PDA

Archiv verlassen und diese Seite im Standarddesign anzeigen : Son kurşun, Ata’nın heykelinin altında

Yakamoz
16.10.05, 23:20
Süleyman DEMİRKAN/ANKARA

Kıbrıs mücadelesinin ‘Çılgın Türk’ü Kenan Çoygun Paşa’nın hayata gözlerini yummasıyla birlikte Ada’da 60’lı yıllarda verilen mücadelenin de sır perdeleri aralandı. Çoygun’u anlatan arkadaşları mücadelenin izlerini de ortaya koydular.

Genelkurmay Özel Harp Dairesi’nde yetişen seçkin komutanlardan biri olarak, 1963’te Rıza Vuruşkan’dan sonra Kıbrıs’ta Türk Mukavemet Teşkilatı’nın (TMT) başına Kurmay Yarbay rütbesiyle gönderilen Kenan Çoygun, başlangıçta hiç üniforma giymedi. 81 yaşında yaşama veda eden Çoygun’u silah arkadaşları şöyle anlattı:

Çetin Çerez (Mücahitler Derneği Başkan Yardımcısı) 1962’de Kıbrıs’a albay olarak TMT’nin başına gönderildi. 1962-1967 yılları arasında Kıbrıs’taki en büyük komutanlardan biri. Efsanevi komutan. Kod adı Bozkurt. Burada yoktan herşeyi var eden kahramanlardan biriydi.

Yılmaz Bora (TMT Derneği Başkanı) Rumlar, 23 Nisan 1964’te Kurban Bayramı’nda Beşparmak Dağları’nı ele geçirmek için saldırdı. Oraya kadar Kenan Paşa bizzat silahıyla giderek, cephedeki mücahitin yanında bizzat yer aldı. Mücahit, komutanını yanında görünce büyük bir moral ve cesaret aldı.

‘Bozkurt’ kod adlı Çoygun Paşa’nın oğlu İskender Çoygun da, babasının mücahitlere şu emri verdiğini söyledi:

‘Ölmek var, teslim olmak yok. Rumlar benim cesedimi çiğnemeden Türk kesimine giremezler. Eğer her taraftan yarılırsak, herkesin toplanacağı yer Lefkoşa’daki Atatürk Heykelinin altıdır. Son kurşunlarımızı burada atacağız. Rum çapulcular gelince, cesetlerimizi Atatürk Heykeli’nin dibinde bulacaklar.’

İlk görüşte tanımış

ESKİ KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Çoygun Paşa ile ilk karşılaşmasını şöyle anlattı: ‘İlk temasımızda; kararlı-güçlü bir kişinin karşısında olduğumu anlamıştım.’

O’nu anlattılar

BOZKURT kod adlı emekli Tuğgeneral Kenan Çoygun’un eşi Behice Çoygun, evinde eşinin madalyaları ve fotoğraflarından oluşan köşede Çoygun Paşa’yı andı. Behice Hanım’ın gösterdiği fotoğraflardan birinde, 1962’de TMT’nin başına geçmek için Kıbrıs’a gönderilen Kenan Çoygun, örgütlediği mücahitlere ders verirken görülüyor

www.hurriyet.com.tr

-----------------------------

Inşallah bu rahmetli paşamızın hayatını anlatan bir kitab çıkar yakında...bence alınacak dersler vardır..............

TeTiK
17.10.05, 15:33
Ruhu Sad ve mekani erklerin yani olsun.

Kibris Türklügün yilmayan simalarindan biriydi. Bir "Kibris Mücahidin" evladi olmakla, gidisi bana daha degisik bir üzüntü verdi.

Buraya aktardigin icin eline saglik meric.

saygilarimla

dertli4u
17.10.05, 17:56
cenaze merasiminde dikkatimi ceken birsey oldu.

ordu ve diger zinde kurumlarin yönetim ve komuta kadrosu yerini almisti..

rauf denktas yerini almisti.

bazi siyasiler yerini almisti.

ama hükümet yoktu yerinde..

arkadaslar

devlet ve millet yolunda mücadele edenlerin tek bekledigi sey ahde vefa ve kendilerine sahip cikilmasidir.

bu hükümet, gelecekte basina gelebilecek baskilarda,tehlikelerde, yaninda kimseyi bulamaz..

EU gelip bunlara yardím eder diye bekliyorlarsa, cok beklerler.

TeTiK
17.10.05, 18:28
Dertli agabey, Kibris icin onlarca, yüzlerce "yakisiksiz" sözler sarf eden bir yönetimden, Kibris icin "herseylerini" vermis kisilere karsi "vefa" beklemiyorum. Onlar bu millete "Mustafa Kemal ATATÜRK" olmayi unutturup "mithat pasalara ve damat feritlere" özendirdiler.

dertli4u
17.10.05, 19:08
Dertli agabey, Kibris icin onlarca, yüzlerce "yakisiksiz" sözler sarf eden bir yönetimden, Kibris icin "herseylerini" vermis kisilere karsi "vefa" beklemiyorum. Onlar bu millete "Mustafa Kemal ATATÜRK" olmayi unutturup "mithat pasalara ve damat feritlere" özendirdiler.

eh birde ortalikta ali(artin) kemal gibi yazarlar cok olunca...

bilmeyen arkadaslar icin;

mithat pasa = islahat fermanini imzalayan ve padisaha zorla kabul ettiren.

damat ferit pasa= atatürk ve kuvayyi milliyeye ölüm fermani cikaran, isgal kuvvetleri ile birlikte calisan, padisahi aradan cikartip, her türlü anlasmaya imza atan.

ali kemal, diger adi ile ingiliz kemal veya artin kemal= istanbulda yazdigi köse yazilari ile, isgal kuvvetlerini destekleyen ve anadoludaki kuvayyi milliyecilere, vatanseverlere, deli diyen ve basaramazlar diyen sahis.

kanki
17.10.05, 19:50
Allah rahmet eylesin , bu tip kahramanlar cok kolay yetismiyor memlekette .:türk: