PDA

Archiv verlassen und diese Seite im Standarddesign anzeigen : Aziz Nesin 90 yaşında

Telli Baba
20.12.05, 08:10
Yeni nesiller de onunla büyüyecek

Türk edebiyatının usta kalemi Aziz Nesin'in 90'ıncı yaş gününü kutluyoruz. Aziz Nesin'i, yakınlarının ve edebiyatçıların görüşleriyle; saygıyla anıyoruz

Ali Nesin
Kişisel olarak çok eksikliğini duyuyorum; sadece bir baba olarak değil, ayrıca bir arkadaş olarak da... Sık sık bana soruyorlar Aziz Nesin bugün yaşasaydı ne düşünürdü siyasi durum hakkında diye. Hatta kimisi de sormayıp söylüyor. Aziz Nesin'in ne düşüneceğini bilmek o kadar kolay değil. Kolay olsaydı herkes Aziz Nesin olurdu. Dolayısıyla bana sorulduğunda ben de "Benim haddim değil," diyorum.
Ben edebiyatçı değilim, ama en azından Aziz Nesin'in oğlu olarak, bir aydın olarak edebiyatla ilgilenmiş biriyim. Çok büyük bir yazardı. Çok güçlü bir gözlem yeteneği ve kalemi vardı. Ne yazacağını, ne mesaj vereceğini bilen bir yazardı. Bir yazısının, öyküsünün ya da romanının iki değişik biçimde yorumlanmasına izin vermek istemezdi. Onun öykülerindeki komiklik, gülünecek taraf, öykünün bütününde gizliydi.
Şu an dolapları öykü, senaryo, roman, oyun, deneme, şiir taslaklarıyla, müsveddeleriyle dolu. Dosyalar dolusu... Türkiye bütün bunları maddi ve manevi anlamda değerlendirecek seviyeye geldiğinde bu çalışmalar okurla buluşacaktır. Bu da herhalde benden sonra olur.

Hidayet Karakuş
Oyunlarında, yazılarında gerçek bir yaşam felsefesi; öykülerinde, romanlarında çağın yarattığı bir psikoloji bulurdunuz. Nesin, insanın öğütlerden, baskılardan değil ama alaylardan çok korktuğunu; kişinin yanlışlarının gülmeceyle eğlence konusu yapılmasının onu değişmeye zorladığını bilen bir bilgeydi.
Ömrünce ne emek örgütleriyle bağını kopardı, ne Cumhuriyet'in kazanımlarının değerini bilmezlikten geldi aydın olarak. Düşünce özgürlüğünün de simgesiydi. İnanmadığı düşüncelerin söylenebilmesi için türlü baskıları, belaları göğüslemesi bu yüzdendir. Sivas'ta başına gelenler hiç de inanmadığı bir kitabın yayımlanmasına öncülük etmesinden gelmedi mi? Türk toplumu, Nesin'i anladığında doğruyu yakalayacaktır. Nesin, derin yaşam felsefesiyle çağları kucaklamaya, insanlığa ışık olmaya devam edecektir.

Sennur Sezer
Aziz Bey aydın sorumluluğu olan bir yazardı. Yazdığı bütün o gülmecelerin altında insanların yapıları ve kişilikleriyle düzen arasında çelişkilerin trajedisi vardı. En büyük üzüntüm "Böyle Gitmiş, Böyle Gider" adlı, genel tarihimiz içindeki özel tarihimizi ortaya çıkaran kitabını tamamlayamamış olması.

Pınar Kür
Türk edebiyatının mizah ustalarından biri ve galiba Türkiye'de ilk çok satan yazar olarak tabii ki edebiyatımızda vazgeçilmez bir yeri var.

Çetin Altan
Nesin'in 80 cilt eseri var, insanların bunları merak edip okuması lazım. Değil Nesin, hiçbir yazar birkaç satırda özetlenemez. Türkiye'nin röntgenini çıkarmak için Nesin'in tüm yapıtlarını okuyup iyice analiz etmek gerekir.

Turgut Çeviker
Nesin önce insan olarak, sonra mizahçı olarak, sonra da aydın olarak Türkiye'nin Osmanlı'dan bu yana en önemli şahsiyetlerinden biridir.

Adnan Özyalçıner
Aziz Nesin, ülke ve dünya sorunlarını ele alan bu konuda mücadele veren aydınlatmacı bir yazardı. Bunu eylemleriyle gösterebiliriz. eylemlerinin en önemlisi aydınlar dilekçesi. Aziz Nesin, aydınlar dilekçesini vererek demokrasi kurultayı yapmış ve bu yüzden yargılanmıştı. Tüm bunların yanı sıra bir yazı tutkunuydu. Felç geçirdiği halde sol elini kullanarak yazı yazmayı denedi ve şiirler yazdı. Bunca bir yazı tutkunu ve direnen, dirençli bir adamdı.

Vecdi Sayar
Nesin, yalnızca eserleri ile değil, örgütçü, eylemci kişiliği ile de kültür tarihimizde unutulmaz izler bıraktı. Günümüz gençliğinin ondan öğreneceği çok şey var. Onu unutturmak için çabalayanlar fazla umutlanmasın. Bizler nasıl Aziz Nesin'le büyüdükse, bundan sonraki nesiller de onunla büyüyüp adam olacak.

Ataol Behramoğlu
Aziz Nesin büyük mizah yazarı ustalığını, seçkin oyun yazarlığını ve mücadeleci aydın kimliğini eşsiz ve ender bir başarıyla birleştirebilmiş, ülkemizin ve çağımızın yüz akı bir yazar ve aydınımızdır. Onu yakından tanımış bir genç arkadaşı olarak Aziz Nesin'in hayranlık duyduğum başkaca özellikleri arasında, çalışkanlığı ve alçak gönüllülüğü başta gelir.

Mücadeleyle geçen bir yaşam

Yaşamı boyunca rüzgâra karşı yürüyen Aziz Nesin, 20 Aralık 1915'te İstanbul'da doğdu. Günlük olaylar ve politikadan esinle eleştirel tonu yüksek mizah yazıları yazan Nesin, eserlerinde bürokrasiyi kıyasıya eleştirdi; siyaset dünyasının figürlerini karikatürize etti. Nesin'in üslubu halk tarafından da kabul gördü; bu etki, yaşanan pek çok olayın "Aziz Nesin'lik" olarak nitelendirilmesiyle gösterdi kendini.
Kuleli Askeri Lisesi ve Ankara Harp Okulu'nu bitirdikten sonra 1937'de asteğmen olan Aziz Nesin, 1945'te askerlikten ayrıldı ve profesyonel anlamda yazarlığa başladı.

Markopaşa'yı yayımladı
Aynı yıl Tan gazetesinde köşe yazarlığına adım atan Nesin'in yazarlık serüveni mücadelelerle geçti; Nesin, 1946'da Sabahattin Ali ile birlikte Markopaşa dergisini yayımladı; bu dergi yayın hayatına ancak -defalarca kez- isim değiştirerek devam edebildi. "Azizname" isimli kitabı nedeniyle 1948'de hakkında dava açıldı; 4 ay tutuklu kaldığı bu davadan aklandı. Nesin, davalar ve tutuklamalar içinde geçen yıllar boyunca pek çok kez ödül aldı. 1956'da İtalya'da düzenlenen gülmece yarışmasında "Kazan Töreni" adlı öyküsüyle birinciliğe değer görüldü ve Altın Palmiye Ödülü'nü aldı. Aynı ödülü bir yıl sonra bu kez "Fil Hamdi" öyküsüyle kazanan Nesin, 1961'de Zübük adlı mizah dergisini yayımlamaya başladı.
Aziz Nesin, 1973'te, bugün bahçesinde gömülü olduğu Nesin Vakfı'nı kurdu. 1977'de Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı seçilen Nesin, 1985'te İngiltere'de PEN Kulüp onur üyeliğine seçildi; aynı yıl TÜYAP tarafından düzenlenen "Halkın Seçtiği Yılın Yazarı" ödülüne değer bulundu.
1993'te Sivas'ta Madımak Oteli'nde çıkan yangından kurtulan ancak festival kapsamında yaptığı konuşma nedeniyle Sivas olaylarının sorumlusu olarak gösterilen Nesin, bu olaydan iki yıl sonra, 1995 yılında aramızdan ayrıldı. Aziz Nesin'in kitapları 30'u aşkın ülkede yayımlandı. Oyunları yurtdışında da oynandı.

Milliyet (http://www.milliyet.com.tr/2005/12/20/guncel/gun04.html)

Telli Baba
20.12.05, 08:13
Saygıyla anıyorum nur içinde yatsın!

Gurbetci
20.12.05, 16:16
nur icindemi yaticak yoksa cayir cayir yanacakmi allah bilir artik ... ? :lach: :lach:
Dünya hayatindaki amellere ve allaha kalmis birsey...

Sema
20.12.05, 16:40
nur icindemi yaticak yoksa cayir cayir yanacakmi allah bilir artik ... ? :lach: :lach:

Gurbetci
20.12.05, 16:53
yok sadece bir degerlindermede bulundum.

Yanilmiyorsam aziz nesin koyu bir komunist´ti ve kendisi alevidir?
Merak acisindan soruyorum.
Yanlis anlasilmasin.

kanki
20.12.05, 18:53

Yanlis anlasilmasin.`

ne farkeder ? alevi olmak suc mu ?

Ruh kiz
20.12.05, 18:55
Su mezhep ayrimini birakin artik! Millet aya cikti! Huuuuuuuuuuuuu, orda biri var mi? Ben de sunniymisim! Ne fark eder? Türk Türk`tür!

kanki
20.12.05, 18:56
Su mezhep ayrimini birakin artik! Millet aya cikti! Huuuuuuuuuuuuu, orda biri var mi? Ben de sunniymisim! Ne fark eder? Türk Türk`tür!

al benden de o kadar :türkiye:

DeLaHoya
20.12.05, 19:04
Evet, saygıyla anıyorum nur içinde yatsın!

Manastirli Hamdi
20.12.05, 19:12

Yanlis anlasilmasin.

adam alevi kökenli degildi.

sünni kökenliydi. (bu meyanda sivas'ta katledilen 37 kisiden 12si sünni kökenliydi.merak edersen yani. ölenler ve öldüren katiller acisindan hic bu farketmez)

O ateistti.

Allah rahmet eylesin.

Sema
20.12.05, 19:16

Yanlis anlasilmasin.

alevi,sünni,kürt, olup olmamasi benim icin önemli degil gurbetci.
aziz nesinin alevi olup olmadiginida bilmiyorum.
önemli olan aziz nesinin insanlara olan hizmeti.

tercih edebilecigim bir kitabi "biz adam olamayiz"

Nesin Vakfı 1973'te Aziz Nesin (http://www.aziznesin.org/) tarafindan kurulmuştur.

Nesin Vakfı'nın amacı, eğitim (http://www.nesinvakfi.org/egitim_felsefe.html) olanaklarından yoksun çocukların, tükettiğinden çok üreten, toplumsal sorumluluğu olan, özgüvenli ve özverili, kendini sürekli geliştiren, kendine ve dünyaya eleştirel gözle bakan, topluma yararlı bireyler olarak yetişmelerini sağlamaktır.

Nesin Vakfı 1982'den beri etkinliklerini yürütmektedir. Bugüne değin yüzlerce çocuk Nesin Vakfi'ndan yetişmiş ve hayata atılmıştır. Bugün Nesin Vakfı'nda 41 çocuk ve genç barınmakta ve okumaktadır.

Nesin Vakfı'na genellikle ilkokul çağına girmemiş ya da yeni girmiş çocuklar kabul edilir. Kardeşleri ayırmamak amacıyla ya da çok zor koşullardaki çocuklar için bu genel kuralın bozulduğu olmuştur. Çocuklar Nesin Vakfi'na ailelerinin noterden tasdikli muvaffaknamesiyle kabul edilir.

Çocuklar toplumda kendi başlarına ayakta durabilecek eğitim, beceri ve olgunluk düzeyine eriştikten sonra Nesin Vakfı'ndan kendi istekleriyle ayrılırlar.

Nesin Vakfı'nın bugünkü mali ve fiziksel kapasitesi kırk dolayında çocuk barındırmaya müsaittir.

benim böyle insanlara saygim sonsuzdur

(http://www.nesinvakfi.org/sanat.html)

aslanpence
20.12.05, 19:16
O ateistti.

Allah rahmet eylesin.

Ich dachte Ateistler Allaha inanmiyor. Niye ona Rahmet etsin diyorsunki? Hört sich ziemlich paradox an... :brüll:

Manastirli Hamdi
20.12.05, 19:17

Diyelim ki Allah'a kaldi, SANA NE OLUYOR? :motz: :gewalt:

Insanlari inanclari yüzünden asagilamak güzel birsey degil.

Böyle düsünenler zaten 2 temmuz 1993'te insanlarin bulundugu yeri zaten cehenneme cevirdi.

Manastirli Hamdi
20.12.05, 19:20
Ich dachte Ateistler Allaha inanmiyor. Niye ona Rahmet etsin diyorsunki? Hört sich ziemlich paradox an... :brüll:

dikkat edersen BEN yazdim.

Ben din konusnda pek dindar sayilmam.

Ama ateist degilim.

Bundan ziyade, ALLAH'in isine karisilmamali diye düsünüyorum.

Senin garibine gidiyorsa bilene danis.

aslanpence
20.12.05, 19:22
dikkat edersen BEN yazdim.

Ben din konusnda pek dindar sayilmam.

Ama ateist degilim.

Bundan ziyade, ALLAH'in isine karisilmamali diye düsünüyorum.

Yanlis anlama ben sadece o sözüne Güldüm. Rahmet eder etmez beni ilgilendirmez...

dertli4u
20.12.05, 19:35
Kimin Cennete gidecegini ve kimin Cehennemde cayir cayir yanacagini tespit etmek gibi bir yetki, ruhsat veya vahiy mi geldi?

bir insanin Alevi olmasinin, o insanin imani ve müslümanligi ile ne alakasi var?

Sivasta, o insanlarin ölümüne sebep olanlarin nereye gidecegini bilemiyorum.

ama eger o katiller cennete gideceklerse ve benim kendi sahsima nereye gidecegim hakkinda tercih imkanim olursa, cehenneme gitmeyi tercih ederim.

Allahim, beni cehenneme bile kabul edecekse ne mutlu bana.

Allah kimseyi arafta birakmasin.(arafta kalmanin ne demek oldugunu bilir herhalde arkadaslar)

aziz nesin, degerli bir insandi.hayati boyunca, halkin duygularina tercüman oldu.yazdigi kitaplarla, toplumun meselelerine mizahi yolla cözümler üretti.

hayatta oldugu dönemde kurmus oldugu aziz nesin vakfi, halen fakir ve kimsesiz cocuklarin okutulmasina yardimci oluyor.

sormak istiyorum..iyi insan, faydali insan olmak icin daha ne yapmali.

Allah günahlarini affetsin ve sevdigi kullarindan etsin.

aslanpence
20.12.05, 19:45
Eger Allaha Iman etmemis ise (ki bunu Allah bilir) bu saydiklarinin hicbirisi fayda etmez. Tabi en dogrusunu Allah bilir! ( Burdan sakin birilerini yargiladigimi anlasilmasin, ben Genel anlamda söyledim kimseyi Kast etmiyorum arti beni ilgilendirmez!!!)

liberalePatriotin
20.12.05, 20:16
Aziz Nesin ist ein großer Literat und ein gewagter Sozialkritiker gewesen, den man stets ehren und angemessen würdigen sollte.Nach meinem Wissenstand, ist er in der Türkei unter konservativen Kreisen und unterm Volk ein Tabuthema, mit dessen Buch man sich nicht willkürlich zeigen sollte. Gerade dieser Kontext macht mich ziemlich stutzig und traurig, da man seine Werke immer mit den Argumenten ( sofern sie eigentlich welche sind), er sei ein Kommunist und ein Alevite, untergraben hat. Doch gerade Aziz Nesin war ein Mensch der mit offenen Augen und Ohren durch die Welt ging. Er verstand es sich mit Regierung,Gesellschaft und Mentalität so auseinanderzusetzen, dass es manchmal ziemlich ironisch und witzig zu ging.
Für mich gesehen ist Aziz Nesin einer der wichtigsten Autoren in der Tükei, der vielleicht noch ohne seine physische Existenz für viele Diskussionen sorgt, was er auch vielleicht wollte, nämlich, dass sein Volk diskussionsfreudiger wird!!!

Yakamoz
20.12.05, 20:23
Aziz Nesin ist ein großer Literat und ein gewagter Sozialkritiker gewesen, den man stets ehren und angemessen würdigen sollte.Nach meinem Wissenstand, ist er in der Türkei unter konservativen Kreisen und unterm Volk ein Tabuthema, mit dessen Buch man sich nicht willkürlich zeigen sollte. Gerade dieser Kontext macht mich ziemlich stutzig und traurig, da man seine Werke immer mit den Argumenten ( sofern sie eigentlich welche sind), er sei ein Kommunist und ein Alevite, untergraben hat. Doch gerade Aziz Nesin war ein Mensch der mit offenen Augen und Ohren durch die Welt ging. Er verstand es sich mit Regierung,Gesellschaft und Mentalität so auseinanderzusetzen, dass es manchmal ziemlich ironisch und witzig zu ging.
Für mich gesehen ist Aziz Nesin einer der wichtigsten Autoren in der Tükei, der vielleicht noch ohne seine physische Existenz für viele Diskussionen sorgt, was er auch vielleicht wollte, nämlich, dass sein Volk diskussionsfreudiger wird!!!

Herzlich willkommen bei Politikcity.de

dertli4u
20.12.05, 20:39
ist er in der Türkei unter konservativen Kreisen und unterm Volk ein Tabuthema, mit dessen Buch man sich nicht willkürlich zeigen sollte.

als konservativ denkende türke, habe ich seine bücher gerne gelesen.und mit seine bücher habe ich mich gezeigt.:lach:

Flagellum Dei
20.12.05, 21:54
http://img284.imageshack.us/img284/7692/aziznesin002jc.jpg

evet, ben de saygiyla aniyorum.

bu ara, adama "alevi" diyen cahillere:
Aziz Nesin HAFIZ'di!
ayrica elle yazarken, özel not tutarken de hayatinin sonuna kadar Osmanlica yazisini kullanmi$tir!!

Ukala
20.12.05, 23:08
Bende kendisini saygiyla aniyorum.

Birseyi merak ediyorum: Aziz Nesin'in tüm kitaplarinin geliri hala vakfina mi bagislaniyor?

dertli4u
20.12.05, 23:33
Bende kendisini saygiyla aniyorum.

Birseyi merak ediyorum: Aziz Nesin'in tüm kitaplarinin geliri hala vakfina mi bagislaniyor?

evet

Manastirli Hamdi
21.12.05, 00:24

Er war das Gewissen der Nation.
Seine Satiren waren lustig.

Telli Baba
22.12.05, 10:16

Yanlis anlasilmasin.

Hayır, Aziz Nesin halk yazarıdır ve O Alevi değildi. Keşke Alevi olsaydı da ona yapılan hakaretler ve hareketlerin bir temeli olsaydı. Ama maalesef O bir Sünni'ydi, ama ateistti. Komünist miydi değil miydi ne fark eder ki? Yazdıklarını okumadıkça değeri biçilemez onun. ;)

RMRIO
07.02.08, 17:50
Saygiyla aniyoruz.

Sivas katliyamindan sag cikmistir kendisi, ancak katliyamdan 3 yil 3 gün sonra kalp krizi gecirerek yasama veda etmistir.

2tane Romani, "Kemal Sunal filmi" olarak cekilmistir. 2side harika:

Zübük (1980 yapimi. Kemal Sunalin tek kötü rolde oldugu film. Ama süper! :D ):

XKHe1sL18XE
yZwSn6UVA7g

Gol Krali (1980):

2dnr-1lLf2Y
WoN7apbQB18