PDA

Archiv verlassen und diese Seite im Standarddesign anzeigen : Dedikodu nerde başlar? Ab wann ist es Gerede?

polatinum
13.10.10, 23:29
Gökcen konuyu baslatti

Gökcen
13.10.10, 23:31
dedikodudan nefret ederim..mahallede bu yüzden nefret ederler benden:D bize gelir teyzenin biri, kendi kizi discolarda 1 coktaile tav olur, o gelir el alemin kizini söyler..bende bizim evde dedikodu yapcaksan gelme dedigim zaman saygisiz olurum..

dedikodudan ve dedikodu yapan insanlara illet oluyorum,dedikodu ve iftira kadar berbat bisey yoktur..acida olsa adamin yüzüne söyle ne diceksen..

genelde kendi pisligi cok olanlar yapar zaten dedikoduyu..hic isim olmaz

polatinum
13.10.10, 23:33
Ja aber ab wann fängt es an?

Wenn ich dich jetzt irgendwo in Köln sehe (habe dich an diesen Schuhen erkannt) und frage:

Gök nerde naapiyor? Sende uzun uzun anlatsan ist das Dedikodu?

Gökcen
13.10.10, 23:36
Ja aber ab wann fängt es an?

Wenn ich dich jetzt irgendwo in Köln sehe (habe dich an diesen Schuhen erkannt) und frage:

Gök nerde naapiyor? Sende uzun uzun anlatsan ist das Dedikodu?

ne anlattigima bagli, yalan yanlis seyler anlatip o insanin günahini alirsam evet..ama iyidir ellerinden öper agam dersem degildir..

dedikodu bi insanin olmadigi ortamda onun hakkinda ileri geri konusmaktir..kendi gözlerinle görmedigin halde millete laf atmaktir..kendi gözünle görsen bile bazi seyler ortamda anlatilmaz..

tilmiz
13.10.10, 23:37
dedikodu ist doch wenn man schlecht über einen redet, oder?
für mich fängt es an dem zeitpunkt an, ab dem man keine guten sachen mehr redet....

polatinum
13.10.10, 23:39
Das ist aber alles sehr ungenau.

Böyle desen:
Yaa Polatinum abi sorma ya beni hic dinlemiyor ben sucukla nutellayi karistiriyorum o sucukla domates yiyor ben naaparsam tam zittini yapiyor birde gecen gün nooldu biliyormusun?

nooldu?

simdi arabada gidiyoruz ben dedimki.....

usw usw

ist das dedikodu?

soytürk
13.10.10, 23:39
“Kim bir kardeşinin ayıbını örterse Cenab-ı Hak da onun dünya ve ahirette ayıplarını örter.”
(Hadis-i Serif)

Gökcen
13.10.10, 23:40
Das ist aber alles sehr ungenau.

Böyle desen:
Yaa Polatinum abi sorma ya beni hic dinlemiyor ben sucukla nutellayi karistiriyorum o sucukla domates yiyor ben naaparsam tam zittini yapiyor birde gecen gün nooldu biliyormusun?

nooldu?

simdi arabada gidiyoruz ben dedimki.....

usw usw

ist das dedikodu?

evet dedikodu..benim icin öyle..yani ben bunu yüzüne söylemeyip gelip sana sikayet etsem benim icin dedikodu..ama bu bizim türklerde normal oldugu icin dedikodu sinifina girmez..

genelde el alemin namusu hakkinda atip tutmak dedikodu olarak bilinir, alles andere ist normale

Yigit Efe
13.10.10, 23:43
Dedikodu (http://tr.wikipedia.org/wiki/Dedikodu)

Klatsch (http://de.wikipedia.org/wiki/Klatsch)

Bildzeitung (http://de.wikipedia.org/wiki/Bildzeitung)

polatinum
13.10.10, 23:47
evet dedikodu..benim icin öyle..yani ben bunu yüzüne söylemeyip gelip sana sikayet etsem benim icin dedikodu..ama bu bizim türklerde normal oldugu icin dedikodu sinifina girmez..

genelde el alemin namusu hakkinda atip tutmak dedikodu olarak bilinir, alles andere ist normale

Wenn man erzählt das jemandem was schlechtes widerfahren ist, wäre das auch schon dedikodu?

Keine Ahnung, letztens haben wir uns zb über einen Cousin unterhalten der alles verloren hat, also seine Millionen.

Ganz normal unterhalten, nicht mit Schadenfreude, ich habe gefragt und mein älterer Bruder hat erzählt, es hatte mich wirklich interessiert.

Wäre das Dediikodu?

Gökcen
13.10.10, 23:48
Wenn man erzählt das jemandem was schlechtes widerfahren ist, wäre das auch schon dedikodu?

Keine Ahnung, letztens haben wir uns zb über einen Cousin unterhalten der alles verloren hat, also seine Millionen.

Ganz normal unterhalten, nicht mit Schadenfreude, ich habe gefragt und mein älterer Bruder hat erzählt, es hatte mich wirklich interessiert.

Wäre das Dediikodu?

solange ihr nichts "unwahres" erzählt oder sachen sagt wie: serefsize bak yedi bitirdi tüm mallari oh iyi oldu, kumarda yemis falan filan..

so sachen wie: yazik gercekden cok üzüldüm. ist nicht dedikodu..

soytürk
13.10.10, 23:50
sätze die mit ....... yapmis, ........demis, ..........etmis.
(kisaca birsürü "mis") enden, zählen für mich als dedikodu..

polatinum
13.10.10, 23:53
: serefsize bak yedi bitirdi tüm mallari oh iyi oldu, kumarda yemis .

Muahahaha nein nein so war das nicht.

Wie wärs hiermit: Abooo duydunmu la XYZlerin Oglu Homoseksüel olmus! (und es stimmt also nicht gelogen)

Müsste ich dann sagen: Kardesim dedikodu yapma ben istemem.

Oder dürfte ich sagen: neeee?? anlat la!

Beyefendi
13.10.10, 23:53
Dedikodu:

Ich hasse es,
da gibts dann meistens eine Frau die erzählt und erzählt,
und die 2te fragt gierig gierig nach weiteren details....

Steppenwolf
14.10.10, 00:15
Teyzemin duvarinda bir yazi vardi: "Benim yanimda baskasinin dedikosunu yapan, baskasinin yaninda benim dedikodumu yapar."

Dedikodu yapmak baskasinin kaderini tayin etmek gibi birsey...

Minosh
14.10.10, 00:56
Es lästern nicht nur frauen,männer auch, und zwar gewaltig.für einen muslim ist es sünde sich an lästereien aktiv oder passiv zu beteiligen.

polatinum
14.10.10, 01:00
Es lästern nicht nur frauen,männer auch, und zwar gewaltig.für einen muslim ist es sünde sich an lästereien aktiv oder passiv zu beteiligen.

grosse sünde oder kleine sünde?

Hier ging es aber darum ab wann Dedikodu Dedikodu ist :)

Coole Signatur haste aber da

Minosh
14.10.10, 01:07
Das weiß nur Allah ob klein oder groß.es gibt "katastrophen" die allein durch dedikodu passiert sind.dedikodu beginnt ,wenn 2 personen schlecht über eine dritte nichtanwesende person reden. Ps.ja, ein schöner hadith passend zur zeit
grosse sünde oder kleine sünde?

Hier ging es aber darum ab wann Dedikodu Dedikodu ist :)

Coole Signatur haste aber da

Mutlu
14.10.10, 01:09
GÖNÜL SOHBETLER (http://gonulsohbetleri.blogspot.com/2008/10/giybet-ve-iftira-byk-gnahtir.html)

polatinum
14.10.10, 01:11
Das weiß nur Allah ob klein oder groß.es gibt "katastrophen" die allein durch dedikodu passiert sind.dedikodu beginnt ,wenn 2 personen schlecht über eine dritte nichtanwesende person reden. Ps.ja, ein schöner hadith passend zur zeit

"Schlecht", heißt schlechte Absichten oder auch nur wenns um etwas schlechtes geht was der dritten Person widerfahren ist, wie das Cousin Beispiel eben?

tilmiz
14.10.10, 22:02
Ey iman edenler! Zandan çok sakının. Çünkü zanların bir kısmı günahtır.
Birbirinizin gizli hallerini araştırmayın. Kiminiz kiminizi gıybet etmesin.
Hiç sizden biriniz ölmüş kardeşinin cesedini dişlemekten hoşlanır mı?
İşte bundan hemen tiksindiniz!
Öyleyse Allah’ın azabından korkun da bu çirkin işten kendinizi koruyun. Allah tevvabdır, rahîmdir (tövbeleri kabul eder, merhamet ve ihsanı boldur).

Hucurat-12 (http://www.hikmet.net/content/view/56607/35/)

http://www.youtube.com/watch?v=i0A6TwTxeoY (http://www.hikmet.net/content/view/56607/35/)

tilmiz
14.10.10, 22:21
Sizce en kötü giybet nedir?

polatinum
14.10.10, 22:25
Sizce en kötü giybet nedir?

Ich denke alle mit Schadenfreude sind ziemlich schlecht

tilmiz
14.10.10, 22:30
Ich denke alle mit Schadenfreude sind ziemlich schlecht

Bence en kötü giybet, mechul giybet'tir...

Mesela: Su bizim Polat varya su Polat, ne yapmis biliyormusun? Neyse anlatmiyayim kalsin....

polatinum
14.10.10, 22:32
Neyse anlatmiyayim kalsin....

lol :)

Das ist wirklich schlimm....simdi gercekten cok merak ettim gene ne yapmis

tilmiz
14.10.10, 22:35
Sonucu belli olmayan sey insanin aklina hersey getiriyor... bu durumda herseyi yapmis olabilirsin :-)

Minosh
14.10.10, 23:02
Es ist sogar schlimm über sich selber zu lästern,d.h. anderen von seinen schandtaten zu erzählen.Diese verzeiht Allah nämlich nimmermehr

Gökcen
14.10.10, 23:12
alma garibin ahini, cikar aheste aheste

AlGhazali
14.10.10, 23:38
Dedikoduya giybet denir....giybet birinin baskasi hakkinda kötü seyler söylemesi hatta o kisinin duymasi onu üzecekse o bile dedikodu olur. Giybet en büyük günahlardandir.
Nice insanlar dedikodu yüzünden dostlerini kaybettiler, kavga dögüs cikmis nice aileler cile cekmis veya yilikmis. Neler neler...

Dini kaynaklarda neler yaziyor?
Gıybet etmek

Sual: Gıybet nedir?
CEVAP
Belli bir mümin veya zimmi kâfirin aybını, onu kötülemek için arkasından söylemek, gıybet olur. Gıybet, haramdır. Dinleyen, o kimseyi tanımıyorsa, gıybet olmaz.

Gıybet olunan kimse, bedeninde, nesebinde, ahlakında, işinde, sözünde, dininde, dünyasında, hatta elbisesinde, evinde, hayvanında bulunan bir kusur, arkasından söylendiği zaman, bunu işitince üzülürse, gıybet olur. Duyunca üzüleceği bir sözü yüzüne karşı da söylemek günahtır.

Kapalı söylemek, işaret ile, hareket ile bildirmek, yazı ile bildirmek de, hep söylemek gibi gıybettir.

Bir müslümanın günahı ve kusuru söylendiğinde, hâfızların, din adamlarının, (Elhamdülillah, biz böyle değiliz) demeleri, gıybetin en kötüsü olur. Birisinden bahsedilirken, (Elhamdülillah, Allah bizi hayasız yapmadı) gibi, onu kötülemek, çok çirkin gıybet olur. (Falanca kimse çok iyidir, ibadette şu kusuru olmasa, daha iyi olurdu) demek de gıybet olur.

Kur'an-ı kerimde mealen buyuruldu ki:
(Birbirinizi gıybet etmeyiniz.) [Hucurat 12]

Gıybet, adam çekiştirmek demektir. Birisini gıybet etmenin, ölmüş insanın etini yemek gibi olduğu bildirildi. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

(Miraca çıkarıldığımda, bakırdan tırnaklarıyla yüzlerini ve göğüslerini tırmalayan kimseler gördüm. "Bunlar kim" dedim. Cebrail aleyhisselam, "Gıybet ederek insanların etini yiyen, şahsiyetlerini zedeleyen kimselerdir" dedi.) [Ebu Davud]

(Kıyamette bir kimse, sevap defterinde, yapmadığı ibadetleri görür. "Bunlar seni gıybet edenlerin sevaplarıdır" denir.) [Harâiti]

(Bir cemaat içinde bulunurken, bir kimse hakkında gıybet edildiğini görürsen, o kimse için yardımcı ol. Ve cemaatı da ondan men etmeye çalış veya oradan kalk git.) [İ.Ebiddünya]

(Din kardeşinin yüzüne söylemekten hoşlanmayacağın şey gıybettir.) [İbni Asakir]

(Bir kimsenin yanında din kardeşi gıybet edilir de, yardıma muktedirken ona yardım etmezse, Allahü teâlâ o kimseyi dünya ve ahirette rezil eder.) [İbni Ebiddünya]

(Bir kimsenin malı az, çoluk çocuğu çok, namazı güzel olursa ve müslümanları gıybet etmezse, kıyamette onunla yan yana oluruz.) [Hatib]

(Falancanın boyu kısadır) diyen birisine, Peygamber efendimiz, (Bu sözün denize atılsa, denizi kokutur) buyurdu. (Tirmizi)

Gıybet, insanın sevaplarının azalmasına, başkasının günahlarının kendine verilmesine sebep olur. Bunları her zaman düşünmek, gıybet etmeye mani olur. (İslam Ahlakı)

Gybet etmek .:.: www.dinimizislam.com :.:. (http://www.dinimizislam.com/detay.asp?Aid=1229)