Archiv verlassen und diese Seite im Standarddesign anzeigen : Türk olmak zordur... Aslında çok şeydir, Türk olmak.
http://www.cev.org.tr/images/news/n_269_m.jpg
5ErDaTmuJfY
Aslında çok şeydir, Türk olmak.
Türk olmak,
Osmanlı'nın borcunu ödemektir. Hovarda babanın borçla yaşayan evladı gibi.
Kosova'da ve Bosna'da, Batı Trakya'da ve Makedonya'da bilmem kaç asır geçmişte kalan meselelerin hesabını vermektir.
Türk olmak;
- Kıbrıs'ta,
- Hocalı'da,
-Anadolu'da ve Balkanlar'da soykırımına uğrayıp, karşılığında yapmadığın soykırımıyla suçlanmaktır.
Türk olmak;
- faşist olmaktır, vatanına, milletine, bayrağına, tarihine sahip çıktığında.
- demokrat ve çağdaş olmaktır, vatanına, milletine, bayrağına, tarihine sövüldüğünde.
Türk olmak;
- lisanının Avrupa'da yasaklanmasıdır ve yine Türk olmak kendini ve derdini anlatamamaktır.
- Avrupa'da hor görülmektir Türk olmak,
- ataların bir çok asır önce Viyana'yı kuşattığı için ve hoş görülmemektir- tabii ki - sadece kuşatıp; Napolyon gibi bütün Viyana'yı yakmadığın için.
Türk olmak;
- Selanik'te Pontus Anıtı'nın,
- Viyana'da çiğnenen yeniçeri minberinin ve
- Malta'da papazın üzerine bastığı Türk bayrağı heykelinin önünden geçmektir.
Türk olmak zordur, çetindir ve eziyetlidir.
- üç kıtadan dönüp,
- bir küçük yarımadada misafir muamelesi görmektir.
- sayısız imparatorluk kurmak Türk olmaktır,
- aynı zamanda sayısız imparatorluk yıkmak da Türk olmaktır.
Türk olmak;
- arabaya koşulan ilk atın vatanında,
- ilk yazılı antlaşmanın imzalandığı yurtta,
- yazının bulunduğu,
- paranın icat edildiği,
- her metrekaresinden bereket fışkıran bu yurtta,
- kalkınmak için yabancı sermaye beklemektir.
Türk olmak;
- Truva'dan bu yana,
- Sümer'den bu yana serpilerek gelse de,
- tarihten eski bu topraklarda,
- bütün zamandan damıtılarak gelen yüksek değerlerine rağmen,
- bir haftalık hafıza ile yaşamaktır.-
- Doğu Roma'yı da
- Batı Roma'yı da yıkıp,
- yeni Roma olan AB'ye girmeye çalışmaktır, Türk olmak.
Türk olmak,
- Mostar'da köprüdür,
- Kerkük'te kaledir,
- İstanbul'da Kızkulesi'dir,
- Anadolu'da buğdaydır,
- Çukurova'da pamuktur,
-Güneydoğu'da tütün,
- Ege'de üzüm,
- Karadeniz'de fındık,
- Trakya'da ayçiçeğidir.
Türk olmak;
- Çanakkale'de ölmektir.
- Çanakkale'de ölmeden önce düşmana su vermektir,
- onun yaralısını sırtında kendi hastanesine taşımaktır.
- düşmanın ardından rahmet okumak,
- kanlısından helallik almaktır.
- sabahları odana rahmet dolsun diye, camı açmaktır.
- kar yağdığında kayak yapmayı değil, evsizleri düşünmektir.
- balkon köşesine kuşlar için, kışın ekmek kırıntısı, yazın su koymaktır.
- yağmura "rahmet",
- kara "bereket" diye bakmaktır.
Türk olmak;
- harap bir ülkede,
- zengin ülkelerin müstemlekesini reddedip,
- tahtadan kılıç ve ipten üzengi ile,
- paylaşacak ve sahiplenecek tek varlığı fakirlik olmasına rağmen,
- yedi düvele meydan okumaktır.
Türk olmak;
- askere davul-zurna ile uğurlanmaktır,
- belki de dönmeyeceğini bilerek.
Türk olmak;
- annenin şehit oğlunun ardından 'Bir oğlum daha olsun, onu da vatan için göndereceğim.' demesidir.
- Babanın gözyaşlarını tutarak, tabutuna son kez dokunurken 'Vatan sağ olsun! ' demesidir.
Türk olmak;
- 'Türk çayinda radyasyon olmaz! ' yalanları ile,
- 'Gusul abdesti alana AIDS bulaşmaz! ' dolanları ile yaşamaktır.
- her hükumetin enkaz devraldığı ama asla ardında enkaz bırakmadığı ülkede olmaktır.
Türk olmak;
- ecdadın yaşadığı kıtlıktan dolayı, çayın yanında gelen şekerden fazla olanı garsona geri vermektir.
- Aynı nedenle Türk olmak, yemeği ziyan etmekten korkmaktır.
- Göz hakkına, diş kirasına saygıdır.
Türk olmak;
- Evindeki bir kap aşın yarısını Tanrı misafirine vermektir.
- Kendi yerde, misafiri döşekte yatırmaktır Türk olmak.
Türk olmak;
- milli maçta ağlamaktır.
- Ayhan Işık'a, Belgin Doruk'a aşık olmaktır.
Türk olmak;
- aşkını ölesiye sevmektir.
- aşkı için ölmektir, öldürmektir.
- sevdiceğinin elini bir kez tutamadan, toprağa girmektir.
- en güzel aşk şiirlerini yüreğinde hissetmektir.
- Eşkıyaya türkü yakmaktır, Türk olmak.
Milletine sövmektir, ama başkasına sövdürmemektir, Türk olmak.
Türk olmak;
- Yunus'u bilmektir,
- Asık Veysel'i sevmektir.
- Mevlana'yı, Hacı Bektaş-ı Veli'yi ve Hoca Yesevî'yi
- tek bir satırını okumasa da yüreğinde taşımaktır.
Türk olmak;
- saz çaldığında,
- ney üflendiğinde,
- kös dövüldüğünde ve kaval çaldığında,
- yüreğinin derinlerinde bir sızı sezmektir, bir de Yemen Türküsü'nde...
- Kendisine verilene 'Nasip',
- verilmeyenlere 'Kısmet' diyebilmektir.
- her işin 'Hayırlısına' inanmaktır ve
- ağlamamak için çok gülmekten çekinmektir.
...
Kann einer den Text übersetzen?
Hmm, Samanyolundan bir siir. Iyi degildir bu..
IIP_II_IIVII_IIP
18.12.09, 17:55
H4POolBeNFk
Böyle siirler sacma geliyor bana. Türkügü övmek böyle olmaz. Hem münasebetsiz yerileri vardir "siirde".
Böyle ve buna benzer cok laflarla Türk insanini pasife edilmektedir. Kendine güven ve suuru yok edilmektedir. Abartma ve eksik baglanti kurmak ile bunu beceriyorlar.
"Aslında çok şeydir, Türk olmak." Böyle kaba cümle kurulmaz. "Az sey" "cok sey" nedir? Kelime hazinesi ve edebiyati kabile ve yamyam edebiyatina dönmüs kitlelerde böyle "siir"ler cikar.
"Türk olmak,
Osmanlı'nın borcunu ödemektir. Hovarda babanın borçla yaşayan evladı gibi."
"Tövebe" de bakayim. Bu nasil laf öyle. Ne borcu kocum??? Bize ve dünyaya misli görülmemis miras birakmislar. Iste o serefli mirasa sahib cikmalisin. Nankörlük yapma!
"Kosova'da ve Bosna'da, Batı Trakya'da ve Makedonya'da bilmem kaç asır geçmişte kalan meselelerin hesabını vermektir." Suc islemisler halt etmisler hesab verir Osmanli torunu degil. Biz olmasak idik nice dini akimlar nice ufak tefek milletler "yem" olacakti diger barbar milletlere. Makadonlarmis....onlari yunanlar ne yaparlardi biliyormusun? Ismine bile tahammülü olmayan anasini ebesini ne eder biliyormusun?
"Türk olmak;
- Kıbrıs'ta,
- Hocalı'da,
-Anadolu'da ve Balkanlar'da soykırımına uğrayıp, karşılığında yapmadığın soykırımıyla suçlanmaktır."
Bak bu dogru ama yetersiz. Suclaniyorsak be yeterli degil. Kendine güven caba sarf et ve bizi suclayanin suratina terbiyesizligini alcakliligini vur!
"Türk olmak;
- arabaya koşulan ilk atın vatanında,
- ilk yazılı antlaşmanın imzalandığı yurtta,
- yazının bulunduğu,
- paranın icat edildiği,
- her metrekaresinden bereket fışkıran bu yurtta,
- kalkınmak için yabancı sermaye beklemektir."
Türk milleti kahvehanelerde süründükden sonra oluyor iste öyle seyler. Kadinlarini tarlalara gönderip kendisi kumar oynar tas oynar. Ya bizim iste öyle caliskan milletimiz var. Yabanci sermayesiz kalkinmak hicbir yerde mümkün degil. Mesele o degil mesele tembelligimizi kabul edememek. Kibirden gururdan. Hazira konmak ve uckagitcilik hevesi. Maalesef bu yaygin.
"...- Doğu Roma'yı da
- Batı Roma'yı da yıkıp,
- yeni Roma olan AB'ye girmeye çalışmaktır, Türk olmak."
Abartma kocum abartma!! Bati romayi biz yikmadik. Böyle sacma laflarla kendini rezil ediyorsun.
"Türk olmak,
- Mostar'da köprüdür,
- Kerkük'te kaledir,
- İstanbul'da Kızkulesi'dir,
- Anadolu'da buğdaydır,
- Çukurova'da pamuktur,
-Güneydoğu'da tütün,
- Ege'de üzüm,
- Karadeniz'de fındık,
- Trakya'da ayçiçeğidir."
Acinacak hal. Türk böylemi tarif edilir. Pamuk, tütün, findik, kestane, koyun sürüsü, patlican...Önce adam ol Türkceyi, Türk tarihini, kültürünü, edebiyati, sanati, siiri, dinini, ve yüzbinlerce miras kalmis eserleri bil oku ögren ondan sonra Türk neymis o zaman konus. Findik mindikla olmuyor.
Aslinda hemen hemen bütün cümleler sakat ve sacma. Yakismiyor yakismiyor. Demek millet olarak tabana vurmusuz. Kültürümüzden zerre kalmamis. Öyle gibime geliyor.
"
Türk milleti kahvehanelerde süründükden sonra oluyor iste öyle seyler. Kadinlarini tarlalara gönderip kendisi kumar oynar tas oynar. Ya bizim iste öyle caliskan milletimiz var
..
Bunun bende farkina vardim cok yerdede sahit oldum, sebebini ama sormadim. Gercekten onlar niye kahvede oturuyor teyzeler, yengeler tarladayken?
Leider muss ich Alghazali teilweise zustimmen.
Allein schon der Anfang mit Osmanli und Hovarda...
Also da war für mich auch schon eher schluss.
Es gibt auch recht gute Sachen drin.
Aber diese negativen Sachen... ne, ne.
Jedenfalls habe ich das Gedicht vor ca. 3 Wochen kennen gelernt.
Genç Osman
18.12.09, 20:17
Hmm, Samanyolundan bir siir. Iyi degildir bu..
Der Al Ghazali hat es gut erläutert.
Steppenwolf
18.12.09, 20:35
AlGhazali´nin dedigi gibi:
Gercekten övünecek onca yönümüz varken...bu siir o kadar rezil ki! Kagit üzerinde yapilmis tarihi bir hesaplasma sanki - kimse duymasin gülerler insana...Artik hala böyle ucuz sözlerle gaza gelenler varsa, böyle siirlere ihtiyacimiz varsa, o zaman durum vahim. Tarihimiz, edebiyatimiz, ruh halimiz hakkinda yorum yapilmasi gerekirken, böyle sözde siirler insanlari uyutuyor, komplekslerinin bir aynasi...
Türk olmak zor degil; Türk olabilmek, Türklügünün hakkini verebilmek zor... diyorum ben...
Ermeni değilim;
Hocalı'da hamile kadınlara tecavüz etmedi,
karnını yarmadı dedelerim.
Amerikan değilim;
Irak'ta sivilleri kurşuna dizmedim,
pazarları bombalayan ben değilim.
İngiliz değilim;
Masum insanları kesmedim.
Rus değilim;
Çeçenleri kılıçtan geçirmedim.
İtalyan değilim;
Fırsattan istifade kan dökmeden
toprak talep edeyim.
Arap değilim;
Beraber girdiğim savaşta
yanımdakini sırtından vurayım.
BEN;
ataları hiçbir katliam yapmadan
4 kıta yedi denize hakim olmuş,
haçlı seferleri yapan Hıristiyanlara
temizlik adabını öğretmiş,
topraklarında güneş batmamış,
gemileri karadan götürmüş,
bir bizanslının zulümden kurtulmak için
Fatih'e İstanbul surlarını
yıkabilecek toplar döktüğü,
kırk kişi ile çin sarayını basan,
şimdilerde sanat eseri denen
ancak Türk korkusunun
birebir delili olan Çin Seddini
korkak çinlilere inşa ettiren
akıncıların torunuyum!
BEN;
Bir TÜRK’üm...!
BEN;
Orta Asyadan Türeyen,
Anadoluda Büyüyen,
Avrupa İçlerine Yürüyen TÜRK’üm...!
BEN;
Dağlarda Gemi Gezdiren,
Taşlara Destanlar Kazdıran,
Tarihi Baştan Yazdıran TÜRK’üm...!
BEN;
Adalete, Mertliğe Örnekler Veren,
Ölüm Kalım Savaşına Gülerek Giden,
Yeryüzünde Her Murada Eren TÜRK’üm...!
BEN;
Sancaklara, Tuğlara Baş Eğdiren,
Beylere, Paşalara Hilat Giydiren,
Kılıcını Üç Kıtada Gezdiren TÜRK’üm...!
BEN;
Atillayı, Yavuzu, Fatihi Var Eden,
Kralları, İmparatorları Kendisine Yar Eden,
Düşmanına Dünyasını Dar Eden TÜRK’üm...!
BEN;
Şahları, Sultanları Kul Edinen,
Altınları, Elmasları Pul Edinen,
Kaftanları Çul Edinen TÜRK’üm...!
BEN;
Zafer Rüyasını Görenlere Saç Yolduran,
Hezimete uğratıp, Ümitleri Solduran ,
Müzelerde Baş Köşeleri Dolduran TÜRKüm...!
BEN;
Damarlarında Asil Kanın Aktığı Irkım.
Benden Bahseder Destanım, Ağıtım.
BEN TÜRK’üm...
Taa İliklerime Kadar
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’üm...!
Videoyu mutlaka izleyin...
http://webtv.hurriyet.com.tr/category.aspx?cid=2&vid=2623&bid=1
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/13249279.asp?gid=229
Her yil düzenlenen 'İstiklal Marşı'nı ezbere okuma' yarışması elemeleri İstanbul'da bu yıl daha anlamlıydı. Birbirinden başarılı gençler milli marşımızı yürekleriyle söylediler. Ancak aralarından çıkan 11 yaşındaki kızın durumu biraz daha farklıydı. Marşı okurken hem ağladı, hem ağlattı. Son selamı verirken adını söyledi: Marina... O, Özel Zapyon Rum İlköğretim Okulu öğrencisiydi...
Steppenwolf
19.12.09, 18:41
genel olarak:
Tarihe daha az duygusal, daha büyük bir mesafeden bakmaliyiz...Milliyetciligin temelinde vardir aslinda kendi tarihini oldugundan daha da büyük göstermek...Büyük türk tarihinin böyle siirlere ihtiyaci yok...
[QUOTE=Der.Steppenwolf;679898]genel olarak:
Tarihe daha az duygusal, daha büyük bir mesafeden bakmaliyiz...
Bunu Türklere mi söylüyorsun? Tarih'ini destanlar, hikayeler, efsaneler, masallar ve siirler, türküler üzerinden anlatan ve algilayan Türklere mi?:)
Milliyetciligin temelinde vardir aslinda kendi tarihini oldugundan daha da büyük göstermek...
Göstermek degil, milliyetciligin altyapisindan bir vasif olarak: görmek... Tarihini büyük bir tarih olarak görmek ve algilamak... Ama Türk tarihi gercekten büyük be Ibrahim...:)
Büyük türk tarihinin böyle siirlere ihtiyaci yok...
Bu threadin basindaki siirin icinde bircok yanlis olmakla birlikte; neden ihtiyaci olmasin? Bugün Hollywood sanal kahraman üzerine sanal kahraman üretiyor... Bugün bircok aksiyon sinema filminin konusu "sanal amerikan kahramanlar"... Niye yapiyor bunu? Tarih bilinci, ortak düsünme bilinci, birlikte yasam ve kimliginin farkina varma bilinci ve ortak hareket noktasi olusturma cabasi olmasin sakin?
Bizim böyle birseye ihtiyacimiz bile yok... Tarihimiz kahramanlarla dolu...! Ama mesela "Mihrali Beg" dedigimizde kimse bu ismi bilmez... Niye? Kendi kahramanlarimizi anlatmaya anlatmaya, dinlemeye dinlemeye unutuyor olabilir miyiz?
Beshikteki bebegimizin ninnisinde bile atalarinin kahramanliklari anlatilirdi, umut asilanirdi... Bilinc asilanirdi... Türküler, ninniler, masallar, ve tarihimizden sanal olmayan gercek kahramanlar....
Tarihimizin topraklarindan kahraman fiskiriyor, biz hollywood filmleri icin sinema salonlarini dolduruyoruz be Ibrahim... Hangisine ihtiyacimiz var, hangisine yok?
:)
Steppenwolf
19.12.09, 20:11
Bunu Türklere mi söylüyorsun? Tarih'ini destanlar, hikayeler, efsaneler, masallar ve siirler, türküler üzerinden anlatan ve algilayan Türklere mi?:)
Tarihi algilayan veya algilayamayan Türk´lere - modern tarih anlayisindan bahsediyorum, masallardan, siirlerden, türkülerden degil! Ilber Ortayli ´nin dedigi gibi özellikle Osmanli tarihini bir süzgecden gecirmeliyiz: - Misal: Hezarfen´ler yoktu, Ulubatli Hasan yoktu...!
Göstermek degil, milliyetciligin altyapisindan bir vasif olarak: görmek... Tarihini büyük bir tarih olarak görmek ve algilamak... Ama Türk tarihi gercekten büyük be Ibrahim...:)
Evet, büyük, ama büyük olmayan bölümlerini büyük olarak gösterir isek, inandiriciligimizi kaybeder, gercekten büyük olanlari kücük düsürmüs oluruz...
Önemli olan baska bir mesele: Sadece kendi tarihimizi biliyoruz! Ne Anadolu´da var olmus medeniyetlerin tarihini, ne Arap´larin, ne Iran´lilarin, , ne Ermeni´lerin, ne Kürtlerin, ne Bosnak´larin, ne Sirp´larin tarihlerini biliyoruz...
Tarihde temas halinde oldugumuz halklarin, insanlarin tarihini bilmiyoruz, bu üzücü bir mesele...
...
Bazilara neden cikipta isyanlik yapti, haykirdi? - Bunlari tasvip ettigimden sormuyorum, ama hicbir zaman digerlerin tarihine bakmaz isek, egomanliga mahkumuz demektir...
Steppenwolf
19.12.09, 20:30
Bu threadin basindaki siirin icinde bircok yanlis olmakla birlikte; neden ihtiyaci olmasin? Bugün Hollywood sanal kahraman üzerine sanal kahraman üretiyor... Bugün bircok aksiyon sinema filminin konusu "sanal amerikan kahramanlar"... Niye yapiyor bunu?
Onlarin tarihi olmadigi icin...o yüzden sanal kahraman yaratmaya mecburlar...
Biz ise gercek kahramanlar hakkinda yazmaliyiz cizmeliyiz: Mustafa Kemal Atatürk´ler hakkinda, Fatih Sultan Mehmet´ler, Kanuni Sultan Süleyman´lar hakkinda...Mimar Sinan´lar, "Kinali Ali´ler" hakkinda...
Siirin arzu ettigi gibi tarihi hesaplasmalara girmemeliyiz, tarihe daha objektiv bakmak gerekiyor!
Bu tabiki masallardan, Türkülerden, efsanelerden vazgecilmeli anlamina gelmiyor ki!
Ama yukardaki sözde siir hicbirsey ifade etmiyor ki - ne Türkü, ne efsane, ne masal teskil ediyor! Türkünün, efsanenin, masalin bir tarihi vardir, tarihin, kültürün bir parcasidir - yukardaki siir ise sayisi malesefe cok olan, sagliksiz, ve yetiskin insana yakismayan bir analiztir!
Steppenwolf
19.12.09, 20:50
Tarih bilinci, ortak düsünme bilinci, birlikte yasam ve kimliginin farkina varma bilinci ve ortak hareket noktasi olusturma cabasi olmasin sakin?
Bizim böyle birseye ihtiyacimiz bile yok... Tarihimiz kahramanlarla dolu...! Ama mesela "Mihrali Beg" dedigimizde kimse bu ismi bilmez... Niye? Kendi kahramanlarimizi anlatmaya anlatmaya, dinlemeye dinlemeye unutuyor olabilir miyiz?
Evet,...
Beshikteki bebegimizin ninnisinde bile atalarinin kahramanliklari anlatilirdi, umut asilanirdi... Bilinc asilanirdi... Türküler, ninniler, masallar, ve tarihimizden sanal olmayan gercek kahramanlar....
...evet,...
Tarihimizin topraklarindan kahraman fiskiriyor, biz hollywood filmleri icin sinema salonlarini dolduruyoruz be Ibrahim...
...evet!
Kendi tarihimizi taniyan ve bize anlatabilen kisilere ihtiyacimiz var!
Mesela hic fark ettiniz mi: Istanbul´un fetihinin ayrintilarini bile tarihimizin highlight´i olmasina ragmen bize Avrupa´lilar anlatiyor - onlar bize!
Fatih Sultan Mehmet bu büyük zaferinin anlatilmasi icin pek caba göstermemis - nerde osmanli "chronistler"? Bildiklerimizi Avrupalilar bize anlatmis! Istanbul´a davet ettmis oldugu ve Fatih Sultan Mehmet´in o ünlü resmini boyamis olan rönesans sanatcisi Gentile Bellini da olmasaydi, Türk tarihinin en önemli sultaninin resmini bile bilmeyecektik - düsünebiliyormusunuz?
Yani kendimizi görmekte ve kendi resmimizi cizmekte zorluk cekiyoruz, onu demek istiyorum...
nerde osmanli "chronistler"? .
Chronist = vakanüvis...
cümlelerinin bircoguna katiliyorum... katilmadiklarimi anlatmaya ve üzerinde sohbet etmeye ise mecalim yok bu gecelik...:) Af buyrun Doktor bey...
Türk tarihinin temel karekteristikleri (vasiflari)
Türklerin anavatanlari belirli iken yerinde durmamislar her ne sebebdense daima dört istikamete yayilmislar. Belki bunun bir sebebi Orta Asyali olsulari. Dörd yandan rahatsiz etmek onlari mümkün birde önemli ticaret yollari Orta asyadan gecmekte idi. Ikinci sebeb Cinlerin ikidebir yayilmalarina karsi sed oluslari. Eger Türkler olmasa idi belki Cinler dünyaya yayilmislardi.
Türkler eskiden bir bütün bir millet degillerdi. Cesitli boylari var idi ve bunlar birbirleri ile cok savasmislar.
Eger Hunlar Türk ise ilk defa o zamanlari büyük birlik olmus.
Türklerde Islamiyete kavusunca kendi özelliklerini kaybetmediler. Türkce kaybolmadi. Örf adetlerin cogu kaldi.
Türkler irkcilik yapmadilar. Zaten devlet dili yüzyillar bpyunca farsca idi. Türkler kendiliklerinden Anadoluda boylar-prensibinden vazgecip kaynastilar bir milletlesme oldu.
Türkleri barbar gösteriyorlar. Selcuklular ve daha önce Harzsahlar ve Gazneliler o zaman nicin ilime, kültüre, edebiyata önem vermisler? Nicin Anadoluda heryerde Camiler, medreseler, Köprüler, hastaneler vs vs yapmislar? Nicin o "barbarlarin" arasindan Mevlana ve Yunus Emre gibi binlerce alim evliya cikmis?
Zamanla Türkce devlet ve siir dili olmus. Geri bir dil degil gelismis kültür dili idi.
Misir, Hindistan, Iran takriben bin yil Türkler idare etmisler.
Türklercesitli kültürlerden impuls almislar. Gelismeye acik idiler. Bizanslilardan epey sey ögrendiler. Arablardan, Iranlilardan...gelistirdiler.
Türkler tarihte az görülen cesitli dinler ile beraber yasamayi bilmisler. Cesitli dillere dokunmamislar. Cesitli milletlerle yasamislar. Anadoluda Ermeniler ile Rumlar ile o kadar yakin idik ki onlarin yasantisi tipki bizim gibi sadece dinleri farkli idi. Buna ragmen onlar dillerini dinlerini korumalarini temin etmissik. Istanbulun burnu dibindeki Bulgarlari 500 yil idare ettik adamlari asimile etmemissik. (Hatirlatirim: Balkanlarda cok verimli topraklar var. Türkler gercekten barbar olsalar idi o verimli topraklari alir hiristiyanlari kovarlardi, keserlerdi asimile ederlerde felan)
Ibni Haldun isimli büyük arab islam alimi derki "Türkleri (Selcuklulari) Allah gönderdi". Arab hiristiyanlari "Kralin taci yerine sultanin türbanini tercih ederiz" derlerdi.
Dünyada en cok düsmanlik Türklere karsi yapildi. Inglizler ve fransizlar arab okullarda cok sert ve cok kötü Türk düsmanligi ders gibi okuttular. Ihtiyar arablar Türkleri severlerdi. Ama sonradan gencligin beynini yikadilar. Bütün eski Osmanli topraklarinda siddetli Türk düsmanligi yapildi ve yapilmaktadir.
Aklima su an gelenler bunlar...
@ AlGhazali
Türbani tercih ederim diyen ortodokslar degilmiydi? Yani katolik papa yerine?
Steppenwolf
20.12.09, 11:24
Türk tarihi tekrar mi yazilmali?
@ AlGhazali
Türbani tercih ederim diyen ortodokslar degilmiydi? Yani katolik papa yerine?
Bu sözü urfali matheus isimli süryani hiristiyan patrik ve tarihci söyledi. Ortodokslarda elbette Türkleri tercih ederlerdi. Mesela Kibris ortodoks oldugu halde venedikli katolikler orda terör yapmislar nice zamanlar zoraki katolik yapmaya calisiyorlardi. Orda rum ortodokslarini kurtaran Türkler oldu.
Herhalde Türk olmanin en zor noktasi "Türk olmanin zor" olduguna inanmak.