PDA

Archiv verlassen und diese Seite im Standarddesign anzeigen : Türkiyedeki Kürt nufusu

Akinci1981
22.07.05, 19:54
Merkezi amerikada olan Ethnologue data from : Languages of the World
kuruluşunun P.A. Andrews tarafından hazırlanan raporu kaynak alınmıştır.

Türkiyede Etnik Dağılımlar...

% 86.21 Türk = 60.347.000 kişi
% 13.79 Diğer = 9.653.000 kişi

Kürtler %8.36 / 5.852.000
Zazalar %0.53 / 371.000
Çerkezler %2.14 / 1.520.000
Araplar %1.63 / 1.141.000
Lazlar %0.02 / 14.000
Diğer %1 / 700.000

Toplam %13.79

-----------------------------------------------------------------------

Bence bu arastirma cok yanlis.

Kürtcü düsünen örgütler ( Tayad, PKK ve MLKP) gibi örgütlerin internet sitelerinde Türkiyedeki kürt nufusun 15-20 milyon arasinda oldugunu idda ediyorlar. Hatta Istanbulda 4 kisiden biri Kürt asilli oldugunu idda ediyorlar.

Avrupa birligi Raporuna göre, gazetede okumustum, Türkiyedeki Kürt nufusu 12 ile 15 Milyon oldugunu tespit etmisler ve nufuslari 2050 yilinda 20 Milyonu rahat gececegini ilelri sürülüyor. Türkiyenin nufusunun dörtte biri Kürt olacakmis

Bazi Türk kurumlar ise Kürt nufusunu 7 ile 8 Milyon olabilecegini ve dis gücler tarafindan uyutulmaya calistigini idda ediyorlar

Ben sahsen Türkiyenin dört bir yanini gezdim. Doguda Malatya, Elazig ve Gaziantepi gezebildim. Bence Avrupa Birligin arastirmasi daha cok gercekci oldugunu saniyorum. Kürtlerin bir kismi Türklestigi icin Kürt statüsüne alinmadigini saniyorum. Ama Türkiyee rahat 12-15 Milyon arasinda Kürt vardir. Sirf Istanbul Izmir Mersin ve Konyada rahat 4-5 Milyon Kürt vardir. Dogudada 8 milyon sayarsak nufuslari 13 milyon oluyor.

Sizin tahmininiz nasil? Sice Türkiyede kac Milyon Kürt insani vardir? Resmi bi sayi varmidir?

dertli4u
22.07.05, 20:22
Merkezi amerikada olan Ethnologue data from : Languages of the World
kuruluşunun P.A. Andrews tarafından hazırlanan raporu kaynak alınmıştır.

Türkiyede Etnik Dağılımlar...

% 86.21 Türk = 60.347.000 kişi
% 13.79 Diğer = 9.653.000 kişi

Kürtler %8.36 / 5.852.000
Zazalar %0.53 / 371.000
Çerkezler %2.14 / 1.520.000
Araplar %1.63 / 1.141.000
Lazlar %0.02 / 14.000
Diğer %1 / 700.000

Toplam %13.79

-----------------------------------------------------------------------

Kürtlerin bir kismi Türklestigi icin Kürt statüsüne alinmadigini saniyorum.
Sizin tahmininiz nasil? Sice Türkiyede kac Milyon Kürt insani vardir? Resmi bi sayi varmidir?

hayir,
aksine, bircok türkmen oymagi ve asireti, doguya itilmistir.

birkac defa yazdik, tekrar edeyim..osmanli döneminin devsirme bürokratlari, türkmen asiretlerini dislamistir..hatta bunlarin bir kismi taaa misira kadar kacmistir..Timur, bu duruma son veren ankara savasi ile, bu türkmen asiretlerinin bir kismini tekrar anadoluya getirmis ve anadoluda beylikler dönemini baslatmistir..

daha sonra, bu türkmen asiretleri tekrar ITELENMISTIR...ve biz bunlarin bir cogunu halen kürt asireti olarak biliyoruz.

sana bazi asiretlern isimlerini yazayim..bu asiretlerin öz be öz türkmen asiretleri oldugu hakkinda tarihcilerin arastirmalari ve tespitleri var.
A- Şeyh Hasanlı Oymakları

1. Abbas Uşakları

2. Bahtiyar Uşakları

3. Beyt Uşakları

4. Butikanlar

5. Ferhat Uşağı

6. Gülabi Uşağı

7. İksorlu (ikisurlu) Uşaği

8. Karaballı Uşağı

9. Kari Kali Uşağı

10. Koreşliler

11. Laçin Uşağı

12. Seyyid Kemâl Uşağı

13. Arslan Uşağı

14. Aşuranlı Uşağı

15. Bal Uşağı

16. Birim (Birmanlı) Uşağı

17. Gav Uşağı

18. Keçeli Uşağı

19. Koç Uşağı

20. Maksut Uşağı

21. Refik Uşağı

22. Şam Uşağı

23. Süleyman Uşağı

24. Topuz Uşağı

B- Dersimli Oymakları

1. Abdalan Oymağı

2. Alan Oymağı

3. Arelli Oymağı

4. Balaban Oymağı

5. Caferan Oymağı

6. Keçeli Oymağı

7. Demenan Oymağı

8. Elhanlı Oymağı

9. Hadikan Oymağı

10. Haydaran Oymağı

11. Hormekli Oymağı

12. İzollu Oymağı

13. Karsanlı Oymağı

14. Kemanlı Oymağı

15. Kobanlı Oymağı

16. Kureyşanlı Oymağı

17. Lolan (Lou-lan) Oymağı

18. Pilvenkli Oymağı

19. Rutanlı Oymağı

20. Silanlı Oymağı

21. Şasanlı Oymağı

22. Şivalanlı Oymağı

23. Yusufanlı Oymağı

24. Zimtekli Oymağı

bunlarin hepsi türkmen asiretidir ve sonralari yanlis degerlendirilmislerdir.
bak kardesim, bunlar tarihi gercekler..

herhangi bir yerde propaganda amaciyla yazilan yazilara göre bu konuyu yanlis ögrenmeyelim.

ayrica, apdullah öcalanin kendi yazdigina göre de asagidaki rakam var

Hedef kitlemiz 25 milyondur.(ortadoguda)Türkiye de 7 milyon Kürt vardir.(s.24)

bence senin yazinda yazdigin rakamlar gercege yakin...ayni rakamlari baska yerdede buldum.

Kürtler % 8.36 5.852.000 kişi
Zazalar % 0.53 371.000 kişi
Çerkezler % 2.14 1.520.000 kişi
Araplar % 1.63 1.141.000 kişi
Lazlar % 0.02 14.000 kişi
Diğer % 1 700.000 kişi (Bosnier, Albaner etc gibt es ja auch noch in der Türkei..)
Toplam % 13.79

http://www.circassiancanada.com/tr/..._dagilimlar.htm (http://www.circassiancanada.com/tr/arastirma/turkiyede_etnik_dagilimlar.htm )

JeuneTurk
22.07.05, 20:24
Bencede Türkiyedeki kürt nüfüsü 10-13 mio arisindadir. Lakin doguda yasiyan ve kürt olmayan birhayli cok "kürtlestirilmis" grublar vardir.

dertli4u
22.07.05, 20:25
balkan ve birinci dünya savasi sonrasinda, eski osmanli topraklarindan anadoluya göc edenler ve daha sonra mübadele(lozan sonrasi) sirasinda anadoluya göc eden bircok türk oymagi, dogu anadoluya yerlestirilmis..iki üc sene sonra, ismet inönü bölgeyi gezdiginde bakarki, bölgeye yerlestirdikleri türk göcmenler, kürtce lehcesini ögrenmis..ve sasirir.

bu konuda, bölücülerin yaymaya calistigi propagandaya kanmamak lazim..gercek kürt asilli sayisi, 5-7 milyonu gecmez türkiyede...

Aaliyah
23.07.05, 00:22
Oje, alles Türkisch hier. Ich hab bis jetzt nichts verstanden worum es geht! Glück gehabt für euch :D
So kann ich mein Senf net dazu geben :D :D
Ich muss schnell türkisch lernen :cool:

dertli4u
23.07.05, 00:29
Oje, alles Türkisch hier. Ich hab bis jetzt nichts verstanden worum es geht! Glück gehabt für euch :D
So kann ich mein Senf net dazu geben :D
Ich muss schnell türkisch lernen :cool:

genau..damit du schnell türkisch lernst:D

Aaliyah
23.07.05, 00:59
genau..damit du schnell türkisch lernst:D

Mein türkisch ist schon besser geworden ;) in einigen monaten werd ich es sicher gut beherschen. ;)

kanki
23.07.05, 04:38
sanirim o rakamlarda yanlislik var dostum , kürt nufus bence 11 ile 13 milyon civarinda ...

DeLaHoya
23.07.05, 09:52
...

ayrica, apdullah öcalanin kendi yazdigina göre de asagidaki rakam var

Hedef kitlemiz 25 milyondur.(ortadoguda)Türkiye de 7 milyon Kürt vardir.(s.24)

...

Apo bu sözleri farkli bir anlamda söyledi:
- Türkiyeli Kürtlerin arasinda PKK'nin kitlesi 7 milyondur, geri kalan Kürtler PKK'ya destek vermez.

"Türkiye'de PKK'nin ulasacagi 7 milyon Kürt vardir". Bu sözler böyle yorumlanmali.

dertli4u
23.07.05, 11:18
Apo bu sözleri farkli bir anlamda söyledi:
- Türkiyeli Kürtlerin arasinda PKK'nin kitlesi 7 milyondur, geri kalan Kürtler PKK'ya destek vermez.

"Türkiye'de PKK'nin ulasacagi 7 milyon Kürt vardir". Bu sözler böyle yorumlanmali.

ne sekilde yorumlanirsa yorumlansin, türkiyede, kendisini Türk kimliginden ayri gören kitle sayisi 7-8 milonu gecmez ve bunlarin hepsi de pkk li degildir..pkk disinda da siyasi kürtcü ayrilikci guruplar vardir.

ayrica, aponun söyledigi ve acikladigi rakam bence en gercekci olani.

hedef kitle, iran, irak, suriye ve türkiyede toplam 20-25 milyondur..ve bunun 7-8 milyonu türkiyede yasamaktadir.

dertli4u
13.09.05, 09:57
Bu konuda biraz beyin cimnastigi yapilabilecek bir makaleyi iletiyorum.Propagandaya dayali sloganlarla anlatilan sekilde degil bu konu.Bu threadde daha önce, bircok asiretin ismini yazmis ve Türkmen asiretleri olduklari hakkinda bilgi iletmistim.

simdi Karakecili asireti hakkinda kapsamli bircok incelemeden cikan özet sonucu aciklayan bir makaleyi iletiyorum.

http://www.milliyet.com.tr/sabitimg/06/gazete/yazar/ic/k_akyol.gifKarakeçili aşireti ve Kürtler

EYÜP Karakeçili eskiden PKK'lı idi, ayrıldı; şimdi siyaseten yine radikal ama davranış olarak teröre karşı çıkan bir Kürt siyasetçi.
"Karakeçili" aşiretinden olduğuna göre, Ertuğrul Gazi'nin, Osman Gazi'nin akrabası!

PWD adlı Kürt milliyetçisi topluluğun (belki de yeni bir örgütlenmenin) internet sitesinde makaleler yazıyor. PKK terörüne kesinlikle karşı çıkıyor ama gerekçesi, "ilke"den ziyade 'taktik' nitelikte: "PKK terör yapmakla Türkiye'de ordunun elini güçlendiriyor" diyor özetle...
Kendisini tanımıyorum ama yazdıklarına bakarak sanıyorum ki; "beraber yaşama"yı çok benimsemiyor.
Doğrusu, bu kadar kan böylesine bir etnik milliyetçilik ateşi karşısında bazen ben de "Peki, ayrılalım; evli evine, köylü köyüne" diye feveran etmek istiyorum ama hemen aklım ağır basıyor: Bu kadar iç içe geçmişken bu mümkün değil!
* * *
KARAKEÇİLİ aşireti nedir? Merhum Cevdet Türkay, bir ömür boyu Osmanlı kayıtlarını inceleyerek "Osmanlı İmparatorluğu'nda Oymak, Aşiret ve Cemaatler" adlı 700 sayfalık muhteşem bir eser yazdı.
Oradan öğreniyoruz ki, Osmanlı zamanında, "Karakeçilü" aşireti "Türkman Yürükânı taifesinden"dir ve aşiretin bir kısmı o zaman Diyarbekir eyaletine bağlı olan Siverek sancağında yaşıyor; Aşiretin diğer kısımları ise, yine Osmanlı kayıtlarına göre, Söğüt dahil, Bandırma ve Aydın'a kadar tam 12 ilimizde yaşıyordu. (Sf. 92)

Aşiretler tarihimizin büyük ismi merhum Prof. Faruk Sümer, Sultan Abdülhamid'in Karakeçili aşiretine "akrabalarım" diye hitap ettiğini, onların Sultan'ı ziyaret etmelerini resmi protokol haline getirdiğini ve onlardan oluşan bir "Ertuğrul Alayı" kurduğunu anlatır.

"Ertuğrul'un ocağında uyandım / Şehitlerin kanlarıyla boyandım" marşı, Sultan Hamid zamanında yazılıp bestelenmiştir. (Faruk Sümer, Oğuzlar, sf. 221)

* * *
ZAMANIMIZDA her yıl "Ertuğrul Gazi Şenlikleri"nin yapılması, güzel bir geleneğin modern bir devamıdır. Bu sene Bingöllüler "Söğüt'ten doğan güneşe Bingöl'den selamlar" pankartı ile katıldılar.

Bütün bunlar nasıl iç içe geçtiğimizin bir yığın örneklerinden birkaç tanesi.
Karakeçililerin Siverek'te Kürtçe konuşmasına Ziya Gökalp de dikkat çeker.

Tarihte belirli sosyolojik şartlara göre, bazı Kürt ve Türk aşiretleri, hatta bazen bir aşiretin bir bölümü, diğerine dönüşmüştür.

Bitlisli Şeref Han "Şerefname" adlı eserinde, modern araştırmacı Faruk Sümer de "Oğuzlar" adlı eserinde bunun pek çok örneklerini anlatır.

Karakeçililer gibi, yine Urfa'da "Dögerlü" adlı Türk aşireti Kürtleşmiştir, Kürt kökenli "İgirmi-Dört" Türkleşmiştir. (Sf. 254, 292)

Hele zamanımızda, Doğu ve Güneydoğu'da doğan her üç vatandaşımızdan biri batı illerimizde yaşıyor; ev bark, iş güç kurmuşlar, sosyal çevre edinmişler.

"Nasıl ayrılacağız?" Bunun insani ve akli bir cevabı olsa ben de "Evli evine, köylü köyüne" diyeceğim, ama mümkün değil.

Öcalan'ı bile "Türk ajanı" sayan nevzuhur "Federasyoncu Kürtçüler" bunu hiç düşünüyor mu?

t.akyol@milliyet.com.tr (t.akyol@milliyet.com.tr)

kanki
13.09.05, 14:38
Bu konuda biraz beyin cimnastigi yapilabilecek bir makaleyi iletiyorum.Propagandaya dayali sloganlarla anlatilan sekilde degil bu konu.Bu threadde daha önce, bircok asiretin ismini yazmis ve Türkmen asiretleri olduklari hakkinda bilgi iletmistim.

simdi Karakecili asireti hakkinda kapsamli bircok incelemeden cikan özet sonucu aciklayan bir makaleyi iletiyorum.

http://www.milliyet.com.tr/sabitimg/06/gazete/yazar/ic/k_akyol.gifKarakeçili aşireti ve Kürtler

EYÜP Karakeçili eskiden PKK'lı idi, ayrıldı; şimdi siyaseten yine radikal ama davranış olarak teröre karşı çıkan bir Kürt siyasetçi.
"Karakeçili" aşiretinden olduğuna göre, Ertuğrul Gazi'nin, Osman Gazi'nin akrabası!

PWD adlı Kürt milliyetçisi topluluğun (belki de yeni bir örgütlenmenin) internet sitesinde makaleler yazıyor. PKK terörüne kesinlikle karşı çıkıyor ama gerekçesi, "ilke"den ziyade 'taktik' nitelikte: "PKK terör yapmakla Türkiye'de ordunun elini güçlendiriyor" diyor özetle...
Kendisini tanımıyorum ama yazdıklarına bakarak sanıyorum ki; "beraber yaşama"yı çok benimsemiyor.
Doğrusu, bu kadar kan böylesine bir etnik milliyetçilik ateşi karşısında bazen ben de "Peki, ayrılalım; evli evine, köylü köyüne" diye feveran etmek istiyorum ama hemen aklım ağır basıyor: Bu kadar iç içe geçmişken bu mümkün değil!
* * *
KARAKEÇİLİ aşireti nedir? Merhum Cevdet Türkay, bir ömür boyu Osmanlı kayıtlarını inceleyerek "Osmanlı İmparatorluğu'nda Oymak, Aşiret ve Cemaatler" adlı 700 sayfalık muhteşem bir eser yazdı.
Oradan öğreniyoruz ki, Osmanlı zamanında, "Karakeçilü" aşireti "Türkman Yürükânı taifesinden"dir ve aşiretin bir kısmı o zaman Diyarbekir eyaletine bağlı olan Siverek sancağında yaşıyor; Aşiretin diğer kısımları ise, yine Osmanlı kayıtlarına göre, Söğüt dahil, Bandırma ve Aydın'a kadar tam 12 ilimizde yaşıyordu. (Sf. 92)

Aşiretler tarihimizin büyük ismi merhum Prof. Faruk Sümer, Sultan Abdülhamid'in Karakeçili aşiretine "akrabalarım" diye hitap ettiğini, onların Sultan'ı ziyaret etmelerini resmi protokol haline getirdiğini ve onlardan oluşan bir "Ertuğrul Alayı" kurduğunu anlatır.

"Ertuğrul'un ocağında uyandım / Şehitlerin kanlarıyla boyandım" marşı, Sultan Hamid zamanında yazılıp bestelenmiştir. (Faruk Sümer, Oğuzlar, sf. 221)

* * *
ZAMANIMIZDA her yıl "Ertuğrul Gazi Şenlikleri"nin yapılması, güzel bir geleneğin modern bir devamıdır. Bu sene Bingöllüler "Söğüt'ten doğan güneşe Bingöl'den selamlar" pankartı ile katıldılar.

Bütün bunlar nasıl iç içe geçtiğimizin bir yığın örneklerinden birkaç tanesi.
Karakeçililerin Siverek'te Kürtçe konuşmasına Ziya Gökalp de dikkat çeker.

Tarihte belirli sosyolojik şartlara göre, bazı Kürt ve Türk aşiretleri, hatta bazen bir aşiretin bir bölümü, diğerine dönüşmüştür.

Bitlisli Şeref Han "Şerefname" adlı eserinde, modern araştırmacı Faruk Sümer de "Oğuzlar" adlı eserinde bunun pek çok örneklerini anlatır.

Karakeçililer gibi, yine Urfa'da "Dögerlü" adlı Türk aşireti Kürtleşmiştir, Kürt kökenli "İgirmi-Dört" Türkleşmiştir. (Sf. 254, 292)

Hele zamanımızda, Doğu ve Güneydoğu'da doğan her üç vatandaşımızdan biri batı illerimizde yaşıyor; ev bark, iş güç kurmuşlar, sosyal çevre edinmişler.

"Nasıl ayrılacağız?" Bunun insani ve akli bir cevabı olsa ben de "Evli evine, köylü köyüne" diyeceğim, ama mümkün değil.

Öcalan'ı bile "Türk ajanı" sayan nevzuhur "Federasyoncu Kürtçüler" bunu hiç düşünüyor mu?

t.akyol@milliyet.com.tr (t.akyol@milliyet.com.tr)
ilgicn bir makale derli abi, gercekten öyle icice girmis ve yasiyoruz ki deseler hadi herkes kendi yerine nasil olaak bu is ?

verda
21.12.08, 19:27
21 Aralık 2008

Türkiye'de kaç Kürt var?

Ülkemizde kendisini "Kürt" olarak tanımlayan kaç kişi olduğunu bilmiyoruz. Tıpkı kaç Alevi olduğunu da bilmediğimiz gibi. Nihayet bir araştırma sayıları çokça spekülasyona konu olan bu soruya dair en azından bir fikrimiz olmasını sağladı.

Türkiye"de kendini "Kürt" ve "Zaza" olarak tanımlayan ve/veya anadili "Kürtçe" ve "Zazaca" olan kişilerin yetişkin nüfusa oranı yüzde 13,40"ta.

KONDA, 2006 Eylül ayında, Türkiye"nin etnik köken ve din/mezhep inanç gruplarına göre dağılımlarını ortaya çıkarmayı hedefleyen BİZ KİMİZ?/Toplumsal Yapı Araştırması gerçekleştirmiş (www.konda.com.tr internet adresinden edinilebilir) ve araştırmanın özet bulguları Milliyet Gazetesi"nde 1926 Mart 2007 tarihlerinde yayımlanmıştı. Bu araştırma 79 ilin, 488 ilçesine ait, 2685 mahalle ve köyünde 47 bin 958 denekle görüşülerek yapılmıştır.

Yeni Türkiye"yi anlamak çabası ve amacıyla yapılan bu araştırmaların ikincisi 2008 Nisan ayında gerçekleştirilmiştir. BİZ KİMİZ?/ Hayat Tarzları Araştırması, 26 alt bölgeyi temsilen 41 ilin, 328 ilçenin, 1188 mahalle ve köyünde 6 bin 482 denekle görüşülerek gerçekleştirilmiştir.
Hayat Tarzları Araştırması ile değerler-algılar-beklentiler-korkular11 gündelik hayat pratiği ve beş ayrı ülke sorunu hakkında fikirler öğrenilerek Türkiye"deki farklı hayat tarzları kümelenmeleri ortaya çıkarılması hedeflenmiştir. Bu araştırmanın tüm bulguları henüz yayımlanmamış fakat bazı özel analizlerden olan VAROŞLAR raporu 2328 Kasım 2008 tarihlerinde Radikal gazetesinde yayımlanmıştır. İlgilenenler bu raporu da KONDA web sitesinden indirebilirler.

Her iki araştırmada da deneklere “kendilerini ait hissettikleri etnik kökenler”, “anadilleri” ve “kendilerini ait hissettikleri din ve mezhep inanç grupları” soruları sorulmuştur. KÜRTLER raporu her iki araştırmanın veri ve bulgularından yola çıkılarak hazırlanmıştır. Fakat raporun amacı yalnızca bulguları sunmak değildir. Yapılan birçok araştırmanın ortak bulgularından yola çıkılarak ülkemizin en yakıcı sorunu olan Kürt sorunu hakkında, bilgilere dayalı genel ve siyasi bir analiz yapmaktır. Dolayısıyla raporun bilimsel olmak kaygısından çok, siyasi yorumlar ve öneriler sunma kaygısı vardır. Bu nedenle de yazdıklarımız siyasi tartışmalara açıktır.
devami (http://www.iyibilgi.com//haber.php?haber_id=102311)