PDA

Archiv verlassen und diese Seite im Standarddesign anzeigen : Was mir nicht gefallen hat !

Bilge Khan
31.08.05, 20:25
Bu sene Tükiyeye Tatil yapmaya geldim. 5 Gün Istanbul, 3 Gün Zonguldak, 5 Gün Antalya ve Tekrar 9 gün Zonguldakta kaldim.

Cok beyendim Türkiyeyei ama bazi seyleri hic mi ama hic beyenmedim!

1). Istanbulun Gecekondulari veya Evleri.

Sultanhamet ve bazi civarlar ( Esenkent) cok iyi ama bu civarlarin disinia cikinca, cok igrendim! Carpik ve sivasi bitmemis Evler, Hertaraf cöplük, Denize bile Cöplük atan var. Gecekondu sakinleri Ormana gidip, Agac katlediyor!

Onlara Lafim: Böyle yapacaksaniz Gelmeyin Istanbula ve bu Gecekondu Sahiplerinin hepsi karacahil! Bugün gördüm Polise tas atiyorlar ve buna cok sinirlendim.- Köyünde kal o zaman - Istanbul zaten dolu daha ne geliyorsun?

2). Eminönü

O Taslar varya o taslar hani gecen yerlere Dösenen ( Yeni Camiinin etrefinda) sene Gicir gicirdi simdi pislikden gecilmiyor!

3). Ve Trafik

YEsil isikta geicyorum. Tam gecerken önümde bir Minibüs Kornere basarak Arkadasina selam veriyor. Ah ulan ne Küfür ettim ben o zaman... bi bilsenis ve hatta Arkadaslar olmasaydi o adami orada hastanelik ettmistim. Kapisni acmistim tam adami cekiyordum - Arkadaslar beni cekti!

Bilge Khan
31.08.05, 21:36
YAni demek istedigim Türk insanina egitim sart!

Gökcen
31.08.05, 21:45
insanlar gece kondulari keyfindenmi ypaiyor?hayir..paralari olsa sence baska bi yerde oturmayi tercih etmezlermi?

benim türkiyede hosuma gitmiyen tek birsey var..oda egitimpolitikasi..sifir yerlerde süürnüyor..egitimdüzeyini düzeltdikleri an diger seylerde düzelir..ha bide yolsuzluklarin (rüsvet, 3 kagitcilik,egoistlik) durdurulmasi lazim..

dertli4u
31.08.05, 21:46
YAni demek istedigim Türk insanina egitim sart!

evet , hemde ilk okuldan baslatilacak yep yeni bir egitim sistemi ile.

ezbere deyali degil, gözleme ve örnege dayali bir sekilde.

her problemin tek tek uygulamali olarak anlatilacagi, ögretilecegi bir sistemle.

Bilge Khan
01.09.05, 00:34
insanlar gece kondulari keyfindenmi ypaiyor?hayir..paralari olsa sence baska bi yerde oturmayi tercih etmezlermi?

benim türkiyede hosuma gitmiyen tek birsey var..oda egitimpolitikasi..sifir yerlerde süürnüyor..egitimdüzeyini düzeltdikleri an diger seylerde düzelir..ha bide yolsuzluklarin (rüsvet, 3 kagitcilik,egoistlik) durdurulmasi lazim..

Madem paralari yok niye geliyorlar Istanbula o zaman? Istanbulda yer yok. köyünde kalsin o zaman! Ben Beldeiye Baskani olsaydim tüm Gecekondulari yikardim! Cünkü hem Görtüyü bozuyorlar, hem Elektirik caliyorlar (Bazilari) ve Dogayi kirletiyorlar!

dertli4u
01.09.05, 00:48

..

gökcen, gecekondularin cok az kismi parasizliktan yapiliyor.

digerleri;
adam geliyor, devletin "hazine" arazisine gecekonduyu kuruyor..belediye oy almak icin yol, su ve elektrik veriyor..bir müddet sonra bir gecekondu affi cikiyor ve o arazi, o adajmin oluyor..üc bes sene sonra, o gecekondunun arazisi bir müteahhide veriliyor ve 7-8 katli bir ev yapiliyor..bu evin 4-5 dairesi, o gecekonduyu yapana veriliyor. ve haksiz bir sekilde, devletin mali ile para kazanilmis oluyor.

bu durum 40 senedir ayni sekilde devam ediyor.

böylece, tarim köylüsü, tarimla ugrasmaktan vazgecip, büyük sehre geliyor.büyük sehirlerde issizlik arttigi gibi, gecekondu problemi de yasaniyor..ve bu arada, tarimla ilgilenen köylü/ciftci sayisi azaliyor.

su anda türkiye, disardan bugday ve misir ithal ediyor..cünkü, icerde yetistirilen miktar yetmiyor.

köylerde ciftcilikten anliyan insan sayisi azaldigi icin, dogru dürürst tarim yapilmiyor..mesela, eskiden 5 kilo ürün alinan yerden simdi 2 kilo ürün aliniyor.

cahilce kullanilan kimyasal gübre yüzünden, türkiyenin tarim arazileri gittikce verimini kaybediyor ve yeralti sulari gittikce artan hizla zehirleniyor.

toplumsal olarak getirdigi cözümü zor problemleri anlatmaya gerek yoktur herhalde, hergün görüyoruz.

bütün bunlari üst üste koyunca, meselenin boyutlari belöli oluyor.

halbuki, köylü nüfus en mutlu yasami, kendi öz ortaminda yasar..o insana, köyünde rahat yasamayi ve okulu, yolu, suyu götüreceksin..ki o insan, sehre gelip, aclik ve sefalet icinde yasamasin.

levent
01.09.05, 14:56
Madem paralari yok niye geliyorlar Istanbula o zaman? Istanbulda yer yok. köyünde kalsin o zaman! Ben Beldeiye Baskani olsaydim tüm Gecekondulari yikardim! Cünkü hem Görtüyü bozuyorlar, hem Elektirik caliyorlar (Bazilari) ve Dogayi kirletiyorlar!

Aynen katiliyorum. Ne var isleri Istanbulda; Elektrikte caliyorlar. Tedas büyük zarar ediyor.

Menderesin hatalari simdi gözüküyor, apacik.

kanki
01.09.05, 15:54
Aynen katiliyorum. Ne var isleri Istanbulda; Elektrikte caliyorlar. Tedas büyük zarar ediyor.

Menderesin hatalari simdi gözüküyor, apacik.
arkadaslar istanbulun tasi ve topragi hala altin o yüzden

Carlito
01.09.05, 16:21
Madem öyle gidip düzeltsenize Istanbulu:rolleyes: Insanlar MECBUR

kanki
01.09.05, 16:45
dogru , memlekette is yok toprak yok para yok ....

Carlito
01.09.05, 16:48
dogru , memlekette is yok toprak yok para yok ....
Abi Tok acin halinden anlamaz meselesi......

Bilge Khan
01.09.05, 17:51

Beni hicmi ama hic ilgilendirmez! Bence tüm gecekondular yiklisin, tabii herkese bir müdet zaman taninsin! Is heryerde var! Zonguldakta bile hertaraf Isci ariyor. Überall gibt es plakate mit Personal gesucht.

Carlito
01.09.05, 19:44
Beni hicmi ama hic ilgilendirmez! Bence tüm gecekondular yiklisin, tabii herkese bir müdet zaman taninsin! Is heryerde var! Zonguldakta bile hertaraf Isci ariyor. Überall gibt es plakate mit Personal gesucht.
Genau deswegen geht es diesen Leuten schlecht, weil alle sagen: Beni hicmi ama hic ilgilendirmez!

dertli4u
01.09.05, 20:26

carlito,

ben biraz izah etmeye calistim..

araniozda gecekondu semtlerini bilen varmi bilmiyorum..ben ufakken, ankarada yeni ynei gecekondu semtleri kuruluyordu..mesela kuscagiz, sanatoryum, etlik, keciören, tuzlucayir vs..

bu semtler su anda, tamamen yüksek binalarla dolu..gecekondu yasami ile gelenler, su anda, haketmedikleri bir gelir kaynagina sahipler..ve yeni kurulan gecekondular da yasayanlarda ayni ümidi tasiyorlar..

bu semtler. 12 mart 1971 ve 12 eylül dönemlerinin anarsi ve terör yuvalari oldu..

simdi kurulmakta olan yeni gecekondu semtleri de, günümüzde terör ortaminin merkezleri oluyor yavas yavas.

ayrica, buralarda gecekondu mafyasi olusuyor.

ve buralarda yasayanlar, brezilya slamlarindaki yasantinin benzerini yasiyorlar..

halbuki, bu insanlar, terkettikleri kaza ve köylerinde, insanca yasiyabilirler..gecekondu semtlerinde ise, pislik, fakirlik var..ve okul, sosyal yasam gibi insani ihtiyaclarini karsilamak mümkün degil.

ayrica, bu isin sonu nereye varir..herkesin büyük sehirlere geldigi bir ortamda, tarim ve hayvancilikla kim ugrasacak..

su anda, yurt disindan et ve bugday ithal ediyoruz..

care, merkezi köyler kurmak, ve cevre köylerin ihtiyaci olan okul, dispanser, teknik kurumlar ve benzeri kuruluslari oralarda kurmak ve tüm ülkenin kalkinmasini saglamak.

anadoluda, bir sehirden diger sehire yolculuk yapinca gayet acik sekilde görülüyor..milyonlarca metrekare "toprak" islenmemis ve ekilmemis olarak duruyor..cünkü, tarim köylüsü, büyük sehirlere göcmüs, gecekondu kurmak sevdasinda..

Carlito
01.09.05, 20:30
@Dertli Abi ozaman bu meseleye citi el atilmasi lazim. Insanlarin Istanbula göc etmeye Mecbur birakmamak lazim(kusura bakma benim türkcem git:D )

dertli4u
01.09.05, 20:46
@Dertli Abi ozaman bu meseleye citi el atilmasi lazim. Insanlarin Istanbula göc etmeye Mecbur birakmamak lazim(kusura bakma benim türkcem git:D )

osmanli döneminde, istanbula veya büyük sehirlere yerlesmek icin, ilk önce, orada gecinebilecegini , bir isi oldugunu veya yeterli parasi oldugunu ortaya koymasi gerekiyordu..

gelelim günümüze..

Türkiyede hemen hemen 40 bin yerlesim merkezi var..bunlar köy, mezra veya ufak kasaba seklinde.bircok yerde, 10-15 ev biraraya gelmis ve köy olmus..

yani, 40 bin ilkokul, 40 bin muhtarlik, 40 bin saglik ocagi vs.vs lazim..tabii bunlar mümkün degil.

öyleyse, yerine göre 5 veya 10 köyün ortasina gelen bir köyü "merkez köy" olarak tespit etmek lazim..merkez köye, okul, saglik ocagi, ve diger gerekli kuruluslari kurmak ve böylece diger köylerin ihtiyacinida karsilamak gerekir.

merkez köye kurulacak tarim ve hayvancilik kuruluslari, daha verimli tarim ve hayvancilik yapilmasini saglar.

böylece, insanlari, yasadiklari yerde, insanca yasamak imkanina kavusturursun ve onlarda, köklerini terkedip, büyük sehirlerin varoslarinda yasamaya gelmezler.

ve zamanla, ufak yerlesim birimleri, merkez köye yerlesir veya yakinlasir.

almanyada, sehirler arasindaki ufak köyleri düsünün..almanlar, bu sisteme benzer bir sistem uygulamislar ve tarim nüfusu, kendi cevresinden kopmamis.

Carlito
01.09.05, 20:54
Schlechte Planung.....Türkiyede cok is var yapilacak.

dertli4u
01.09.05, 21:00
Schlechte Planung.....Türkiyede cok is var yapilacak.

30 sene önce, "türkiyede gecekondu sorunu" diye arastirmalar yapildi ve bu konuda cözümler teklif edildi..ama hükümetler uyudu ve belediyeler, gecekondulari "oy deposu" olarak gördüler..ayrica simdiye kadar 9 defa gecekondu affi cikartildi.

belediyeler, gecekondulara yol, su elektrik hizmeti götürerek, legal hael getirdiler.

yani, mesele cok genis olarak ele alinmalidir.

konu sadece, o insanlarin ekonomik sorunlari yüzünden sehre geldikleri seklinde görülmemeli.

su anda yeni kanun var..artik gecekondulara yol ve su gibi hizmetleri götüren belediye baskanlarina hapis cezasi var..bakalim bundan sonra ne olacak?

Carlito
01.09.05, 21:03
su anda yeni kanun var..artik gecekondulara yol ve su gibi hizmetleri götüren belediye baskanlarina hapis cezasi var..bakalim bundan sonra ne olacak?
Iyi güzel, ilk adim atilmis. Ama bizimkiler bunada bi care bulurlar, sahtekarliga gelince dünyada bir numarayiz.

Bilge Khan
01.09.05, 23:29
@ Carlito Brigande

Die Leute können auch in ihrem besser leben als in Istanbul.

Zusätzlich: ich kann nicht zusehen wie die Natur zerstört wird!

KingTurek
01.09.05, 23:54
Iyi güzel, ilk adim atilmis. Ama bizimkiler bunada bi care bulurlar, sahtekarliga gelince dünyada bir numarayiz.

Ankarada yikimlar basladi bile.
Orda benim bi akrabamin gecekondusu var ama görseniz hic gecekonduya benzemiyor. Yillardir orda oturuyorlar ve cok güzel hale getirdiler. Komdulardada ögle ama simdi hepsi yikilacak. Ben yikilmasina karsi degilim ve herkese arazi parasinida veriyorlar. O parayla iki daire satin alinabilir.

Bilge Khan
02.09.05, 00:20
Ankarada yikimlar basladi bile.
Orda benim bi akrabamin gecekondusu var ama görseniz hic gecekonduya benzemiyor. Yillardir orda oturuyorlar ve cok güzel hale getirdiler. Komdulardada ögle ama simdi hepsi yikilacak. Ben yikilmasina karsi degilim ve herkese arazi parasinida veriyorlar. O parayla iki daire satin alinabilir.

Ja Tabularini alsalardi daha iyidi:o! Aber der Staat mus das machen, weil sonst jeder das machen würde!

Carlito
02.09.05, 11:00
@ Carlito Brigande

Die Leute können auch in ihrem besser leben als in Istanbul.

Zusätzlich: ich kann nicht zusehen wie die Natur zerstört wird!

Ich weiß das du es gut meinst.