PDA

Archiv verlassen und diese Seite im Standarddesign anzeigen : Avrupadan Idda:Türk Ordusu PKK'lıların kulağını kesiyor , gözlerini oyuyor

kanki
10.10.05, 14:26
Avrupalı parlamenter Howitt, "Türkiye'de askerler PKK'lıların kulaklarını kesiyor, gözlerini oyuyor" dedi, kıyamet koptu. İddia üzerine Dışişleri jet açıklama yaptı
Türkiye'yi ziyaret eden Avrupa Parlamentosu heyeti, Türkiye'de "şok edici" işkenceler olduğunu savundu. Heyet üyelerinden Richard Howitt, "Güvenilir kaynaklardan aldıkları bilgilere göre" askerlerin, "Kürt ayrılıkçıların ve sempatizanlarının kulaklarını kestiklerini ve gözlerini oyduklarını" iddia etti. Heyetin sunduğu raporun Türkiye'nin müzakere sürecinde gözönüne alınacağı bildirildi.

İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Guardian, Türkiye'yi ziyaret eden Avrupa Parlamentosu heyetinin Türkiye'de "şok edici işkence ve cinayetlerle karşılaştıklarını" belirtti.

Heyet üyelerinden Richard Howitt, gazeteye yaptığı açıklamada, "Duyduklarımız şok ediciydi. Kürt ayrılıkçı ya da sempatizan olduğu düşünülen insanların Türk askerlerince kulaklarının kesildiği ve gözlerinin oyulduğuna dair kayıtlar vardı. Bunları duygusal olarak etkilenmeden dinleyemezsiniz" dedi.

Guardian'ın haberinde, heyetin bulgularının, "kadınlara karşı uygulanan şiddet ve güvenlik güçleri tarafından yerinden sökülen vücut organları ile birlikte" Türkiye'nin üyelik müzakereleri sürecinde ele alınacağı ifade edildi.

Haberde, heyetin Güneydoğu'ya yaptıkları ziyarette güvenlik güçlerinin "eski kötü günlerden kalma taktikleri uyguladıklarının doğrulandığı" belirtildi.
İstatistiklere göre Türkiye'deki işkence vakalarının bir önceki yıla göre yüzde 13'lük bir gerileme kaydettiği belirtilen haberde, "Ayrım yapılmadan ateş edilme, yargısız infazlar, tutklamalar, akşamları maskeli kişilerce ev baskınlarının tekrar başladığı" ifade edildi.

Kaynaklarının çok güvenilir olduğunu belirten Howitt, benzer ifadelerin farklı gruplarla yapılan görüşmelerde de dile getirildiğini belirtti. Aynı zamanda bir İngiliz milletvekili olan Richard Howitt, "Yapılan konuşmalar, iddiaların doğruluğu konusunda hiçbir şüphe bırakmadı" dedi.

Howitt, Eylül ayında sadece Van'da 95 kişinin gözaltına alındığını söyledi. Haberde de 19 yaşındaki "Kürt ayrılıkçıların" sempatizanı olduğu gerekçesiyle göz altına alınan Yusuf Hasan'ın birkaç gün sonra cesedinin bulunduğunu belirtildi.

Mazlumder'in de Howitt'e güvenlik güçlerince "Kürt ayrılıkçıların" organlarının vücutlarından çıkarıldığını doğruladığı aktarılan haberde, PKK'nın tek taraflı ateşkesini sonlandırmasıyla çatışmaların da arttığı ifade edildi.

DIŞİŞLERİ: TAMAMEN HAYAL ÜRÜNÜ

Öte yandan gazete, Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Namık Tan'ın, iddialar ile ilgili "aptalca hikayeler" dediğini aktardı. Gazete Tan'ın "Tamamen hayal ürünü ve gerçekle hiçbir ilgisi yok. Türkiye'de güvenilir hiç kimsenin bu tür şeyler söylediğini duyamazsınız" dediğini belirtti.

AİHM REDDETMİŞTİ

Uluslararası kamuoyunda "kesik kulak resimleriyle tanına olay" yaargıya taşınmıştı. Yakınları bu şekilde öldürülen, Halime Musa Issa ve beş Irak vatandaşının Türkiye aleyhine açtığı dava Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) gitmişti. AİHM, Kuzey Irak'a yönelik sınırötesi operasyonların ardından yaşanan benzer iddialarla ilgili somut bir bulgu bulunamadığını ve "Bölgenin PKK militanları ile Kürdistan Demokrat Parti peşmergeleri arasında şiddetli çatışmalara sahne olduğu görmezlikten gelinemeyeceği" belirtilmişti.
www.internethaber.com (http://www.internethaber.com/)
------------------------------------------------
Ulan adami küfür ettirmyenin günaha sok´mayin serefsizler....kim kimin kulagini kesiyor .....
ulan bu avrupadan adam olmaz arkadas? Richard Howitt denieln serefsiz kim
bilir sen neler yapiyorsun ?Ben bu adama mail yazip hakaret etmeden yatismiyacagim .

Telli Baba
10.10.05, 14:35
Ulan adami küfür ettirmyenin günaha sok´mayin serefsizler....kim kimin kulagini kesiyor .....
ulan bu avrupadan adam olmaz arkadas? Richard Howitt denieln serefsiz kim
bilir sen neler yapiyorsun ?Ben bu adama mail yazip hakaret etmeden yatismiyacagim .

Kanki benim Türk Komando birlikleryle konuşmalarım oldu... neler anlattılar bilsen... ama bu kulak kesme olayı canlı değil cesetlerde uygulanırmış. Hem ifadeleri birbirinden bağımısz kişilerden duydum (birisi Türkiye'de - Türk) diğeride Almanya'ya göç etti (O da Türk) ... Bir savaşta her zaman suç islenebilinir

Carlito
10.10.05, 14:43
Bu Müzakereyi kesmek icin yetermi? Vala adamlar toz ucurtmayacak.

Das wird ein hartes stück.

Yakamoz
10.10.05, 14:45
Kanki benim Türk Komando birlikleryle konuşmalarım oldu... neler anlattılar bilsen... ama bu kulak kesme olayı canlı değil cesetlerde uygulanırmış. Hem ifadeleri birbirinden bağımısz kişilerden duydum (birisi Türkiye'de - Türk) diğeride Almanya'ya göç etti (O da Türk) ... Bir savaşta her zaman suç islenebilinir

Pekiiii cesetlerin kulaklarini niye kesiyorlarmis??? Bilezik mi yapcaklarmis?

Tamam, silahli catisma sirasinda her iki taraftan ölü olabilir ama ben Ordunun göz oyacagini, Kulak kesecegini tahmin edemiyorum. Asker dedigin genclerde senin benim gibi bu ülkenin cocuklari.

Afrika`daki kabile savaslarinda bu tür seyler oluyor, ama bunun geleneksel bir manasi var. Düsmanin gücünün kendisine gececegi düsünülür.

Bir Türk askeri niye bir cesedin gözünü oysun??? Bunun mantigi yoktur. Tamamen propaganda amacli oldugunu düsünüyorum.

Üstelik dinimizde cesetlere saygi vardir...

Telli Baba
10.10.05, 15:01

Tamam, silahli catisma sirasinda her iki taraftan ölü olabilir ama ben Ordunun göz oyacagini, Kulak kesecegini tahmin edemiyorum. Asker dedigin genclerde senin benim gibi bu ülkenin cocuklari.

Afrika`daki kabile savaslarinda bu tür seyler oluyor, ama bunun geleneksel bir manasi var. Düsmanin gücünün kendisine gececegi düsünülür.

Bir Türk askeri niye bir cesedin gözünü oysun??? Bunun mantigi yoktur. Tamamen propaganda amacli oldugunu düsünüyorum.

Sorularını doğru dürüst sıralayalım:

Güç için değil ama aşağılama duygusu olabilir. Yani 'cesedine karşı bile' saygım yok gibi düşünclerden başlayalım puan toplama hissine kadar geniş bir bakış açısı var.

Normal asker ya da Jandarma yapmıyor zaten bunu.

Göz oyma konusunu ben burda ilk kez duydum.

Trophae diyor almanlar.

Öyle mi? Hayret o zaman bana bunu anlatanlar dinsiz olmalı değil mi? Ne fark eder ki?

Yakamoz
10.10.05, 15:05
Öyle mi? Hayret o zaman bana bunu anlatanlar dinsiz olmalı değil mi? Ne fark eder ki?

Belki de palavracilardir......bilemem

KingTurek
10.10.05, 15:23
Bu kulak kesme olayini bende duymusdum bu forumda daha önceden. Galiba Gök Türk kardes anlatmisdi. O yüzden kulaksiz diyorlarmis askerler terroristlere.

kanki
10.10.05, 15:37
Bu kulak kesme olayini bende duymusdum bu forumda daha önceden. Galiba Gök Türk kardes anlatmisdi. O yüzden kulaksiz diyorlarmis askerler terroristlere.
onu bende duydum king ama inanmadim ya ,bizim asker yapmaz öyle sey

Detan
10.10.05, 17:03
Arkadaslar bunda anormal bir sey yok!

Benim de tanidim, askerlini Mardinde komando olarak yapan bir arkadasim var. Askere gitmeden önce bile diyordu bana "sana torbadolusu Maho(PKK) kulagi getirecem" diye.
Askerlerin psikolojisi böyle dagda. Kolay degil her an bir pusu veya bir mayin sonun olabilir.
Yani bir muharebeye üstününlük kompleksi ile girmesen, yenilmeye mahkumsun!

Gök Türk
10.10.05, 20:46
Kulak kesme hikayeleri Türkiye’de 90’lı yıllarda çok yaygın durumdaydı. Fakat bunun Türkiye’ye karşı koz olarak kullanabilmesi mümkün değildir, çünki şu an ne 90’lı yıllarda bulunmaktayız, nede bu iddialar kanıtlanabilimiştir.

kanki
10.10.05, 20:56
Kulak kesme hikayeleri Türkiye’de 90’lı yıllarda çok yaygın durumdaydı. Fakat bunun Türkiye’ye karşı koz olarak kullanabilmesi mümkün değildir, çünki şu an ne 90’lı yıllarda bulunmaktayız, nede bu iddialar kanıtlanabilimiştir.
yok yookkkk bunlar herzaman bahane ararlar

Gökcen
10.10.05, 20:59
ailenizde hic kommando yokmu?benim var ve vardi..anlatdiklari olaylari bir dinleyin..gercekmi yalanmi anlarsiniz

kanki
10.10.05, 21:03
ailenizde hic kommando yokmu?benim var ve vardi..anlatdiklari olaylari bir dinleyin..gercekmi yalanmi anlarsiniz
benim cok askr arkadasim var hepsinden dinledim ilginc seyler ama pkklilarin da aynisini yaptigini söylyürolar

Gök Türk
10.10.05, 21:08

benim cok askr arkadasim var hepsinden dinledim ilginc seyler

Belge var mı belge? ;)

kanki
10.10.05, 21:10
Belge var mı belge? ;)
yok dostum sadece dinledim valla ....;)

Gökcen
10.10.05, 21:10
Belge var mı belge? ;)

türkiyeye gidince ni$andan sonra, sana enistem ve kuzenlerim anlatsin,umarim yeternce belge olur..gözlerindeki o seinci görünce.:)
kusura bakma pasa hazretleri catismada yanlainda digitalkamera tasiyamiyolar :rolleyes:

Yakamoz
10.10.05, 21:16
Yau arkadaslar, yapmayin benim akrabalardan komando olan var, hicbiri bugüne kadar böyle birsey anlatmadi.

Eger öyle birsey gercekten varsa bu bir vahsettir. Bunu yapanlara, M.K. Atatürk`ün Kurtulus savasinda yaptigi davranislari örnek göstermek isterim.

Olamaz, benim kahraman askerim böyle bir sey yapmaz, yaparsa onun adi bir caniden ne farki var?

Gök Türk
10.10.05, 21:34
türkiyeye gidince ni$andan sonra, sana enistem ve kuzenlerim anlatsin,umarim yeternce belge olur..gözlerindeki o seinci görünce.:)
kusura bakma pasa hazretleri catismada yanlainda digitalkamera tasiyamiyolar :rolleyes:

Gökçen, ben sana inanmadığı söylemedim, Türklere karşı koz olarak kullanılabilmesi için belge mevcut olmadığından bahsettim.

Yau arkadaslar, yapmayin benim akrabalardan komando olan var, hicbiri bugüne kadar böyle birsey anlatmadi.

Eger öyle birsey gercekten varsa bu bir vahsettir. Bunu yapanlara, M.K. Atatürk`ün Kurtulus savasinda yaptigi davranislari örnek göstermek isterim.

Olamaz, benim kahraman askerim böyle bir sey yapmaz, yaparsa onun adi bir caniden ne farki var?

Meriç bence kulak kesen askere “adi cani” demen dogru değildir. Eğer böyle bir gerçek olsa bile, Türk Devleti pkk’ya karşı oldukça temiz bir savaş sürdürmüştür. TSK’nın mücadelesine “demokratik savaş” bile deniliyordu. Acaba başka devletler böyle bir savaşı nasıl sürdürürlerdi? Irak’a bir göz atmamız yeterlidir. Yani iki üç eşkiyanın kulağı kesildiği için kendi askerlerimizi suçlamayalım.
Herkes Atatürk olamaz, herkes onun sabrını ve aklını taşıyamaz. Gözleri önünde kurşunlanmış bebek resimleri bulunan bir Türk askerinin teröristle girdiği çatışmada ki psikolojisini düşün.

echnatonsg75
10.10.05, 22:21
Benim Kommando olan iki akrabam var.Birisi her zaman derdi ki "dagda 6 ay kalirsan ve ondan sonra köye inersen inekin adini bile bilemiyorsun".
Yani demek istedi "Savasta insanin hayvan´dan bir farki yok".
Bu kulak olaya olmus olsa bile,sasmam vallahi.

Saygilarla

KingTurek
11.10.05, 00:36
Meriç bence kulak kesen askere “adi cani” demen dogru değildir. Eğer böyle bir gerçek olsa bile, Türk Devleti pkk’ya karşı oldukça temiz bir savaş sürdürmüştür. TSK’nın mücadelesine “demokratik savaş” bile deniliyordu. Acaba başka devletler böyle bir savaşı nasıl sürdürürlerdi? Irak’a bir göz atmamız yeterlidir. Yani iki üç eşkiyanın kulağı kesildiği için kendi askerlerimizi suçlamayalım.
Herkes Atatürk olamaz, herkes onun sabrını ve aklını taşıyamaz. Gözleri önünde kurşunlanmış bebek resimleri bulunan bir Türk askerinin teröristle girdiği çatışmada ki psikolojisini düşün.Du hast recht, sowas ist zwar unmoralisch, aber Kriege haben es an sich unmoralisch zu sein.
Wo wir gemütlich zuhause auf dem Sofa sitzen können wir uns nicht in ihre Lage versetzen und ihren Handeln beurteilen.

dertli4u
11.10.05, 01:33
Benim Kommando olan iki akrabam var.Birisi her zaman derdi ki "dagda 6 ay kalirsan ve ondan sonra köye inersen inekin adini bile bilemiyorsun".
Yani demek istedi "Savasta insanin hayvan´dan bir farki yok".
Bu kulak olaya olmus olsa bile,sasmam vallahi.

Saygilarla

arkadaslar

aranizda, silahli catisma veya benzeri olaylari yasamis olan varmi bilmiyorum..ama cok fena birsey olmasi lazim..ilk kursun atildiktan sonra, bircok seyin hükmü kalkar.saatlerce kursun ve roketatar saldirisi ile karsi karsiya olan askerleri düsünün..elindeki mermisi bitmis ve pkk lilarin saldirisinin devam ettigi karakollari düsünün...

nitekim, tüm savaslarda, maalesef, buna benzer seyler olmustur..önlenmesi cok zordur.

askerin basindaki komutan veya gerillanin basindaki sahis, elemanlarinin yaptigi her hataya karsi cikamaz.

1-her eleman onun icin önemlidir.

2-hatasina karsi ciktigin elemanin o andaki ruh haline hakim olamazsan, dönüp seni vurur veya arkadaslarina zarar verir..cünkü o esnada zaten psikolojisi bozulmustur.

iste bu yüzden, ordular, cephedeki askerini belirli araliklarla geri ceker ve terapi uygular onlara...cok kahraman askerler vardir ve o cok kahraman askerler, bazen cesaretleri ile, kendi arkadaslarina zarar verirler..cünkü, cesaretin yükseldigi yerde, kurallarin etkisi azalir.

hergün bir kac arkadasini, tertipini tabutla ailesine gönderen asker, duygularina hakim olamaz pek.

hergün can arkadasini, nöbet yoldasini kaybeden, kolu kopan, ayagi kopan arkadasinin feryadini isiten, arkadasinin kopan bacagini eline alip, pesinden kosarak, sedyede yerine takmaya calisan bir asker düsünün...ne kadar zor birsey degilmi..düsünürken bile bir tuhaf oluyor insan..

simdi, bu askerin karsisina cikacak düsmani düsünün..

nato ülkeleri, 1963 senesinden sonra konsept degistirdiler..artik öldüren mermi degil, yaralayan mermi üretimine gectiler..cünkü, karsi tarafta ki "düsmanin" ölmesi degil, yarali kalmasi daha iyi olur dediler..yarali ile ugrasmak gerekir ve bu da düsmani mesgul eder dediler.halbuki, merminin icine koyulabilecek degisik bir madde ile, isabet ettigi yerde tekrar patlayarak, isabet ettigi insani öldürmesi mümkün..ama bunu yapmiyorlar.

iste bu mermiler ve mayinlar, orduda oldugu gibi, gerillada da var..ve mayinlarin yapilis özelligi, genellikle öldürmeye degil yaralamaya yönelik..biraz daha fazla koyulacak barut veya patlayici ile, mayina basan insanin ölmesini degil, aksine yarali kalmasini saglamak icin, icine koyulan malzemeyi az koymaya basladilar.

pkk ile yapilan mücadele ile kurtulus savasini kiyaslamayin..kurtulus savasinda, karsi cephede catisanlar, baska bir devletin askeri idiler ve komutanlarinin emrini yerine getiriyorlardi..bu yüzden, düsman askerini sirtinda tasiyan, yemegini suyunu paylasan askerlerimiz coktur.

ama, pkk öyle degil..ayni toprakta yasamis, ayni yolu kullanmis, devletin imkanlarindan faydalanmis bir gururp...gündüz etrafinda dolastigi hatta cayini kahvesini ictigi askere, gece saldiriyor..gündüz köyünde kendisini tedavi eden, ilac dagitan askeri birlige gece saldiriyor..aksama kadar karakolun önünde beraber sohbet ettigi adam, gece karsisina cikiyor ve ates ediyor..iste bu durumda, o asker, o insana karsi nefret duymaya basliyor..ve o köydeki tüm insanlara nefret duymaya basliyor...ve karsisinda gördügü uniformasiz herkesi potansiyel pkk li olarak görüyor..(bu konuda bircok hatira var..anlatimlar var)

arkadaslar

buralarda rahat koltuklarimiza oturup, tastaturumuzda "insani" duygularla yazmak kolay..ama emin olun, o sartlarda yasayacagimiz üc bes gün, bizleri cok degistirir.

elbetteki kulak kesmek falan cok vahsice seyler..yapilmamasi lazim..ama önlemeye imkaniniz varmi?? bu konuda belli bir receteniz varmi???

bir seyi daha söylemek istiyorum..askerlikle ilgili anlatilan böyle seylerin cogu yalandir..bircok insan, bunu kahramanlik ispati olarak veya baskasindan duy´dugunu kendi yasamis gibi anlatiyor..bende bir kac tanesi ile konustum..bir iki akilli soru sorun, hemen belli olacaktir.

cünkü, pkk ile yapilan mücadelede, öyle kulak kesmek veya benzeri isleri yapacak zaman mi vardi zannediyorsunuz...bir kere, pkk lilar, yarali ve ölülerini olay yerinden kaciriyorlardi..cünkü, gercek gücleri, verdikleri zayiat ve kimlerin öldügünün bilinmesini istemiyorlardi.

catisma sirasinda, ölen pkk lilara, askerlerin ynasmasi yasakti..üzerinde bubi tuzagi veya altinda pimi cekilmis elbombasinin oldugu olaylar cok olmustur..bu yüzden , ölen pkk lilara yanasmalarei yasakti.

ve türk ordusu serefli subay ve erlere sahiptir...her ölüm olayinda, ordunun görevlileri tarafindan, arazi taramasi yapilip, pkk li ölüler toplaniyor ve heyet tarafindan resimleri cekiliyor, otopsi yapilmasi gerekenlere yapiliyor ve cenazeler, gerektigi sekilde topraga veriliyordu..hadi diyelim bir iki yerde buna aykiri olaylar oldu..ama Türk Silahli Kuvvetlerinin tamamini suclayamayiz.

Yakamoz
11.10.05, 06:11
ve türk ordusu serefli subay ve erlere sahiptir...her ölüm olayinda, ordunun görevlileri tarafindan, arazi taramasi yapilip, pkk li ölüler toplaniyor ve heyet tarafindan resimleri cekiliyor, otopsi yapilmasi gerekenlere yapiliyor ve cenazeler, gerektigi sekilde topraga veriliyordu..hadi diyelim bir iki yerde buna aykiri olaylar oldu..ama Türk Silahli Kuvvetlerinin tamamini suclayamayiz.

Ha söyle.....icimi biraz ferahlat.....nitekim oradaki asker "Güvenlik gücü" olarak görev yapiyor. yani biz iyileriz....

dertli4u
11.10.05, 17:53
Ha söyle.....icimi biraz ferahlat.....nitekim oradaki asker "Güvenlik gücü" olarak görev yapiyor. yani biz iyileriz....

meric

dikkat ettiysen, konuyu yorumlarken, pkk li katillerin yaptigi caniliklerden fazla bahsetmedim..öyle seyler yapiyorlarki, insanin kani donuyor...

ama, bizim ölcümüz pkk degildir..biz serefli bir toplumun ve serefli bir mazinin evlediyiz..bizim askerimiz, bu tür vahsilikleri yapmamalidir..ve bunun amasi yoktur.