PDA

Archiv verlassen und diese Seite im Standarddesign anzeigen : Almanya'da Yaşayan Türkler

Deniz
13.07.05, 18:31
Merhaba arkadaşlar,

ben Türkiye'de yaşayan bir Türküm (Ne cümle ama :rolleyes: )
Merak ettiğim bir konu var, ve engin görüşlerinizi benimle
paylaşırsanız çok sevinirm...

Almanya'da yaşayan Türkler Türkiye'den ne bekliyor?

Ben öncelikle ülkemizin bu konuda yeterli sosyal politikalar
üretemediğini düşünüyorum. Ancak artık yeter. Şekil verme zamanı
geldi ve geçiyor.

Siz TR'den neler bekliyorsunuz? Görüşlerinizin yanına biraz "Begründung" yazarsanız sevinirim.

Benim ilk aklıma gelenler şunlar, eski bir Alamancı olarak :cool: .

1. Gönderilen öğretmenlerin eğitim kalitesi berbat... Daha iyi bir standartta, daha kültürlü ve modern eğitimden nasibini almış öğretmenler gönderilmeli. Dayakçı hocalar ve aşırı dinci/devletçi adamlar yerine liberal ve aydın öğretmenler yani. Ayrıca okulda Türkçe'yi adam gibi öğretebilecek, (bana Kemal Sunal filmleri izletmişlerdi :rolleyes: /yanlış anlamayın, bu filmleri severim, ama Türk Dil ve Kültürünün yegane temsilcisi bu filmler değil), Türkçe söz ve yazı dilini kazandıracak bir eğitim ordusu ...

2. Kültürel alış-verişi geliştirecek ortak eğitim programları, burada sizler Alman unileriyle yapılacak işbirliğini teşvik, bizler ise Türk üniversitelerini zorlarız..Bir semester burada yaşar ve kendi ülkenizi (mit allem drum und dran yani) tanırsınız. Nicht schlechte Idee, oder? Bizim unilerden öğrenciler ise AB ülkesi görmüş olurlar, ve bu sayede buradaki eğitim kalitesini zorunlu olarak arttırırlar...Ne yazık ki, buradaki öğrenciler AB ülkelerindeki gibi eşitlikçi bir eğitim sisteminden yararlanamıyor..Aber das ist eine sache für sich...

3. Almanya'da yaşanan kültürel ilgisizlik beni rahatsız ediyor.Hem TR'nin oradaki vatandaşlarına yönelik ilgisizliği, hem de oradaki insanlarımızn TR konusundaki bilgisizliği...Örneğin ülkemizin neresinde ne var, hiç bilinmiyor..Ancak her karşınıza çıkan Alman sizleri TR ile ilgili soru bombardımanına tutuyor..Halbuki hayatınızda belki senede bir bile görememişsiniz ülkenizi :confused: .

4. Konsolosluk pasaport için sadece sevimsiz bir süreç yaşatan yerlerden biri..Kültürel aktiviteler de hiç yok...Ayrıca büyükelçilikler de hiç Alman makamlarında sizler için etkin olmuyor/olamıyor..

Evet, neler bekliyorsunuz? Görüşleriniz?

Istanbul'dan selamlar
Deniz

P.S: Ihr könnt ruhig auf Deutsch antworten. Lese auch gerne deutsche Texte..

DeLaHoya
13.07.05, 19:24
Doğrusu Türkiye'den sadece ekonomik bakımdan büyümesini, güçlenmesini ve orda yaşayan akrabalarım için refah getirmesini bekliyorum.

piramses
13.07.05, 19:38
Merhaba arkadaşlar,

ben Türkiye'de yaşayan bir Türküm (Ne cümle ama )
Merak ettiğim bir konu var, ve engin görüşlerinizi benimle
paylaşırsanız çok sevinirm...

Almanya'da yaşayan Türkler Türkiye'den ne bekliyor?

Ben öncelikle ülkemizin bu konuda yeterli sosyal politikalar
üretemediğini düşünüyorum. Ancak artık yeter. Şekil verme zamanı
geldi ve geçiyor.

Siz TR'den neler bekliyorsunuz? Görüşlerinizin yanına biraz "Begründung" yazarsanız sevinirim.

Benim ilk aklıma gelenler şunlar, eski bir Alamancı olarak .

1. Gönderilen öğretmenlerin eğitim kalitesi berbat... Daha iyi bir standartta, daha kültürlü ve modern eğitimden nasibini almış öğretmenler gönderilmeli. Dayakçı hocalar ve aşırı dinci/devletçi adamlar yerine liberal ve aydın öğretmenler yani. Ayrıca okulda Türkçe'yi adam gibi öğretebilecek, (bana Kemal Sunal filmleri izletmişlerdi /yanlış anlamayın, bu filmleri severim, ama Türk Dil ve Kültürünün yegane temsilcisi bu filmler değil), Türkçe söz ve yazı dilini kazandıracak bir eğitim ordusu ...

2. Kültürel alış-verişi geliştirecek ortak eğitim programları, burada sizler Alman unileriyle yapılacak işbirliğini teşvik, bizler ise Türk üniversitelerini zorlarız..Bir semester burada yaşar ve kendi ülkenizi (mit allem drum und dran yani) tanırsınız. Nicht schlechte Idee, oder? Bizim unilerden öğrenciler ise AB ülkesi görmüş olurlar, ve bu sayede buradaki eğitim kalitesini zorunlu olarak arttırırlar...Ne yazık ki, buradaki öğrenciler AB ülkelerindeki gibi eşitlikçi bir eğitim sisteminden yararlanamıyor..Aber das ist eine sache für sich...

3. Almanya'da yaşanan kültürel ilgisizlik beni rahatsız ediyor.Hem TR'nin oradaki vatandaşlarına yönelik ilgisizliği, hem de oradaki insanlarımızn TR konusundaki bilgisizliği...Örneğin ülkemizin neresinde ne var, hiç bilinmiyor..Ancak her karşınıza çıkan Alman sizleri TR ile ilgili soru bombardımanına tutuyor..Halbuki hayatınızda belki senede bir bile görememişsiniz ülkenizi

4. Konsolosluk pasaport için sadece sevimsiz bir süreç yaşatan yerlerden biri..Kültürel aktiviteler de hiç yok...Ayrıca büyükelçilikler de hiç Alman makamlarında sizler için etkin olmuyor/olamıyor..

Evet, neler bekliyorsunuz? Görüşleriniz?

Istanbul'dan selamlar
Deniz

P.S: Ihr könnt ruhig auf Deutsch antworten. Lese auch gerne deutsche Texte..

Na ja, vorübergehende bir almanci olarak( nasil dil ama:p ) elbette begründunglü sayfalar dolusu yazarim ammmaaa umutsuzluk ve öfke cig gibi..gel bi de bana sor,
devleti alimizin hangi konuda adam gibi saglam tutarli cagdas bir politikasi olmus ki, alamanci komunity konusunda da olsun:(
alamancinin dincisi tr dekinden daha dinci
milliyetcisisi irkcisi tr dekinden daha irkci milliyetci

devleti elestiren liberali solcusu burda daha da bir devlete düsman kesiliyor
velhasil ve kelam garip bir haldir..memleket önce kendi vatandaslari ile kavga etmeden barisci modern demokrat ve uygar bir uzlasi ortami bulsun, yani ic problemlerini halletsin, alamancinin durumu kendiliginden düzelir..

karamsar oldu ama gercek te bu maalesef

Deniz
13.07.05, 21:07
Doğrusu Türkiye'den sadece ekonomik bakımdan büyümesini, güçlenmesini ve orda yaşayan akrabalarım için refah getirmesini bekliyorum.

Selam DeLaHoya,

Haklısın, ama herşey bu değil..Bu temel sorunumuz...Ancak tüm sorunlarımız birbiri ile bağlantılı..Bu nedenle her alan ilgi istiyor..Ve bu gerçeği sadece ekonomik ihtiyaçlarla açıklamak veya bunu yeterli görmek doğru değil..Her alan destek istyor, ve siz Almanya'da yaşayan Türkler daha iyi bir temsil hak ediyorsuunuz.Alman devleti nezdinde daha güçlü bir sesle arkanızda olunmalı, yani bence durum her alanda olduğu gibi..."Allah kerim" politikası, ya da "istemem, yan cebime koy" hikayesi...

O nedenle herkes ihtiyaçlarını belirlemeli ve bunu tartışabilmeli...Biz hepimiz bu vatan için varız, o da bizim için...Ancak bu sözde kalmamalı...O nedenle istekleriniz de önemli...Bu devlet sizin için de var olmalı, sonuç amaç her nerede olursa olsun vatandaşın temsili ve onun ihtiyaçları...Sivil Topluma giden yolun anahtarı bu bilinci yerleştirebilmek, hem halk hem de devlet nezdinde...

İşte, en iyi örnek bence belki birleşmeden önceki Alman devletinin sosyal devlet olma vasfı..Ne dersiniz? Bu iyi bir orientierung, neden olmasın? Vatandaşı için hareket kabiliyeti olan bir devlet...Açıkçası her Alman vatandaşının arkasında burada güçlü bir Alman örgütlenmesi var, başını büyükelçilik ve kültür kurumları (friedrich -ebert, konrad - adenauer gibi vakıflar) çekiyor..40 yıldır Almanya'dayız, biz bazı şeyleri başaramıyoruz..sebepleri ve çözümleri önemli..o nedene de tartışmak...Açık toplum hikayesi de bu galiba :cool:

selamlar
Deniz

Deniz
13.07.05, 21:16
Na ja, vorübergehende bir almanci olarak( nasil dil ama:p ) elbette begründunglü sayfalar dolusu yazarim ammmaaa umutsuzluk ve öfke cig gibi..gel bi de bana sor,
devleti alimizin hangi konuda adam gibi saglam tutarli cagdas bir politikasi olmus ki, alamanci komunity konusunda da olsun:(
alamancinin dincisi tr dekinden daha dinci
milliyetcisisi irkcisi tr dekinden daha irkci milliyetci

devleti elestiren liberali solcusu burda daha da bir devlete düsman kesiliyor
velhasil ve kelam garip bir haldir..memleket önce kendi vatandaslari ile kavga etmeden barisci modern demokrat ve uygar bir uzlasi ortami bulsun, yani ic problemlerini halletsin, alamancinin durumu kendiliginden düzelir..

karamsar oldu ama gercek te bu maalesef

karamsar da laf mı, bitirdin beni :(

Ama, bu boşvermişlik asıl sorun zaten...işler kendiliğinden düzelmiyor, güzel kardeşim...Gayret hem bizden hem de devletten yana olmalı..O nedenle olumlu/olumsuz bulduğun bir iki şeyi kısa da olsa yazsan diyorum ;)

Selamlar
Deniz

DeLaHoya
13.07.05, 21:20
Türkiye'den fazla bir şey beklenmemeli, bir sürü sorunu var, onları çözsün.

Türkiye bunca sene Ermeni sorunu ile ilgilenmedi, daha doğrusu Ermeniler gibi ilgilenmedi ve bazı Alman çevreleri ve Ermeni lobisi bu durumdan faydalanıp Almanya'da bize suçlu olarak gösteriyorlar. 'Bakın şu Alman Türklere! T. C. yalanlarını savunuyorlar'! ve durmadan bizi alet ediyorlar.

Şimdi Türkiye bize bu konuda nasıl yardımcı olabilir? Ermeni sorunu çözüp ve Ermeni iddiaları yalanlayıp! Bize yardım değil, kendine yardım etsin.

Bir başka konu çifte vatandaşlık. Bu pasaport olayını kimin yüzünden yaşıyoruz?

Deniz
13.07.05, 21:27
Türkiye'den fazla bir şey beklenmemeli, bir sürü sorunu var, onları çözsün.

Türkiye bunca sene Ermeni sorunu ile ilgilenmedi, daha doğrusu Ermeniler gibi ilgilenmedi ve bazı Alman çevreleri ve Ermeni lobisi bu durumdan faydalanıp Almanya'da bize suçlu olarak gösteriyorlar. 'Bakın şu Alman Türklere! T. C. yalanlarını savunuyorlar'! ve durmadan bizi alet ediyorlar.

Şimdi Türkiye bize bu konuda nasıl yardımcı olabilir? Ermeni sorunu çözüp ve Ermeni iddiaları yalanlayıp! Bize yardım değil, kendine yardım etsin.

Bir başka konu çifte vatandaşlık. Bu pasaport olayını kimin yüzünden yaşıyoruz?

evet, sorun çok, ama her alanda vızır vızır harekete geçmek zorundayız..

Ermeni meselesinde yerden göğe kadar haklısın..ancak şimdi "çok geç olsa da", şu tarafsız uluslararası uzman komisyonu iyi bir öneri sanki..en azından suçlamalarla yüzleşmek zorunluluğunu iki taraf için de geitiriryor..Ve hem AB hem de Almanlar kararlarında buna atıfta bulundu...bu küçük de olsa bir TC dış politika hamlesinin tanınması...Müzakere zemini oluştuktan sonra ise derdimizi anlatırız zaten, ve bu olaylarda şüphesiz Osmanlı hatasız değil, ancak soykırım meselesinde davranışın kasıtlı gerçekleşmesi önemli..Bu ise bizde böyle değil..padişahın bile uzun müddet tehcir kararından bilgisi olmamış!

Herneyse, çifte vatandaşlık demişsn..Ben tam bilmiyorum..bunda yaşadığınız temel sorun nedir :confused:

Gök Türk
13.07.05, 21:29

Sonuna kadar katılıyorum.

Deniz
13.07.05, 21:35
Ekonomik göstergeler iyiye gidiyor..vetternwirtschaft olayını destekleyen bankaların sömürülmesi, veya doğru ifade ile "arpalık" gibi kullanlıması dönemi kapandı...ciddi sorunlarımız vergi sisteminde var. Devlet vergi toplayamadığı gibi, alabildiklerinden de aşırı vergi alıyor..herneyse bunlar çözülemeycek sorunlar değil...uluslarası kuruluşların ekonomik tahminlerine göre TR dört beş sene içeresinde enflasyon oranını %4'lere (buna ben dahil inanmıyorum) inecekmiş....Bu ülkede % 70 lerin yaşandığı günleri biliyorum, o nedenle şimdiki %11lerde gezinmesi bile İNANILMAZ! Ama genç bir nüfusumuz var, üretken olmayı başarırsa yokuşu tırmandık demek :D

ama her gelişme birbirini izler, bu süreçte sizler de sorunlarınıza çare olacak
çözümler üretmelisiniz...Anlamıyorum, buraya yerleşen Almanlar iki günde bir dernek kuruyor, oysa Almanya'da Türk demek 40 seneyi aşkın bir hikaye...kaç tane sosyal sorunlarınıza eğilen dernek var?

DeLaHoya
13.07.05, 22:45
Herneyse, çifte vatandaşlık demişsn..Ben tam bilmiyorum..bunda yaşadığınız temel sorun nedir :confused:

Türkiye çifte vatandaşlığın yasak olduğunu bile bile yeniden Türk pasaportunu verdi, şimdi ise insanlara sahip çıkmıyor.

dertli4u
13.07.05, 23:07
Türkiye çifte vatandaşlığın yasak olduğunu bile bile yeniden Türk pasaportunu verdi, şimdi ise insanlara sahip çıkmıyor.

daha dogrusu , sahip cikamiyor.

ama esas hata, milletmeclisinde..iki satirlik bir kanun maddesini cikartamadilar..senelerdir, söylemekten dilimizde tüy bitti.

"türkiye cumhuriyeti vatandasi, kendi istegi ile vatandasliktan cikamaz" cümlesi eklense, konu hallolacakti..mesela iranlilar vs..bircok devletin vatandaslari, buna benzer cümleler kanun maddesi olarak gecerli oldugu icin, kendi vatandasliklarindan cikamiyorlar ve almanyada cifte vatandas olabiliyorlar.