PDA

Archiv verlassen und diese Seite im Standarddesign anzeigen : Yasa Alafranga, Uygulama Alaturka

piramses
18.07.05, 20:12
Yasa alafranga ama uygulama alaturka

http://www.radikal.com.tr/veriler/2005/07/18/komak.gif Nazime Alır (solda), 'evden uzaklaştırılan' eşi tarafından 'yakılarak', Fatma Oflu evinin girişinde vurularak öldürüldü.
Ailenin Korunmasına Dair Yasa 1998'de çıkarıldı. Ama uygulamadaki sorunlar bir türlü giderilemedi. Yasaya güvenen üç kadın ise eşleri tarafından öldürüldü

(450 kişi okudu)

DEMET BİLGE ERGÜN (Arşivi (http://www.radikal.com.tr/arama.php?ara=1&y=1&edi=DEMET BİLGE ERGÜN))

İSTANBUL - Kadıköy'de geçen yıl iki çocuk annesi T.K. eşi tarafından öldürüldü. T.K. şiddet mağduruydu, dava açmıştı ve mahkeme de kocasının kendisine 200 metreden fazla yaklaşmasını yasaklamıştı. Ancak T.K. evinin girişinde 'yasaklı kocası' tarafından bıçaklanarak öldürüldü.
Vanlı Nazime Alır 21 yaşındaydı. Amcasının oğluyla evliydi. Evliliği boyunca şiddet gördü. Başvurmadık kapı bırakmadı. Mahkeme, iki kez eşini evden altı ay uzaklaştırmıştı. Temmuz 2004'te eşi üzerine mazot döküp yaktı.
Üç yıl önce ise Fatma Oflu öldürüldü. Sık sık yediği dayaklardan bıkmış, mahkemeye başvurmuş ve eşini altı ay evden uzaklaştırmayı başarmıştı. Ancak Fatma Oflu korunduğunu sandığı Güngören'deki evinde eşi tarafından kurşun yağmuruna tutuldu...
Üç kadının hikâyesi gazete sütunlarında kısa bir haber olarak yer buldu. Üçünün ortak noktası 'şiddete karşı sığındıkları yasanın' iyi uygulanmamasıydı. Oysa yasa, 1998'de yürürlüğe girmişti ve o tarihten beri uygulamadaki eksiklikler sık sık dile getiriliyordu.

Uygulama sorunları
İstanbul Barosu avukatı Habibe Yılmaz Kayar da eşi tarafından şiddet gören müvekkili için koruma kararı aldırırken bu 'sorunları' yaşadı. İç hukukta yapacak bir şey kalmayınca da davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) götürdü. Mahkeme, davayı kabul etti. Dava esastan görüşülmeye başlandığında 'koca şiddeti' Avrupa'da tartışılacak ve iyi bir yasayı uygulamaya yansıtamayan Türkiye savunma yapacak.
Avukat Kayar, yaşanan süreci ve sorunları şöyle anlatıyor:
"Müvekkilim şiddet nedeniyle mahkemeye başvurdu ve üç ay süreyle koruma kararı aldı. Eşi evden uzaklaştırıldı. Süre bitince şiddet yeniden başladı. Yeniden koruma kararı istedik ancak reddedildi. Ret kararından iki gün sonra müvekkilim yeniden şiddete uğradı. Rapor alarak, yeniden koruma istedik. Acil olmasına karşın, dosya dört gün sonra ele alındı ve isteğimiz reddedildi. İtiraz ettik. Bu kez 20 gün sonrasına duruşma günü verildi. Duruşmada da koruma talebimiz reddedildi. Ve karar kesinleşti. Biz de bu konuda ilk kez AİHM'ye gittik."
Yargılama sürecinde, 'yaşama hakkı, adil yargılanma hakkı, özgürlük ve güvenlik hakkı'nın ihlal edildiğini söyleyen Kayar, şöyle devam ediyor:
"Koruma kararı verilmiş olsaydı yeniden şiddet görmeyecekti. Koruma isteyenin şiddeti ispatlaması yükümlülüğü yok. Yargıcın derhal karar vermesi gerekiyor. Tedbir kararı için acele edilmedi. Yaşam hakkı risk altındayken, diğer dosyalar gibi bekletildi. Bu yasa, kadının korunması için atılmış ilk ciddi yasa. Ancak yeterince anlatılmadı. Görevlerin, kolluk tarafından daha iyi kavranması gerekiyor. Yasada ilke mağdurun yaşadığı yerde korunmasıdır."
Hukukçular her fırsatta sadece 'uzaklaştırma' kararının verilmesinin yeterli olmadığını vurguluyor. İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı Nazan Moroğlu, Avrupa'da şiddet uygulayan eşleri rehabilite eden sistemin yerleşmiş olduğunu belirterek, "Türkiye'de şimdi bu davalara aile mahkemeleri bakıyor. Şiddet uygulayan eş evden uzaklaştırılıyor ama o kişinin rehabilite edilmesi gibi önlemleri alamıyor. İş yoğunluğu var, altyapı eksikliği var. Uzaklaştırma kararının takip edilmesi lazım. Yasa karara uymayan eşe hapis cezası öngörüyor ama tam anlamıyla uygulanmıyor" diyor.

18 bin 707 dava açıldı
Devlet Bakanı Nimet Çubukçu'nun verdiği bilgilere göre, 2001, 2002, 2003 ve 2004 yıllarında toplam 24 bin 698 aile efradına kötü muamele olayı yaşandı. Bu olaylarda 21 bin 268 kadın mağdur oldu. Ailenin Korunmasına Dair Kanun kapsamında toplam 18 bin 707 dava açıldı.

Yasadan faydalanma yolu
<LI>Aynı evde yaşadığınız kocanız, anne ya da babası, kardeşleri size ve çocuklarınıza şiddet uyguluyorsa bu yasadan faydalanabilirsiniz.
<LI>Şikâyetinizi sözlü olarak karakola, dilekçeyle savcılığa veya aile mahkemesine yapabilirsiniz. Güvenlik açısından uygun bulduğunuz herhangi bir karakol, savcılık ya da mahkemeye gidin.
<LI>Şikâyetin tarih numarasını not edin veya tutanağın kopyasını isteyin. Savcılık ya da mahkemeye verdiğiniz dilekçenin kopyasını saklayın, başvuru numara ve tarihini not edin. Başvuru sırasında kimliğiniz yanınızda olsun.
<LI>Şikâyeti mutlaka sizin yapmanız gerekmiyor. Komşunuz, arkadaşınız, akrabanız da şikâyette bulunabilir.
<LI>Mahkeme duruşma yapmadan, acele karar vermek zorunda. Başvurunuzu takip edin. Tedbir kararı mahkeme tarafından derhal verilir. Harç ya da para istenmez. Tanık ya da rapora gerek yok.
Kocanız evden uzaklaştırma gibi kararlara uymazsa 3-6 ay hapis cezası verilir.

piramses
18.07.05, 20:14
neymis te, kariya 200 metreden fazla yaklasmayacakmisim!!
oda ne ki leng
yermi ulen anadolu cocugu
karinin karnindan sipayi, boynundan sopayi eksik etmeyeceksin :p

yakinda bu meshur atasözümüzüde avrupalilar duyarsa vah halimize
welt gazetesi her gün yazar vallah :D

dertli4u
18.07.05, 20:32
Pirim

bu yaziyi almancaya cevir..isimleri almanca olarak kullan, almanya hakkindada yazmis olursun.

bilmem anlatabildim mi.

benim dükkanin arka sokaginda, "frauen haus" var..ve her hafta, orada olay olur muhakkak..simdiye kadar bircok kadin öldürüldü..ve bunlarin bir cogu alman di.(yabancilar zaten pek oraya gitmiyor ve bu isi evde hallediyorlar:mad: ..)

pirim

bu konuda bazi rakamlari ve almanyada basina böyle birsey gelen bayanlarin ne yapmasi gerektigi hakkinda bilgileri asagiya aliyorum..

Häusliche Gewalt

betrifft jede dritte Frau
hat für misshandelte Frauen und ihre Kinder gravierende Folgen
verwirklicht regelmäßig - zumeist gleich mehrere - Straftatbestände und

Was können Sie tun?

Rufen Sie die Polizei unter der kostenlosen Telefonnummer 110, die rund um die Uhr erreichbar ist.

Teilen Sie mit:

durch wen Sie gefährdet sind
ob sie verletzt sind
ob Ihnen weitere Gewalt droht
ob Waffen eingesetzt werden
bis die Polizei kommt, bringen Sie sich in Sicherheit und teilen Sie der Polizei mit, wo Sie erreichbar sind
wenn die Polizei kommt, haben Sie die Möglichkeit,
getrennt vom Gewalttäter der Polizei Ihre Situation zu erläutern
mit Ihren Kindern unter Polizeischutz den Tatort zu verlassen
wenn Sie sich in einer akuten Gefährdungssituation befinden oder bereits eine Straftat passiert ist
schildern Sie der Polizei ausführlich das Vorgefallene, damit entsprechende Maßnahmen zu Ihrem Schutz und zur Verfolgung des Straftäters eingeleitet werden können
berichten Sie über Verletzungen, auch nicht sichtbare
übergeben Sie der Polizei das Tatwerkzeug
die Polizei hat die Möglichkeit dem Täter einen Platzverweis zu erteilen, oder ihn in Gewahrsam zu nehmen, wenn die Gefährdung noch andauert oder nicht anders abgewendet werden kann
bitten Sie die Beamten Sie zu informieren, wenn der Täter entlassen wird
sie haben die Möglichkeit eine Anzeige bei der Polizei zu erstatten, meist ist dazu ein Strafantrag erforderlich (ein Strafantrag verdeutlicht Ihr persönliches Interesse an einer Strafverfolgung)
lassen Sie sich Ihre Verletzungen von einer Ärztin/einem Arzt attestieren und entbinden Sie Ärztin/Arzt von der ärztlichen Schweigepflicht; ein Attest ist als Beweismittel für das Ermittlungsverfahren notwendig
lassen Sie sich örtliche Hilfsangebote aufzeigen, z.B. Beratung und Aufnahme in Frauenhäusern, Opferberatungsstellen, Familienberatungsstellen; die Polizei ist auch bei der Herstellung des Erstkontaktes behilflich.
nutzen Sie Möglichkeiten, die Wohnung oder den Tatort zu verlassen; nehmen Sie wichtige Unterlagen, Dokumente die Ihnen persönlich gehören mit
geben Sie dem Täter keinerlei Auskunft zu Ihrem zukünftigem Aufenthaltsort

Seit Mitte der Siebzigerjahre bieten Frauenhäuser bedrohten und misshandelten Frauen und deren Kindern Zuflucht und Hilfe an.
In Deutschland gibt es über 380 Frauenhäuser, in denen jährlich etwa 40.000 Frauen mit ihren Kindern Schutz vor Bedrohung und Gewalt finden.

Etwa 2 bis 3 Millionen Frauen werden von ihren Partnern geschlagen und etwa 150.000 werden in der Ehe vergewaltigt.Vor dem Hintergrund der sogenannten "Häuslichen Gewalt" fliehen in Deutschland jährlich 50.000 Mütter mit ihren Kindern in eines der 320 Frauenhäuser in Deutschland.

piramses
18.07.05, 20:39
Derli baba
bir kere de olsa, onlarda da ayni durum var deme yaw

ehe anliyom seni abi
ha sultanbeyli ha frankfurt canim
ne fark var ki:D

Deniz
18.07.05, 21:57
bizdeki eksiklik altyapı..şu 24 h arayabildiğin 110 mesela, bizde henüz yok..polisi arıyorsun, ailenin korunması hakkındaki kanundan bihaber adamlar...ve çoğu da zaten o dediğiniz anadolu çocuklarından...ne yapsın, adam kendisi evde daha farklı değil ki, yardım isteyen kadına yardım etsin. Psikolojik olarak kendisi yardıma muhtaçken, şiddete maruz kalmış kadına yardım etsin istiyorsun..sonra karar için mahkemeye gidiyorsun, hakim duruşma diye tutturuyor..halbuki hemen kararı vermesi gerekiyor, sonra inceleycek, yasada bu yetkisi var...AMA süper örnekler de var, sadece öğrenilmesi ve yaygınlaşması zaman alacak..

temel eksiklikler:

1. Frauenhaus dediğiniz kadın sığınma evleri yetersiz
2. Personel yetersiz
3. Toplumsal korku (Dayak yemişse vardır bir kabahati mantığı)

hoffe, es ist klar....wir haben noch einen weiten Weg, aber der Anfang ist schon laengst getan :)

Und die Probleme in D, haben wir auch, aber unsere sind bischen erheblicher ;)

piramses
19.07.05, 12:50
pirim

sende birkere olsun, sirf bizi yorumlama..biraz da karsilastirmali yorumlamaya calis..dünya artik global ve problemler heryerde ayni neredeyse..

meseleye yanlis baslarsak, sonuc iyi alinmaz.
yanlis temel üzerine bina kurarasak, cöker.

elbette, bu tür konular maalesef türkiyede var.....

Lami cimi yok abicim..
fotografi net cekeceksin..ne var ise ortaya koyacaksin..almanlardan hic mi ögrenmedin..kendi ülkeleri ile nasil dalga gecip elestiriyorlar, halbuki bir cok sey tikir tikir cok iyi isledigi halde..

peki abicim yapalim bir karsilastirmali bir saha calismasi yapalim ayipsin::D

-simdi insanlarin arabaya binince manyaklasmayacagini, ha$aa kendini allah sanmayacagini burda ögrendim..yayalarin üstüne üstüne araba sürülmedigini, yayalara saygi gösterildigini burda ögrendim

-önümde biri bir binaya girerken kapiyi tutup beni beklemesini. bu saygiyi burda ögrendim.. bazen biri benden önce girip kapiyi beni beklemeden saygisizca kapatirsa bakiyom bu ya türk ya alban yugoslav yada arap :D

- burda polise kizilabilecegini, firca atilabilecegini ögrendim..memleketimizde sadecee milyarder züppeler, milletvekili cocuklari usw polise kizma firca atma lüxüne sahipken ben burda cebimde bes para olmadan polise bir firca atiyom ki sormna be abi.. harika bir duygu:p

-bir devlet dairesine girince memurun at iste bir kac milyon demedigini burda ögrendim.. (pardon burayi siliyom, bak ben sebeb sonmuc iliskileri ile düdünen bir insanim.. bu son saydigim devlet dairelerindeki rüsvet tamamen ekonomik bir hadisedeir.. memeurun o derece az para aldigi memleketlerinden hepsinde olur..burda o para alsa memur eminim daha cok rüsvetci olur..onun icin son $ikki siliyom

dertli4u
19.07.05, 13:03
-simdi insanlarin arabaya binince manyaklasmayacagini, ha$aa kendini allah sanmayacagini burda ögrendim..yayalarin üstüne üstüne araba sürülmedigini, yayalara saygi gösterildigini burda ögrendim

-önümde biri bir binaya girerken kapiyi tutup beni beklemesini. bu saygiyi burda ögrendim.. bazen biri benden önce girip kapiyi beni beklemeden saygisizca kapatirsa bakiyom bu ya türk ya alban yugoslav yada arap :D

-bir devlet dairesine girince memurun at iste bir kac milyon demedigini burda ögrendim.. (pardon burayi siliyom, bak ben sebeb sonmuc iliskileri ile düdünen bir insanim.. bu son saydigim devlet dairelerindeki rüsvet tamamen ekonomik bir hadisedeir.. memeurun o derece az para aldigi memleketlerinden hepsinde olur..burda o para alsa memur eminim daha cok rüsvetci olur..onun icin son $ikki siliyom

pirim

bu tür olaylari, ben türkiyede yasadigim dönemde görmedim..demekki biz türkiyeyi terkettikten sonra, memleketimizi emanet ettigimiz siz Türk gencligi, herseyi berbat etmis.

ayrica, o bahsettigin rüsvet, burada en alasindan yapiliyor merak etme...

kardesim

biz, birbirine saygi gösterme ve birbirine yol veren insanlar arasinda büyüdük..

otobüslerde yaslilara oruracak yer vermek icin yarisan okul hayatindan geldik..

yolda yaslilarin elindeki agir torbalari alip evine kadar götüren toplumdan geldik..

araba kazalarinin cok az oldugu ve trafikte insanlarin birbirine saygi gösterdigi dönemden geldik..

elimizdeki ile yetinen ve baskasinin malinda gözü olmayan dönemden geldik.

tekrar edeyim;

demekki bizim memleketi emanet ettigimiz gencler, herseyi berbat etmissiniz..bari düzeltmeye ve temizlemeye gayret edin...:D

ps..yazdigim dönemler fazla eski degil, sunun surasinda 25-30 senelik mazi..

piramses
19.07.05, 13:25
eee 80 lerden sonra toplum cok degisti abisi

dertli4u
19.07.05, 14:47
eee 80 lerden sonra toplum cok degisti abisi

maalesef..ama simdi sikayet edeceginize tutaydiniz da toplum elden kacmasaydi..

sanki,netekim pasaya %99 oy veren benmiydim..ne mutlu bana ki, hicbir partiye oy vermedim.:cool:

Deniz
19.07.05, 14:53
konu neeeeeeeeeerden nereeeeeeeeeye geldi?!

hani dayakçı adamlara hayır diyorduk.kadına karşı şiddete hayır diyorduk...

çözdünüz meseleyi de, "n'olacak bu memlektin hali?" diyoosunuz. Pes valla,
ama n'apalım. Madem kurdunuz yine meze sofrasını :p
kavun, beyaz peynir felan da var mı? :p

dertli4u
19.07.05, 14:58
konu neeeeeeeeeerden nereeeeeeeeeye geldi?!

hani dayakçı adamlara hayır diyorduk.kadına karşı şiddete hayır diyorduk...

çözdünüz meseleyi de, "n'olacak bu memlektin hali?" diyoosunuz. Pes valla,
ama n'apalım. Madem kurdunuz yine meze sofrasını :p
kavun, beyaz peynir felan da var mı? :p

pirim özelmis epeydir "ne olacak bu memleketin halini" sohbetini...iyi olur.:D

piramses
19.07.05, 19:03
maalesef..ama simdi sikayet edeceginize tutaydiniz da toplum elden kacmasaydi..

sanki,netekim pasaya %99 oy veren benmiydim..ne mutlu bana ki, hicbir partiye oy vermedim.:cool:

Netekim pasanin anayasasina %97 ile destek verdik
ammmaa ilk secimlerde netekim pasanin "Amman secmeyin bunu ha!" dedikleri turgut özali sectik:D :D
biz isimizi biliriz abi
arkadan dolanir 3 puani kapariz

Frankenstein
20.07.05, 09:41
Netekim pasanin anayasasina %97 ile destek verdik
ammmaa ilk secimlerde netekim pasanin "Amman secmeyin bunu ha!" dedikleri turgut özali sectik:D :D
biz isimizi biliriz abi
arkadan dolanir 3 puani kapariz

Selam Pramses!

Konuyu takib etmedim ama, bakiyorum hic degismemissin:D:D

Anayasaya %100 destek vermeseydikte kendimizi Netekim Pasaya birkac
yil fazladanmi yönettirseydik?

Özalin eskilere göre cok cok kötü yönettigi söylenemez. Arkadan dolanip
puani kapmak senin karekterin!

dertli4u
20.07.05, 17:41
Anayasaya %100 destek vermeseydikte kendimizi Netekim Pasaya birkac
yil fazladanmi yönettirseydik?

!

iyi yapilan bir sey oldu aslinda aslinda....yoksa, bizi biraz daha "düzgünlestirmeye" karar verebilirdi...

Frankenstein
20.07.05, 18:38
iyi yapilan bir sey oldu aslinda aslinda....yoksa, bizi biraz daha "düzgünlestirmeye" karar verebilirdi...

Selam dertli kardes!

Piro vaybedeki türkleri medenilestirdide buraya öyle geldi.

iki ay kadar önce, ben ona yalvardim yakardim. gel piro, yeni bir turan anayasa taslagi yazalim diyede, o hic orali olmadi.

Allahin sevgili kullarindan ümit kesilmez! belki bir gün fikrini degistiriverir.

Frankenstein
20.07.05, 19:46
karinin karnindan sipayi, boynundan sopayi eksik etmeyeceksin :p

yakinda bu meshur atasözümüzüde avrupalilar duyarsa vah halimize
welt gazetesi her gün yazar vallah :D

Senin acin cok büyük galiba Pramses. Uzgünüm! Getcekten üzgünüm!

Ben kocasindan dayak yiyen alman kadinlari cok dinledim. Insan sevdigi erkek tarafindan mutlu edilmeyi beklerken, nelerle karsilasabiliyor.

Söyle bir düsün. Hersey yolunda giderken, koca isyerindeki problemleri eve
getirmeye basliyor. Evin huzuru kacincada icki icmeye, baska karilara takilmaya basliyor. Kocana nasil yardim edebilecegini bilmiyorsun. Sonra dayak yemeye basliyorsun. Cok iyi günleriniz olmustu, cekip gitmek istemiyorsun belki bir gün
hersey düzelir düsüncesiyle kimseye birsey anlatmamaya gayret ediyorsun.
Sonra aranizdaki iliski düsmanliga dönüsüyor. Mal mülk kavgasi vesaire.
Ama bosanmayi ne sen akil edebiliyorsun nede avukatin.

Vallahi senin isin cok karmasik. Bu isi ya avrupa gazeteleri cözer yada
avrupa insan haklari mahkemesi...

Cok üzüldüm cok!

piramses
21.07.05, 17:49
Senin acin cok büyük galiba Pramses. Uzgünüm! Getcekten üzgünüm!

Ben kocasindan dayak yiyen alman kadinlari cok dinledim. Insan sevdigi erkek tarafindan mutlu edilmeyi beklerken, nelerle karsilasabiliyor.

Söyle bir düsün. Hersey yolunda giderken, koca isyerindeki problemleri eve
getirmeye basliyor. Evin huzuru kacincada icki icmeye, baska karilara takilmaya basliyor. Kocana nasil yardim edebilecegini bilmiyorsun. Sonra dayak yemeye basliyorsun. Cok iyi günleriniz olmustu, cekip gitmek istemiyorsun belki bir gün
hersey düzelir düsüncesiyle kimseye birsey anlatmamaya gayret ediyorsun.
Sonra aranizdaki iliski düsmanliga dönüsüyor. Mal mülk kavgasi vesaire.
Ama bosanmayi ne sen akil edebiliyorsun nede avukatin.

Vallahi senin isin cok karmasik. Bu isi ya avrupa gazeteleri cözer yada
avrupa insan haklari mahkemesi...

Cok üzüldüm cok!

Frenkie adamim ne anlatiyson sen allah askina?? gözünün capagini yiyem bi kere olsun söyle unrelevant konusma daaaaa:p :p

hem sen görünme bakim gözüme
bir cem ve grecos ile bile bahsedemiyon be!! baktim seni rezil edip duruyorlar
yakisirmi bu sana adamim:mad: :rolleyes:

Frankenstein
21.07.05, 19:15
Frenkie adamim ne anlatiyson sen allah askina?? gözünün capagini yiyem bi kere olsun söyle unrelevant konusma daaaaa

hem sen görünme bakim gözüme
bir cem ve grecos ile bile bahsedemiyon be!! baktim seni rezil edip duruyorlar
yakisirmi bu sana adamim:mad:

:D :D :D