Archiv verlassen und diese Seite im Standarddesign anzeigen : Solingen Und Sivas
Solingen ve Sivas
Sivas olayının 12. yıldönümü bugün... Cehaletin ve vahşetin kurbanı 37 aydın, bugün Sivas'ta Atatürk Anıtı ve Madımak Oteli önüne bırakılacak çiçeklerle anılacak.
Mayıs sonunda, Almanya'nın Solingen kentinde, ırkçılarca yakılan 5 gurbetçimiz anıldı. Törene hükümeti temsilen Devlet Bakanı Mehmet Aydın katılmış, Başbakan Erdoğan duygulu bir mesaj göndermişti.
Sivas'taki anma törenine hükümet bir temsilci gönderecek, Başbakan bir üzüntü mesajı yayımlayacak mı? Bugüne dek hiç böyle bir şey görülmedi.
Nedenini Sivas CHP İl Başkanı Metin Karadeniz şöyle özetliyor:
- Solingen'de haklıyız, Sivas'ta haksızız...
Türk halkı Solingen'de yakılmayı hak etmemiş ama Sivas'ta hak etmiştir!
O yüzden hükümetler bugüne dek 2 Temmuz'larda sustular. Mevcut hükümet daha da suskun.
Peki nedir politikası hükümetin:
- Unutun, unutturun...
CHP Milletvekili Nurettin Sözen dün Sivas'taydı. Telefonda sohbet ederken söz Madımak Oteli'nin müze yapılması projesine geldi. Sözen dedi ki:
- 37 kişinin yakıldığı otelde insanlar nasıl gece yatıp uyuyabiliyor. Nasıl giriş katına yapılmış et lokantasında yemek yiyebiliyorlar?
Alman siyasetçiler, her yıl Solingen'in yıldönümünde ırkçıları lanetliyor, kurbanların üzüntüsünü paylaşıyor. Türkiye'yi yönetenler kundakçı ve katilleri kınamıyor. Neden?
Çünkü AKP iktidarda... ve bu vesile ile Başbağlar katliami unutmayalım lütfen.
pirim
gene konuyu yakalamissin..
ama, bazi seyleri bilemiyebilirsin yada hatirlamiyor olabilirsin..
en son hatirladigimda, bir kac sene önce, sivas olaylari icin yapilan törene katilan hükümet üyelerine, bizzat töreni tertipleyenler, mikrofondan hakaret ettiler.
"ne isiniz var burada, fasistler" diyerek..
hükümet temsilcisi törene katilir, hakaret ederler..katilmayinca niye katilmadi olur...
gecmiste yasayarak, kinle nefretle, daha ne kadar yol alinacak bilemiyorum...
sivas olaylarini, hersene, kinle anmak kime ne kazandirir...
hepimizi üzen bir olay olan, sivas/madimak oteli hadisesi, toplantilar yapilarak, forumlar düzenleyerek..insanlara, birbirlerini sevmek gerektigi hatirlatilarak ve bu tür olaylarin bir daha tekrar etmemesi icin cagri yapilsa daha iyi olmazmi?
ailesinin bes ferdini kaybeden, solingenli genc ailesinin ve o mübarek annenin gösterdigi tavri niye gösteremiyoruz...
allah hepsine rahmet eylesin...
AKP sivasta olayi gerceklestiren gericilerden oldugu icin bir sey söyleyemiyor,
kéndilerine camur tamazlar
OLAYI KINIYORUM
Türkiye zaten garip bir ülke.37 insan bir anda öldürebilinen ve ayni anda Basbakanin cikip "Benim halkima birsey olmamistir" denibilen bir ülke.
Gazeteciyi tekmelernen öldüren polisi yargilmayi ihtiyac duymayan,Manisa'da gencleri copla tecavüz eden polisleri ödüllendiren bir Devletten bahsettigimizi unutmayin.
Koskocaman Türkiye Cumhuriyetin eski Adalet Bakani kalkip bu yobaz hayvanlari mahkemede savunursa ve simdiki Basbakan bunun ögrencisi ise,kinamayi birakin katiller icin tören düzenlemedigine sükredin.
pirim
gene konuyu yakalamissin..
ama, bazi seyleri bilemiyebilirsin yada hatirlamiyor olabilirsin..
en son hatirladigimda, bir kac sene önce, sivas olaylari icin yapilan törene katilan hükümet üyelerine, bizzat töreni tertipleyenler, mikrofondan hakaret ettiler.
"ne isiniz var burada, fasistler" diyerek..
hükümet temsilcisi törene katilir, hakaret ederler..katilmayinca niye katilmadi olur...
gecmiste yasayarak, kinle nefretle, daha ne kadar yol alinacak bilemiyorum...
sivas olaylarini, hersene, kinle anmak kime ne kazandirir...
hepimizi üzen bir olay olan, sivas/madimak oteli hadisesi, toplantilar yapilarak, forumlar düzenleyerek..insanlara, birbirlerini sevmek gerektigi hatirlatilarak ve bu tür olaylarin bir daha tekrar etmemesi icin cagri yapilsa daha iyi olmazmi?
ailesinin bes ferdini kaybeden, solingenli genc ailesinin ve o mübarek annenin gösterdigi tavri niye gösteremiyoruz...
allah hepsine rahmet eylesin...
ne zaman ki eger "ama", "netekim", "fakat", vb. ile baslayan cümleler kurmadan, iste "aziz nesin de gelmeseydi", "iste ezan okunurken saz calinmasaydi", iste tüm sivas halkini suclayxamzsiniz, iste arif sagin elinde silah varmis kendi provake etmis, gibi sacma sapan düsündükce midemi bulanduran konusma ve gerekceler yapmadan, bu türkiye tarihinin en utanilasi, insanlik adina en vahsi vakialarindan birini acikca kinayip bu zihniyet mahkumiyet edilmedikce, ve bu aciya ortak olundugu, devletin güclerinin müdahale etmedigi icin özür dilenmedikce, ve orda bir utanc aniti yapilmadikca bu yüreklerdeki bu yangin bitmez dertli baba..
bir iki marjinal grubun attigi slogandan yola cikarak bana argüman getirme.. ta olay sonrasi gelen demecleri hatirliyorum ben.. kimse kalkip bu vahseti acikca mahkum edemedi..
sülüman babanin söyledigi "bana sagcilar cinayet isliyor dedirtemezsiniz" diyen bir zihniyet hala devam ediyor..sorun burda yatiyor..ve sende pek uzak degilsin bu zihniyete:)
Çünkü AKP iktidarda... ve bu vesile ile Başbağlar katliami unutmayalım lütfen.
alakaya magdaoz gel bize bazi bazi:p :D
Delikanli sen anlasilan her firsati islam ve akp düsmanligi icin kullaniyorsun..
1- sivas katliami akp veya erbaken veya milli selametciler zamaninda degil, CHP hükümette iken oldu- ayni maras katliaminda ecevit hükümette oldugu gibi-
2- sivas katliami ile basbaglar katliaminin ne alakasi var????
-sivasta 37 insan -dinsiz, allahsiz, seytan olduklari gerekcesi ile-otelde mahsur aliniyor, cembere sariliyor, yakiliyor ve devletü erkanimiz seyrediyor.. teröristi, pkkliyi usw. her tür yasadisi örgütü günün 24 saati ininde yakalyan alicenap devletimizin güvenlik gücleri bu vakiayi sadece seyrediyor..
- basbaglar katliami ise pkk nin, yani bir terör örgütünün isledigi bir katliam ve suc.. ne alaksi var simdi bunlarin? pkkni isledigi sadece basbaglar degil ve bir sürü var..istersen 33 asker öldürülmesini de analim bu vesile ile, ama mevzu o degil yani
esrar mi cektin ne yaptin yaptin?:D
sirf pkk o dönemde alevilerdse devlete karsi olusan öfkeyi kendi yararina kullanmak icin, bu eylemi sivasin öcünü almak icin yaptigi söyledi diye iksini ayni kategoride ele alamayiz, oder??
Ahmet Hakan(eski kanal7 yayin yönetmeni ve en hizli Erbakanci)
ESKİDEN gerekçe üretmeye fazlasıyla meraklıydım.
Şunları söylerdim:
Aziz Nesin kutsal değerlere saygısızlık ve hakaret içeren Salman Rüşdinin Şeytan Ayetleri adlı kitabını yayınlamaya kalkışmasaydı...
Sivas gibi hassas bir kentte öyle bir etkinlik düzenlenmeseydi...
Araya provokatörler girmeseydi...
Halk tahrik edilmeseydi...
Falan filan...
Duyarlılığımı büsbütün kaybetmediğim için, aslında bütün bu gerekçelerin, olayın vahim sonucunu karşılamadığını alttan alta sezerdim...
Ama ah işte...
Bir kampın içindeydim...
Ve benim için önemli olan vicdan ya da sağduyu değildi...
O zamanlar benim için önemli olan, üyesi olduğum kampın olayı en az hasarla atlatmasını sağlamaktı.
Bugün çok şükür öyle bakmıyorum.
Ve yine çok şükür utanç duyuyorum, yüzüm kızarıyor.
Hem de suçun bireysel olduğunu bildiğim halde...
Hem de 12 yıl önce Sivasta yaşananlarla en küçük bir ilgim olmadığı halde...
Utancımın nedeni şudur:
Değil mi ki ben Sivasta yaşananlar karşısında içinde bulunduğum kampın çıkarları adına uyduruk gerekçeler bulmaya çalıştım.
Ve değil mi ki ben yaşanan vahşet karşısında yüreğimin ve vicdanımın isyanını bastırdım...
O halde...
Hiç çekinmeden, komplekse kapılmadan ve kimin ne diyeceğine aldırış etmeden özgürce haykırabilirim:
12 yıl önce yaptığım yanlıştı...
Ve o gün söylemem gerekeni bugün yüksek sesle söyleyebilirim:
Hiçbir kutsal dava, 37 kişinin öldürülmesine gerekçe olamaz!
Aslında 12 yıl önceki suskunluğumuz, içinde bulunduğumuz kampın iddialarıyla da fazlaca çelişmekteydi.
Çünkü savunduğumuz davanın ilkeleri çok netti...
Şuna inanıyorduk:
Bizler bir kötülüğe önce elimizle müdahale etmekle mükellefiz.
Elimizle müdahale edebilecek durumda değilsek dilimizle karşı çıkmamız gerekir.
Diyelim ki dilimizle engel olmaya da takatimiz yok...
O zaman yine yapacak bir şeyimiz var:
Hiç olmazsa yüreğimizle isyan etmekle mükellefiz.
12 yıl önce işte bu mükellefiyetlerin hiçbirini yerine getirmedik.
Aksine saçma sapan gerekçelerin peşinde koştuk...
Utancımın nedeni budur.
Yüzüm bu yüzden kızarmaktadır...
Utancımı gidermeyeceğini bildiğim halde CHPli bir milletvekilinden gelen 37 aydının öldüğü Madımak Oteli müze olsun önerisini şiddetle desteklediğimi buradan ilan ediyorum.
Evet, Madımak Oteli müze olmalı...
Kapısına da şu yazılmalı:
Hiçbir kutsal dava 37 kişinin öldürülmesine gerekçe olamaz.
Ve yine Madımakın kapısına yazılması gereken bir başka söz:
Bir insanı öldüren bütün insanlığı öldürmüş gibidir.
http://www.hurriyetim.com.tr/yazarlar/yazar/0,,authorid~131@sid~9@nvid~599 157,00.asp
Hakan seni ilk gördügümde sevmemistim,sonrada bu duygularim sana ve senin gibilerine kin ve nefrete dönüstü.
Ama gördügüm gibi günahlarindan aranmaya ve yeni bir defter acmaya calisiyorsun.
Yinede sana güvenmiyorum.Senin gibileri "Kutsal Davalarindan" vazgecmeleri zordur.
Esen Kalin.
yok hakan eskiden de o kadar kötü degildi
kanal 7 deki haberlerini hep zevkle izledim
evet biraz muhafazakar, ve bulundugu konum nedeni bazen dogru bulmadigim seyler yapiyordu ama genel itibari ile o zamanda da iyi biriydi bence
alakaya magdaoz gel bize bazi bazi:p :D
Delikanli sen anlasilan her firsati islam ve akp düsmanligi icin kullaniyorsun..
1- sivas katliami akp veya erbaken veya milli selametciler zamaninda degil, CHP hükümette iken oldu- ayni maras katliaminda ecevit hükümette oldugu gibi-
2- sivas katliami ile basbaglar katliaminin ne alakasi var????
-sivasta 37 insan -dinsiz, allahsiz, seytan olduklari gerekcesi ile-otelde mahsur aliniyor, cembere sariliyor, yakiliyor ve devletü erkanimiz seyrediyor.. teröristi, pkkliyi usw. her tür yasadisi örgütü günün 24 saati ininde yakalyan alicenap devletimizin güvenlik gücleri bu vakiayi sadece seyrediyor..
- basbaglar katliami ise pkk nin, yani bir terör örgütünün isledigi bir katliam ve suc.. ne alaksi var simdi bunlarin? pkkni isledigi sadece basbaglar degil ve bir sürü var..istersen 33 asker öldürülmesini de analim bu vesile ile, ama mevzu o degil yani
esrar mi cektin ne yaptin yaptin?:D
sirf pkk o dönemde alevilerdse devlete karsi olusan öfkeyi kendi yararina kullanmak icin, bu eylemi sivasin öcünü almak icin yaptigi söyledi diye iksini ayni kategoride ele alamayiz, oder??
Kategorilerden söz ederken... her ne zaman Sivas'tan söz edilirse daima 'faşist' kelimesi kullanılır.
Piro... sözde aydın ve faşistlere düşman olan solculardan bu güne değin en hor görülü ve dar düşünceli sözler işittim.
Sivas'ı anmak bir hadise, siyasi rant çıkarmak bambaşka bir hadise. Onun için anma törenlere katılmıyorm, çünkü midem bulanıyor.
Kategorilerden söz ederken... her ne zaman Sivas'tan söz edilirse daima 'faşist' kelimesi kullanılır.
Piro... sözde aydın ve faşistlere düşman olan solculardan bu güne değin en hor görülü ve dar düşünceli sözler işittim.
Sivas'ı anmak bir hadise, siyasi rant çıkarmak bambaşka bir hadise. Onun için anma törenlere katılmıyorm, çünkü midem bulanıyor.
Das hat mit Teilnahme nichts zu tun..ich hab sowas auch nicht gemacht..
"Doga bosluk kabul etmez", varolan boslugu birileri dolduruyor..
wenn sowolh vor- als auch nach den Tat die staatliche behörden die Sache nicht entsprechend behandeln, dann wird dieser bereich durch marginale Linksgruppieringen aufgegriffen
Dertli baba, bilemiyorum benim olaylari algilama, kavrama ve karsiya aktarma konusunda bir sorunum mu var, yoksa bizler millet olarak hadiseleri dogru kontexinde ele alip degerlendirme konusunda vahim problemli miyiz ben anlayamadim gittim??:confused:
noch mal zur Klarstellung;
adam öldürme, katliam vs. suclar oldukca cesitlidir.. her adam öldürme ve her katliam acikca mahkumedilip lanetlenir ama boyut ve etkileri cok farkli farklidir..
asagidaki cinayet ve katliam türleri farkli bir kontex ve baglamda degerlendirilerler ve birbirleriyle karistirilip karsilastirilmazlar
-bir dag kackini mahkumun daga adam kaldirip öldürmesi farklidir
-bir amokläufer nin önüne geleni taramasi farklidir
- bir terör örgütünün ses getirmek icin isledigi cinayet ve katliam farklidir
-bazi insanlarin dini düsünceleri farkli oldugu veya ateist olduklari icin öldürülmeleri farklidir
pirim
teskkür ederim..beni aydinlattin.:D
terör örgütünün isledigi suc ile dini düsünceden ötürü islenen suc aynidir..sonucta, kendi fikrine uymayan insani öldürüyor ikiside.
istersen bir kategori eklemesi de ben yapayim..madem illa kategori haline getirecegiz.
turan dursunun öldürülmesi, dini terördür.
sivas olaylari, kitleler psikolojisi ile ortaya cikarilmis ve emniyet güclerinin de "seyretmesi" ile meydana gelmis bir olaydir.
pirim
benim gözümde hicbiri birbirinden farkli degil be kardesim..suc suctur..kimin ve niye isledigi önemli degildir..ona hakimler karar verir ve verdikleri kararda, sucun mahiyetine göre ceza tespit ederler...
pirim
terör örgütünün isledigi suc ile dini düsünceden ötürü islenen suc aynidir..sonucta, kendi fikrine uymayan insani öldürüyor ikiside.
...
yine karistirdin bak:D
eger dini terör denen seyi örgütlü organize bir terör örgütü isliyorsa tabii ki aynidir..mesela hizbullah veya IBDA/C denen örgütlerin isledigi suclar ile PKK nin ki aynidir hic bir mahiyet farki yoktur..bir ideoljileri var ve bu ideolojiye aykiri gördükleri kurum/sahislari öldürüyorlar..
Sivastaki olay bir örgütün degil halkin galeyani ile- belki örgütten birileri tahrik etmis olabilir ama, sonucta normal binlerce vatandasin istiraki ile islenmis, dönemin belediye baskaninin tahrikleri ile vücuda gelmis bir suc..
dini düsünce/Vicdan ve düsünme ve düsündügünü aciklama özgürlügüne karsi islenmis bir vahset..
terör örgütü ise adi üstünde terör örgütü.. tek düsündügü sey eylemin kendi tasarladigi hedeflere ulasmasidir
yine karistirdin bak:D
eger dini terör denen seyi örgütlü organize bir terör örgütü isliyorsa tabii ki aynidir..mesela hizbullah veya IBDA/C denen örgütlerin isledigi suclar ile PKK nin ki aynidir hic bir mahiyet farki yoktur..bir ideoljileri var ve bu ideolojiye aykiri gördükleri kurum/sahislari öldürüyorlar..
Sivastaki olay bir örgütün degil halkin galeyani ile- belki örgütten birileri tahrik etmis olabilir ama, sonucta normal binlerce vatandasin istiraki ile islenmis, dönemin belediye baskaninin tahrikleri ile vücuda gelmis bir suc..
dini düsünce/Vicdan ve düsünme ve düsündügünü aciklama özgürlügüne karsi islenmis bir vahset..
terör örgütü ise adi üstünde terör örgütü.. tek düsündügü sey eylemin kendi tasarladigi hedeflere ulasmasidir
pirim
ben ne dedim...
mirim,
silahini kusan gel,bende cenk elbisemi giyeyim, meydana cikip bari kavga ederek sonuca ulasalim..hangimiz ayakta kalirsa o hakli olsun:D