PDA

Archiv verlassen und diese Seite im Standarddesign anzeigen : Bir efsanenin sonu ...

Deniz
19.07.05, 13:19
Bir efsanenin sonu
Radikal, 19/7/2005

Türkiye'deki ilk Kürtçe kurs Batman'da faaliyete geçmişti. Açılış halaylar eşliğinde yapılmıştı.

Uzun tartışmalar sonucunda açılabilen Batman'daki Kürtçe kursu yeterli talep olmadığı için kapısına kilit vurdu. Diğer şehirlerdeki kurslar da zor durumda

BATMAN/İSTANBUL - Avrupa Birliği (AB) uyum yasaları çerçevesinde çıkarılan ve 'Türkiye'de Türkçe dışında konuşulan farklı dil ve lehçelerin öğrenilmesine ilişkin yönetmelik' kapsamında Türkiye'de açılan ilk kurs olan Batman'daki Kürtçe kursu kapısına kilit vurdu.
Kürtçe kursla ilgili ilk adımı atan Batman'daki Kürtçe kursu yine ilk kapanan yer oldu. Açılana dek pek çok 'engelle' karşılaşan kurs sık sık gündeme gelmişti. 17 Nisan 2003'te emekli öğretmen Aydın Üneşi, Kürtçe kurs açmak için başvuru yaptı. Ancak kursu açmak kolay olmadı. Önce uzun süre inceleme yapması için müfettiş beklendi. Müfettişlerin yaptığı incelemede de her seferinde bir eksiklik tespit edildi. İlk önce yangın merdiveni olmadığı belirtilerek kursa izin verilmedi. Yangın merdiveni sorunu giderilince müfettişler tekrar geldi. Bu defa da kapı sorun oldu. Çünkü mevzuata göre 90 santimetre olması gereken kapının genişliği 85 santimetreydi. Beş santimetrelik fark uzun süre kamuoyunda tartışıldı. Kurs sahibi Aydın Üneşi, tekrar tamirata girişti ve kapıyı 10 cantimetre genişletti.

İsmi de sorun oldu
Fiziki 'engeller' aşıldıktan sonra sıra müfredata geldi. Hazırlanan müfredat Milli Eğitim Bakanlığı'na gönderildi ancak 'uygun personel' bulunmaması nedeniyle, müfredatı İçişleri Bakanlığı personeli inceledi. Kursun ismiyle ilgili de sorunlar yaşandı. Kurs sahibi Aydın Üneşi, açmak istediği kursun isminin 'gıyabında' değiştirildiğini açıkladı. Üneşi'nin 'Özel Batman Kürt Dili ve Lehçeleri Öğretim Kursu' olarak adlandırdığı kurs, Bakanlık yetkililerince 'Özel Batman Kürtçe Kursu'na dönüştürüldü. Üneşi, 14 Mart 2004'te kursu açmayı başardı.
İlginin azlığı zaman zaman gündeme gelirken, insanların kursa verecek paralarının olmadığı da öne sürüldü. Üneşi, 480 öğrenci olan kapasitelerinin kendilerine başvuruda bulunan insan sayısının çok üstünde olduğunu, bu nedenle bina giderinin yüksek olduğunu belirtti. Dört dönem içinde 450 kişinin kursa katılarak sertifika aldığı öğrenildi. Kurs binasını boşalttıklarını belirten Üneşi, "Son olarak 61 öğrencimiz kursa devam ediyordu. Daha mütevazı bir yer bulamadan burayı boşaltmak zorunda kaldık" dedi.

'İsteğimiz Kürtçe eğitim'
Batman'daki kursun ardından 2004'te Van'da, Diyarbakır'da, Adana'da, Urfa'da ve İstanbul'da da kurslar açıldı. Van'daki kursun sahibi Hasan Güven, "Henüz net bir şey yok. Düşünüyoruz, tartışıyoruz, üzerinde konuşuyoruz. Ancak biz kursları açarken de asıl talebimizin kurs olmadığını, bunun ahlaki olmadığını söylemiştik. İstediğimiz Kürtçe eğitimdi. Biz iyi niyetimizin bir göstergesi olarak bu kursları açtık ancak bu da çok görülüyor" diye konuştu.

İtici güç AB olmuştu
Türkçe dışında kalan dil veya lehçelerin öğretilmesi Avrupa Birliği'ne (AB) uyum sürecinde önemli yer tutmuştu. Bu amaçla öğretim kursları açılması ve Türkçe dışındaki dillerde yayın yapılmasına yönelik istem AB'nin de talepleri arasında yer almıştı.
Türkiye, içeriden gelen taleplerin yanı sıra asıl olarak AB'ye tam üyelik sürecinde yol alabilmek için çıkardığı uyum paketi yasalarında bu konulara yer vermişti. Kürtçe ve diğer dillerin öğretimi için bulunan yol bu amaçla kurslar açılması oldu. Buna yönelik yasal düzenlemenin ardından somut adım 2002'de atıldı ve 20 Eylül'de 'Türk Vatandaşlarının Günlük Yaşamda Geleneksel Olarak Kullandıkları Dil ve Lehçelerin Öğretilmesi Hakkında Yönetmelik' yayımlandı. Ancak, çıkarılan yönetmelik, kastedilen düzenlemenin uygulamaya konulması için yeterli bir özgürlük alanı sağlamadı.
Bu kez yönetmelikte kısmi değişiklikler yapılarak 5 Aralık tarihinde yeni bir yönetmelik çıkarıldı. Ancak, bu yönetmelik de bu hakkın kullanımına önemli sınırlamalar getiriyordu. Yönetmeliğe göre, en az ilk veya ortaöğretim kurumundan mezun olmayanların, yani Türkçe öğretimi almayanların açılacak kurslara katılamayacağı belirtiliyordu.
Eski yönetmeliğe göre en belirgin iyileştirme kurs sürelerinde yapılmış, 14 saat olan kurs çalışma saatleri günlük 17 saate çıkarılmıştı. Ancak kursların açılması sürecinde de Milli Eğitim tarafından bürokratik engeller çıkartılmıştı.

Quelle: www.radikal.com.tr (bugün - anasayfa haberi)

piramses
19.07.05, 13:23
yaw millet yarin bogazina girecek ekmegi bulma derdinde
kurs parasi nerden bulacak:confused: :p
hem bu tür kurslari devletin maddi ve organizasyon olarak tesvik etmesi lazim

Kuvayi Milliye
19.07.05, 13:31
yaw millet yarin bogazina girecek ekmegi bulma derdinde
kurs parasi nerden bulacak:confused: :p
hem bu tür kurslari devletin maddi ve organizasyon olarak tesvik etmesi lazim

Neden devlet ödüyormuş? Türkiye’de (aynı uygulama Almanya’dada mevcut) farklı kursları halk kendi cebinden ödüyorda, Kürtçe kurslarınımı devlet ödeyecek? Geçin onları beyefendi, bunun maddiyetle zerre kadar alakası yok. Kürtçe kursların düzenlenmesi bölücü gruplar tarafından zafer olarak nitelendirildiği için kursun açılışı 30.000 katılımcı ile yapıldı. Fakat bu kursların kapanması bölüclerin aslında kendi dillerine ne kadar ilgi duyduklarını gösteriyor. Hedef Kürtçe öğrenmek değil, Türk devletine karşı bir zafer elde etmek.

Deniz
19.07.05, 13:33
@piramises

o dediğin destekler gelişmiş ülkelerde görülür..TR'de devlet halkından zengin mi??!! Üstelik temel sorun burada zaten: Devlet baba halleder mantığı...
Peki, bölgedeki aşiret reislerine bi sormak lazım, adam olalı kaç kurush koydunuz? Bir sivil toplum örgütü oluşturdunuz ve halkınızın yaşam standardını yükseltmek için çaba sarf ettiniz? Hangi dernek örneğin " Batman Kültürünü Yaşatma Derneği" gibi bişii oluşturup, maddi açığınıza hangi kapıdan para istediniz?

Devlet, baba değil...Elbette devletin fırsat eşitliğini sağlama görevi var, ama herşeyi Ankara mı yapacak???!!

Kuvayi Milliye
19.07.05, 13:37
@piramises

o dediğin destekler gelişmiş ülkelerde görülür..TR'de devlet halkından zengin mi??!! Üstelik temel sorun burada zaten: Devlet baba halleder mantığı...
Peki, bölgedeki aşiret reislerine bi sormak lazım, adam olalı kaç kurush koydunuz? Bir sivil toplum örgütü oluşturdunuz ve halkınızın yaşam standardını yükseltmek için çaba sarf ettiniz? Hangi dernek örneğin " Batman Kültürünü Yaşatma Derneği" gibi bişii oluşturup, maddi açığınıza hangi kapıdan para istediniz?

Devlet, baba değil...Elbette devletin fırsat eşitliğini sağlama görevi var, ama herşeyi Ankara mı yapacak???!!

Kardeşim o uygulama gelişmiş ülkelerde bile yok. Almanya’da bir bilgisayar kursuna katılmak ücretsiz mi? Hayır! Dil kurslarıda sadece Türkiye’den yeni gelmiş insanlar için ücretsiz yapılıyor.

piramses
19.07.05, 13:43
Neden devlet ödüyormuş? Türkiye’de (aynı uygulama Almanya’dada mevcut) farklı kursları halk kendi cebinden ödüyorda, Kürtçe kurslarınımı devlet ödeyecek? Geçin onları beyefendi, bunun maddiyetle zerre kadar alakası yok. Kürtçe kursların düzenlenmesi bölücü gruplar tarafından zafer olarak nitelendirildiği için kursun açılışı 30.000 katılımcı ile yapıldı. Fakat bu kursların kapanması bölüclerin aslında kendi dillerine ne kadar ilgi duyduklarını gösteriyor. Hedef Kürtçe öğrenmek değil, Türk devletine karşı bir zafer elde etmek.

iyi o zaman; seriatci islamci türkler cami kurup 5 vakit namaz kiliyorlar, minareli cami bile yaptilar..türkiyeden din ve türkce hocasi getirtiyorlar,bunlarin niyeti kötü cihat yolunda baktilar ki ceberrut türk ordusunun baskisindan dolayi bir sey yapamiyorlar, cihat mücadelesini en iyisi gavur liberal memleketlerde yapalim dediler en iyisi yasaklayalim

milliyetci vatansever tranci türkler sayesinde alamanyada alman bayragindan cok türk bayragi var, tr.de atatürkcü milliyetcilik sayesinde gerceklestiremedikleri turanci hedeflerini almanyada yavas yavas herceklestirmeye calisiyorlar.. her türk evine alman devleti ve anayasina bagimliligin sembolü olarak alman bayragi tasima sarti getirelim
;)

insan manyaklasinca bu tür salakca düsünceleri aslinda mantikliymis gibi ileri sürebilir demi kuvayi millieci kardesim :D

biz burda bir anadilden bahsediyoz birak simdi bölücü mölücü olayini.. ikinci resmi dil yap demiyoruz..okullarda ögretmem diyosun.. ne olacak bu vatandasin dili kültürü?
sonrada kalkip yok bütün dünya türke karsi objektiv degil ve düsman deyip durursunuz..

dertli4u
19.07.05, 13:49
pirim

bir zamanlar, kürtce kaset furyasi vardi..su anda satilmiyor bile..alan yok..cünkü, 5 degisik lehce ve birbirini anliyamiyan lehceler..acaba, kasetleri de devlet finanse edip dagitmali mi?..elbette degil...

doguya yapilan yatirimlarin yarisi karadenize yapilmamistir..benim köyüme elektrik ve yol daha bir kac sene önce geldi..ama biz herseyi devletten beklemedik..yolumuzun yapilmasi icin "katki payi" topladik ve ödedik..kazma küregi elimize aldik ve calistik...ben bile izne gittigim zaman, calistim..köyümüzün suyunu giz boru döseyerek getirdik.vs...

herseyi devletten bekleyemezsin.

ayrica, her dilde egitimi nasil vereceksin..aklin aliyormu bunu...

diyelim ki, diyarbakirin bir köyünde türkce, kirmaci ve zazaca konusan insanlar var..üc tane ilk okul acman lazim...hadi bunu hallettin, degisik siniflar icin, üc degisik ögretmen buldun.

peki kazadaki orta okul, lise yi nasil yapacaksin..üc tane degisik lise ve bu liselerin üc degisik lehcede ögretmenlerini temin et bakalim...ve liselerde kac ders var..herbiri icin bunlari bulacaksin.

üniversiteye gelince zaten yanmisiz..dogru dürüst ögretim üyesi bulamiyorsun,

türkce, kürtce, cerkezce, lazca, arnavutca vs.vs..hepsi ile ilgili ögretim yap bakalim.

pirim

hoybun teskilati baskani Mehmet Sükrü Sekbani bilirmisin??

ermeni ve kürt asillilar, birlikte bu hoybun cemiyetini kurdular..ve seneler sonra, mehmet sekban, türkiyeye geri döndü..ve siyasi ayrilikci kürtlerin ne kadar yanlis yaptiklarei ile ilgili kitap yayinladi..(bu adam ileri gelenlerindendi)

siyasi tarafini bosver..o kitapta yazdigi bir bölüm var. diyorki.

"kürtlere yapilan en büyük kötülük, islahat döneminde, dogudaki 6 vilayette acilan ve kürtce lehcesinde egitim verilen ilk ögretim okullaridir...kürtce ile ulasabilecekleri bir yer olmayan bu insanlar, kürtce egitim verilerek, türkiyenin ilerleme hamlesinden uzaklastirilmislardir...keske hic acilmasaydi"

pirim

anlatabildim mi?

Kuvayi Milliye
19.07.05, 13:54
Yazdıkların çok alakasız. Biz burda bir kursdan bahsediyoruz. Basarsın parayı, katılırsin kursa, bu kadar basit. Türk devletinin yeterince sorunu varken birde Kürtçe kurslarına az kişi katıldığından yakınacak hali yok! Almanya kadar zengin bir ülkede bile kurslar devlet tarafından ödenmiyor. Şimdi Şeriat’tan ve Turancılık’dan bahsetme lütfen…

piramses
19.07.05, 14:00
Yazdıkların çok alakasız. Biz burda bir kursdan bahsediyoruz. Basarsın parayı, katılırsin kursa, bu kadar basit. Türk devletinin yeterince sorunu varken birde Kürtçe kurslarına az kişi katıldığından yakınacak hali yok! Almanya kadar zengin bir ülkede bile kurslar devlet tarafından ödenmiyor. Şimdi Şeriat’tan ve Turancılık’dan bahsetme lütfen…

güzel kardesim
ben burda bir el nakis kursundan veya EDV kursundan yoga kursundan bahsetmiyorum..
Anadilin ögrenilmesi ve ögretilmesinden bahsediyorum

dertli4u
19.07.05, 14:01
güzel kardesim
ben burda bir el nakis kursundan veya EDV kursundan yoga kursundan bahsetmiyorum..
Anadilin ögrenilmesi ve ögretilmesinden bahsediyorum

pirim

birde zahmet olmassa, bu konuda benim yazdigim yaztiyi yorumlasan..zahmet olacak ama, lütfen yazdiklarimi yorumla..yazmadigim konulardan bahsetme.

;)

piramses
19.07.05, 14:05
pirim

bir zamanlar, kürtce kaset furyasi vardi..su anda satilmiyor bile..alan yok..cünkü, 5 degisik lehce ve birbirini anliyamiyan lehceler..acaba, kasetleri de devlet finanse edip dagitmali mi?..elbette degil...

doguya yapilan yatirimlarin yarisi karadenize yapilmamistir..benim köyüme elektrik ve yol daha bir kac sene önce geldi..ama biz herseyi devletten beklemedik..yolumuzun yapilmasi icin "katki payi" topladik ve ödedik..kazma küregi elimize aldik ve calistik...ben bile izne gittigim zaman, calistim..köyümüzün suyunu giz boru döseyerek getirdik.vs...

herseyi devletten bekleyemezsin.

ayrica, her dilde egitimi nasil vereceksin..aklin aliyormu bunu...

diyelim ki, diyarbakirin bir köyünde türkce, kirmaci ve zazaca konusan insanlar var..üc tane ilk okul acman lazim...hadi bunu hallettin, degisik siniflar icin, üc degisik ögretmen buldun.

peki kazadaki orta okul, lise yi nasil yapacaksin..üc tane degisik lise ve bu liselerin üc degisik lehcede ögretmenlerini temin et bakalim...ve liselerde kac ders var..herbiri icin bunlari bulacaksin.

üniversiteye gelince zaten yanmisiz..dogru dürüst ögretim üyesi bulamiyorsun,

türkce, kürtce, cerkezce, lazca, arnavutca vs.vs..hepsi ile ilgili ögretim yap bakalim.

pirim

hoybun teskilati baskani Mehmet Sükrü Sekbani bilirmisin??

ermeni ve kürt asillilar, birlikte bu hoybun cemiyetini kurdular..ve seneler sonra, mehmet sekban, türkiyeye geri döndü..ve siyasi ayrilikci kürtlerin ne kadar yanlis yaptiklarei ile ilgili kitap yayinladi..(bu adam ileri gelenlerindendi)

siyasi tarafini bosver..o kitapta yazdigi bir bölüm var. diyorki.

"kürtlere yapilan en büyük kötülük, islahat döneminde, dogudaki 6 vilayette acilan ve kürtce lehcesinde egitim verilen ilk ögretim okullaridir...kürtce ile ulasabilecekleri bir yer olmayan bu insanlar, kürtce egitim verilerek, türkiyenin ilerleme hamlesinden uzaklastirilmislardir...keske hic acilmasaydi"

pirim

anlatabildim mi?

zor bir sey degil dertli..kürtlerin %80 i falan kirmanci konusur bildigim kadariyla..bir de zazaca koyarsin..okullarda secmeli yapsan bunlari ne kiyamet kopar ne vatan bölünür.. aha iste özek kurs acildi vatan matan bölünmedi..
o zaman da belki cogu kisi almaz..onun yerine para yapan ingilizce vs alirlar kesin ama bir müthis faydasi olur türkiyeye: pkk "dilimizi kültüümüzü yasaklayip tecavüz ediyorlar" diyerek geclere propaganda yapip onlari militan yapamaz..

bunu anlamak ve anlatmak o kadar zor olmamasi ve herkesin görebilmesi lazim abisi

dertli4u
19.07.05, 14:14
zor bir sey degil dertli..kürtlerin %80 i falan kirmanci konusur bildigim kadariyla..bir de zazaca koyarsin..okullarda secmeli yapsan bunlari ne kiyamet kopar ne vatan bölünür.. aha iste özek kurs acildi vatan matan bölünmedi..
o zaman da belki cogu kisi almaz..onun yerine para yapan ingilizce vs alirlar kesin ama bir müthis faydasi olur türkiyeye: pkk "dilimizi kültüümüzü yasaklayip tecavüz ediyorlar" diyerek geclere propaganda yapip onlari militan yapamaz..

bunu anlamak ve anlatmak o kadar zor olmamasi ve herkesin görebilmesi lazim abisi

pirim

neyse, sana anlatmaya vaktim yok..nasilsa, kafana göre takilacaksin..:D

kim dedi sana %80 i kirmanci konusur diye..

kardesim isteyen istedigi kursu acsin..buna karsi olan yok..sadece konunun takdimi ve izahi ile ilgili yazdik.

takdim= ortaya koyulusu

izah=aciklanisi

olarak anlasilabilir:D