin sayisi azaltilmali..Sadece imam ihtiyaci kadar ögrenci alinmali.
diger devlet liselerinde, secmeli olarak din dersi koyulmali.cocuguna daha detayli dini bilgi verilmesini isteyen, diger velilerin de faydalanmasi saglanmis olur.hemde, dini bilgilerini dogru dürüst almis olurlar.
vatandas, cocugu , dinini ögrensin diye, cocugunu imam hatip okuluna gönderiyor.ama cocuklarin istikbali kayboluyor..cünkü, IHL mezunlari, issiz olarak geziyor veya üniversiteye girebilmek icin,hazirlik kurslarina para ödemek durumunda kaliyor.
imam hatip okullarinin sayisi azaltilmali..Sadece imam ihtiyaci kadar ögrenci alinmali.
diger devlet liselerinde, secmeli olarak din dersi koyulmali.cocuguna daha detayli dini bilgi verilmesini isteyen, diger velilerin de faydalanmasi saglanmis olur.hemde, dini bilgilerini dogru dürüst almis olurlar.
vatandas, cocugu , dinini ögrensin diye, cocugunu imam hatip okuluna gönderiyor.ama cocuklarin istikbali kayboluyor..cünkü, IHL mezunlari, issiz olarak geziyor veya üniversiteye girebilmek icin,hazirlik kurslarina para ödemek durumunda kaliyor.
Cok dogru, imam hatipden cikan fazlalik zaten irticaya karisiyor.
Bu bir gercektir.
aslinda bunuda düsünmek lazim.
imam hatip kafalilar tarih boyunca dünyada hic bir sey icat edemeyen kafadir.
fakat yahudinin hristiyanin icat ettigi malina muhtac oluyorlar.
nedir bunlar.
bilgisayar,araba viziyontele :D ve ve ve bunlara muhtaclar.
tamam bize heralde imam lazim,fakat okadar degil gerekmez issiz kalanlar var.
ilerliyelim ögrenelim calisalim :cool:
Cok dogru, imam hatipden cikan fazlalik zaten irticaya karisiyor.
Bu bir gercektir.
Irtica kelimesini son 3 yila hic duydunmu? Taskafali.:D
irticaya karisip karismadiklari, beni pek ilgilendirmiyor..cünkü, türkiyede, irtica denilen seyin basarili olacagina inanmiyorum.türk toplumu akilli, vatansever ve islama sekilci olarak degil, inanc olarak baglidir.
bu konuyu isterseniz ayrica tartisabiliriz.
benim esas kafama takilan hatta beni üzen durum baska.
IHL mezunlari, meslek sahibi olmuyorlar..cünkü, ögrendikleri meslek olan imamlik konusjnda yeteri kadar "arbeitslos" var zaten.
esas mesele, türkiyenin demografik yapisi ile ilgili.
türkiye nüfusunun %60-70 i 25 ysainin altinda genc..Türkiyenin önünde, atilim yapacak, ilerleyecek imkanlar var..
ama, ilerleme icin, teknikte, ticarette, ilimde, dünya üzerinde söz sahibi olabilmemiz icin, MESLEK sahibi ve MESLEGINI YAPACAK insanlara ihtiyacimiz var.
yani, tekniker, mühendis, mimar, arge elemani, ögretim üyesi, kalifiye usta, yetismis bürokrat, iyi egitilmis diplomat ve yetismis politikaci kadrolara ihtiyacimiz var.
camide kaamet getirmeyi, namaz kildirmayi, dini vecibeleri yerine getirmede halka yardimci olmayi ögrenmis insanlari(IHL mezunlarini), yukarda saydigim mesleklere tayin ederseniz, memleketimizin problemlerini cözemez ve ilerleme saglayamazsiniz.
meseleyi bu yönüyle düsünün lütfen.
Objektiv medya sagolsun sözlügmden silmistim. :D
Ich stimme denen was die Schüler der Imam-Hatip Schulen gesagt haben teilweise zu !
Nochmal wobei stimmst du zu:
1) Das Erdogan die Imam Hatip Schulen fördert
2) Das der Zuspruch unter Imam Hatip Schüler zu einem EU Beitritt nur 50% beträgt
3) das es Medresse ähnliche Institutionen sind??
Welcher Aussage stimmst du zu?
Ich kenne sehr viele, aber von denen ist kein einizger Dinci.....deshalb verstehe ich nicht ganz, warum du die IHL immer mit in denTopf wirfst um gg. AKP zu diskutieren.
Heute schon kann jeder IHL Aboslvent alles studieren. er braucht halt nur ein paar Punkte mehr...das ist alles.
Ich kenne sehr viele Imam Hatip Absolveten. Und alle sind sie Dinci und anti-Laik.
Und nun?
Ich kenne sehr viele Imam Hatip Absolveten. Und alle sind sie Dinci und anti-Laik.
Und nun?
Dann stelle ich dir die vor die ich kenne, dann kennst du auch andere...ok?
Dann stelle ich dir die vor die ich kenne, dann kennst du auch andere...ok?
Na da bin ich aber gespannt.
Überlege mal, was ist eher wahrscheinlich? Das ein ein Jemand die Imam Hatip als verkappter Islamist verlässt, oder als moderner Republikaner?
Diese Leute die du kennengelernt hast sind definitiv Ausnahmen! Vergiss das bitte nicht.
Na da bin ich aber gespannt.
Überlege mal, was ist eher wahrscheinlich? Das ein ein Jemand die Imam Hatip als verkappter Islamist verlässt, oder als moderner Republikaner?
Diese Leute die du kennengelernt hast sind definitiv Ausnahmen! Vergiss das bitte nicht.
Ich verstehe nur eins nicht:
- Imam Hatip Schulen gibts schon länger in der Türkei, bisher hat sich keiner beschwert
- Der Lehrplan und die Lehrer der Imam Hatib Schulen wird doch vom Ministerium geschickt bzw. erstellt. Wenn übermorgen die AKP abgewählt wird, dann kann wird die neue Regierung wieder ihre eigene "Kadro" einbringen. Es ist nicht so, dass die IHL ein unkontrollierbares Objekt, ala Hinterhof Moschee ist.
- Deine Aussage ist so pauschal wie, alle Türken fahren schwarz in der U-Bahn und metzeln ihre Töchter nieder!!
Ich verstehe nur eins nicht:
- Imam Hatip Schulen gibts schon länger in der Türkei, bisher hat sich keiner beschwert
Diese Schulen dienen nur zur theologischen Ausbildung von Leuten die einen Geistlichenberuf aufnehemen wollen. Nicht mehr und nicht weniger. Solche Leute haben nichts auf staatlichen Unis oder sonstwo auserhalb ihres Einsatztgebietes verloren.
- Der Lehrplan und die Lehrer der Imam Hatib Schulen wird doch vom Ministerium geschickt bzw. erstellt. Wenn übermorgen die AKP abgewählt wird, dann kann wird die neue Regierung wieder ihre eigene "Kadro" einbringen. Es ist nicht so, dass die IHL ein unkontrollierbares Objekt, ala Hinterhof Moschee ist.
Wenn die Regierung islamistisch ist kannst du davon Aussgehen das auch ihre Funktionäre so sind! Und bis die nächste Regierung kommt, wurden schon mehrere Jahrgänge mit dem radikalen islamischen Gedankengut infiziert. Erstaunlich wie du vetternwirtschaft und "kadrolasma" verharmlost und als normal ansiehst.
- Deine Aussage ist so pauschal wie, alle Türken fahren schwarz in der U-Bahn und metzeln ihre Töchter nieder!!
Ja ja, wenn es nicht in den Kram passt ist es eben ein Vorurteil....du kannst ja weiterhin den radikalen Islamismus in Imam Hatips als "pauschalisirungsopfer" sehen, aber das ändert nichts an der tatsache das von diesen Schulen eine grosse gefahr ausgeht, wenn ihre Funktionen nicht strikt reglemtiert und überwacht werden!
Nur weil du 3 oder 4 nicht radikale Absolventen kennst, sollen wir zig tausende von denen ins Beamtentum einbeziehen oder was?
Imam-Hatip Schulen müssen gleichberechtigt werden mit anderen Schulformen ...
Das ist unmöglich. Der Sinn und Zweck dieser Imam Hatip Schulen ist es, den Kleriker bedarf der Türkei zu decken.
Aber Parteien wie SP und AKP benutzen diese um sich ihre Wählerschaft zu züchten. Und zuwas das führt, hat man ja Gestern im TV mitverfolgen können.
Wer nicht vor hat Kleriker zu werden, der geht einfach nicht auf eine Imam Hatip.
Der Schakal
12.02.06, 20:15
Das ist unmöglich. Der Sinn und Zweck dieser Imam Hatip Schulen ist es, den Kleriker bedarf der Türkei zu decken.
Aber Parteien wie SP und AKP benutzen diese um sich ihre Wählerschaft zu züchten. Und zuwas das führt, hat man ja Gestern im TV mitverfolgen können.
Wer nicht vor hat Kleriker zu werden, der geht einfach nicht auf eine Imam Hatip.
Das sehe ich anders. Man sollte die Möglichkeit haben auf eine Imam-Hatip Schule zu gehen um danach womöglich zu studieren z.B. Jura... o.ä..
Das sehe ich anders. Man sollte die Möglichkeit haben auf eine Imam-Hatip Schule zu gehen um danach womöglich zu studieren z.B. Jura... o.ä..
Das wäre Zweckenfremdung.
Fahrschulen bilden Autofahrer aus.
Imam Hatip Schulen bilden Kleriker aus.
Demnach müsste auch ein Führerschein zum Studieren auf einer staatlichen Uni berechtigen.
Demnach müsste auch ein Führerschein zum Studieren auf einer staatlichen Uni berechtigen.
Bingo!
Wenn jemand Imam werden möchte, absolviert er eine Imam Hatip Schule und wenn er dann immer noch Lust hat, kann er Islamwissenschaften studieren.
Wo liegt eigentlich das Problem?
deryatulga
12.02.06, 21:02
http://www.politikcity.de/forum/showthread.php?t=7479
Bas Imam Hatipli:
Imam Hatipli Basbakani görüyoruz, bir de Imam Hatipli avukat mi merak ediyorsun?
1950 öncesi CHP'nin son basbakani Semsettin Günaltay medrese mezunu bir mollaydi. Rasih Kaplan ve baska niceleri gibi. Imam Hatip Mezunlari üniversiteye imtihansiz mi giriyor? Yahut subay ve astsubay cocuklarina askeri okul girislerinde neden 20% düsük puan uygulaniyor. Insanlarin icinde haksizliga ve zulme ugradiklari inancini pekistirirseniz o toplumdan hayir gelmez.
Die Bruchlinien der türkischen Politik sind manchmal verwirrend. Eine islamisch inspirierte Regierung drängt auf Integration in die Europäische Union und wird dabei von nationalistischen, säkularen Kräften gebremst - die sich als kemalistisch bezeichnen und historisch die "Verwestlichung" der Türkei einst vorantrieben.
Und ich dachte, dass nur ich die türkische Politik nicht verstehe.
...hat das in Bildungseinrichtungen geltende Kopftuchverbot ausgeweitet auf die Straßen vor besagten Bildungseinrichtungen.
Mir fällt es schwer den Sinn der Sache zu verstehen.
Die Regierung hatte Absolventen der religiösen Imam-Hatip-Schulen den direkten Hochschulzugang ermöglichen wollen.
Ich bin kein Imam- Hatip Experte, aber solange die Schüler dieser Schulen auch Kenntnisse in Mathe etc. bekommen, sollten sie aufjedenfall zu Unis zugelassen werden. Millionen von Schülern wird die Möglichkeit genommen sich weiterzubilden.
Die Menschenrechtsorganisation Human Rights Watch verurteilte die Kopftuchverfügung.
Sehr interessant. Müssten sich demnach nicht alle für eine Kopftuchfreiheit einsetzen.
Staatliche Schulen bilden garnichts aus. Nachdem man eine staatliche Schule besucht hat, müssen die Schüler noch ein oder zwei Jahre Privatschulen besuchen, dass sie einigermaßen auf die Prüfung vorbereitet sind. Noch ein Problem des türkischen Bildungssystems.
Ich glaube nicht an die Toleranz der Yeni Safak Leser.
Ich glaube nicht an die Toleranz der Türkei gläubigen gegenüber.
Und eins versteh ich überhaupt nicht. Gerichte handeln doch nur nach Gesetzen. Jezt hat die AKP die Macht so ziehmlich alle Gesetze zu ändern. Wenn sie eine Kopftuchfreiheit wollen, wieso beschließen sie einfach mit ihrer überwältigenden Mehrheit im Parlament nicht entsprechende Gesetze?
Ich bin kein Imam- Hatip Experte, aber solange die Schüler dieser Schulen auch Kenntnisse in Mathe etc. bekommen, sollten sie aufjedenfall zu Unis zugelassen werden. Millionen von Schülern wird die Möglichkeit genommen sich weiterzubilden.
Sie dürfen an den Unis studieren, und zwar, das worauf sie in den Imam Hatip Schulen vorbereitet wurden.
Millionen von Schülern dürfen Imame werden, keine Sorge...
1950 öncesi CHP'nin son basbakani Semsettin Günaltay medrese mezunu bir mollaydi. Rasih Kaplan ve baska niceleri gibi. Imam Hatip Mezunlari üniversiteye imtihansiz mi giriyor?
Birincisi, Basbakan olmak icin Üniversite mezunu olmaya gerek yok, bu yüzden Bülent Ecevit'de Cumhurbaskanligi icin hic söz konusu edilmedi.
Ikincisi, 1883 dogumlu Günaltay'in yasadigi dönemin sartlariyla bugünün imkani ve sartlarini kiyaslayarak bu karsilastirmayi yerinde bulmuyorum. Günaltay'in o dönem hangi akimin etkisi altinda kaldigi ortada. Bugün ise Imam Hatip yolundu secenlerin de hangi yolu tercih ettiklerini burada konusmaya da gerek yok.
Yahut subay ve astsubay cocuklarina askeri okul girislerinde neden 20% düsük puan uygulaniyor.
Insanlarin icinde haksizliga ve zulme ugradiklari inancini pekistirirseniz o toplumdan hayir gelmez.
Haksizlik ve Zulüm... Haksizlik, üniversiteler icin gerekli olan egitimi almayanlarin üniversiteye alinmasi ile, üniversite icin gerekli egitimi almis olan ögrencilere uygulanmis olur.
deryatulga
12.02.06, 21:20
Birincisi, Basbakan olmak icin Üniversite mezunu olmaya gerek yok, bu yüzden Bülent Ecevit'de Cumhurbaskanligi icin hic söz konusu edilmedi.
Ikincisi, 1883 dogumlu Günaltay'in yasadigi dönemin sartlariyla bugünün imkani ve sartlarini kiyaslayarak bu karsilastirmayi yerinde bulmuyorum. Günaltay'in o dönem hangi akimin etkisi altinda kaldigi ortada. Bugün ise Imam Hatip yolundu secenlerin de hangi yolu tercih ettiklerini burada konusmaya da gerek yok.
Haksizlik ve Zulüm... Haksizlik, üniversiteler icin gerekli olan egitimi almayanlarin üniversiteye alinmasi ile, üniversite icin gerekli egitimi almis olan ögrencilere uygulanmis olur.
Bu egitimi almiyorlar da ÖSS girisinde nasil en yüksek puani tutturuyorlar. Kimse kendini kandirmasin. Ideolojik amaclarla niteliksiz adama öncelik vermenin hic bir aciklamasi olamaz.
Der Schakal
13.02.06, 00:01
Ich war auf einem Wirtschftsgymnasium ... erwartest du von mir das ich BWL oder VWL studiere?
Der Schakal
13.02.06, 00:04
Bingo!
Wenn jemand Imam werden möchte, absolviert er eine Imam Hatip Schule und wenn er dann immer noch Lust hat, kann er Islamwissenschaften studieren.
Wo liegt eigentlich das Problem?
Das ich kein bock habe VWL oder BWL zu studieren nur weil ich auf einem Wirtschaftsgymnasium war ...
Der Schakal
13.02.06, 00:18
Ich habe bewußt diese provokation ausgewählt. Denn genau dieser Huntergrund des MP und sein heutiges verhalten spricht nicht gerade für seine gute erziehung, bzw. bildung.
sag mir, stimmt das oder nicht? ist er nicht derjenige, der eine vorbildfunktion im namen aller IH schüler übernehmen sollte?
und stimmt es nicht, dass er sich verbale ausrutscher am laufenden band leistet?
Achso ich verstehe du willst das ich hier jemanden aufliste der nicht auf einer Imam Hatip Schule war und "eine Vorbildfunktion" für Leute ist die woanders studiert haben und zur schule gegangen sind? hmm ... wenn nehmen wir da ... kenne zwar nicht die Geschichte von denen aber was ist mit Baykal ... aber ich denke da gibt es reichlich ... meinst du nicht?
Achso ich verstehe du willst das ich hier jemanden aufliste der nicht auf einer Imam Hatip Schule war und "eine Vorbildfunktion" für Leute ist die woanders studiert haben und zur schule gegangen sind? hmm ... wenn nehmen wir da ... kenne zwar nicht die Geschichte von denen aber was ist mit Baykal ... aber ich denke da gibt es reichlich ... meinst du nicht?
Imam Hatip'e giden hoca imam olacagini bilerek gitsin. Okumak isteyene normal lise var. Imam Hatip'i irtica yuvalarina getirenler utansin. Imam dedigin de ahlakli insan olur.
Maalesef irticai ideoloji üstlenmis olan bir grup o okullari ele almis.
tabiiki yüksek egitime girmege calisacaklardir.
Bunun 15- 20 yil sonrasi da var. Uzun vade cözüm seriyat diyorsan, desteklersin tabiiki. Ve o zaman IH'e karsi yapilan her hamle "Schwachsinn" olur haliyle...
ottoman1299
13.02.06, 22:34
Dem kann ich mich nur anschliessen.
Imam hatip okuyanlarin hepsi irtica mi?
Bugüne dek Kac tane Imam hatipte okumus irtica yakalandi? yakalansaaydi burada manset olurdu.
Insanin kendi dinini ögrenmesinde ne yanlislik var?
Dini ile Ilim birbiriyle uyusmuyor mu?
Burada Theologie okuyup da baska dallara gecme haklari yokmu?
Ben Imamhatip mezunlarinin, kalkip duvar pencere kirdiklarini duymadim. Imam hatiplerde esrar, fuhus bataklarina düsen oran diger liselere göre cok daha az. Millet bunlarin ne zararini görmüs ?
Dünya ideolijilerin kitaplarini okuyan herkese bütün kapilar acilsin. Kuran okuyana , bütün kapilar kapansin!
Sizin Laiklik anlayisiniz bu mu?
Bilmiyordum. Ama benim dedigim model su:
Kuran "din dersi ekseninde" isteyene ders olarak okutulsun. Türkce okutulsun. Bunlar tamamen kendi baslarina din okulu gibi!
Yani Imam Hatip Sistemi kapatilsin.
Bu da mi olmadi?:D
Bilmiyordum. Ama benim dedigim model su:
Kuran "din dersi ekseninde" isteyene ders olarak okutulsun. Türkce okutulsun. Bunlar tamamen kendi baslarina din okulu gibi!
Yani Imam Hatip Sistemi kapatilsin.
Bu da mi olmadi?:D
Eskiden IHL zaten Türkiye`nin Imam ihtiyacini karsilamak icin kurulmustu. Sonradan muhafazakar insanlar cocuklarini bu okula yollamaya basladi. Bazi tutucu ailelerde, veliler kiz cocuklarini hic okula göndermezken bu IHL bir nevi cözüm yolu oldu.
Bence de Türkiye`de bu kadar IHL`e gerek yok. Ama Türkiye`nin realitesinde var olan birsey.
Taycu, darf ich fragen, ob du seit 10 Jahren auf Raumfahrt warst?
Hayir Hocam:lach: inanin haberim yok ben liseye izmirde gittim ve benim zamanim da imam hatip kiz ögrencileri basörtü takiyorlardi. Ben halen öyle saniyordum..
Affiniza signiyorum, hata ettikse af ola:lach:
Hammerlord
28.04.06, 23:46
sonderschule imam hatip
Oh TSfalcon, sagolasin ama imam hatip örgencileri süperman yaptinda geri kalan örgencileri karci bir haksizlik olmuyormi?
Oh man, TSfalcon, deine Meinung und Urteil über imam hatip Schulen, zwingt mich dazu deine Argumente alle samt in den Papierkorb zu fördern. Bis du dir im klaren, dass du hunderte von Schülern als "DUMM/DOFF" abstempelst. Das du unter Sonderschulen nicht die Schulen für besonders Begabte meinst verstehst sich von selbst.
>/ignore TSfalcon
Oh TSfalcon, sagolasin ama imam hatip örgencileri süperman yaptinda geri kalan örgencileri karci bir haksizlik olmuyormi?
Oh man, TSfalcon, deine Meinung und Urteil über imam hatip Schulen, zwingt mich dazu deine Argumente alle samt in den Papierkorb zu fördern. Bis du dir im klaren, dass du hunderte von Schülern als "DUMM/DOFF" abstempelst. Das du unter Sonderschulen nicht die Schulen für besonders Begabte meinst verstehst sich von selbst.
>/ignore TSfalcon
yavasa yavas yeni imam hatipci userler bu foruma geliyor.
Oh man,Hammerlord, gercekleri görmeyin aciz bir kulsun övdügün okullar dünya matematik 100bin siralamasina bile giremiyorlar.bize imam lazim degil isci lazim türkiyede yeterince issiz imamlar var bu yeter.
sonderscuhle yakistirmasi yaptim ok imam hatipler biraz bilgili haklisin.
git türkiyede imam hatip talebesiyle bir sohbet et,ideolojisik farkini göreceksin.
İmam hatip liselerinin temel başarısızlık nedeni "katsayı" değil
AKP iktidarıyla birlikte eğitimin "öncelikli" sorunları arasında yer almaya başlayan üniversiteye giriş sınavındaki farklı katsayı uygulaması istatistiklere göre "başarısızlığın" bahanesi olarak gözüküyor. İmam hatip liselerinden sınava giren 8 bin 886 öğrencinin 45 matematik testinden sadece 1.38 net ortalaması tutturduğu ortaya çıktı.
ÖSYM’nin "Ortaöğretim Kurumlarına Göre 2005 Öğrenci Seçme Sınavı Sonuçları"na ilişkin istatistik derlemesi, başta imam hatip liseliler olmak üzere meslek liselilerin ÖSS’deki başarısızlıklarının da fotoğrafı oldu. Yerleştirme puanları oluşturulmadan ve farklı katsayı uygulamasına geçilmeden sınavdaki test türleri baz alınarak bu testlerde tutturulan netlere (kalan doğru yanıt) göre yapılan değerlendirmede, genel olarak meslek liseleri sayısaldan sınıfta kaldı. Meslek liselerinden sınava giren 135 bin 705 adayın 45 matematik testinde ancak 2.38 net ortalama tutturduğu ortaya çıktı. Bu liseler mezunlarının sayısal bölümün fizik, kimya ve biyoloji testlerindeki net ortalamaları daha düşük. 19 fizik sorusundan 0.46, 14 kimya sorusundan 0.33, 12 biyoloji sorusundan ise 0.31 net ortalaması yakalandı.
İMAM HATİPLİLER DAHA DA DİPTE
Öte yandan imam hatip lisesi mezunu öğrencilere ilişkin istatistik ise buradan mezun olanların sayısal net ortalamalarının genel meslek lisesi mezunlarından daha düşük olduğunu gösteriyor. 2005 yılında sınava giren 8 bin 886 imam hatip liseli 45 matematik testinden ancak 1.38 net ortalaması tutturdu. Aynı lise mezunları fizikten 0.03, kimyadan 0.03, biyolojiden ise 0.01 net ortalamasında kaldı.
Hem genel olarak meslek liselilerin hem de imam hatip lisesi mezunlarının sözel testlerdeki net ortalamaları sayısala göre daha yüksek çıktı.
EN BAŞARILILAR FEN LİSELERİ
İstatiklerde en başarılı lise türünün fen liseleri olduğu görüldü. Fen lisesinden mezun ya da son sınıf öğrencisi iken sınava giren öğrenciler 45 matematik testinden 38.52 net ortalaması tutturdu. Fen liselilerin 19 sorunun yöneltildiği fizik testinden 15.87, 14 kimya sorusundan 11.29, 12 biyoloji sorusundan ise 9.26 net ortalaması bulunuyor.
bu haberi hürriyet gazetesinden önceden kopyaladim ve bilgisayarima haviza ettim.
İmam hatiplilerden din subayı teklifi
BAHAR ATAKAN Ankara
Harp okullarına alınmayan imam hatip lisesi mezunları, Genelkurmay'a, "TSK'da din subayı olarak görev almak istediklerini" bildirdi. İlahiyat fakültelerinde TSK adına öğrenciler okutulabileceğini kaydeden İHL Mezunları ve Mensupları Derneği Genel Başkanı Yusuf Ziyaettin Sula, "Ordunun buna ihtiyacı var" dedi.
Rapor sundular
Genelkurmay Başkanlığı'na, "Dünya Ordularında Din Subaylığı Raporu" sundukları söyleyen Sula, askere alkol, cesaret hapı veya zevkine hitap eden bazı vaatlerle geçici moral verilebileceğini belirterek, "Ancak ölüm söz konusu olduğunda bu tip uygulamaların çok uzun etkili olmayacağı açıktır. Şahadet, hem dini hem de askeri bir rütbedir. Muharip askerlere bu rütbenin şerefi ve ahirette kazanacakları anlatılmazsa, inandırılmazsa orduların harp gücü kesinlikle zayıflar" diye konuştu. Sula, 47 ülkenin silahlı kuvvetlerinde "din subaylığı" olduğuna dikkat çekti.
http://www.milliyet.com.tr/2006/06/06/siyaset/siy12.html
______________________________ ______________________________ __
İmam Hatipliler AKPye tepkili
Yüzleri yoktu kurultaya gelmediler
Başkentte 2.si düzenlenen Büyük İHL Kurultayına, davetiye gönderildiği halde Hükümet ve AKP adına bir tek temsilcinin dahi katılmaması, 200e yakın İHL mezunu milletvekilinin toplantıyı görmezden gelmesi büyük tepkiye neden oldu. ÖNDER Genel Başkanı Yusuf Ziyaeddin Sula, Bir şey yapamadık, millete söyleyecek lafımız yok, fırça yemeyelim diye düşünmüşlerdir dedi.
EBUBEKİR GÜLÜM / ANKARA
İmam Hatiplerin sorunlarını gündeme getirmek amacıyla Başkentte 2.si düzenlenen Büyük İHL Kurultayına, davetiye gönderildiği halde Hükümet ve AKP adına bir tek temsilci dahi katılmaması, 200e yakın İHL mezunu milletvekilinin toplantıyı görmezden gelmesi, büyük tepkiye neden oldu. İmam Hatip Lisesi mezunu olan ve birçok sivil toplum kuruluşunun toplantısına katılmaktan çekinmeyen Başbakan Erdoğanın telgraf dahi göndermemesi eleştirilirken; Kurultay divanı, toplantıya katılmayıp telgraf gönderen 7 AKPli bakan ve 45 milletvekilinin isimlerini ve telgraflarını salonun genel isteği üzerine okumadı.
Kurultayı organize eden ÖNDERin Genel Başkanı Yusuf Ziyaeddin Sula, Başbakan ve AKPli milletvekillerinin gelmemesini değerlendirirken, Bütün milletvekillerine davetiye gönderdik. AKP genel merkezini arayıp bir temsilci istedik. Ama orada şiddetli sitemler yapılacağını bildikleri ve bundan çekindikleri için gelmek istemediler. (Bir şey de yapamadık, millete söyleyecek lafımız yok, fırça yemeyelim) diye düşünmüşlerdir. Keyifleri bilir, ne yapalım dedi.
Problemler çözülmediği için bu sitemlerin gayet normal olduğunu belirten Sula, En azından İHL mezunu olan milletvekillerinin birkaçının gelmesinde fayda vardı. Bu bir dertleşme toplantısıydı. Biribirine bağırıp çağırma toplantısı değildi. Sorunlar ne durumda, nasıl çözülecek, bunları konuşurduk. Netice de, biz siyasi bir kuruluş değiliz. Bir mezunlar derneği toplantısı yapıyoruz. Herhangi bir siyasi partinin tarafında değiliz diye konuştu.
Katılımın çok güzel olduğunu belirten Sula, İlgililerin hepsi oradaydı. Birkaç sivrilen konu dışında maksadın hasıl olduğunu düşünüyorum. Buradaki amaç tepkisizlikten kurtulmak ve organize olmaktı. Bunu da aşağı yukarı gerçekleştiriyoruz. Bütün Türkiyede bu ağı kurduk. Bir tuşla cep telefonlarına ve elektronik posta adreslerine ulaşabiliyoruz dedi.
Öte yandan kurultaya resmi olarak tek temsilci gönderen parti, Saadet Partisi oldu. Toplantıya Genel Başkan Recai Kutan adına katılan TBMM eski Başkanvekili Yasin Hatiboğlu ve GİK üyesi Cafer Güneş, İHL camiasından büyük ilgi gördü. Protokol konuşmaları kurultayın en son bölümünde yer aldığı ve salondaki yorgunluğun belirgin bir şekilde hissedildiği ortamda kürsüye çıkan Hatiboğlu, etkili konuşmasıyla büyük alkış aldı.
Kurultayda İHLli öğrenciler adına konuşan kız ve erkek öğrencilerin, sorunların bir an önce çözülmesi için Başbakana ve hükümete yaptığı çağrı salondan yükselen alkışla desteklendi. Kız öğrenciler adına konuşan Eyüp Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Selcan Duman, önlerindeki engellerin bir an önce kaldırılmasını istedi. Duman, Cumhurbaşkanı, Başbakan, MEB ve YÖKten kılık kıyafet ve katsayı sorununa en kısa zamanda çözüm bulmaları çağrısında bulundu.
Erkek öğrenciler adına söz alan Tuzla İHL öğrencisi Fatih Çalışkan ise, devam eden katsayı zulmüne dikkat çekerek, Devlet büyüklerimize sesleniyoruz. Artık yeter. Bu adaletsizliği önleyin ve bu zulmü ortadan kaldırın diye seslendi.
Bu zulüm niye var. İmam Hatipler, devleti dolandırmadı, yolsuzluk yapmadı, hırsızlık yapmadı, vatana ihanet etmedi. Yeğeni banka hortumlamasından yargılananların bizlere adres olarak başka ülkeleri gösterenlere bunu bir kez daha hatırlatıyoruz diyen Çalışkan, Biz İmam Hatipli bir başbakan değil, derdimizle dertlenen bir başbakan istiyoruz dedi.
Kurultayda Türkiye Kuran-ı Kerimi güzel okuma şampiyonu Ahmet Yıldıran ile ezan okuma şampiyonu Necmi Pala, sesleriyle salondakilere duygulu anlar yaşattılar. http://www.milligazete.com.tr/images/spacer.gif
http://www.milligazete.com.tr/index.php?action=show&type=news&id=24937
Arka bahçeden yükselen ses
MEMLEKETİN kanaat önderleri, işadamları AKPye tabanından, daha doğrusu arka bahçesinden yükselen isyanı tartışıyor. Siyaseti kaynama noktasına getiren alevlerin çıktığı ocak imam hatipler. Çünkü türban veya katsayı, en hassas sorunlar için tek ve mecburi adres orası.
İmam Hatip Mezunları Mensuplar Derneği (ÖNDER) hafta sonunda 600 kişilik kurultay topladı. Dernek Başkanı Yusuf Ziyaeddin Sula (49), Başbakanın performansından, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin türban kararına kadar geniş yelpazede konuştu. İstanbul İmam Hatip mezunu ve halen ticaretle uğraşan Sula ile dün görüştük, kurultay konuşmasındaki başlıkları biraz daha açtı.
Kurultay konuşmanız Başbakan Recep Tayyip Erdoğana eleştiri olarak algılandı.
- Mezunlarımızdan hepsine sahip çıkma niyetindeyiz. Siyasi çekişmelere girmeyiz. Mesela Başbakan bizim mensubumuzdur. Onun başarısı bizim için çok önemli. Ancak bizimle ilgili bazı şeyler elde edemiyorsa, yapamıyorsa, şikáyetlerimizi dile getirmekten geri durmayız. Ama ona sahip çıkmadığımız anlamına gelmez.
Sizinle, isteklerinizle ilgili neden bir şey elde edilemiyor?
- Konuşmamda onu da anlattım. Bu ülkede seçim yapılıyor, halk iradesi ortaya konuluyor ama yüzde 49 aşılamıyor, yüzde 51 değişmiyor.
Din subaylığı öneriniz var.
- Bu konudaki raporumuzu Genelkurmaya da ileteceğiz. Dünyanın bütün ordularında muvazzaf din subayları var, generalliğe kadar yükseliyorlar. Askerlikte dini inanç önemli. Mesela, "ölünce şehit olacağım" derse gözü kara kendisini kurşunun önüne atabilir. Ayrıca yine batıdaki gibi hastanede terapi amaçlı din görevlisi öneriyoruz.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararını da eleştirdiniz.
- AİHM kararını eleştirmenin ötesinde bu mahkemenin başka bir kararına değindim. Söz konusu AİHM türban kararı olunca "mesele kapanmıştır" diyenler, örneğin homoseksüellerin askerlik yapmayacakları kararı için "bizi bağlamaz, uymayacağız" açıklaması yapıyor. Bu çelişkiye dikkati çekmek istedim.
[...]
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/4532817.asp?yazarid=6&gid=61
http://www.netpano.com/images/1pix.gif[/IMG]
Politikada askerin ve dinin yeri yokdur.
Asker,askerlini bilsin ve hocalar (Dindar olanlar) dinini bilsin.
Bu benim sahsi görüsüm.
Siyasetçilerde işini doğru düzgün yapsınlar o zaman. "Türk halkı tarafından demokratik şekilde seçilen sivil hükümeti" gelecek seçimlerde görürüz. Sırf İmam Hatip mezunu olduğu için ne kadar oy topladığını biliyoruz. Hiç kimse o herifi bugünki hareket ettiği gibi hareket etmesi için seçmedi. Eğer Türk halkı tarafından seçildiyse, ilk önce Türk halkının karşısına geçip Kıbrıs Rum Devletini neden tanıdığını açıklasın. Her gün Şehit verilirken neden Türk halkının tepkisine rağmen Lübnan'a asker gönderdiğini açıklasın.
Hadi ordunun söz hakkını keselim. Ordu herşeyden elini çekip hükümetin emri altına girsin. Bu devleti İslamcılar'a karşı kim koruyacak. Atatürk'e küfreden, çok eşli, İstiklal Marşını okumasını bilmeyen milletvekillerine sahip olan AKP mi?
yetmisbesoglu
05.10.06, 22:33
Siyasetçilerde işini doğru düzgün yapsınlar o zaman. "Türk halkı tarafından demokratik şekilde seçilen sivil hükümeti" gelecek seçimlerde görürüz. Sırf İmam Hatip mezunu olduğu için ne kadar oy topladığını biliyoruz. Hiç kimse o herifi bugünki hareket ettiği gibi hareket etmesi için seçmedi. Eğer Türk halkı tarafından seçildiyse, ilk önce Türk halkının karşısına geçip Kıbrıs Rum Devletini neden tanıdığını açıklasın. Her gün Şehit verilirken neden Türk halkının tepkisine rağmen Lübnan'a asker gönderdiğini açıklasın.
Hadi ordunun söz hakkını keselim. Ordu herşeyden elini çekip hükümetin emri altına girsin. Bu devleti İslamcılar'a karşı kim koruyacak. Atatürk'e küfreden, çok eşli, İstiklal Marşını okumasını bilmeyen milletvekillerine sahip olan AKP mi?
Wo währe heute deutschland wenn sie bei der RAF bedrohung das millitär anstatt die demokratie genutzt hätten??.
Ich sage es immer wieder und werde es auch wohl bis zu meinem letzten atemzug sagen.
Wir sind vollmündige menschen und brauchen nicht immer bei jeder dampfenden "kacke" das millitär zu "rufen".
Das ist ja schon soweit ausgeartet wie in meiner kindheit mit dem begriff "sonst hole ich meinen GROSSEN bruder".
Die menschen sind schon soweit "gereift" das sie keinen islamischen staat wollen,denke ich mal.
Sezer'den tavır
Şûra Ankara'da başladı. Açılışa davetli olmasına rağmen gitmeyen Cumhurbaşkanı, mesaj da göndermedi.
YÖK Başkanı da katılmadı
http://www.milliyet.com.tr/2006/11/14/siyaset/resim/axsiy01.jpg ANKARA Milliyet
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 7 yıl aradan sonra düzenlenen 17. Milli Eğitim Şûrası'nın açılış töreni dün yapıldı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç şûraya katılmadı. Sezer mesaj da göndermedi.
İmam hatiplerin katsayı sorunu, seçmeli Kuran dersi, eğitimin kesintili hale getirilmesi gibi önerilerin damga vurduğu şûranın açılışında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın başarı dileklerini içeren mesajları okundu.
'Sezer'e davetiye gönderdik'
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, bakanlıkta düzenlenen açılış töreninde Sezer'in neden şûraya katılmadığı sorusuna, "Davetiye gönderdik, takdir kendilerinindir" yanıtını verdi. Teziç de davet edilmesine rağmen şûrada yer almadı. MEB yetkililerinin, "Teziç katılmayacağı yönünde mazeret bildirdi" açıklamasına rağmen YÖK Başkanı'nın bakanlığa bu yönde bir bildirimde bulunmadığı öğrenildi.
Açılışta bazı bakan ve milletvekilleri, eski milli eğitim bakanlarından Orhan Oğuz, Vehbi Dinçerler, Mehmet Sağlam, Turhan Tayan, Nahit Menteşe, Ali Naili Erdem, Hasan Celal Güzel, Metin Bostancıoğlu, Necdet Tekin, bazı YÖK üyeleri, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, bazı sivil toplum örgütleri başkanları, eski şûra üyeleri yer aldı.
http://www.milliyet.com.tr/2006/11/14/siyaset/resim/axsiy012.jpg
Uyuyakaldılar
Milli eğitimin hedeflerinin belirlendiği, 1939'dan bu yana düzenlenen şûranın açılışında özellikle protokol sıralarındaki katılımcıların uyuması dikkat çekti.
Çelik, açılışta Atatürk'ün gösterdiği çağdaş medeniyet seviyesinin üzerine sloganla değil icraatla çıkılması gerektiğini söyledi. 12 yıllık zorunlu eğitim çalışmalarının sürdüğünü belirten Çelik, şunları söyledi:
"Elde ettiğimiz başarıları küçümsediğimiz zaman cumhuriyetimizin başarılarını küçümsemiş oluruz. Çözüme katılmayanlar sadece eleştiriyorlarsa sorunun parçası haline gelir. Hatalarımız sırtımızdaki akrepler. Akrepleri gösterenlere müteşekkir oluruz. Soğuk Savaş döneminin basmakalıp uç ideolojileriyle meselelere yaklaşmak eğitimi katletmektir. Şûraya sunulacak teklifler arasında rahatsız edici, altüst edici öneriler olabilir. Rahatsız edici olsa bile insanların düşüncelerini ifade etmesine engel olmamalıyız. Fikirlerin çatışmasından gerçek dediğimiz şimşek doğar. Zıt fikirler çarpışsın, olaylara farklı bakan insanlar konuşsun. Ortak akılla ortak paydada buluşacağız."
Katsayı tartışması
"Eğitim sisteminde kademeler arasında geçişler ve sınav sistemi" komisyonunda, imam hatip ve meslek lisesi öğrencilerine üniversiteye girişte uygulanan farklı katsayının kaldırılması tartışıldı. Aksaray Fen Lisesi Okul Aile Birliği Başkanı Ayhan Eren, siyasi iradenin mesleki eğitim için söylediklerini yerine getirmediğini kaydetti. Eğitim - Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer ise, katsayı konusunda, "Umarım şûra, bu krize odaklanmaz" diye konuştu.
İstanbul Bahçeşehir Lisesi Müdürü Sinem Vatanartıran, merkezi yerleştirmeyi "çağdışı model" olarak niteledi. Milliyet yazarı Abbas Güçlü de, katsayı sistemini getiren eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz'ün şûraya çağrılmamasını eleştirerek, "Atatürk savaşı bırakıp Maarif Kongresi'ne katılıyor, Sezer gelmiyor. Başbakan İstanbul'daki toplantıyı tercih ediyor. YÖK katılmıyor, bunlar doğru şeyler değil" dedi.
http://www.milliyet.com.tr/2006/11/14/siyaset/resim/axsiy013.jpg
Aşkın en arka sırada
İhaleye fesat karıştırmak ve yolsuzluk iddialarıyla tutuklanan ancak sonra serbest bırakılan Van 100. Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın salonun en arkasında oturmayı tercih etti.
Şûra nasıl çalışacak?
17 Kasım'a kadar sürecek olan şûraya, eğitim çevrelerinden 900'e yakın kişi katıldı. Şûranın çalışma sistemi şöyle:
Ağırlıklı olarak ÖSS ve OKS ile sınav sistemi ve AB'ye giriş sürecinde Türk eğitim sistemi konuları tartışılacak.
Şûra katılımcıları ikiye bölünerek alt komisyonları oluşturacak.
Katılımcıların bir kısmı sınav sistemine yönelik öneri sunacak. Bir kısmı da AB'ye giriş konusuyla ilgilenecek.
Alt komisyonlar illerden ve bölgelerden gelen önerileri değerlendirecek.
Alt komisyon önerileri üst komisyonda görüşülecek. Sistemle uyuşmayan öneriler elenecek.
Şûra sonuçları MEB'e tavsiye niteliğinde iletilecek.
Sınavsız atama
Bakan Şahin, "Türkiye'yi başarıya temsil etmiş sporcularımızın beden eğitimi ve spor yüksekokullarından mezun olduklarında, sınavsız öğretmen olarak atanması konusunda yönetmelik değişikliğini imzaya açıyoruz" dedi.
Bozuk organizasyon
Başkent Öğretmenevi'nde yapılan şûra çalışmalarındaki organizasyon bozukluğu da dikkat çekti. Saat 14.00 olarak planlanan ilk komisyon toplantısı 1.5 saat geç başladı. Katılımcılar, öğretmenevinin 11. katındaki salona çıkmak için asansörün önünde uzun kuyruklar oluşturdu.
http://www.milliyet.com.tr/2006/11/14/siyaset/axsiy01.html
Şûra: İmam hatip, genel lise statüsüne geçirilsin
Milli Eğitim Şurası'nın 3. gününde, imam hatip liselilerin genel lise statüsüne alınmasının yolunu açacak öneri kararı çıktı. Okullarda töre cinayetine karşı eğitim verilmesi önerisi ise reddedildi
http://www.milliyet.com/2006/11/16/siyaset/resim/axsiy01.jpg ANKARA Milliyet
17. Milli Eğitim Şûrası'nın üçüncü gününde ÖSS'nin tartışıldığı alt komisyondaki oylamadan, imam hatip liselerinin (İHL) "genel lise" statüsüne alınmasının yolunu açacak öneri kararı çıktı. Erkek üyelerin çoğunlukta olduğu bir başka komisyonda da okullarda töre cinayeti ve aile içi şiddete karşı eğitim verilmesi önerisi, "Türkiye'nin imajının zedeleneceği ve AB'ye karşı küçük düşüleceği" gerekçesiyle reddedildi.
Alt komisyonda kabul edilen liselerin "genel", "mesleki-teknik" ve "açık lise" şeklinde sınıflanması önerisiyle, "İHL'lerin mesleki-teknik lise tanımı dışına çıkarılması"nın planlandığı öğrenildi. Buna göre, genel, anadolu, fen, güzel sanatlar, spor ve sosyal bilimler liseleri "genel lise" çatısı altında toplanacak.
Kız ve erkek teknik ile ticaret ve turizm genel müdürlüklerine bağlı tüm mesleki ve teknik liseler "mesleki-teknik lise" çatısına alınacak. Din Öğretimi Genel Müdürlüğü'ne bağlı İHL'ler ders programı en yakın olan "genel lise" çatısına girecek. "Açık lise"de genel ve mesleki lise türünde eğitim verilecek.
Komisyonda "Belli sınıflarda yapılacak merkezi olgunluk sınavlarıyla başarı notu belirlensin ve bu not üniversiteye giriş sınavında kullanılsın" önerisi de kabul edildi.
Bu arada YÖK üyesi Türkân Saylan ve Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer'in aralarında bulunduğu bir grup, "ÖSS-ortaöğretim"in ele alındığı alt komisyondan geçen "Herkes üniversiteye eşit koşullarda girsin" önerisinin yeniden oylanmasını istedi.
Komisyon Başkanı Ömer Asım Saçlı, "bilmeden ancak birkaç kişinin oy kullanabileceğini", bu nedenle sonucun değişmesinin mümkün olmadığını söyledi. Dinçer'in üye olmayanların oy kullandığını gördüğünü söylemesi üzerine tartışma yaşandı. Oylamada önerge reddedildi. Salonu terk eden Dinçer, oylamanın iptali için Şûra Genel Sekreterliği'ne itirazda bulunacaklarını belirtti. Katsayının kaldırılması yönünde karar alan komisyonu ziyaret eden Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı İrfan Erdoğan da "Çalışmalarınızda polemiklere yer vermeyen, bizleri daha ileriye götürecek kararlar alınmasını ümit ediyorum" dedi.
Yaşam Boyu Öğrenme Alt Komisyonu'nda töre, namus cinayeti, aile içi şiddet gibi konularda eğitim verilmesi tartışıldı. Öneri raporuna bu konuların açıkça yazılması istendi. Ancak, MEB Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürü Esat Sağcan, "Türk toplumunun imajını zedeleyecek şekilde rapora töre cinayeti ifadesinin konulmasını doğru bulmadığını" söyledi.
TBMM Genel Kurulu'nda konuşan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, "Bütün eski şûraları inceledim. Hiçbir dönem siyasi iradenin bu derece müdahale etmediği, özgür bir ortamda gerçekleşmesini sağladığı bir şura olmamıştır" dedi.
İlköğretim-OKS Alt Komisyonu'ndan ise "OKS kaldırılmalı" önerisi çıktı.
Baykal: Çelik, sorun üretiyor
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, 17. Milli Eğitim Şûrası'nı eleştirerek, "Milli Eğitim Bakanı'mız Çelik şûralarda siyasi amaçlı oluşum içinde. Sorun çözen değil sorun üreten bakandır" dedi.
http://www.milliyet.com/2006/11/16/siyaset/axsiy01.html
deryatulga
23.11.06, 05:44
Şark'ın 'adam yerine konma ve itibar' açlığı...
Açık oturumlarda anketlere dayalı olarak "önce Türklük mü, yoksa Müslümanlık mı" sorunu da tartışılıyor; türbanlı sayısının artıp artmadığı da; imam hatip okulu mezunlarının ne olup, ne olamayacağı da...
Medyada ağırlıklı bir yer tutmada Türkiye nüfusunun, 1950'den sonra su yüzüne çıkmaya başlayan ve gitgide keskinleşen Müslümanlık profili.
Neden 1950'den önce Türkiye nüfusunun Müslümanlık profili bu kadar ön planda değildi de, frak ve silindir şapka ön plandaydı?
Çünkü ülkenin Hazine'den geçinmeli yönetici ve egemen sınıfı; yönetilen ezik, mesleksiz ve yoksul sınıfın -egemen sınıfın çemberi içine girme dışında- kendisini kendince ifade ederek "ben de varım" demesini baskı altına almıştı.
Türkiye'de "sınıf bilinci", çeşitli sosyo-ekonomik ve politik nedenlerden ötürü, açık oturumlarda bile önemli bir pusula olacak kadar kristalleşememiştir.
Meteoroloji bilincinden yoksunluk; nasıl karın, yağmurun, fırtınanın, güneşli, yahut bulutlu havaların varlığını engelleyemiyorsa; sınıf bilincinden yoksunluk da, toplumlardaki -flu, yahut net- sınıfsallık ayrımı gerçeğini ortadan kaldırmaz.
Türkiye'nin köylü ağırlıklı bir toplum olmaktan kaynaklanan baş özelliği; Hazine'den geçinmeli yönetici-egemen sınıfın da; yönetilen ezik ve yoksul sınıfın da "meslek kimliği"nden yoksun bulunuşu.
Onun içindir ki, yapılan "kimlik saptama" anketlerinde:
- Önce Türk müsün, Müslüman mı?
Sorusu sorulmada...
Oysa bireylerin toplumsal kimliğini, daha doğarken kendi iradeleri dışında edindikleri ırk ve inançlarının yaftaları saptamaz; meslekleri saptar.
Köylülük evresini çoktan aşmış bir Norveçli'ye kimliğini sorduğunuzda:
- Norveçliyim ve Protestanım mı, der yoksa:
- Elektronik mühendisiyim; yahut kaptanım; yahut avukatım mı der?
Bir Alman için de durum aynıdır, bir İngiliz için de...
Türkiye'de bir de, "adam yerine konma ve itibar" sorunu var.
Yönetici sınıfın makam sahibi bireyleri itibarlı, yönetilen sınıfın küçük esnafı da, rençberi de, zanaatçısı da itibarsız...
Adam yerine konmak, yahut konmamak; işte sorun...
ABD'nin baskısıyla çok partili düzene geçildikten sonra; itibarsız ve adam yerine konmamış, köylü ağırlık bir sınıf, hangi kimlikle "ben de varım" deyip, itibar aranmaya kalkacaktı?
Ve "kışla" parfümlü yönetici sınıf; egemenlikle itibarı "cami" parfümlü ezik sınıfa kaptırmamak için, hangi kutsal sembollerin arkasına sığınacaktı?
Zaten tartışılmazlık tahtında oturan Hz. Muhammed'le, adeta aynı kutsallıkta tartışmazlık tahtına oturtulan Atatürk'ün; kutup doruklarına iyice yerleştirilmesi...
Sonra da, başta cumhurbaşkanlığı seçimleri; hangi tarafın ağır basacağı yorum, analiz ve şamatası...
Köylü ağırlıklı, "onlar-biz" ayrımını yeğlemek zorunda kalan, evrensel kalitede kadro kötürümü, "ekonomi, tarih ve hukuk bilincinden" yoksun, "kadının ekonomik hayata katılımı sıralamasında", 115 ülke arasında, 105'inci basamağa düşmüş bir Şark ülkesinde; politik kutuplaşmaları bir ölçüde "sınıfsal bir çerçevenin" de içine oturtsak ve sorsak:
- İmam hatip okulu öğrencileri, geçimlerini nasıl sağlamayı düşündükleri için yeğliyorlar gittikleri okulu ve mezunlar, örnek alınacak bir hayatı gerçekleştirebiliyorlar mı?
Şeffaflaştırılsa o okullardan geçenlerin nasıl geçindikleri.
Açık oturum tartışmaları daha sağlam bir tabana bağdaş kurmaz mı?
Hz. Muhammed, İslam ülkelerinde tartışılmazlık tahtında.
Atatürk de, Türkiye üniversitelerinde tartışılmazlık tahtında.
Gazi Hazretleri deyince kimse ırgalanmaz, ama Hazreti Gazi dersen, ortalık ayağa kalkabilir; tıpkı Hazreti Muhammed yerine, Sayın Muhammed demenin de ortalığı ölümcül depremlere uğratacağı gibi.
Bunlara bir de genç kuşaklar içinde tomurcuklanan "sükse çocuk, zengin çocuk, şöhretli çocuk" özlemlerini ekleyin...
Ne diyelim, Tanrı yardımcıları olsun, okula giden öğrencilerin de, öğretmenlerin de, profesörlerin de, doçentlerin de, asistanların da...
c.altan@prizma.net.tr (c.altan@prizma.net.tr)
deryatulga
23.11.06, 05:53
İmam hatiplere Evren yorumu:'Üniversiteye almayalım demek vicdansızlık'
Önceki gece NTV'de imam hatipler konusunu işlediğimiz "Neden" programından sonra 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren aradı.
"Programını izledim. Güzeldi. Ama keşke bana da sorsaydın?" dedi. Sonra da bir anısını anlattı:
1962'de Muş'ta albayken, yürüyerek okuluna giden bir çocuğu yolda arabasına almış.
"Hangi okula gidiyorsun?" diye sormuş.
"İmam hatibe" demiş çocuk.
"Niye imam hatibe gidiyorsun? Bak cin gibi çocuksun" demiş Evren albay...
"Dedem oraya gönderdi" cevabını almış.
"İmam hatiplilerin çoğu ana baba zoruyla gidiyor" dedi Evren:
"Bu çocuğun ne günahı var? Bu çocuk yarın fakülte okumak isterse imam hatibe ya da endüstri mesleğe gitti diye almayalım mı sınava? Vicdanı sızlar insanın..."
Evren Paşa, programda Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'i de dinlediğini söyledi:
"Şûranın son kararını tetkik etmedim, ama benim görüşüm şu: İmam hatipliler için kendi alanı dışındaki üniversitelere giriş zorlaştırılabilir, ama hiç almamak taraftarı değilim. Çocuk zorlaştırmamıza rağmen kazanıyorsa demek ki kabiliyetli imiş, kazanmış. Belki üniversiteye gidince o kafasını değiştirir. Ama kendi camiasında kalırsa onu devam ettirir."
Biz hiç İHL açmadık
Asıl arama nedeni, programda ekrana yansıyan bir grafikte imam hatip okullarının sayısının 1980 yılında da artıyor gibi görünmesiydi.
"O yıl ocak-eylül arası 31 imam hatip okulu açılmıştır" dedi.
12 Eylül'den sonra Milli Eğitim Bakanı Hasan Sağlam, "Bu okulları ne yapalım?" diye sormuş. Evren:
"Açılmış artık, kapatamayız. Sonra 'Okul kapattı' derler. Bunlar kalsın, ama lise bölümü yapılmasın" demiş ve "Artık hiçbir ilde imam hatip lisesi açılmayacak" diye talimat vermiş. İnşaatı devam edenleri de durdurtmuş. Sadece o dönemki Tunceli valisinin talebiyle Tunceli'de bir tane açılmasına izin vermiş.
Kendisi "1980-85 döneminde başka hiç imam hatip açılmadığını" söyledi.
Kapatmak çare değil
"Kapatmayı düşündünüz mü?" diye sordum.
"Hayır. Kapatmak çare değil" dedi Evren... Bu okulları ilk açanın 1924'te Atatürk olduğunu hatırlattı.
Atatürk'ün "Seçkin ve gerçek din adamı yetiştirecek öğrenim kurumlarına sahip olmalıyız" dediğini, "Dinin hükümlerini öğretmeye mecburuz. Bunun yeri de okuldur" görüşünü savunduğunu söyledi.
Seçmeli din derslerini bu nedenle mecburi yaptıklarını belirtti.
"Okulda din dersi yok diye veliler çocuğa dini yalan yanlış öğretiyor ya da imam hatibe gönderiyordu. 'Çocuk okulda doğrusunu öğrensin' diye düşündük. İyi ki de öyle yapmışız. Çok müspet tepkiler aldık dedi.
Menfi tepkiler de olduğunu, bu derslerin içeriğinin tartışıldığını hatırlattım.
"Tabii suiistimal edilirse, derste yobazlık anlatılırsa, din safsataya dökülürse kötü olur" cevabını verdi.
Ecevit yaptı
İHL mezunlarının üniversitelerin her bölümüne girmesine olanak sağlayan düzenlemenin 16 Haziran 1983 tarihinde yapılan bir yasa değişikliğiyle kendi dönemlerinde yapıldığını hatırlattım.
"Daha önce bunu yapan Ecevit'tir. Erbakan yaptırmıştır" dedi.
1973 tarihli 1739 sayılı kanunun 31. maddesiyle imam hatiplerin "hem mesleğe, hem de yükseköğretime hazırlayan öğretim kurumları" olarak nitelendirildiğini hatırlattı.
(Not: Bu doğru! Ancak yapan, Ecevit değil, Naim Talu hükümeti... O ara dönemde diğer liselerin edebiyat kolu mezunlarının girebildikleri bölümlere İHL mezunlarının da girebilmesinin yolu açıldı. 12 Eylül'de bu hak genişletildi ve fen bölümlerine de girme hakkı tanındı. Artık imam hatipliler mühendislik, tıp gibi üniversitelere de girebileceklerdi.)
Medeniler de var
"Ancak imam hatip mezunlarının hepsi de yobaz değil. Medeni olanlar da var" diyerek eski Muğla Üniversitesi rektörünü örnek verdi Evren:
"İlahiyatçıydı, içkisini de içer, eğlenmeye de giderdi. Din kültürü almış, medeni bir insandı."
Evren Paşa'nın önerisi şu:
"Türkiye'nin ne kadar imama ihtiyacı varsa, o belirlensin, ona uygun sayıda öğrenci alınsın. Ama alınan İHL öğrencilerine de her üniversiteye girme şansı tanınsın."
can.dundar@e-kolay.net (can.dundar@e-kolay.net)
Wie haben Mor ve Ötesi letztens so schön gesungen? Asmayalim da besleyelim mi? :lach:
SultanOfBytez
23.11.06, 13:45
İmam hatiplere Evren yorumu:'Üniversiteye almayalım demek vicdansızlık'
Önceki gece NTV'de imam hatipler konusunu işlediğimiz "Neden" programından sonra 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren aradı.
"Programını izledim. Güzeldi. Ama keşke bana da sorsaydın?" dedi. Sonra da bir anısını anlattı:
1962'de Muş'ta albayken, yürüyerek okuluna giden bir çocuğu yolda arabasına almış.
"Hangi okula gidiyorsun?" diye sormuş.
"İmam hatibe" demiş çocuk.
"Niye imam hatibe gidiyorsun? Bak cin gibi çocuksun" demiş Evren albay...
"Dedem oraya gönderdi" cevabını almış.
"İmam hatiplilerin çoğu ana baba zoruyla gidiyor" dedi Evren:
"Bu çocuğun ne günahı var? Bu çocuk yarın fakülte okumak isterse imam hatibe ya da endüstri mesleğe gitti diye almayalım mı sınava? Vicdanı sızlar insanın..."
Evren Paşa, programda Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'i de dinlediğini söyledi:
"Şûranın son kararını tetkik etmedim, ama benim görüşüm şu: İmam hatipliler için kendi alanı dışındaki üniversitelere giriş zorlaştırılabilir, ama hiç almamak taraftarı değilim. Çocuk zorlaştırmamıza rağmen kazanıyorsa demek ki kabiliyetli imiş, kazanmış. Belki üniversiteye gidince o kafasını değiştirir. Ama kendi camiasında kalırsa onu devam ettirir."
Biz hiç İHL açmadık
Asıl arama nedeni, programda ekrana yansıyan bir grafikte imam hatip okullarının sayısının 1980 yılında da artıyor gibi görünmesiydi.
"O yıl ocak-eylül arası 31 imam hatip okulu açılmıştır" dedi.
12 Eylül'den sonra Milli Eğitim Bakanı Hasan Sağlam, "Bu okulları ne yapalım?" diye sormuş. Evren:
"Açılmış artık, kapatamayız. Sonra 'Okul kapattı' derler. Bunlar kalsın, ama lise bölümü yapılmasın" demiş ve "Artık hiçbir ilde imam hatip lisesi açılmayacak" diye talimat vermiş. İnşaatı devam edenleri de durdurtmuş. Sadece o dönemki Tunceli valisinin talebiyle Tunceli'de bir tane açılmasına izin vermiş.
Kendisi "1980-85 döneminde başka hiç imam hatip açılmadığını" söyledi.
Kapatmak çare değil
"Kapatmayı düşündünüz mü?" diye sordum.
"Hayır. Kapatmak çare değil" dedi Evren... Bu okulları ilk açanın 1924'te Atatürk olduğunu hatırlattı.
Atatürk'ün "Seçkin ve gerçek din adamı yetiştirecek öğrenim kurumlarına sahip olmalıyız" dediğini, "Dinin hükümlerini öğretmeye mecburuz. Bunun yeri de okuldur" görüşünü savunduğunu söyledi.
Seçmeli din derslerini bu nedenle mecburi yaptıklarını belirtti.
"Okulda din dersi yok diye veliler çocuğa dini yalan yanlış öğretiyor ya da imam hatibe gönderiyordu. 'Çocuk okulda doğrusunu öğrensin' diye düşündük. İyi ki de öyle yapmışız. Çok müspet tepkiler aldık dedi.
Menfi tepkiler de olduğunu, bu derslerin içeriğinin tartışıldığını hatırlattım.
"Tabii suiistimal edilirse, derste yobazlık anlatılırsa, din safsataya dökülürse kötü olur" cevabını verdi.
Ecevit yaptı
İHL mezunlarının üniversitelerin her bölümüne girmesine olanak sağlayan düzenlemenin 16 Haziran 1983 tarihinde yapılan bir yasa değişikliğiyle kendi dönemlerinde yapıldığını hatırlattım.
"Daha önce bunu yapan Ecevit'tir. Erbakan yaptırmıştır" dedi.
1973 tarihli 1739 sayılı kanunun 31. maddesiyle imam hatiplerin "hem mesleğe, hem de yükseköğretime hazırlayan öğretim kurumları" olarak nitelendirildiğini hatırlattı.
(Not: Bu doğru! Ancak yapan, Ecevit değil, Naim Talu hükümeti... O ara dönemde diğer liselerin edebiyat kolu mezunlarının girebildikleri bölümlere İHL mezunlarının da girebilmesinin yolu açıldı. 12 Eylül'de bu hak genişletildi ve fen bölümlerine de girme hakkı tanındı. Artık imam hatipliler mühendislik, tıp gibi üniversitelere de girebileceklerdi.)
Medeniler de var
"Ancak imam hatip mezunlarının hepsi de yobaz değil. Medeni olanlar da var" diyerek eski Muğla Üniversitesi rektörünü örnek verdi Evren:
"İlahiyatçıydı, içkisini de içer, eğlenmeye de giderdi. Din kültürü almış, medeni bir insandı."
Evren Paşa'nın önerisi şu:
"Türkiye'nin ne kadar imama ihtiyacı varsa, o belirlensin, ona uygun sayıda öğrenci alınsın. Ama alınan İHL öğrencilerine de her üniversiteye girme şansı tanınsın."
can.dundar@e-kolay.net (can.dundar@e-kolay.net)
madem medeniler de var ,ha gayret ,,
reform a az kaldi bir adim daha
desene nerde o cesaret,,.
bak avrupali gencler ipin üzerinde
cambazlik yaparken,,..
biz daha dinin üzerinde ne
firildaklar döndürüyoruz
dünyanin en büyük sirki yakinda türkiye ye
geliyormus bekleyelim,.kimlerin
cocuklari önsaflari tutacak,,..
ye babam ye yiyebilirsen
:türkiye: ha cesaret .....ha
gayret sayin evren ,,.belki dualarin kabül olur,,.
:brüll:
SultanOfBytez
23.11.06, 13:48
lol :brüll: hayir ortacag kafasi
soru bu kafa kime ait,..??
Özdemir İNCE oince@hurriyet.com.tr (oince@hurriyet.com.tr)
http://www.hurriyet.com.tr/_yazarlar/images/72b.jpg Hedef: İmamokrasi
"İmam-doktor, imam-mühendis, imam-öğretmen, imam-yargıç, imam-vali..." nitelemelerini ilk kez "Pathemata mathemata! Evet, acı deneyimler öğreticidir!" başlıklı yazımda (Varlık Dergisi, Mayıs 1994) kullanmıştım. (Bk: "Yazmasam Olmazdı", Doğan Kitap, S.195)
Daha sonra, Hürriyet Gazetesinde, imam hatip okullarından ve Öğretimin Birleştirilmesi Yasasından söz ederken bu nitelemeyi sık sık kullandım. Aradan geçen 12 yıl içinde okurların bu deyime alışmaya, yazar arkadaşların ve siyasetçilerin artık kullanmaya başladıklarına tanık oluyorum.
* * *
1950den bu yana Cumhuriyet, sağcı-muhafazakár-İslamcı iktidarlar tarafından Cumhuriyetlikten öylesine uzaklaştırılmıştı ki insanlarımız dört-beş yıl öncesine kadar yasalarımız arasında bir "Devrim Yasaları" paketi bulunduğunu ve bu yasaların Anayasanın 174. maddesi tarafından korunduğunu bilmiyordu. Unutturulmuştu! Tevhid-i Tedrisat Kanunundan (Öğretimin Birleştirilmesi Yasası) söz ettiğimiz zaman da okurlar ve siyasetçiler epeyce şaşırmışlardı.
Demek ki 1925 yılında böyle bir yasa çıkartılmıştı.
Demek ki Cumhuriyet savunmasız değildi!
Önemli olan, savunma aygıtlarını harekete geçirmek ve kullanmaktı.
* * *
Tersine inandırmak için yedi dereden su getirilse de, 17. Milli Eğitim Şûrasının bir tek amacı vardı: İmam hatip mezunlarına üniversitelerin kapılarını açmak. Milli Eğitim Bakanı, 10 milyon ortaöğretim öğrencisi içinde 100 bin imam hatip öğrencisinin lafı mı olur, diyor. Evet lafı olur! Bir tek imam hatip öğrencisi üniversiteye girse bile!
Bakın neden? Bir İslamcı ideoloğun yazısına başvuracağım:
"...Türkiyenin topyekûn sekülerleşmesi, bütün iddialarını, varlık nedenini ve tarihi rolünü yeniden üstlenebilme imkánlarını yitirmesiyle sonuçlanacaktır. İşte İmam Hatip Liseleri (İHL), Türkiyeye varlık nedenini hatırlatacak yegane kaynaklardı/r. İHLler bu ülkeye en az 50 yıl kazandırmıştır. İHLlere, din eğitimi veren kurumlar olarak bakmak, İHLlerin gerçek fonksiyonlarını görememek demektir. Batı ülkelerindeki bütün orta eğitim kurumları, birer İHLdir. İHLlerin gördüğü, ya da görmesi gereken rolü ve fonksiyonu yerine getirirler: Batıdaki bütün orta eğitim kurumları, çocuklara, Batı kültürü, tarihi, sanatı, düşüncesi ve medeniyeti şuuru ile şiarını kazandırırlar; bizimkilerse ayartıcı Batı hayranlığı ve aşağılık kompleksi aşılayarak bizim şiarlarımızı yok etmekle meşguller." (Yusuf Kaplan, Yeni Şafak, 21 Kasım 2006)
* * *
Yeni Şafak yazarı Yusuf Kaplana çok teşekkür ederim. Benim yıllardır anlatmaya çalıştığım ama başarılı olmayı beceremediğim İHLlerin varlık nedenini veciz bir şekilde açıklıyor: Cumhuriyet ideolojisinin karşıtı, İslamcı bir kadro yetiştirmek. Bu kadro marifetiyle "aslına uygundur" mühürlü bir İslami toplum yaratmak. Yani amaç Cumhuriyeti İHLler aracılığıyla ele geçirmek. Yusuf Kaplan bu amacı itiraf ediyor. Teşekkürler!
Ama bu iş o kadar kolay değil, çünkü "İmam-vali, imam-öğretmen, imam....." formülü artık herkesin diline düştü. Takke düştü kel göründü!
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/5554620.asp?yazarid=72&gid=61
deryatulga
05.12.06, 10:57
"İmam-doktor, imam-mühendis, imam-öğretmen, imam-yargıç, imam-vali..." nitelemelerini ilk kez "Pathemata mathemata! Evet, acı deneyimler öğreticidir!" başlıklı yazımda (Varlık Dergisi, Mayıs 1994) kullanmıştım. (Bk: "Yazmasam Olmazdı", Doğan Kitap, S.195)
Imam-doktor, Imam-mühendis vs. degil Imam Hatipli doktor ve mühendis, Özdemir Ince bu ayrintinin farkinda degil mi? Kendisi aslinda bir baska soruya cevap versin, Imam Hatip mezunlari kat sayi engeli falan dinlemeden
ÖSSni basariyorlarsa, bizim ülkenin imamlari ulusal ortalamanin cok üstünde bir orta ögretimden gelmektedirler. Bunun aciklamasi nasil olacak?
Imam-doktor, Imam-mühendis vs. degil Imam Hatipli doktor ve mühendis, Özdemir Ince bu ayrintinin farkinda degil mi? Kendisi aslinda bir baska soruya cevap versin, Imam Hatip mezunlari kat sayi engeli falan dinlemeden
ÖSSni basariyorlarsa, bizim ülkenin imamlari ulusal ortalamanin cok üstünde bir orta ögretimden gelmektedirler. Bunun aciklamasi nasil olacak?
Konu, yazinin girisinden ziyade Yeni Safak'ta 21.11.2006 tarihinde Yusuf
Kaplan imzali yazi:
"...Türkiyenin topyekûn sekülerleşmesi, bütün iddialarını, varlık nedenini ve tarihi rolünü yeniden üstlenebilme imkánlarını yitirmesiyle sonuçlanacaktır. İşte İmam Hatip Liseleri (İHL), Türkiyeye varlık nedenini hatırlatacak yegane kaynaklardı/r. İHLler bu ülkeye en az 50 yıl kazandırmıştır. İHLlere, din eğitimi veren kurumlar olarak bakmak, İHLlerin gerçek fonksiyonlarını görememek demektir. Batı ülkelerindeki bütün orta eğitim kurumları, birer İHLdir. İHLlerin gördüğü, ya da görmesi gereken rolü ve fonksiyonu yerine getirirler: Batıdaki bütün orta eğitim kurumları, çocuklara, Batı kültürü, tarihi, sanatı, düşüncesi ve medeniyeti şuuru ile şiarını kazandırırlar; bizimkilerse ayartıcı Batı hayranlığı ve aşağılık kompleksi aşılayarak bizim şiarlarımızı yok etmekle meşguller." (Yusuf Kaplan, Yeni Şafak, 21 Kasım 2006)
Zannedersem aciklamasi söyle olacak:
1.
______________________________ ______________________________
2005 ÖSS'de neler olmuştu?
2006 ÖSS sonuçları bugün saat 10:00'de açıklanıyor. Ancak 2006 ÖSS sonuçları açıklanmadan önce 2005 ÖSS'nin analizini yapmak istedik. 2005 analiz ve değerlendirmelerini incelemeden önce 2006 tercihlerinizi yapmamanızı öneriyoruz
2005 ÖSS'ye başvuran aday sayısı 1.730.876 idi. Başvuran adaylardan 59.150'si sınava girmemiş ve 1.671.603 adayın sınavı geçerli sayılmış. 123 adayın sınavı çeşitli nedenlerden iptal edilmiş ve sınavları geçerli sayılmamış. Sadece sınavsız geçiş için 120.793 kişi başvurmuştu.
57.163 adayın puanı çok düşük olduğu için hesaplanmamış. En az bir puan türünde 160 barajını aşan aday sayısı 1.298.666 idi. Bu da 2005 ÖSS'ye katılan adayların %77,6'sını oluşturuyordu. Kız öğrencilerin %83,5'i erkek öğrencilerin %73,1'i 2005 ÖSS'yi kazanmıştı.
Lisans programlarını tercih edebilmek için gerekli olan 185 puan barajını en az bir puan türünden aşan öğrenci sayısı ise 987.963'idi. Bu da 2005 ÖSS'ye katılan adayların %59,1'ini oluşturuyordu. Kız öğrencilerin % 64,7 si en az bir puan türünden 185 barajını aşarken, erkek öğrencilerde bu yüzde 54,7 idi.
2005 ÖSS'de Yabancı Dil Sınavına (YDS)'ye başvuran aday sayısı 40.049 idi. Başvuran adaylardan 39.044'ünün sınavı geçerli sayılmıştı. Puanı hesaplanan aday sayısı ise 38.401'idi.
Lise türlerine göre 2005 ÖSS
2005 ÖSS'de en başarılı lise türü fen liseleri oldu. Fen liselerinden geçen yıl 4430 öğrenci başvurmuş. Başvuran adayların 4412'si yani % 99,6'sı sınavı kazanmış. En az bir puan türünden barajı aşan öğrenci oranı ise %98,3. Fen liselerini; özel fen liseleri, anadolu liseleri, yabancı dil ağırlıklı liseler ve askeri liseleri izliyor. Sınava başvuran adayların özel fen liselerinde %99'u, anadolu liselerinde 98,8, yabancı dil ağırlıklı liselerde %98,2, askeri liselerde %96,5'ı 160 puan barajını aşarak; bir yükseköğretim programını tercih etme hakkı kazanmıştı. Genel liselerde ise bu oran %81,4'te kaldı.
En az bir puan türünde 185 puan barajını aşan öğrenci sayısı bakımından fen liseleri yine diğer lise türleri arasında en başarılı olan lise türü oldu. 4356 öğrenci yani sınava başvuran öğrencilerin %98,3'ü en az bir puan türünden 185 barajını aştı. 185 puan barajını aşan öğrenciler açısından fen liselerinden sonra en başarılı lise türleri ise sırasıyla; anadolu liseleri, özel fen liseleri, yabancı dil ağırlıklı liseler ve askeri liseler.
Sınava başvuran öğrencilerden en az bir puan türünde barajı aşan öğrenci oranı anadolu liselerinde %95, özel fen liselerinde %94,9, yabancı dil ağırlıklı liselerde %90,9, askeri fen liselerinde ise %88.6 idi. Genel liselerden mezun olan ve en az bir puan türünden 185 baraj puanını aşan öğrenci oranı ise %60,6 idi.
Meslek liseleri
Meslek liselerinden 2005 ÖSS'ye başvuran adayların %55,1'i 160 puan barajını aşarak sınavı kazandı. Ancak öğrencilerin %33,8'i en az bir puan türünden 185 puanını aşabildi.
Mesleki eğitim yapan liseler arasında en başarılı lise türü öğretmen liseleri oldu. 2005 ÖSS'ye öğretmen liselerinden 13176 öğrenci başvurmuştu. Bunların %97,1'i sınavı kazanırken, %92,8'i de en az bir puan türünden 185 puan barajını aştı. Öğretmen liselerinden sonra en başarılı mesleki eğitim yapan liseler; sekreterlik meslek liseleri, astsubay hazırlama okulları ve imam hatip liseleri oldu.
Haberin tamami icin http://www.milliyet.com/2006/07/18/guncel/gun05.html
______________________________ ______________________-
2.
______________________________ _________________________
Şampiyonların tercihi devlet okulları oldu
ÖSS'de birinci olanların biri dışında tamamı devlet üniversitelerini tercih etti. Birincilerden 4'ü ODTÜ, 4'ü Boğaziçi, 1'i Hacettepe, 1'i de Bilkent Üniversitesi'ne yerleşti
ANKARA Milliyet
Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ve Yabancı Dil Sınavı (YDS) yerleştirme sonuçlarına göre, tercih yapan 7 bin 397 okul birincisinden 2 bin 443'ü açıkta kaldı. Lise birincilerinin durumu, ortaöğretimde alarm veren sorunların çarpıcı göstergelerinden biri oldu.
4 yıllık eğitim veren lisans programlarında boş kontenjan sayısı geçen yıllara oranla artarak 23 bin 934 oldu. ÖSS şampiyonları, tercihlerini devlet üniversitelerinden yana kullandılar.
ÖSYM'nin dün açıkladığı yerleştirme sonuçlarına göre toplam 1 milyon 498 bin 893 adaydan yüzde 55.7'si (835 bin 463) tercih yaptı. Meslek lisesi mezunlarından 140 bin 22'si sadece branşlarına yönelik meslek yüksekokulları için söz konusu olan "sınavsız geçiş" olanağını kullanırken 123 bin 607'si ÖSS sonuçlarına göre tercih yaptı. Tercih yapan adaylardan 571 bin 804'ünü de genel lise mezunları oluşturdu.
İHL'liler AÖF'de yığıldı
Fen ve anadolu liseleri geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da üniversitelere en fazla öğrenci yerleştiren okullar oldu. Ancak bu okullardan AÖF ile ön lisans programlarına yönelik talep de dikkati çekti. İmam hatip liselerinden başvuran 42 bin 995 adaydan 1496'sı lisans, 1898'i ön lisans, 15 bin 259'u AÖF'de okumaya hak kazandı.
Resmi fen liselerinden sınava başvuran 6 bin 185 adaydan 3 bin 652'si lisans, 19'u ön lisans, 69'u AÖF'ye yerleşti. Öğretmen liselerinden başvuran 12 bin 152 adaydan da 6 bin 399'u lisans, 171'i ön lisans, 699'u da AÖF'de okumaya hak kazandı. Askeri liselerden başvuran 284 adaydan 122'si lisans, 8'i ön lisans, 33'ü AÖF'ye girdi.
Anadolu liselerinden başvuran 85 bin 915 adaydan 35 bin 690'ı lisans, 3 bin 584'ü ön lisans, 5 bin 420'si AÖF'de okumaya hak kazandı.
Özel liselerden başvuran 13 bin 61 adaydan 2 bin 13'ü lisans, 762'si ön lisans, 2 bin 63'ü AÖF'ye yerleşti.
Yabancı dilde eğitim-öğretim yapan özel liselerden başvuran 22 bin 770 adaydan 6 bin 989'u lisans, 1405'i ön lisans, 2 bin 823'ü AÖF'ye yerleşti.
Haberin tamami icin:
http://www.milliyet.com/2006/08/24/guncel/axgun02.html
Yukaridaki basari oranlarini yüzdeye vurursak:
IHL: Lisans % 3,48 ; Önlisans % 4,41 ; Acik ögretim fakültesi (AOF) % 35,49
Fen liselerinde: Lisans % 59,05 ; Önlisans % 0,3 ; AÖF % 1,12
Ögretmen liselerinde: Lisans % 52,66 , Önlisans % 2,76 ; AÖF % 5,75
Askeri liselerde: Lisans % 42,96 ; Önlisans % 2,82 ; AÖF % 11,62
Rakamlarin gösterdigi gibi, IHL'ler dökülmektedir.
______________________________ _______________________-
3.
______________________________ _________________________-
İşte bu liseler kazandırıyor
Milliyet ÖSS'de ilk 10'a giren öğrencilerin mezun olduğu liseleri açıklıyor. Bu listeye göre devlet ve özel fen liseleri, 2006 ÖSS'de "şampiyon" çıkaran okullar arasında ilk sırada yer aldı
BAHAR ATAKAN Ankara
Milliyet, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gizli tutulan, 2006 ÖSS'de ilk 10 dereceye giren adayların mezun olduğu okulların listesine ulaştı. Listeye göre, ÖSS'de sınav şampiyonu olan devlet ve özel fen lisesi mezunu adayların, esas alanları olmayan sözel puan türünde de "ilk 10 derece" içinde yer alması dikkat çekti.
Diyarbakır da derecede
İllere göre, başarı sıralamasında son basamaklarda yer alan Diyarbakır'da Rekabet Kurulu Cumhuriyet Fen Lisesi'nden bir öğrenci de sayısal puan türünde "en başarılı ilk 10" arasına girerek kendisini ve okulunu ÖSS yıldızları arasına taşıdı.
Listeye göre, 1 milyon 482 bin 438 adayın ÖSS'nin ilk bölümünü ifade eden SAY-1 (Sayısal-1), SÖZ-1 (Sözel-1) ve EA-1 (Eşit Ağırlık-1) türünde puanları hesaplandı. Puanları eşdeğer olan adaylar nedeniyle ilk 10'a giren aday sayısı 10'u aştı. Buna göre SAY-1'de 10, SÖZ-1'de 12, EA-1'de 13 aday ilk 10 dereceye girmeyi başardı.
Sınavda puanı hesaplanan 1 milyon 400 binden fazla öğrenciyi geride bırakarak ilk 10'a giren adayların çoğunun fen lisesi mezunu olması dikkat çekti. Puan türlerine göre sayısalda 5, sözelde 7, eşit ağırlıkta da 7 fen lisesi "en başarılı 10 öğrenci"nin eğitim aldığı okullar oldu.
ÖSS'de SAY-1'e göre 81 il arasında 64. olan Diyarbakır'dan bir öğrenci sınav şampiyonları arasında yer aldı.
LİSELERİN DAĞILIMI
SAY-1 (9 lise): 4 fen, 4 Anadolu, 1 özel fen.
SÖZ-1 (11 lise): 5 fen, 3 Anadolu, 2 özel fen, 1 yabancı dil ağırlıklı lise.
EA-1 (12 lise): 5 fen, 4 Anadolu, 2 özel fen, 1 yabancı dil ağırlıklı lise.
Kaynak: http://www.milliyet.com/2006/07/23/guncel/axgun01.html
Devlet liseliler birinci
8'i Anadolu, 2'si fen lisesinden 10 birinci çıktı. SÖZ-1 ve EA-1 puan türünde üç aday birinci oldu. 9'u devlet liselerinden çıkan birinciler şöyle:
SAY-1: Hüseyin Yıldız (Ankara Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi)
SÖZ-1, EA-1: Abdurrahman Yılmaz (Ankara Atatürk Lisesi) Yılmaz SAY-2 puanında ikinci oldu. Server Çimen (Çanakkale Fen Lisesi), Okan Çalışkan (Galatasaray Lisesi)
SAY-2: Onur Tidin (İzmir Özel Fatih Fen Lisesi)
SÖZ-2: Yiğit Cem Öztürk (Galatasaray Lisesi)
EA-2: Eren Karaaslan (İskenderun İstiklal Makzume Anadolu Lisesi)
DİL (İNG): Umut Toprak (İstanbul Lisesi)
DİL (ALM): Sezgin Demir (İstanbul Lisesi)
DİL (FR): Osman Berker Yağcı (Galatasaray Lisesi)
Kaynak: http://www.milliyet.com/2006/07/19/guncel/gun01.html
Bu liselerin arasinda bir tek IHL yok.
______________________________ _____________________________-
4.
______________________________ __________________________
BASIN DUYURUSU
(23.08.2006)
2006 ÖSYS MERKEZİ YERLEŞTİRME SONUÇLARI
Çizelge 5. Okul Türlerine Göre Başvuran ve Yerleşen Aday Sayıları
Cizelgeler sorunsuz kopyalanmadigi icin, dogrudan kaynagi tavsive ederim
Haberin tamami icin:
http://www.osym.gov.tr/BelgeGoster.aspx?F6E10F8892433 CFF7A2395174CFB32E1782D5F4001E 6D616
______________________________ __________________________
6. Ayriyeten, YÖK'ün 1998-2003 yili icin yapmis oldugu bir arastirma / inceleme. IHL'lelilerin önünün kapatildigi masallarina cevap.
IHL mezunlarinin nasil baska mezunlarin haklarini yediklerinide rakamlarla
gözler önüne seriyor.
Bazi kesitler:
______________________________ ______________________-
Öğretmen lisesi çıkışlı adaylardan öğretmenlik programlarına yerleşenlerin sayıları
Yıl Sayı Yerleşenler İçindeki Yüzde
1998 2.956 8,8
1999 4.251 13,6
2000 4.462 13,6
2001 4.533 13,0
2002 5.338 14,8
1998e Göre 2002 Artış Oranı (%)
80,6 68,2
İmam-hatip lisesi çıkışlı adaylardan bazı lisans programlarına yerleşenlerin sayıları
Yıl Hukuk Siy. Bil. Öğretm. Din Kül. Ahlak İlahiyat
1998 232 277 3.285 322 1.420
1999 54 97 315 669 1.324
2000 96 149 639 778 1.254
2001 82 93 541 785 917
2002 91 70 433 603 685
Önceki sayfalarda verilen tablolardan da görüleceği gibi mesleki ve teknik liselerden üniversitelerin lisans programlarına geçilemiyor, müsaade edilmiyor, yasak, iletişim lisesinden iletişim fakültesine dahi girilmiyor gibi fikir ve düşüncelerin ne kadar yanlış ve temelsiz olduğu açıkça ortaya çıkmış bulunmaktadır. Özellikle iletişim liselerinden iletişim fakültelerine girişle ilgili olarak son derece düşük sayı ve oranlar hakkında spekülasyon yapmanın da fazla anlamı olmadığı düşünülmektedir.
* 2003 Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) yerleştirme sonucunda bazı lisans programlarına yerleştirilen mesleki ve teknik lise mezunlarının sayıları bu konudaki en son örnektir. 2003 ÖSS Sonuçlarına göre;
·1768 İmam Hatip Lisesi Mezunu
·1095 Ticaret Meslek `` ``
·1367 Teknik `` ``
·4646 Endüstri Meslek `` ``
·2130 Kız Meslek `` ``
· 903 Otelcilik ve Turizm `` ``
· 17 Sekreterlik Meslek `` ``
· 505 Sağlık Meslek `` ``
· 138 Diğer Meslek `` ``
olmak üzere toplam 12.569 mezun değişik lisans programlarına yerleştirilmişlerdir. Bunların içinde hukuk, uluslararası ilişkiler, kamu yönetimi ve mühendislik gibi birçok popüler lisans programları da mevcuttur.
2003 ÖSSde İmam-hatip lisesi çıkışlı mezunların yerleştiği bazı lisans programları şunlardır:
Lisans Programı Adı Sayı
Hukuk 42
İktisat (Tüm İhtisaslar) 678
Çalışma Ekonomisi ve
Endüstriyel İlişkiler 401
Din Kültürü ve Ahlak
Bilgisi Öğretmenliği 440
İlahiyat 508
Öğretmenlik 97
Hani, nerede meslek liselerinden üniversiteye gidilmiyor spekülasyonları, hani nerede lisans programları meslek liselerine kapatıldı ve hani nerede meslek liselerinin kapılarına kilit vurulacak iddiaları?
4. Meslek liselerinin kurulma amaçları;
* Üniversiteler önündeki yığılmayı önlemek,
* Mezunlarına beceri kazandırıp bir an önce hayata atılmalarını sağlamak ve
* Meslek lisesi mezun sayısını artırarak gelişmiş ülkelerdeki oranları yakalamaktır.
* Yükseköğretime geçiş tali bir hedeftir.
Yukarıdaki a ve b fıkralarındaki en önemli çarpıklık şudur: Öğretmen lisesi çıkışlı adayların doğal ilerleme ve yükselme alanı öğretmenlik programları, imam-hatip lisesi çıkışlı adayların gideceği doğal alan ise İlahiyat Fakülteleridir. Ancak burada tamamen tersi bir durum olmuş ve imam-hatip lisesi çıkışlı adaylar İlahiyat Fakültelerine gideceğine öğretmen lisesi çıkışlılardan daha fazla sayıda öğretmenlik programlarına yerleşmişlerdir. Bu husus ortaöğretim ile yükseköğretim arasındaki çarpık ilişkiyi tüm açıklığı ile ortaya koymaktadır. Bu çarpıklık 1999 yılında yürürlüğe giren yükseköğretim giriş sınavı ile kısmen doğal seyrine dönüştürülmüştür. Eğer meslek liselerine eskiden olduğu gibi genel lise mezunlarına verilen aynı katsayı verildiği taktirde yine bunun gibi çarpık tablolar ortaya çıkacaktır. Ülkemizin kıt kaynaklarının bu şeklide yanlış yönlendirmelerle ve dezenformasyonla heba edilmesi asla kabul edilebilecek bir husus değildir.
Raporun tamami
http://www.yok.gov.tr/duyuru/meslek_okullari.doc
http://www.hurriyet.com.tr/_yazarlar/images/72b.jpg Mesleki eğitim imam hatiplerle karıştırılıyor
SANAYİ ve sermaye şimdiye kadar toplum ve düzenin sadece kaba inşaatıyla ilgilendi. Hatta, bir temsilcisinin 12 Eylülde "Şimdiye kadar işçiler güldü artık sıra bizde!" gibilerden bir intikamcılık güttüğünü de anımsıyorum.
Ecevite karşı ideolojik ilanlar vermeleri de var hesapta. Ama üretimin en önemli olu&ın zirveye katılmasını ve Özbekistan Meclis Başkanı Erkin Halilov ile katılımını engelleyen gelişmelerle başlayalım.
Zirveye 2-3 gün kala, yukarıdaki sorumuzda da kısmen ifade edildiği üzere, Türkiye nedeni anlaşılmayan bir şekilde 17 Kasımda gerçekleşen Türk Zirvesi öncesi Özbekistan yönetimine 20 Kasım tarihinde BM Genel Kurulunun Üçüncü Komitesinde görüşülecek olan Özbekistandaki İnsan Hakları alanındaki durum hakkındaki kararnamede Özbekistan aleyhine oy kullanacağını açıklıyor. Bu açıklama haliyle Taşkentte büyük bir tepkiyle karşılanıyor ve Özbekistan zirveden çekiliyor. Belki bundan sonra da katılmayacak. (Bu husus da bir başka merak konusu.) Buraya kadar olan kısmı daha önceki analizlerimizde detaylı bir şekilde ele almıştık (bkz. Ve Korkulan Oldu: Özbekistan Türk Zirvesine Katılmıyor; http://www.usakgundem.com/haber.php?id=8593 ve Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirvesi Ve Türkiye-Özbekistan İlişkileri Açısından Önemi; http://www.usakgundem.com/haber.php?id=8594 )
Bu noktada karşımıza yanıtlanması gereken bir başka can alıcı soru çıkıyor: Türkiye neden zirve sonrası gerçekleşecek bir oylamayla ilgili olarak kararını (böyle bir açıklamanın beraberinde getireceği kaçınılmaz tepki biline biline) önceden Özbek yetkililere bildirme gereği/ihtiyacı duyuyor? Birileri acaba Özbekistanın zirveye katılmasını istemiyor muydu? Ve yine birileri adına kardeş ülke Özbekistan cezalandırılmak, dışlanmak mı istiyordu? Arada bilmediğimiz çok ciddi sorunlar mı var? Varsa neden tartışılmıyor?
Türkmenistana gelince, bu ülkenin durumu aslında Özbekistandan çok da farklı değil. Neticede, bu ülkenin de zirve sonuç bildirgesinde imzası bulunmuyor.
Yapılan bir kısım uzman değerlendirmeleri bunun kolaycılığa kaçan çok bilmiş örneğini bir kez daha ortaya koyuyor. Bu uzmanlara göre Türkmenistan Tarafsızlık Statüsünden dolayı Cumhurbaşkanı seviyesinde yer almadı ve bu belgeye imza atmadı.
Sorunun cevabı bu kadar kestirmeden ve basit değil. Aslına bakarsanız bu cevap doğru bir cevap da değil. Bu tür değerlendirmeler bile, bizim bölgeyi, bölge dengelerini, sorunlarını ne kadar anlamaktan uzak kaldığımızı göstermeye yetiyor da artıyor bile
Türkmenistanın son dakikada böyle bir tavır içine girmesi ve belgeye imza atmamasının altında şu nedenler yatıyor:
1. Azerbaycan ile Hazar konusunda yaşanılan doğalgaz yatakları sorunu ve Azerbaycanın bu sorunlu bölgelerdeki faaliyetleri. (Bundan dolayı Türkmenistan Cumhurbaşkanı Türkmenbaşı 2000 yılında Baküde 6.sı gerçekleştirilen zirveye katılmamış ve bundan sonra da bir daha bu zirvede görünmemişti.);
2. Dolayısıyla, sorun yaşanılan bu ülkenin en büyük sorunu olan Yukarı Karabağ sorununa taraf olmama politikası ve bunun bir sonucu olarak da zirve sonuç bildirgesinde Karabağ ile ilgili maddeye destek imzası atmaktan kaçınılması;
3. Tüm bu gelişmeler yaşanırken Türkiyenin takındığı tavır ve Türkmenistan tarafında Türkiyenin sorunun çözümü noktasında Azerbaycana baskı yönünde bir beklentinin olması ve bu beklentide yaşanılan hayal kırıklığı (hatta bu durumun Azerbaycana dolaylı bir destek olarak algılanması);
4. Türkmenistanın Mavi Gazı unutamaması ve Türkmen doğal gazını alma sözü veren Türkiyenin son dakikada Rus gazını alması ve bu konuda Türkiyenin bu ülkeyi bir kez daha hayal kırıklığına uğratması;
5. 25 Kasım 2002de Türkmenbaşına gerçekleştirilen suikast girişiminde Türkiyenin ve Türklerin adının geçmesi ve bu konuda Türkmenbaşının Türkiyeden beklentileri;
6. Bu zirveler ve benzerlerinden bir sonuç çıkmadığı ve bundan sonra da çıkmayacağı yönünde Türkmen tarafında oluşan kanaat ve Türkiyeye bu tür konularda duyulan güven eksikliği.
Bu maddeler ve yapılan uygulama, bundan sonraki zirvede Özbekistanın yanında Türkmenistanın koltuğunun da tamamen boşalabileceği şeklinde yorumlanabilir.
Evet, sorunlar ve bu kapsamda yanıt bekleyen sorular çok. Bu sorular daha da çoğaltılabilir. Ama önemli olan, bu soruların kısmen de olsa ilgili yerlerde yankı bulması.
Sonuç olarak ifade etmek gerekirse, Türkiye ve Türk dünyası ilişkilerinde yaşanan sorunlar bir kez daha bize Türk dış politikasında bölgeye yönelik ilgi, bilgi ve koordinasyon eksikliğini gösteriyor. İşin daha da vahim boyutu, zirveyle birlikte son yaşananların unutulmaya başlanması ve bölge politikamızın bir sonraki zirve ve kurultaya kadar kaderine terk edilmesi. Oysa, stratejik derinliğimizi oluşturan bu bölgede Yeni Büyük Oyun tüm hızıyla devam ediyor ve biz kan kaybediyoruz. Bu çerçevede, Türkiyenin bölgeye yönelik bir strateji belgesini bir an önce hazırlaması ve bunu uygulamaya koyması gerekiyor. Aksi takdirde, zaten buna da gerek kalmayacak!
http://www.usakgundem.com/haber.php?id=8971
SultanOfBytez
06.12.06, 11:34
o zaman hepsini imam hatibe cevireceksin,,.
yakisir
SultanOfBytez
07.12.06, 13:00
Sevgili Turkuaz,
IHL`lerin amacinin din adami yetistirmek oldugu görüsü yalnistir. IHL`ler, ayni diger okullar gibi müfredati MEB bakanligindan belirleniyor. Eger amac sadece din adami yetistirmek olsaydi Türkiye capinda birkac yatili Kolej acilirdi (ayni askeri kolejler gibi) olay biterdi. Ayrica IHL kiz liseleri bile mevcut. Bayan hoca olamayacagina göre buna gerek yoktur.
IHL`lerin müfredatina baktigin zaman, düz bir lisede olan derslerin cogunu orada da bulursun. Bu derslerin yani sira ayrica Arapca ve Din konularinda özel dersler bulunur.
IHL olayini degerlendirirken, cocuklarini o okullara yollayan insanlara bakacaksin. IHL`ler genellikle ülkemizdeki muhafazakar insanlarin cocuklari icin tercih ettigi bir okul seklidir. IHL`e giden cocuk bunu o yasta kendi tercihi ile degil ailesinin yollamasiyla gidiyor. Ailelerin de cocuklarini bu okullara yollamaktaki amac, cocuklarinin dini ve manevi yönden saglam yetistirilmelerini saglamaktir. Amac kesinlikle oglum hoca olsun düsüncesi degildir.
Genel olarak IHL sistemi tartisilabilir ama su anda bu isin ceremesini ögrenciler cekiyor.
bak sen muhafazakar ,,yani tokatcilar,,oda derebeyleri,oda
kasimpasali,,dayilar,,anlamadi m,,
demek ben yanlis iyi niyetimden dolayi,,bende diyordumki
imam hatip mezun sayimiz ihtiyactan fazla,,.
bak orda ne güzel devlet icinde devlet,,.
kurmuslar bile,,,bak bayanlar ayri ayri okuyorlar,,cok güzel
aman bayanlar cok yanyana oturmasinlar cagimizin hastaligi var
muhafazakarda dinlemez,,,gerci haremlerden gelen aliskanlik
dokunmaz bize,,.
aklima gelmisken söyleyim iran cumhurbaskani gelmisti almanyaya
kacsenesinde,,omuzunda paltosu hatirladinizmi,..
aslinda bizimde öyle cikarma yapmamiz gerekiyo,,.
gerci yurticinde örnegini cok sergiliyoruzda yurt disinda yemiyo
nede olsa muhafazakar,,saygililar,,
cin heryerde cindir,,cinlige bak,,saygisizliga bak devlet ,.
okulunda okuyan piril piril cocuklarimiz nerdeyse geri zekali
basaridan uzak,,sokak ailelerin cocuklari,,böyle demek
kalplere agir gelir yaziklar olsun
eyer onlari kimyada fizikde matematikde beraber imtihan yapsaniz
kim sifir ceker ,,onu o beyinler cok iyi biliyo
muhafazarkarmis lafa bak kimmis onlar iki karili erkeklermi ayni evde
düsün onlarin ortamindan neler cikmaz ,,
sivingerde cikar lezbiyende cikar, cikarda cikar,,..
her konuda askeri ortaya sokuyorsunuz,,.neymis efendim,,
asker cocugu daha avantasli askeri okula girmede gayet normal
tesvik güvenilir ellere bu güvenlik meselesi,,,haci,,,,,haca onkere
gidip haci olmaya benzemiyo,,..
vede bu yasalarla belirtilmis ,,elaltindan okula sokulmuyorlar
hadi gecokondu mahallesinden kackisi imam hatipi kazanabilir
ben söyleyimmi birkisi bile degil ,,???
ne muhazakarindan dem vuruyorsun
gitte dünkü trafikteki ölüm olaylarini izle yazik bu millete yol,
altyapi kimin umrunda herkes rant pesinde:türk: :buuh:
Sevgili Turkuaz,
IHL`lerin amacinin din adami yetistirmek oldugu görüsü yalnistir. IHL`ler, ayni diger okullar gibi müfredati MEB bakanligindan belirleniyor. Eger amac sadece din adami yetistirmek olsaydi Türkiye capinda birkac yatili Kolej acilirdi (ayni askeri kolejler gibi) olay biterdi. Ayrica IHL kiz liseleri bile mevcut. Bayan hoca olamayacagina göre buna gerek yoktur.
IHL`lerin müfredatina baktigin zaman, düz bir lisede olan derslerin cogunu orada da bulursun. Bu derslerin yani sira ayrica Arapca ve Din konularinda özel dersler bulunur.
IHL olayini degerlendirirken, cocuklarini o okullara yollayan insanlara bakacaksin. IHL`ler genellikle ülkemizdeki muhafazakar insanlarin cocuklari icin tercih ettigi bir okul seklidir. IHL`e giden cocuk bunu o yasta kendi tercihi ile degil ailesinin yollamasiyla gidiyor. Ailelerin de cocuklarini bu okullara yollamaktaki amac, cocuklarinin dini ve manevi yönden saglam yetistirilmelerini saglamaktir. Amac kesinlikle oglum hoca olsun düsüncesi degildir.
Genel olarak IHL sistemi tartisilabilir ama su anda bu isin ceremesini ögrenciler cekiyor.
Sevgili Meric,
dün kaynaginida vermis oldugum raporda, degisik liselerden (fen, matematik, ögretmen, IHL, vs.) mezun olan ögrencilerin, kendi alanlarinda
meslek edinmelerinin yasa koyucu tarafindan hedef alindigi acikca
belirtilmis. Buradan yola cikarak, mezunlarininda egitim aldiklari alandaki
meslekleklere, dolayisi ile, bu meslekler icin gerekli egitimi verecek
yüksek okullara yönelmelerini saglamak, en makul ve gerekli yöntemdir.
Tartismaya neden olan konu, benim buraya aktarmis oldugum Özdemir
Ince'nin yazisi ve sözkonusu yazida Özdemir Ince'nin Yeni Safak gazetesi
yazarindan yapmis oldugu alintidir. Bu alintida, IHL'lerinin irticacilar tarafindan hangi amacla kullanilmak istendigi acikca ortadadir.
Bu yazidan yola cikarak, IHL mezunlarinin genel lise mezunlarina "nal toplattiklarini", "cok basarili olduklarini", "cok iyi egitim aldiklarini" ima
etmek, en hafif deyimle gerceklerden haberdar olmamak; ülke, toplum,
egitim ve sosyal yasamdan kopmus olmak demektir.
IHL mezunlarinin aldiklari sonuclar, katsiya olmasina ragmen, dehset
vericidir. Eger % 4'ü bile basarili olamiyorsa lisans programlarinda,
katsayiyi degil, IHL'lerin icerigini ve gerekliligini tartismakta yarar var.
Kaldi ki, haksizliga ugradiklarini bas bas bagiranlar ve hakka taptiklarini
iddia edenler, baskalarinin hakkini yemekteler. Ögretmen olmak icin gerekli
egitimi almis olanlarin kontenjanlarini isgal ederek yapmaktadirlar. Utanma
diye bir duygu var.
Fakat egitimin giderek irticalasmasi, fikir babalarinin niyetlerini gayet acik
bir sekilde artik köselerinde yayinlamalari, IHL'lerin hangi amacla kurulmus
olduklarini arka plana itmekte ve kimler tarafindan hangi amacla kullanildiklarini ortaya koymaktadir.
Senin bahsetmis oldugun muhafazakar aileler konusuna gelince. Düz liselerde din egitimi yokmu? Hatip indirmeyen, arapca bilmeyen, iyi bir
insan olamazmi? Bu okullari hem yasatmak hemde bu okullara daha fazla
nüfuz saglamakla, toplumda, eger böyle düsünceler varsa, bu önyargilari
kemiklestirmeye yaramiyormu?
Türkiye'nin egitim sorunu yokmu? Bence bu sorun okadar büyük ki, belki
en temel sorun. Fakat elma ile armut'u karistirmaya gerek yok.
Hoscakal,
Turkuaz
İmam Hatip Lisesi'nde bıçaklı kavga!
Gaziantepte öğrenciler arasında çıkan kavgada, 2 kişi bıçakla yaralandı.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Hoşgör Mahallesindeki imam hatip lisesi öğrencilerinden Ö.F.E, İ.T. ve F.K. arasında, henüz bilinmeyen nedenle tartışma çıktı.
Tartışmanın kavgaya dönüşmesi üzerine F.K, okul dışından getirdiği kimlikleri henüz belirlenemeyen 3 arkadaşıyla Ö.F.E. ve İ.Tyi çeşitli yerlerinden bıçakla yaraladı.
Yaralı 2 öğrenci, Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı.
F.K. ile 3 arkadaşının arandığı bildirildi.
http://www.milliyet.com.tr/2006/12/07/son/sontur38.asp
______________________________ _______________________
Işimiz Ulemaya Havale
ANKARA- Lübnan mübnan, paşalar maşalar derken, sınıf sömürüsünün sorgulanmayacağı din merkezli hayat tarzına toplumu alıştırma faaliyeti de alttan alta sürüp gidiyor. Ne zaman mahkemeler okullarda türban yasağını doğru bulan bir karar verseler, Başbakan Erdoğan, �Efendi, bu senin işin değil, Diyanet'in işi. Bu konuda mahkemenin söz hakkı yok. Söz hakkı din ulemasınındır� diyor ya. Böyle giderse ulemanın, Diyanet�in karışmadığı iş kalmayacak gibi. Artık karı koca kavgalarının çaresi bile ulemadan soruluyor�
Evde kalmışların Telli Baba�dan kısmet dilemeleri, çocuğu olmayanların nefesi güçlü şeyhten hayırlı evlat istemeleri değil söz konusu olan. Bunlar, uygarlığın şafağında dinlerle beraber ortaya çıkmış, çaresiz insanların masum sığınakları, arayışları. Marks�ın da söylediği gibi, �Din öncelikle ıstıraptır, aynı zamanda gerçek ıstırabın dile gelmesi ve protestosudur. Din ezilenlerin ahıdır; kalpsiz dünyanın kalbi, ruhsuz hayatın ruhudur. Din insanın afyonudur.�
Marks �afyon� derken, afyonun �yatıştırıcı ilaç� niyetine yutulmasını kastediyordu. Umarsızların Tanrı�yı ve meleklerini yardıma çağırması tam da böyle bir şeydi.
Ne ki, bugün söz konusu olan, yoksulların, güçsüzlerin Tanrı�ya sığınmaları değil, din tüccarı, din ağası din yanaşması ulemanın her işe burnunu sokmasının toplum mühendisliği olarak bunların yerini alması.
RP�nin DYP ile ortaklaşa hükümet ettiği günlerde hastanelere, hapishanelere imam atanması teklif edilmişti. Kadrolaşmak, partili militanlara iş bulmak niyetinin ötesinde tekliflerdi.
Geçenlerde gazeteler yazdı, bugünlerde orduya da din subaylığı teklif etmişler. İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği, �Dünya Ordularında Din Subaylığı� başlıklı bir rapor hazırlayıp, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Milli Savunma Bakanlığı ve ordu komutanlıklarına göndermiş. Ordu komutanları raporu okumadan iade etmişler. (Milliyet, 22 Ağustos 2006)
İmam tabip, hafız gardiyan, evliya yüzbaşı ve benzeri projeler uygulama şansını şimdilik bulamadılar. Geri çevrilmeleri, meczubî projeler olmalarından değil, dinci toplum mühendislerinin dayatacak gücü henüz bulamamalarından. Kendilerinde o gücü bulduklarında teklif bile etmeden hayata geçirecekler. Çünkü, bu teklifler meczup projeleri değil, sınıf sömürüsünün sorgulanmadığı katıksız din merkezli hayat tarzını toplumun tümüne yaygınlaştırma niyetinin işareti.
İslami aile
�İslami aile� projesi de öyle. Ötekilerden farkı, AKP devrinde kâğıt üzerinde bırakılmayıp, belediyeler eliyle uygulamaya geçirilmesi.
Bir zamanlar Çin�de evlenen çiftlere �Kırmızı Kitap� armağan edilirdi; Türkiye�de AKP devrinde belediyeler, taze karı kocaya çeşitli adlar altında ilmihal veriyorlar. İlmihallerin ortak noktası, kadının erkeğine itaat etmesi, evinin kadını olması vs.
Örneğin, Ankara Altındağ Belediyesi�nin verdiği �Evlilik ve Nikâh Rehberi�inde erkeğe, �Eş aramaya dua ile başla. Eli yüzü düzgün, hayâ sahibi, el değmemiş, başka erkek yüzü görmemiş biriyle evlen!� diye öğüt veriliyor.
Belediye�nin risalesinde erkeğe verilen başka öğütler de var. �Kadınla dört özelliği nedeniyle evlen; malı, soyu, güzelliği ve dini; sen dindar ve ahlaklı olanı al. Erken kalkmayan avrat, söz dinlemeyen evlat, mahmuzla gitmeyen at, kapında varsa kaldır at. Kadının şamdanı altın olsa, mumu dikecek erkektir� gibi öğütler.
İstanbul Tuzla Belediyesi�nin hediyesi ilmihal ise çok daha �muhkem�. Prof. Dr. Hamdi Döndüren yazmış. �Delilleriyle Aile İlmihali�, tam 635 sayfa.
Neler tavsiye edilmiyor ki, bu ilmihalde?
Kadın erkekle tokalaşmaz.
Kadınlar dokuz yaşında evlenebilir.
Erkek dört kadın alabilir.
İslam yasaklamadığına göre akraba evliliği caizdir.
Kadın iz bırakmadan dövülebilir�
Kütahya Belediyesi'nin hazırladığı �Evlilik Rehberi� adlı kitapçıkta da benzer öğütler vardı. Başka belediyeler kim bilir başka ne gibi ilmihaller vermişlerdir.
TBMM Milli Eğitim Komisyonu Başkan Vekili Prof. Dr. Hikmet Özdemir de, İlmi İçtimai Hizmetler Vakfı�nın bastırdığı �Kırk Hadis-i Şerif� adlı kitapçığı, bir sunum yazısıyla birlikte çeşitli kişi ve kurumlara armağan etmişti. Kitapçıkta, �Cennet ve Cehennem Ehli Olanlar� başlıklı sayfada, �Cennetlik olanlar bana gösterildi, onların çoğunun fakir kimseler olduğunu gördüm. Cehennemlik olanlar da bana gösterildi, onların çoğunun kadınlar olduğunu gördüm� �hadis�ine de yer veriliyordu. (Milliyet, 14 Mayıs 2006)
Her ortaya çıktığında �Münferit bir hadise, inceleme başlattık, kulaklarını çekeceğiz. Bu gibi hurafelerin zaten İslam�da yeri yok� diye takiyye yoluna sapılsa da bu projelere dur denmediği anlaşılıyor. Nitekim, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, �Örtünmemek günahkâr olmaktır� ifadesinin yer aldığı broşürü okullara dağıtan İstanbul Eyüp Belediyesi ile kadın ve erkeğin tokalaşmasını günah sayan ilmihali evlenen çiftlere armağan eden İstanbul Tuzla Belediyesi hakkında inceleme ve soruşturma yapmaya gerek görmedi. (Milliyet, 30 Ağustos 2006)
İslami aileye Diyanet duası
Bu projeler önlenmediği gibi merkezi idare bünyesindeki Diyanet eliyle de takviye edilmiş.
Belediyelerin �İslami aile� projesine Diyanet İşleri Başkanlığı�nın desteği, il müftülükleri bünyesindeki �Alo Fetva Hattı�nın ötesine geçmiş. Uygulamaya iki yıl önce pilot olarak seçilen 6 ilde başlanmış. Aile içi şiddet, kadın hakları, gelin-kaynana kavgası, töre ve namus konularında halkı �bilgilendirmek� üzere Aile Danışmanlık Büroları kurulmuş. Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İzzet Er�in deyişiyle, �üniversite mezunu, iyi eğitilmiş din hizmeti personeli� eliyle kadınlara �dini perspektif� kazandırılıyor. Pilot illerdeki çalışma başarılı bulunmuş olmalı ki, 20 ilde daha aynı bürolardan kurulması kararlaştırılmış. (Milliyet, 15 Ağustos 2006)
Peki Diyanet�in bürolarında ailelere ne gibi aydınlatıcı bilgi veriliyor?
Danışmanlar, kocasından ya da kaynanasından dayak yiyen, boşanmak isteyen veya daha farklı sorunları olan kadınlara dua etmelerini, okunmuş su içmelerini, maddi durumları iyiyse umreye gitmelerini önermişler. Örneğin, yardım isteyen kadına �Bir bardak suya 100 Nas, 100 Felak Suresi oku, (Ya Rabbim beni kurtar) diye dua et, sonra okunmuş suyu 21 gün her akşam kocana içir!� diye öğüt vermişler. (Sabah, 18 Ağustos 2006)
Bu öğüdün kadına faydası dokunmuş mu, haberde yanıtı yok. Kadına faydası şöyle dursun, maaşlı evliyaların kendilerine bir faydası var mı, maaşlı evliyalar dardaki insanlara söylediklerine kendileri samimiyetle inanıyor mu, o da belirsiz.
Dua mı hurafe mi?
Hayat, kendisini her şeyde söz sahibi sayan ukelâya, ulemaya, allamelere kurduğu tuzaklarla, sürprizlerle dolu.
ABD�de �Doğru Erkeği Bulma ve Elde Tutma� öğütleri vermeyi geçim kapısı haline getirmiş, bunun için �Kurallar� (The Rules, 1995) diye bir de kitap yazmış Ellen Fein isimli bir kadın vardı. Tek yaptığı, anneannesinden kalma kendini naza çekme taktikleriyle, evde kalmış ya da bulduğu erkeği avucunun içinde tutmak isteyen kadınların aklını çelmekti. Ele geçirilmezmiş gibi davran... İlk buluşmada asla öpüşme... Sen onu telefonla arama, o seni arasın... Peş peşe her akşam yemeğe çıkma, kocana kapıyı saçlarında bigudiyle açma vs.
Ne ki, bu nasihatlerin Ellen Fein�e de faydası olmamış. İki sene önce gazeteler yazdı, 16 yıl süren evlilikten canı bezmiş olmalı ki, kocası evden kaçmakta bulmuş çareyi.
Bizim kadrolu, maaşlı evliyaların öğütleri de o hesap mı, bilinmez. Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu demiş ki, �Bunlar hurafe, İslam�da yeri yok.� (Milliyet, 20 Ağustos 06)
İki yıldır süren �hizmet�in hurafe olduğu herhalde gazeteler yazınca anlaşılmadı. Din merkezli hayatta dua tavsiyesi niye hurafe olsun ki! Zaten, uygulama 20 ile çıkarılacağına göre, değil hurafe sayılmak, hayli başarılı bulunmuş olmalı.
Dahası, Diyanet Başkanı, �Cehennem halkının çoğunun kadınlardan olduğunu gördüm� gibi hadislerin Hz. Muhammed�e atfedilmekle birlikte doğru olmadıklarını ve ayıklanacaklarını da söylemiş. (Hürriyet, 17 Ağustos 2006)
1400 yıldır itiraz edilmeyen, Diyanet yayınlarında düne kadar yer verilen hadislerin uydurma oldukları da herhalde şimdi kafalara dank etmedi. Hadisler artık uydurma sayılsalar bile, Kur�an�da kadın aleyhine hükümlerin de uydurma oldukları ileri sürülemeyecektir herhalde.
Alan razı satan dünden razıysa, elbette diyecek bir şey olmaz. Lakin, nasihat erbabı ulema, evliya başkalarının kesesinden maaş alıyor; toplum, yerel ve merkezi hükümetler eliyle, maaşlı maaşsız �evliya�nın nasihatlerine kıvama getiriliyor, buna Hakk razı gelir mi, asıl mesele bu.
Maaşlı maaşsız evliyaların bu işlerine yorum getirmeye çalışmanın faydası olur mu, o da şüpheli. Çünkü, iki farklı hayat tarzı çatışmaktadır. Birinin referansı iyisiyle kötüsüyle akıl, ötekinin referansı tartışmasız dogmalarıyla iman. İkisini uzlaştırmak kabil değildir.
Kısmetli cin
Akıl ile imanı uzlaştırmak mümkün olmadığına göre en iyisi, uysun uymasın, kim kendisine ne gibi bir hisse çıkarırsa çıkarsın, fıkra anlatmak.
Yeni evli çift balayında golf oynayacaklar. Otelin golf sahasına inerler. Adam topa bir vurur, top çalılıkta kaybolur, hemen ardından bir şangırtı sesi.
Şangırtı sesine giderler. Çalılığın içinde harabe bir kulübenin camı kırılmıştır. İçeri girerler, iri kıyım bir adam koltukta oturmaktadır. Karı koca mahcup bir şekilde, �Kusura bakmayın, çok özür dileriz, zararınız neyse ödemeye hazırız� diyerek af dilerler.
Adam:
- Hayır hayır! Asıl ben size çok teşekkür ederim. Ben bir cinim, 300 yıldır bu lambadaydım. Topunuz lambayı da kırdı, serbest kalmamı sağladı. Dileyin benden ne dilerseniz! Yalnız birer hakkınız var.
Kadın sevinçle:
- Bana, içinde hizmetçileri olan kapısında son model arabalar duran bir villa lütfen!
Cin, �İsteğiniz yerine getirildi bayan.� der.
Adam, �Ev var, araba var� diye düşünür ve dileğini söyler:
- Ben de hesabımda 1 milyon dolar istiyorum.
Cin, �Sizin de isteğiniz yerine getirildi� diyerek devam eder:
- Benim de bir isteğim var. 300 senedir bir lambada kapalıyım ve hiç bir kadınla yatmadım. Bu dileklerinizin karşılığında ben de eşinizle beraber olmak istiyorum.
Adam sinirlenir; ama, belli etmez. Evi, arabaları, hizmetçileri ve 1 milyon doları olacağını düşününce yumuşar. Nihayetinde karşılarındaki sadece bir cin ve bir daha karşılarına çıkmayacak. Karısına bakar. Karısı da yakışıklı cinle bir beraberliğin zararı olmayacağını düşünür.
Arka odada iş biter, Cin kadına sorar:
- Hamfendi kocanız kaç yaşında?
- 35, noldu ki?
- Hiiiç bu yaşa gelmiş, hâlâ cinlere inanıyor.
Fıkradaki cinin kısmetli olduğuna şüphe yok. Ya gerçek hayattaki cinler?..
Burası Türkiye!
http://www.sansursuz.com/haberler/templates/sansursuz_yazar.asp?articleid= 15416&zoneid=7&y=17
[/URL]
Devlet liseliler birinci-alintilarini kisaltiyorum zaten okunmus.
**
İmam hatip liselerinin temel başarısızlık nedeni "katsayı" değil
AKP iktidarıyla birlikte eğitimin "öncelikli" sorunları arasında yer almaya başlayan üniversiteye giriş sınavındaki farklı katsayı uygulaması istatistiklere göre "başarısızlığın" bahanesi olarak gözüküyor. İmam hatip liselerinden sınava giren 8 bin 886 öğrencinin 45 matematik testinden sadece 1.38 net ortalaması tutturduğu ortaya çıktı.
ÖSYMnin "Ortaöğretim Kurumlarına Göre 2005 Öğrenci Seçme Sınavı Sonuçları"na ilişkin istatistik derlemesi, başta imam hatip liseliler olmak üzere meslek liselilerin ÖSSdeki başarısızlıklarının da fotoğrafı oldu. Yerleştirme puanları oluşturulmadan ve farklı katsayı uygulamasına geçilmeden sınavdaki test türleri baz alınarak bu testlerde tutturulan netlere (kalan doğru yanıt) göre yapılan değerlendirmede, genel olarak meslek liseleri sayısaldan sınıfta kaldı. Meslek liselerinden sınava giren 135 bin 705 adayın 45 matematik testinde ancak 2.38 net ortalama tutturduğu ortaya çıktı. Bu liseler mezunlarının sayısal bölümün fizik, kimya ve biyoloji testlerindeki net ortalamaları daha düşük. 19 fizik sorusundan 0.46, 14 kimya sorusundan 0.33, 12 biyoloji sorusundan ise 0.31 net ortalaması yakalandı.
İMAM HATİPLİLER DAHA DA DİPTE
Öte yandan imam hatip lisesi mezunu öğrencilere ilişkin istatistik ise buradan mezun olanların sayısal net ortalamalarının genel meslek lisesi mezunlarından daha düşük olduğunu gösteriyor. 2005 yılında sınava giren 8 bin 886 imam hatip liseli 45 matematik testinden ancak 1.38 net ortalaması tutturdu. Aynı lise mezunları fizikten 0.03, kimyadan 0.03, biyolojiden ise 0.01 net ortalamasında kaldı.
Hem genel olarak meslek liselilerin hem de imam hatip lisesi mezunlarının sözel testlerdeki net ortalamaları sayısala göre daha yüksek çıktı.
EN BAŞARILILAR FEN LİSELERİ
İstatiklerde en başarılı lise türünün fen liseleri olduğu görüldü. Fen lisesinden mezun ya da son sınıf öğrencisi iken sınava giren öğrenciler 45 matematik testinden 38.52 net ortalaması tutturdu. Fen liselilerin 19 sorunun yöneltildiği fizik testinden 15.87, 14 kimya sorusundan 11.29, 12 biyoloji sorusundan ise 9.26 net ortalaması bulunuyor.
[url]http://sondakika.milliyet.com.tr/2006/03/27/son/sonsiy05.asp (http://www.milliyet.com/2006/07/23/guncel/axgun01.html)
Der Schakal
14.04.07, 21:22
Indem man zwangsweise Islamunterricht in den Schulen gibt oder gar islamische Schulen den staatlichen vorzieht. (Imam Hatip und co.)
Indem man die Medien verstärkt auf die islamische Welt ausrichtet.
Indem man alle Religionsrichtungen ausser dem orthodox sunnitischen Islam nicht anerkennt.
etc. etc. etc. ..
Dann geniesst er meine vollkommen unterstützung!
Das Hamburger Wetter ist ziemlich gut. Ich sehe die Sache ganz einfach. Jeder Moslem sollte den Islam-Unterricht bekommen und die Nichtmuslime natürlich den Unterricht ihrer eigenen Religion.
du antwortest nicht auf meine frage. du hast eben yasin geschrieben das du dem ganzen zustimmst und unterstüzt
zitat:Indem man zwangsweise Islamunterricht in den Schulen gibt oder gar islamische Schulen den staatlichen vorzieht. (Imam Hatip und co.)
Indem man die Medien verstärkt auf die islamische Welt ausrichtet.
Indem man alle Religionsrichtungen ausser dem orthodox sunnitischen Islam nicht anerkennt.
etc. etc. etc./zitat ende
also stimmst du auch zu wenn alle religionsrichtungen nicht anerkennt werden, außer dem sunnitischen islam?
theinsider
03.06.07, 18:38
İHL dışındaki okullarda fuhuş var
03 Haziran 2007 Pazar 14:09
Antalya İmam Hatip lisesi Mezunları Derneği'nin 27 Mayıs Pazar günü okul bahçesinde düzenlediği Pilav Gününde, Türkiye'deki imam hatip liseleri mezun ve mensupları bir araya geldi. Pilav Gününde yapılan konuşmalar, Önder İHL Mezunları ve Mensupları Derneği'nin resmi internet sitesinde yer aldı. Derneğin eski başkanı olan İbrahim Solmaz burada yaptığı konuşmada,
Diğer okullarda fuhuş, uyuşturucu var, İHL'lerde bunlar yok. İHL'ler milletin gerçek yüzünü yansıtıyor ve millet tüm okulların İHL düzeyinde olmasını istiyor. Bugün İHL'ye çocuğunu gönderen de, orada okuyan gençler de birer kahramandır dedi.
TEK YUMRUK OLACAĞIZ
Okul Müdürü Ali Özerten'in de katıldığı Pilav Gününde, Antalya İmam Hatip Lisesi Mezunlar Derneği Başkanı Avukat Rıza Sümer, okullarının 1956 yılından bu yana 10 bin mezun verdiğini söyledi. Sümer, Amacımız bu mezunları bir araya getirip tek yürekte buluşturmak. Allah izin verirse bu amacımıza yakın zamanda ulacacağız. Bütün İHL'liler biraraya gelerek tek yumruk olacaklardır diye konuştu. Mehteran takımının mehter gösterisi yaptığı Pilav Gününde, Minik Dualar Grubu da müzik dinletisi sundu.
Eğitim-İş Antalya Şube Başkanı İbrahim Daş, söz konusu açıklamanın 15 milyon öğrenci, bunların aileleri ve öğretmenlerine yapılan hakaret ve saygısızlık olduğunu söyledi. Okullarla ilişkili dernek yöneticisinin insanları rencide edici açıklama yapmasını kınadıklarını belirten Daş, Bu tür açıklamalar toplumu çatışma ortamına sürükler. Okulları fuhuş yuvasıymış gibi gösteren açıkmaları yapan kişi, öğrenci, veliler ve öğretmenlerinden özür dilemelidir dedi.
http://www.internethaber.com/news_detail.php?id=87836
imam hatip lisesine gitmek, daha namuslu daha dindarmi demekmis acaba?ne kadar sacma bisey..almanyadada öyle..unilerde ve liselerde türbansiz kizlar genelde kötü kizlar..diyerleride ultranamuslu..namusu kiyafetle ölcen insanlar utansin..gecende hauptbahnhofda trenimi beklerken ne gördügümü anlatmiyim zaten yeterince gülmüsdüm hic gülecek halim yok *zwinker gök*
imam hatip lisesine gitmek, daha namuslu daha dindarmi demekmis acaba?ne kadar sacma bisey..almanyadada öyle..unilerde ve liselerde türbansiz kizlar genelde kötü kizlar..diyerleride ultranamuslu..namusu kiyafetle ölcen insanlar utansin..gecende hauptbahnhofda trenimi beklerken ne gördügümü anlatmiyim zaten yeterince gülmüsdüm hic gülecek halim yok *zwinker gök*
sappur suppur ye beni.... :D
ayyıldız66
03.06.07, 18:51
Gökcen bitte anlat. Noldu yine? Du musst bald unbedingt ein Tagebuch anlegen. :brüll:
IHL icin resmi bicimde konusma hakki yok yani?
o zaman, dernekden derhal kovulsun hocam.
Aynen öyle. Herif Antalya İmam Hatip lisesi Mezunları Derneği'nin baskani. Sende "Adana Imam Hatip lisesi mezunlari dernegi" diye bir dernek kur ve bir gazeteye "IHL'erde fuhus yapiliyor" diye bir demec ver. Bu kadar basit yani mesele...
Hani su ünlü Aleviler adina konusan bir herif vardi ya, Alevilik Islam disidir diyip Türkiye'yi Avrupa'ya sikayet eden... o da dernek baskaniydi...
Vorgestern riefen in der Sendung "Capraz Ates" auf Fox TV verstörte Eltern an die ihre Tochter nichtmehr wiedererkennen konnten.
Sie beklagten das ihre Tochter auf einmal begann regelmäßig zu beten und Kopftuch zu tragen. Kurz darauf begann Sie angeblich ihre Eltern als Ungläubige zu beschimpfen und bekannte sich gegen die derzeitige Staatsform
Die Mutter besuchte die Schule (eine staatliches Gymnasium, keine Imam Hatip Schule!) mit einer Kamera und filmte in der Schule einen Gebetsraum wo die Lehrer den Islam (und anscheinend andere dinge) lehren.
Wie kommt es das solche Lehrer unsere Jugend unterrichten dürfen? Wird das nun langsam "Normal"? Weiß jemand mehr über diesen Vorfall? (Zeitungsberichte,etc.)
Erinnert mich an die Nachrichten aus dem letzten Jahr, wo schonmal ein fanatischer Lehrer während seinem Unterricht mit der Handykamera eines Schülers gefilmt wurde.
Der Schakal
07.06.07, 13:50
Vorgestern riefen in der Sendung "Capraz Ates" auf Fox TV verstörte Eltern an die ihre Tochter nichtmehr wiedererkennen konnten.
Sie beklagten das ihre Tochter auf einmal begann regelmäßig zu beten und Kopftuch zu tragen. Kurz darauf begann Sie angeblich ihre Eltern als Ungläubige zu beschimpfen und bekannte sich gegen die derzeitige Staatsform
Die Mutter besuchte die Schule (eine staatliches Gymnasium, keine Imam Hatip Schule!) mit einer Kamera und filmte in der Schule einen Gebetsraum wo die Lehrer den Islam (und anscheinend andere dinge) lehren.
Wie kommt es das solche Lehrer unsere Jugend unterrichten dürfen? Wird das nun langsam "Normal"? Weiß jemand mehr über diesen Vorfall? (Zeitungsberichte,etc.)
Erinnert mich an die Nachrichten aus dem letzten Jahr, wo schonmal ein fanatischer Lehrer während seinem Unterricht mit der Handykamera eines Schülers gefilmt wurde.
Wenn Muslime ihren Pflichten nachkommen ist es eine Gehirnwäsche. *lachkrampf*
ayyıldız66
07.06.07, 13:54
Was ist daran schlimm, wenn die Mädchen beten?
Das habe ich immer noch nicht kapiert, obwohl ich die Nachricht vor ein paar Tagen auch gelesen habe.
Ich schätze mal, das ist wieder eine Hetzpropaganda von einigen Politikern.
Birileri ortaligi karistirmak istiyor ve milleti birbirine düsürmeye calisiyor.
Neden sinirleneyim simdi?
Hirsizlik mi yapmislar? Yooo.
Adam mi öldürmüsler? Yoooo.
Eeee?
Derse yine devam edebilirler.
Wenn Muslime ihren Pflichten nachkommen ist es eine Gehirnwäsche. *lachkrampf*
Wenn das in der Schule passiert dann ist es nicht richtig! Wie würdest du reagieren wenn man an einer katholischen Grundschule deinem Kind eine Gehirnwäsche verpasst und es zum beten zwingt?Nicht so prickeln oder?
Wenn die Eltern wollten das die Kinder auf eine religiösere Schule gehen dann hätte man die Tochter auf die Imam Hatip Schule geschickt.An einer staatlichen Schule hat ein Gebetsraum nichts zu suchen!
Dini Imani bile cocuk oyuncagi yaptiniz artik
Ayyildiz
kimse namaza bisey demiyor.ama okulda egitim görcekler, kuran kursu degil. din namaz ist privatsache und keine sache der lehrer!!konuyu saptirmayin
ayyıldız66
07.06.07, 13:58
Ayyildiz
kimse namaza bisey demiyor.ama okulda egitim görcekler, kuran kursu degil. din namaz ist privatsache und keine sache der lehrer!!konuyu saptirmayin
Gökcen
Ich glaube, dass an dieser Nachricht wieder etwas dran ist.
Gökcen
Ich glaube, dass an dieser Nachricht wieder etwas dran ist.
ist bei den tr medien auch nichts neues, aber dennoch das thema totschweigen ist auch nicht richtig, nach dem motto ööö die bösen islamfeinde bösen gottlosen kemalisten laizisten falan.
bende istemem cocugumun okulda namaz kilmasini. cocugumun dini imani onun özel hayatini ilgilendirir.öss sinavinda cocuklara öglen namazi kac rekat, hangi dualar okunur diye sormiycaklar.
religion ist wichtig im leben eines menschen, hat in der schule nichts verloren!
almanyada cocuklarinizi böyle biseye zorlasalar okulu basarsiniz, türkiyede normal oluyor, nedense
Der Schakal
07.06.07, 14:00
Wenn das in der Schule passiert dann ist es nicht richtig! Wie würdest du reagieren wenn man an einer katholischen Grundschule deinem Kind eine Gehirnwäsche verpasst und es zum beten zwingt?Nicht so prickeln oder?
Wenn die Eltern wollten das die Kinder auf eine religiösere Schule gehen dann hätte man die Tochter auf die Imam Hatip Schule geschickt.An einer staatlichen Schule hat ein Gebetsraum nichts zu suchen!
...
1. An einer staatlichen Schule hat ein Gebetsraum aufjedenfall was zu suchen.
2. Niemand hat hier Gehirnwäsche betrieben und irgendjemanden zum beten gezwungen. Wenn man aber meint Muslime dazu anzuregen ihren rel. Pflichten nachzukommen sei Gehirnwäsche sollte man sich mal selbst fragen ob man nicht einer Gehirnwäsche unterzogen wurde.
3. Und was das ganze mit einer/einem katholischen Schule/Kindergarten zu tun hat kapiere ich nicht ...
4. Religion ist in den normalen Schulen ebenfalls Pflichtfach. Mit Imam Hatip hat das nichts zu tun.
naja, was erwartet ihr wenn die akp an der macht ist?
das die in jeder schule eine bar eröffnen alkohol zum sonderpreis?
die schleichende reislamisierung des öffentlichen lebens kann man seit einigen jahren beobachten gott sei dank sind bald wieder wahlen und mit ein bischen glück wird man die wieder los.
in einem laizistischem staat hat religion im unterricht nichts verloren.
p.s wurde nicht eine untersuchung eingeleitet und der verantwortliche rekor vom dienst suspendiert?
http://www.milliyet.com.tr/2007/06/07/guncel/axgun03.html
Ihr regt euch meiner Meinung nach umsonst auf. Achtet mal auf welchem Sender die Scheiße lief. FOX TV, na klingelts?
Der Schakal
07.06.07, 14:05
naja, was erwartet ihr wenn die akp an der macht ist?
das die in jeder schule eine bar eröffnen alkohol zum sonderpreis?
die schleichende reislamisierung des öffentlichen lebens kann man seit einigen jahren beobachten gott sei dank sind bald wieder wahlen und mit ein bischen glück wird man die wieder los.
in einem laizistischem staat hat religion im unterricht nichts verloren.
p.s wurde nicht eine untersuchung eingeleitet und der verantwortliche rekor vom dienst suspendiert?
Bist du auch für die Abschaffung der DIYANET?
1. nicht in der türkei, staat und religion wird getrennt, wer gebetsräume an schulen möchte kann in IHS gehen
2.wenn man gegen die staatlichen regeln verstößt und die kinder in den schulen beten lässt, ich habe die aufnahmen im tv gesehen!, dann ist es eine gehirnwäsche um die kinder von dem laizismus abzuwenden, hat man an der reaktion der tochter gesehen die ihre eltern als ungläubig bezeichnet ( aileye karsi saygi nerde kaldi?) und den laizismus und die demokratie scheut..super! ne klar schakal retter und wächter des islams, natürlich habt ihr den islam mit löffeln gefressen und wir sind gottlose laizisten.
3.du kapierst so einiges nicht. aber nochmal für dich..dein kind ist moslem, kommt auf eine katholische schule und wird gegen deinen willen zur messe gezwungen und man möchte dem kind nahelegen das das christentum die wahre religion ist. du als religionsliebender mensch wirst dich sicherlich drüber freuen, stimmts?
4. religion ist wahlpflichtfach, man kann auch felsefe nehmen. religionsunterricht hat mit den grundbausteinen des islams zutun, man fängt nicht an im klassenzimmer zu beten, musstest du an einer staatlichen deutschen schule auch nciht
1. An einer staatlichen Schule hat ein Gebetsraum aufjedenfall was zu suchen.
2. Niemand hat hier Gehirnwäsche betrieben und irgendjemanden zum beten gezwungen. Wenn man aber meint Muslime dazu anzuregen ihren rel. Pflichten nachzukommen sei Gehirnwäsche sollte man sich mal selbst fragen ob man nicht einer Gehirnwäsche unterzogen wurde.
3. Und was das ganze mit einer/einem katholischen Schule/Kindergarten zu tun hat kapiere ich nicht ...
4. Religion ist in den normalen Schulen ebenfalls Pflichtfach. Mit Imam Hatip hat das nichts zu tun.
Ihr regt euch meiner Meinung nach umsonst auf. Achtet mal auf welchem Sender die Scheiße lief. FOX TV, na klingelts?betreibt man da Gehirnwäsche? :lach:
Ihr regt euch meiner Meinung nach umsonst auf. Achtet mal auf welchem Sender die Scheiße lief. FOX TV, na klingelts?
nicht nur
Der Schakal
07.06.07, 14:07
Yasin,
welcher Religion gehörst du an? Würde mich mal interessieren. Schamanismus?
ayyıldız66
07.06.07, 14:08
almanyada cocuklarinizi böyle biseye zorlasalar okulu basarsiniz, türkiyede normal oluyor, nedense
Yok basmazdim. Bende allahsiz Atatürkcüyüm ya. :brüll: Scherz beiseite.
Bir kac gün oluyor. Yine bir haber cikmisti. DT uyarmisti.
Man muss nicht alles glauben. Madem öyle bu anne neden kizini basina veriyor anlamiyorum? Kann sie sich denn nicht selbst helfen?
Yok basmazdim. Bende allahsiz Atatürkcüyüm ya. :brüll:
Bir kac gün oluyor. Yine bir haber cikmisti. DT uyarmisti.
Man muss nicht alles glauben. Madem öyle bu anne neden kizini basina veriyor anlamiyorum? Kann sie sich denn nicht selbst helfen?
du sollst auch nicht alles glauben, aber auch nicht alles in die ecke schieben.türkiyede maalesef burdaki gibi hemen hersey hal olmuyor. cocuk yuvalarindaki dayagada herkes göz yumdu, taki tv ye cikana kadar. artik türkiyedeki sistemi burdaki sistemle ayni kefeye koymayi birakin, burda öyle bisey olsa aninda harekete gecilir, türkiyede kimin ne yaptigi bile belli degil
Der Schakal
07.06.07, 14:12
1. nicht in der türkei, staat und religion wird getrennt, wer gebetsräume an schulen möchte kann in IHS gehen
Stimmt nicht. Der Staat kontrolliert die Religion (DIYANET).
2.wenn man gegen die staatlichen regeln verstößt und die kinder in den schulen beten lässt, ich habe die aufnahmen im tv gesehen!, dann ist es eine gehirnwäsche um die kinder von dem laizismus abzuwenden, hat man an der reaktion der tochter gesehen die ihre eltern als ungläubig bezeichnet ( aileye karsi saygi nerde kaldi?) und den laizismus und die demokratie scheut..super! ne klar schakal retter und wächter des islams, natürlich habt ihr den islam mit löffeln gefressen und wir sind gottlose laizisten.
Man Gökcen du bist so intelligent. (das meine ich jetzt im ernst also nicht falsch verstehen). Denk doch mal nach. Du sagst das ich in der Schule nicht beten darf. Wie soll ich meinen Pflichten nachkommen? Es zeigt doch mehr als eindeutig das der Laizismus mit dem Islam nicht vereinbar ist.
3.du kapierst so einiges nicht. aber nochmal für dich..dein kind ist moslem, kommt auf eine katholische schule und wird gegen deinen willen zur messe gezwungen und man möchte dem kind nahelegen das das christentum die wahre religion ist. du als religionsliebender mensch wirst dich sicherlich drüber freuen, stimmts?
Der Unterschied zum geschilderten Fall ist das hier niemand zu etwas gewzungen wurde.
4. religion ist wahlpflichtfach, man kann auch felsefe nehmen. religionsunterricht hat mit den grundbausteinen des islams zutun, man fängt nicht an im klassenzimmer zu beten, musstest du an einer staatlichen deutschen schule auch nciht
??
betreibt man da Gehirnwäsche? :lach:
Ibadet eden cocuklari/gencleri diger gazeteler ve tv kanallari da göstermisti. Aslinda bunlar basit seyler, pek kafa yormaya degmez ama ülkemizin siyasi gündemi bundan büyük bir problem yapiyor iste. Fox Tv Bush hükümetinin en sadik destekcisi Murdoch'a ait, bunlarinda böyle seyleri konu almasi sasirtici degil.
ayyıldız66
07.06.07, 14:17
du sollst auch nicht alles glauben, aber auch nicht alles in die ecke schieben.türkiyede maalesef burdaki gibi hemen hersey hal olmuyor. cocuk yuvalarindaki dayagada herkes göz yumdu, taki tv ye cikana kadar. artik türkiyedeki sistemi burdaki sistemle ayni kefeye koymayi birakin, burda öyle bisey olsa aninda harekete gecilir, türkiyede kimin ne yaptigi bile belli degil
Jaa, habe auch einige Gruselstories gelesen, was dieses Thema angeht.
Du kannst Dir sicher sein, dass mir betende Schüler tausend mal lieber wären. Ich glaube nach wie vorhin daran, dass an dieser Nachricht etwas dran ist.
Bist du auch für die Abschaffung der DIYANET?
kommt darauf an wie du das meinst.
abschaffung der religion oder des religionsminister?
Stimmt gesunder Islam ist nicht zu gebrauchen oder?Stattdessen sollten wir die Sharia einführen
Man Gökcen du bist so intelligent. (das meine ich jetzt im ernst also nicht falsch verstehen). Denk doch mal nach. Du sagst das ich in der Schule nicht beten darf. Wie soll ich meinen Pflichten nachkommen? Es zeigt doch mehr als eindeutig das der Laizismus mit dem Islam nicht vereinbar ist.
Du musst Prioritäten in deinem Leben setzen.Wie hast du denn gebetet als du dein Abi gemacht hast?Wieso kann ich Islam und Laizismus vereinbaren und du nicht?
Der Unterschied zum geschilderten Fall ist das hier niemand zu etwas gewzungen wurde.
Woher weiss du das?Du kannst dir nicht vorstellen wie schnell man Kinder in dem Alter manipulieren kann.Setz mir eine 14 15 jährige vor die Nase und ich kann ihr innerhalb von 3 Wochen allesmögliche einreden!Gerade beim Thema Religion sind pubertierende Kinder im Zwiespalt, da kannst du mit etwas Gefühösduselei und Gottesfurcht viel anrichten!
??
neyi anlamadin?sende okulda din dersi görünce kalkip millet hac cikarmaya baslamadi oder?cikarsa bile seni zorliyan olmadi öyle degilmi?
Jaa, habe auch einige Gruselstories gelesen, was dieses Thema angeht.
Du kannst Dir sicher sein, dass mir betende Schüler tausend mal lieber wären. Ich glaube nach wie vorhin daran, dass an dieser Nachricht etwas dran ist.
ja beten ist toll, befreit usw..Aber nicht in der Schule, da soll man an Mathe ENglisch Physik denken
yoldas,
stimme dir grundsätzlich zu. türkei ist laizistisch und wenn beten dann in imam hatip schulen.
das problem daran ist ja, dass imam hatip schüler grundsätzlich durch die yök diskriminiert werden. wenn das aufgehoben wäre, könnte man sich endlich um die richtigen probleme in der türkei kümmern und würde den hetzern die luft aus den segeln nehmen, die ständig posaunen "irtica tehlikesi geldi gidiyor, türkiye iran oluyor vs".
yoldas,
stimme dir grundsätzlich zu. türkei ist laizistisch und wenn beten dann in imam hatip schulen.
das problem daran ist ja, dass imam hatip schüler grundsätzlich durch die yök diskriminiert werden. wenn das aufgehoben wäre, könnte man sich endlich um die richtigen probleme in der türkei kümmern und würde den hetzern die luft aus den segeln nehmen, die ständig posaunen "irtica tehlikesi geldi gidiyor, türkiye iran oluyor vs".
devrimci arkadasim :)
über die yök brauchen wir erst garnicht reden, dieser verein voller volldeppen ruiniert die zukunft aller jugendlichen, nicht nur der imam hatip schüler..das mit türkiye iran oluyor ist schwachsinn das wissen wir alle, aber solche sachen müssen auch nicht sein, man soll den kindern beibringen wie man diesen ÖSS krieg gewinnt, beten tun diese kinder bestimmt auch zuhause. türkiyedeki cogunluk zaten müslüman ve dinini imanini biliyor, okulda namaz kilinmazi nasil dogru olabilir ki? kizlar erkekler yan yana otururyor, el ele tutusuyor 30 dk sonra namaz kiliyor, isin ciddiyeti saygisi yok bidefa
Und was sagst du zu dem aufgenommenen Video aus der Schule? Selbst wenn Fox TV da die Meinung beeinflussen wollen würde, spricht das Video schon für sich.
Und was sagst du zu dem aufgenommenen Video aus der Schule? Selbst wenn Fox TV da die Meinung beeinflussen wollen würde, spricht das Video schon für sich.
Ich sage, dass es größere Probleme in der Türkei gibt.
Yasin,
welcher Religion gehörst du an? Würde mich mal interessieren. Schamanismus?
Abgesehen davon das Schamanismus keine Religion ist, bin ich eher muslimisch geprägt.
Hab das Video gesehen und fand das benehmen der Jugendlichen unmöglich.
Nasil Namaz kilmak sa o, iki de bir hihihi haahaha Kahkasi geliyor ve biri de sen kapiyi tut diyor yanilmiyorsam.
Macerea ararmis gibi, sind doch nicht mehr im Alter von 9 die Leute dort.
Vallahi ben de Cocugmun böyle tipler arasinda Namaz kilmasini istemem.
Cami veye Evde kilacaksa yeridir, ama bilmedigim sahislarin arasina gönderip de yanlis yapmam.
Ama Balik bastan kokuyor, bu Millet sahte Peygambere inandi ya bu saaten sonra hersey beklerim ben bunlardan.
http://www.haber7.com/haber.php?haber_id=205511
Ikisi de Kütahya disindan gelip sanki Misyon üstlenmis gibi Halki yanlis yolla yönlendiriyor!
Idam Cezasini böyle vakalar icin uygulasalar hic acimam!
ja beten ist toll, befreit usw..Aber nicht in der Schule, da soll man an Mathe ENglisch Physik denken
hääää :confused:
was jetzt? haben die schüler während den unterrichtsstunden gebetet...
falls sie das in den pausen oder so machen, passt es doch. da denken sie so oder so nicht an mathe englisch oder was weiß ich...
hääää :confused:
was jetzt? haben die schüler während den unterrichtsstunden gebetet...
falls sie das in den pausen oder so machen, passt es doch. da denken sie so oder so nicht an mathe englisch oder was weiß ich...
aha also kommt vom 2 mal beten in der schule, in den pausen natürlich wann sonst, die antidemokratische haltung der kinder und das respektlose verhalten den eltern gegenüber, wohl kaum..ich bezweifel sogar das diese kinder vor dem beten der pflicht des abdest nachkommen.
aha also kommt vom 2 mal beten in der schule, in den pausen natürlich wann sonst, die antidemokratische haltung der kinder und das respektlose verhalten den eltern gegenüber, wohl kaum..ich bezweifel sogar das diese kinder vor dem beten der pflicht des abdest nachkommen.
ne yani, simdi orada namaz kilanlar demokratiye karsimi oluyor...
learning by doing:think:
gewiss, ich hatte zu meiner schulzeit auch türkischen unterricht (2 std. pro woche in der schule) die aufteilung: mittwochs geschichtsunterricht, freitags reliunterricht.
auch gab´s ma einen tagesausflug in eine moschee, der hoca nahm sich die zeit und beantwortete all unsere fragen.
war bei meinen deutschen mitschülern nicht anders, während wir türkisch unterricht hatten, hatten sie reliunterricht etc.
fazit: man sollte "lernen" zu differenzieren, wenn ich mir einige user beiträge durchlese, sträuben sich bei mir die haare auf den zähnen.
mistermetin
07.06.07, 16:40
Stimmt gesunder Islam ist nicht zu gebrauchen oder?Stattdessen sollten wir die Sharia einführen
Also was denn nun, ist die Religion Privatsache oder Staatssache?
Wieso kommen Sie jetzt sofort mit der Sharia-Keule?
Sie haben doch behauptet das die Religion Privatsache ist.
Wer hat das sagen bei DITIB? Ich glaube das der Staat bestimmt, was die DITIB tut!!
deryatulga
21.07.07, 03:22
.
Senin egitim, bilgi ve beceri düzeyin IHL seviyesinde. Fakat terbiyen katiyyen degil.
Hoscakal,
kendine iyi bak masalci amca.
Turkuaz
Sınav başarısında İmam Hatip imzası
OKTAY MEHMET / İSTANBUL
Ankara Tevfik İleri Anadolu İmam Hatip Lisesi, 2007 ÖSS'de elde ettiği başarıyla dikkat çekti. Okul, ÖSS'deki başarısıyla bir çok Fen ve Anadolu Lisesi'ni geride bıraktı. Lise bu yılki ÖSS'de yüzde 96, Yabancı Dil Ağırlıklı İmam Hatip Lisesi de yüzde 100 başarı sağladı. Liseden ÖSS'ye giren 53 kişiden 28'i 350 ve üzeri puan alırken, 51 öğrenci de 185 ve üzeri puan almayı başardı. Yabancı dilde eğitim yapan İmam Hatip Lisesi'nden sınava giren 38 öğrencinin tamamı 185 ve üzeri puan alırken 7 öğrenci de 350 ve üzeri puan aldı. Bu arada, Türkiye genelindeki İHL'lerde ilk 500'e 14 öğrenci girdi.
BAŞARILILARA BURS VAR
İmam-Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER), ÖSS'de başarılı olan imam hatip öğrencilerine bu yıl da burs veriyor. Burs alabilecek öğrencilerin ÖSS'de sözel-sayısal-eşit ağırlık-1 dalında en az 270, sözel-sayısal-eşit ağırlık-2 dalında ise en az 260 ham puan alması gerekiyor. ÖNDER, ÖSS'de başarılı olan öğrencileri Avusturya başta olmak üzere değişik ülkelere göndermeye başladı. ÖNDER, hâlâ binin üzerinde öğrenciye burs veriyor. Aylık 150 YTL olan burs 8 aylık eğitim dönemini kapsıyor.
21.07.2007
Sucu anladimda.. yani protestoyu herzamanki gibi biraz abartmisiz.. Imam Hatip Okuluna neden kizlar örtülü giremiyor, onu anlamadim ben....!? :think:
Hadi Üniversiteliyi anladik sayalim, cikarda basimiza Kamu isinde Müdür filan olur endisesi var bazilarinda.. IHL li den neden korkuyorlar.... ?
Bütün endiseler biryana, Dini bir Okulda neden Basini örtmek yasak?
Imam Hatip lisesine cocugunu gönderen kisim belli.. neden bunlara da yasak.. izahi varmi?
İmam hatipe zıkkım benzetmesi
18 Haziran 2008 Çarşamba 19:27
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, soruları yanıtlarken İmam Hatipler için şok bir tanımlamada bulundu...
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan Üniversiteye girişte katsayı uygulamasını kaldıracaklarını belirterek, "yüzde 5 için yüzde 95i yakmayalım" dedi.
GEREKİRSE BU ZIKKIMLARI KAPATALIM
Öğrencilerin yeteneklerine göre yönlendiği bir sistem olmadıktan sonra katsayı uygulamasının çok yanlış olduğunu anlatan Prof. Dr. Özcan, "biz kim oluyoruz da çocukları belli alanlarda okumaya mahkum ediyoruz. Herkes istediği bölümde okusun. Gerekire bu zıkkımları da (imam hatip liselerini kastederek) kapatalım. Benim çocuklarım imam-hatipte okumuyor. Yakınlarım da okumuyor. Ama babası o çocuğu götürdü o okula yazdırdı diye biz onu oraya mahkum etmeyelim" dedi.
Mecliste kuliste milletvekilleri ve gazetecilerle bir süre sohbet eden YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, soruları da yanıtladı. Özcan, üniversitelerde başörtüsünün serbest bırakılmasına ilişkin Anayasa değişikliğinden sonra üniversitelere gönderdiği genelgeye yönelik eleştirileri de değerlendirdi. Özcan, "rektörler kaos yaşanacak dediği için genelge göndermemi istediler. Ben de genelge gönderdim. Ama içinde bir tek türban kelimesi yok. Bugün de o genelgenin arkasındayım" dedi.
KATSAYI KALKACAK
Üniversiteye girişte katsayı uygulamasını kaldıracaklarını anlatan Özcan, "yüzde 5 için yüzde 95i yakmayalım" dedi. Öğrencilerin yeteneklerine göre yönlendiği bir sistem olmadıktan sonra katsayı uygulamasının yanlış olduğunu anlatan Prof. Dr. Özcan, şöyle konuştu:
"Biz kim oluyoruz da çocukları belli alanlarda okumaya mahkum ediyoruz. Herkes istediği bölümde okusun. Gerekirse bu zıkkımları da (imam-hatip liselerini) kapatalım. Benim çocuklarım imam-hatipte okumuyor. Yakınlarım da okumuyor. Ama babası o çocuğu götürdü o okula yazdırdı diye biz onu oraya mahkum etmeyelim. Eski başkan Kemal Gürüz, katsayıları oturup kendi başına belirlemiş. Neye göre 0.8, neye göre 0.6, neye göre 0.4? Bunu yapmaya hakkı var mıydı? hangi bilimsel verilere göre yaptı. Yok. Oturup kendisi karar vermiş"
http://www.internethaber.com/news_detail.php?id=145806
--------------------------
Gerekirse bu zikkimlari kapatalim, gerekirse su veya bu patiyi kapatalim, gerekirse kapalilara uzayli muamelesi yapalim..... zihin kapali olunca böylesine bosverci tavirla halkin hür iradesine müdahale ediliyor demek.. üstelik asagilayici bir tavirla!
Birde bu sahis YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan.. Prof. Dr. olmus lakin insan gibi konusmayi ögrenememis, sokak agzi ile demec veriyor.
"Biz kim oluyoruz da çocukları belli alanlarda okumaya mahkum ediyoruz. Herkes istediği bölümde okusun.
Bencede, siz kim oluyorsunuz?!
Merak etme, bu haber dogru ise AKPli patronlari kulagni ceker.
deryatulga
19.06.08, 10:47
Merak etme, bu haber dogru ise AKPli patronlari kulagni ceker.
Cekerse ne olur, yapilan haksizlik ve zulüm sona mi erer? Burada matematik özürlüsü bazi Ulusalci salaklarla daha önce tartismasi yapildi, demek ki bu cocuklar normal lise mezunlarina fark atiyorlarki üniversiteye giriste kat kat üstün bir performansa sahip olmalari gerekiyor. At yarisinda da öyledir ya, favori ata özel yük bindirirler ki sartlar esitlensin. Hendikap dedigimiz olay yani.
Laikci böyyüklerimiz bize önce bunu aciklasinlar, ötesini düsünürüz!
Laikci böyyüklerimiz bize önce bunu aciklasinlar, ötesini düsünürüz!
Yanlis hatirlamiyor isem, kolejlerde okuyan cocuklar da Imam Hatiplilere "fark atiyorlar". Bu biraz da okulun maddi durumu ile alakali olmasin..... :think: Ve son zamanlarda Imam Hatip liselerinin sayisi epey yükseldi. Avrupa tutup ayni sekilde okul üstüne okul acip, orada kendi propagandasini yapip mezunlar normal "siradan" Türk liselerinin mezunlarina "fark atsalardi" gene laikci böyyüklerinden aciklama mi isterdin?
Merak ettim simdi...... :intelligenz:
deryatulga
19.06.08, 11:54
Yanlis hatirlamiyor isem, kolejlerde okuyan cocuklar da Imam Hatiplilere "fark atiyorlar". Bu biraz da okulun maddi durumu ile alakali olmasin..... :think: Ve son zamanlarda Imam Hatip liselerinin sayisi epey yükseldi. Avrupa tutup ayni sekilde okul üstüne okul acip, orada kendi propagandasini yapip mezunlar normal "siradan" Türk liselerinin mezunlarina "fark atsalardi" gene laikci böyyüklerinden aciklama mi isterdin?
Merak ettim simdi...... :intelligenz:
Asiri sacmaladiginin farkinda misin? Zaten birileri Kolej mezunlarina da hendikap
koymak niyetinde ki, meydan iyice tembel ve yeteneksizlere acilsin. Madem ki Imam Hatipler boktan bir lisedir, o zaman birak da mezunlari üniversiteye giriste
normal yoldan elensinler. Ama kendi laikci egitiminin liselerinin birincilerinin bile yüzlercesinin "sifir cektigi" bir yarismada basina gelecegi sen de biliyorsun. Ayrica özel imam hatiplere izin verirsen onlar da kolej düzeyini tutturur, orasi garanti! Imam-Hatiplerin sayilarinin artmasina gelince onun bir dökümüne baksan iyi olur.
Avrupa'nin okullarindan cikanlarin kimisi ayran budalasi gibi Bati hayrani olur,
kimisi de onlarin inceliklerini kendi savunmasina adapte eder. Bunun icin de herseyi sünger gibi emmesine engel olacak bir terbiye almis olmasi gerekir.
Ayrica, yabanci okul mezunlari normal liseleri zaten perisan etmekle kalmiyor, Türkiye'nin kilit noktalarini da ellerinde bulunduruyor. Tabii bunun nimetlerini bazi "laikci böyyüklerle" paylasmasini bilerek.
Ama benim altini cizdigim sey, ne kadar kalitesiz egitim görmüs olursa olsun, birilerinin sirf dindar olduklari süphesini cekmediklerinden bas taci edilmeleri, digerlerinin ise istedigin kadar birikimli ve zeki olsun, sirf dindar olabilecekleri
kaygusuyla elimine edilmeleri. Bu hesap yanlistir, ta Bagdat'tan döner, ama o dönüs hic de güzel ve hayirli bir dönüs olmaz.
YÖK ÖSS'de imam hatiplerin önünü açtı
YÖK bugünkü toplantısında katsayı puanı uygulamasını kaldırma kararı aldı
VATAN & AA
1999'dan bu yana meslek liselerinin, alanları dışında yüksek öğrenim görmelerini sınırlayan düşük katsayı uygulaması 2010'dan itibaren kalkacak. Bugünkü sistemde, alanları dışında eğitim görmek isteyenlerin puanları 0.3 katsayısı ile çarpılırken, gelecek yıl yapılacak iki aşamalı sınavda tüm liselilerin puanı 0.15'le çarpılacak.
Kendi alanlarında;( örneğin İmam Hatip Lisesi mezunları İLahiyat'ta, Elektrik bölümü mezunları Elektronik Mühendisliği okumak isterse) yüksek öğrenim görmek isteyen meslek lisesi mezunlarının puanı ise 0.06 katsayısıyla çarpılacak.
Bu kararla imam hatip mezunları da yeterli puanı elde etmeleri halinde tıp, hukuk, siyasal ve mühedislik gibi istedikleri bölümlerde okuyabilecekler.
Yüksek Öğretim Kurulu dün yaklaşık 8.5 saat süreyle üniversiteye girişte uygulanacak yeni sistemi görüştü. Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan başkanlığında yapılan toplantıya ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan da katıldı.
Bu uzun toplantının ardından yapılan açıklamanın en dikkat çekici bölümü meslek liselerine uygulanan katsayının kaldırılmasıydı.
http://haber.gazetevatan.com/YOK_OSSde_imam_hatiplerin_onun u_acti/249976/1/Gundem
In Deutschland gibt es auch Kirchliche Kindergärten, Kirchliche Gymnasien etc. Nicht jeder der solche Schulen besucht, wird zum Papst.
In einer IHL hat man auch Fächer wie Mathe Physik etc. pp.
Die religiöse Ausbildung bekommt man eben intensiver.
Man sollte diese Schulen verbessern.
theinsider
21.07.09, 22:34
In Deutschland gibt es auch Kirchliche Kindergärten, Kirchliche Gymnasien etc. Nicht jeder der solche Schulen besucht, wird zum Papst.
In einer IHL hat man auch Fächer wie Mathe Physik etc. pp.
Die religiöse Ausbildung bekommt man eben intensiver.
Man sollte diese Schulen verbessern.
mag sein, dass die eine oder andere ihl geburtsstätte eines genialen evolutionsbiologen werden könnte (rofl), aber meistens sind es doch eher einfach strukturierte geister mit fest angewachsenen scheuklappen.
im normalfall sollte man sich auch keine gedanken darüber machen, ob denn 5 hektar mischwald die zulassung zu einem hochwertigen studium erhält, aber genau da liegt die gefahr....... man hat erst die gremien mit wohlwollenden akp-vasallen besetzt, um dem grünzeug (siehe mischwald) tür und tor zu öffnen.....
btw...ich mach mir keine grossen hoffnungen, dass du überhaupt verstehst was ich schreibe.....
IMHL gabs schon vor AKP, von daher schwachsinn was du da schreibst.
theinsider
21.07.09, 23:03
den koran auch, was die jungs nicht daran hindert mit ebendiesem hausieren zu gehen. ein koranrezitierer sollte bei seinen leisten bleiben, was in der vergangenheit keine sau gestört hat und keinen künstlichen kick von der akp benötigt. insofern sehe ich von dir nur, die allgemein bekannte, heisse luft ausströmen...
mag sein, dass die eine oder andere ihl geburtsstätte eines genialen evolutionsbiologen werden könnte (rofl), aber meistens sind es doch eher einfach strukturierte geister mit fest angewachsenen scheuklappen.
Klar, die Wissenschaft besteht ja ausschließlich aus der Evolutionstheorie.
Der einzige Unterschied besteht darin dass sie nicht gefördert werden und das ganz offiziell.
im normalfall sollte man sich auch keine gedanken darüber machen, ob denn 5 hektar mischwald die zulassung zu einem hochwertigen studium erhält, aber genau da liegt die gefahr....... man hat erst die gremien mit wohlwollenden akp-vasallen besetzt, um dem grünzeug (siehe mischwald) tür und tor zu öffnen.....
Wenn man diese Schulen verbessert, dann sehe ich keinerlei Probleme darin, den Schülern der IHL ein hochwertiges Studium zu ermöglichen.
Aber die vorherigen Atheistischen Gremien, kam es ganz gelegen diese Schulen zu vernachlässigen.... Zum Glück sind diese Zeiten vorbei.
btw...ich mach mir keine grossen hoffnungen, dass du überhaupt verstehst was ich schreibe.....
Wieso so abwertend? :kueken:
Er meint, dass man ihnen unter der AKP-Regierung ein Studium ermöglicht.
@theinsider: Solange sie das Studium absolvieren können ist es doch okay. Ich verstehe nicht worin das Problem besteht der IHL's ein Studium zu ermöglichen?
Ist die Gesinnung(!) nicht gut genug bzw. nicht Atheistisch genug? Oder vielleicht doch nicht kemalistisch genug?
Geht es um Bildung oder um die Gesinnung in Schulen Unis?