Archiv verlassen und diese Seite im Standarddesign anzeigen : Türkiye Ve Sıcak Para Tehlikesi
Araplardan geliyor diyemi? Baska neden olabilir? Gene milleti korku sarmaya basladi.
Telli Baba
09.10.05, 00:58
Araplardan geliyor diyemi? Baska neden olabilir? Gene milleti korku sarmaya basladi.
Sıcak para nedir önce bunu belirtelim. Sonra tehlikelerine girebiliriz.
Telli Baba
09.10.05, 01:09
Sıcak para 49 milyar dolar
Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçtinin çeşitli şekillerde tanımlanan ülkedeki sıcak paraya yurt içi yerleşiklerin kısa vadeli dış borçlarını da dahil etmesi, ülkedeki sıcak para stokunun Şubat 2005 sonu itibariyle 49 milyar dolar düzeyinde bulunduğunu ortaya çıkardı. Sıcak para, çoğunlukla yabancıların Türkiyedeki kamu borçlanma kağıtları ile hisse senetlerine yaptıkları portföy yatırımları ve bankalardaki mevduatları olarak tanımlanıyordu. Bu tanıma uygun olarak yapılan hesaplamalara göre Türkiyedeki sıcak para Şubat 2004 sonu itibariyle 39.8 milyar dolar düzeyinde bulunuyordu. Şubat sonu itibariyle 39.8 milyar dolar olarak hesaplanan sıcak paranın 19 milyar doları hisse senetleri, 16 milyar doları kamu borçlanma kağıtları, 3.5 milyar doları ise mevduatlardan kaynaklanıyor. Mart sonu itibariyle döviz kurlarındaki yükseliş ve hisse senedi fiyatlarındaki düşüş nedeniyle sıcak para, mart 34.2 milyar dolara inmişti. Mart sonu itibariyle bu rakamın 16.i milyar doları hisse senetlerinden, 14.8 milyar doları kamu borçlanma kağıtlarından, 3.2 milyar doları ise mevduatlardan oluşuyor.
Yeni Mesaj - 28.04.2005 (http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?sayfa=ekonomi&haberno=7057&tarih=2005-04-28)
Ja telli ben senin türkce bilginle yarisamam anlat iste sicak para nedir. Bar Geld?
Ja telli ben senin türkce bilginle yarisamam anlat iste sicak para nedir. Bar Geld?
dostum kiacasi söyle yabanci yairimcilarin bankalardaki nakit parasi ve hisse senedi , fon gibi araclara yaptiklari yatirim .
Telli Baba
09.10.05, 01:14
Yazdım ya:
Sıcak para çoğunlukla yabancıların Türkiyedeki yaptıkları yatırımlardır. Herhangi bir yatırım değil ama. Yani İstanbul'da gökdelen sıcak para değil.
Sıcak para bir yatırımdır, neye yatırımdır?
- kamu borçlanma kağıtlarına
- hisse senetlerine / portföy'ye
- bankalardaki mevduatlara
Yazdım ya:
Sıcak para çoğunlukla yabancıların Türkiyedeki yaptıkları yatırımlardır. Herhangi bir yatırım değil ama. Yani İstanbul'da gökdelen sıcak para değil.
Sıcak para bir yatırımdır, neye yatırımdır?
- kamu borçlanma kağıtlarına
- hisse senetlerine / portföy'ye
- bankalardaki mevduatlara
Anteile, Schuldscheine u.s.w . mevduat??? Ich kapier die gefahr noch nicht ganz. Mach mal bitte ein High-Light.
Telli Baba
09.10.05, 01:18
Bu şimdi niye tehlikelidir arkadaşlar? Para nerden gelirse gelsin değil mi?
Bu şimdi niye tehlikelidir arkadaşlar? Para nerden gelirse gelsin değil mi?
Borsa yükseldikce , türkiyenin kredibilite itibari artikca sicak para girisi devam edecektir .
Telli cikar su azindaki baklayi
Telli Baba
09.10.05, 01:24
Borsa yükseldikce , türkiyenin kredibilite itibari artikca sicak para girisi devam edecektir .
Elbette devam edecektir... serbest piyasa nasıl olsa!
Ama kreditibilitenin artmasının sıcak para ile ne ahlakası var?
Telli Baba
09.10.05, 01:27
Telli cikar su azindaki baklayi
Sıcak para her türlü spekülasyonla para kazanmaktır. Çabuk para kazanmanın bir yöntemidir. Aniden eksik olabilir bu para, ekonomiyi 'Kara Cuma'ya' doğru sürükleyebilir! Türk yatırımı olmadığından bu parayla ekonomimiz büyüyor diyemeyiz!
Elbette devam edecektir... serbest piyasa nasıl olsa!
Ama kreditibilitenin artmasının sıcak para ile ne ahlakası var?
krebiletenin uluslar arasi kurumlar tarafindan artilmasi Türkiye piyasanin yatirimlar icin risk tasimadigini gösterir buda yatirimlari cogaltir sicak paranin girisini cogaltir.Telii baba bana göre tek tehlikesi bir kriz aninda sicak paranin piyasa tarafindan cekilmesi ayni 2000 yilindaki Devülasyon gibi.
Amerikanin bu kadar zengin olamsinin sebebi Araplarin ve yahudilerin sicak paralaridir.
sonucta sicak para ekominik druma bakar , kriz olustumu birden ucaverir...
deryatulga
14.01.08, 03:10
Yiğit Bulut ybulut@gazetevatan.com 13.01.2008
Bu ülke adına çok üzülüyorum...
Geçtiğimiz günlerde Türkiyede hatta dünya genelinde büyük denebilecek işadamlarının olduğu bir yemeğe katıldım. Hiçbiri AKPli değildi. Geçmişlerinde, bugün AKPye meyil etmelerine sebep olacak bir iz yoktu. Ama hemen hemen hepsi Türkiyenin içinde bulunduğu ekonomik düzenden memnundu ve ortak bir noktada birleşiyorlardı; İşler iyi.
Onların fikirlerine saygı duyuyorum özellikle döviz bozup, bono alarak elde ettikleri faiz ve kur farkı ile azan faaliyet dışı kârlarından dolayı, taşıdıkları heyecanı da anlıyorum... Anlıyorum ama benim düşüncem net: İllüzyon içinde her şey iyi algılanabilir ama illüzyonu sağlayan yapı ortadan kalktığı zaman ortaya tam bir enkaz çıkacak. Trilyon dolara yakın faiz ve anapara ödemiş bir ülke ve bütün varlıkları ele geçirilmiş bir sistem!
Bu noktada, benim gözümden işlerin neden iyi olmadığının detaylarını sizlere aktarmak istiyorum:
1- Bir ülke dünya üzerindeki en yüksek nominal faizi ödüyor ve düşen kur ile birlikte içeriden-dışarıdan bozulan dolarlar; yıllık yüzde 35 ila 42 dolar bazında getiri sağlıyorsa,
2- Sıcak paranın sağladığı getiri, bir ülkenin vatandaşına harcanması gereken sağlık, eğitim, savunma, yatırım harcamalarından kesilerek aktarılıyorsa,
3- Konsolide bütçe rakamlarının neredeyse yarısı sıcakçılara sunuluyorsa,
4- Sıcak para finansal sonuçları değiştiriyor, ama arkasında makro dengeler tarihte görülmemiş seviyelerde bozulma gösteriyorsa,
5- Ülkenin reel sektör kuruluşları, bankaları, telekomünikasyon şirketleri, limanları, yeraltı kaynakları kontrolsüz bir özelleştirme politikası sonucu yabancıların kontrolüne geçiyorsa,
6- Sıcak paranın yarattığı sonuçlar makro ekonomik bozuklukların kısa vadede algılanmasına izin vermiyor, orta ve uzun vadeli enkazın sorgulanmasını engelliyorsa,
O ülkede işler yabancı sıcak para ile hareket eden mutlu azınlık için, daha doğrusu yüzde 1 için iyi olabilir ama yüzde 99un geleceği acımasızca tüketiliyor demektir.
Sonuç: Askerlikte bir kural vardır; keşif yaptığınız arazi cetvelle çizilmiş gibi muntazam ise mayın tehlikesi fazla demektir. Türk ekonomisi de aynen mayınlı arazi gibi. Sıcak paranın dünya genelindeki konjonktür ile içeride yarattığı fazla muntazam arazi, aslında ağzına kadar mayın dolu. Sıcak para Türkiyenin varlıklarını sonuna kadar emdikten sonra mayınlar aynen 2001 krizi gibi tek tek patlamaya başlayacak.
Son söz: Ülkem adına gerçekten çok üzülüyorum. Bu ülkenin burjuvazisi, akademisyeni, askeri, düşüneni, vatandaşı yukarıda tarif ettiğim sahte cenneti göremiyor ve İşler iyi diyorsa; sanırım bize de Fazıl Say gibi çekip, gitmek kalıyor!
Not: Çekip, gitmek işin laf kısmı... Ben sonuna kadar buradayım... Yukarıdaki gerçekleri herkes görene kadar ve en önemlisi geç olmadan birlikte dur diyebilecek bir yapı oluşana kadar, elimden geleni yapmaya devam edeceğim...