PDA

Archiv verlassen und diese Seite im Standarddesign anzeigen : Atatürk'ün vasiyeti neden açıklanmıyor?

omar
25.02.06, 13:14
Atatürk'ün vasiyeti neden açıklanmıyor?..
10.11.2004, 10:19

http://www.haberx.com/newspictures/16/160259SmallPicture.jpg Araştırmacı-Yazar Aytunç Altındal, Atatürk'ün 50 yıl sonra açıklanmasını istediği vasiyetinin, gizlendiğini iddia etti. 1998'de açıklanması gereken vasiyetin, dönemin yöneticileri tarafından engellendiği öne sürülüyor.
AB'nin gizli şifrelerini açıklayan Araştırmacı-Yazar Aytunç Altındal, Atatürk'ün 'siyasi, toplumsal, tarihsel vasiyeti'nin gizlendiğini düşünüyor. Altındal'a göre, Atatürk, bazı notlarının ölümünden 50 yıl sonra açıklanmasını vasiyet etmişti. Atatürk'ün notlarında, 'İlelebet payidar kalacaktır' dediği Cumhuriyet için ileride neler yapılması konusundaki görüşleri bulunuyordu.

KENAN EVREN İZİN VERMEDİ

Ata'nın sır vasiyetinin 1988'de yani Atatürk'ün ölümünün üzerinden 50 yıl geçtikten sonra açıldığını belirten Altındal, 'Cumhurbaşkanı Kenan Evren ve o günkü Başbakan Turgut Özal, bunları okudular. Ancak bu görüşlere, bu fikirlere 'toplumun henüz hazır olmadığını' öne sürerek bunların açıklanmasını engellediler' dedi. 1988'de Atatürk'ün vasiyetinin üstüne 25 yıllık yeni bir yasak konulduğunu söyleyen Altındal, vasiyette neler olduğuna dair ipuçları olduğunu düşünüyor.

HİLAFET DÜŞÜNCESİ

Altındal'a göre, Atatürk'ün notlarında Hilafet'le ilgili ilginç fikirleri yeralıyordu. Atatürk hilafetin kişi bazında değil, bütün İslam ülkeleri arasında rotasyonla değişecek bir kurum olarak canlandırıla-bileceğini söylüyordu. Altındal'a göre, bu vasiyeti 1958'de öğrenen Adnan Menderes, sonunu hazırlayan o cümleyi; 'Siz isterseniz hilafeti bile geri getirebilirsiniz'i bu nedenle söylemişti. Altındal, Atatürk'ün '1920'lerde sadece 3 Müslüman devlet var. Türkiye, İran ve Afganistan. Bu sayı ileride 40'a 50'ye çıkarsa, bu devletler kendileri biraraya gelerek bir Hilafet Meclisi oluştururlar'dediğini öne sürdü.

FİKRİ BUGÜN GERÇEKLEŞTİ

Mustafa Kemal'in saltanata karşı olduğunu, ancak Hilafet'e bir müessese olarak karşı çıkmadığını savunan Altındal, Atatürk'ün fikirlerinin aslında bugün hayata geçtiğini düşünüyor. Bugünkü İKÖ'nün ana hatlarını 1920'lerde çizdiğini söyleyen Altındal, 'Mustafa Kemal'in Hilafet'in 5 güçlü İslam üyesinin daim” konseyi oluşturmasını, bunların belirli süreler içinde rotasyonlu olarak Hilafet'i temsil etmesini istediğini düşünüyorum' dedi. ABD ve İngiltere'nin Hilafet'i kişi bazında yeniden kurmak çabasında olduğunu söyleyen Altındal, 'Bizim tezimiz, Mustafa Kemal Atatürk'ün tezidir, yani 'Hayır; babadan oğula geçen Halifelik olmaz. Bu akıldışıdır' diyoruz. Biz atak davranamazsak, onların istediği Hilafet'e gider' dedi.

VATİKAN GİBİ

İslam ülkelerinin tesis edeceği bir hilafet sistemine dünyada terörizmin önlenmesi için ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Altındal, 'Bu sistemde en yüksek bir fetva makamı olacaktır. Böylelikle bir İslam Adaleti tesis edilir. Bir tarafın Vatikan'ı var öteki tarafın bir gücü yok. Bu İslam ülkelerinin gücünü arttıran birşey olacak. Örneğin Hilafet, tank alacak Bangladeş'e bu ülke İslam'a daha yakın, oradan al diyecek. Bu İslam'a saygıyı da arttıracak' dedi.

ATATÜRK NUTUK'TA NE DEMİŞTİ?

Aytunç Altındal, Nutuk'taki hilafetle ilgili bazı sözlerin kendi fikrini desteklediğini düşünüyor. Atatürk'ün,1963 yılında Ankara Üniversitesi Basımevi'nde basılan Nutuk'unun 490'ıncı sayfasında aynen şu sözleri yeralıyor: ...Ortak ilişkileri korumak ve bu ilişkilerin gerektirdiği koşullar içinde birlikte iş görmeyi sağlamak için ilgili Müslüman devletlerin delegelerinden bir Meclis kurulacaktır. Bu meclisin başkanı, birleşmiş Müslüman devletleri temsil edecektir diye bir karar alınırsa, işte o zaman, istenirse o birleşik Müslüman Devleti'ne Halifelik adı verilir. Yoksa herhangi bir Müslüman devletin bir kişiye bütün Müslümanlık Dünyası işlerini yönetip yürütme yetkisini vermesi us ve mantığın hiçbir zaman kabul edemeyeceği bir şeydir.'

İşte zabıtlar

Atatürk 1 Kasım 1922'de Meclis'te düzenlenen gizli oturumda konuşmuş, saltanatı yerden yere vururken hilafet ile cumhuriyetin birarada varolabileceğini söylemişti. Atatürk konuşmasında hilafeti TBMM'nin temsil edeceğini vurgulamıştı. (Bu konuşmanın zabıtları solda) Hilafet 3 Mart 1924'te kaldırıldı.

CELAL BAYAR DA BİLİYORDU

Vasiyetle ilgili 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın da bilgisi olduğunu söyleyen Araştırmacı-Yazar Aytunç Altındal, 1967'de Bayar'a 'Atatürk'ün gizli vasiyeti var mıydı?' diye sorduğunu, Bayar'ın da kendisine, 'Muhtemeldir. Açıklanması şimdi doğru olmaz, Türkiye hazır değil' dediğini söyledi. Kenan Evren'in, Atatürk'ün fikirlerini gizlemesindeki amacı mutlaka açıklaması gerektiğini söyleyen Altındal, Atatürk'ün notlarının Anıtkabir'de olduğu yolunda kendisine güvenilir bilgiler geldiğini de sözlerine ekledi. Altındal, Atatürk'ün sır vasiyetinin, Cumhurbaşkanlığı'nın ardından Meclis'te Atatürk'ü Koruma Komisyonu'nun kararıyla, Genelkurmay Başkanlığı'nın oluru alındıktan sonra açıklanabileceğini de sözlerine ekledi.

SENİ ÖZLÜYORUZ

Ulu Önder Atatürk ölümünün 66. yılında tüm yurtta, dış temsilciliklerde ve yavru vatan Kıbrıs'ta törenle anılacak Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü ölümünün 66. yıldönümünde Türk Milleti olarak bir kez daha özlemle anacağız. 66 yıl önce hayata gözlerini yuman Atamız için tüm Türkiye yine tek vücut olacak. Ankara'da Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in başkanlığındaki devlet erkanı, Atatürk'ün ölüm saati saat 09.05'te Anıtkabir'e çelenk koyarak, manevi huzurunda saygı duruşunda bulunacak. Aynı anda tüm yurtta sirenler çalacak, bayraklar yarıya indirilecek ve saygı duruşunda bulunulacak. İstanbul'da Taksim Cumhuriyet Anıtı ve Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu Dolmabahçe Sarayı'nda saat 09.05'te tören düzenlenecek. Cumhurbaşkanı Sezer, 10 Kasım nedeniyle yayınladığı mesajda, ''Atatürk'ün mirasını geleceğe taşıyabilmek için, uğrunda büyük bedeller ödenen yurdumuza ve bağımsızlığımıza her koşulda sahip çıkmalı, laik ve demokratik Cumhuriyetimizi yaşatmanın, hepimizin ortak sorumluluğu olduğunu unutmamalıyız'' dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan mesajında, Atatürk'ün çağdaş düşüncelere dayalı, gelişmeye ve yükselmeye ışık tutan görüşlerini içtenlikle benimseyerek uygulamanın, Türk Milleti için vazgeçilmez ve değişmez bir ilke olduğunu söyledi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök mesajında 'TSK; Atatürk'ün söylemlerini ve düşüncelerini ulusal bir servet olarak kabul etmekte ve O'nun ilke ve devrimlerini sonsuza kadar yaşama ve yaşatma kararlılığındadır' dedi. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ise 10 Kasım mesajında ''AKP Hükümeti'nin gerçek niyetini anlamaya, yapmaya çalıştıklarını görmeye başladıkça Atatürk'ü daha iyi anlıyor ve arıyoruz'' diyerek hükümete yüklendi.
AKŞAMhttp://www.haberx.com/n/160259/ataturkun-vasiyeti-neden-aciklanmiyor.htm

omar
25.02.06, 20:13
ist das wirklich so uninteressant leute?

verda
25.02.06, 20:20
eigentlich nicht
aber ich glaube man kann nur darüber spekulieren,weil man nichts genaues darüber weiss.

özal bile aciklanmasina karsi ciktigina göre,muss ja was dran sein.
aber neugierig bin ich schon

deryatulga
25.02.06, 20:30
eigentlich nicht
aber ich glaube man kann nur darüber spekulieren,weil man nichts genaues darüber weiss.

özal bile aciklanmasina karsi ciktigina göre,muss ja was dran sein.
aber neugierig bin ich schon

Die sog. "Politische Testamente" werden allein deshalb verfasst, um den Nachfolgern zu zeigen, wie die Staatsgeschäfte ohne Riss und Bruch weitergeführt werden sollen. Für deren Eröffnung verliert man keine Zeit, geschweige denn 50 Jahre. Typisch Aytunc Altindal, eine Mischung von Halbwahrheiten, Palavern und sattsam Bekannten! Fragt sich auf wessen Geheiss

verda
25.02.06, 20:34
Die sog. "Politische Testamente" werden allein deshalb verfasst, um den Nachfolgern zu zeigen, wie die Staatsgeschäfte ohne Riss und Bruch weitergeführt werden sollen. Für deren Eröffnung verliert man keine Zeit, geschweige denn 50 Jahre. Typisch Aytunc Altindal, eine Mischung von Halbwahrheiten, Palavern und sattsam Bekannten! Fragt sich auf wessen Geheiss

sizler daha iyi bilirsiniz benden
saygilar

deryatulga
25.02.06, 20:44
sizler daha iyi bilirsiniz benden
saygilar

Atatürk bir vatandas olarak zaten bir vasiyetname birakmisti. Mazhar Levendoglu bunu yillar önce kitap halinde yayinladi. Onun siyasi vasiyetnamesi varsa bu Genclige Hitabesi ve Onuncu Yil Nutku gibi seylerle ifade edilmistir. Geri kalani medeni cesaret yoksunu insanlarin fikir ve düsüncelerini Atatürkcülükle kamufle etmesi. Atatürk'ü okuyup da anlayan onun 50 yil sonra ne yapilacaginin direktifini de vermeyecegini bilir. 2006 yilinda made in USA Hilafet fikrini ise aklindan bile gecirmemistir.

verda
25.02.06, 20:49
Atatürk bir vatandas olarak zaten bir vasiyetname birakmisti. Mazhar Levendoglu bunu yillar önce kitap halinde yayinladi. Onun siyasi vasiyetnamesi varsa bu Genclige Hitabesi ve Onuncu Yil Nutku gibi seylerle ifade edilmistir. Geri kalani medeni cesaret yoksunu insanlarin fikir ve düsüncelerini Atatürkcülükle kamufle etmesi. Atatürk'ü okuyup da anlayan onun 50 yil sonra ne yapilacaginin direktifini de vermeyecegini bilir. 2006 yilinda made in USA Hilafet fikrini ise aklindan bile gecirmemistir.

ögrenecek coook seyim var
sizlerin sayesinde

zübeyde
26.02.06, 01:46
Ben de bu konuda fikrimi yazayim dedim:

Bugüne dek "Atamin bana vasiyeti neydi aceba diye" hic bir soru gelmemistir aklima. Hic meraklanmadim.

O Büyük insani, esi olmayan, ve kendisini yine büyük sevgiyle herzaman andigim Atami belkide hakki geregince tam kavramis ve anlamis olmayabilirim. Ama buna ragmen, arkasindan bana bir soru degil, gurur kaynaklari ve özgürlük birakmistir. Fazlasini istemem. "Özgürsün" deyimiyle, gerisini herhalde benim elime birakmis. En güzel vasiyet !

Onun bana vasiyeti: Tüm milleti, vatani, bizler icin yaptiklaridir. Onu hatirladikca, sözlerini, ve o büyük NUTUK´u okudukca, kafamda bir soru kalmaz. Önemli mesajlari en büyük vasiyetidir sahsima. "Ben sana özgürlük ve gurur kaynagi biraktim, gerisi sana kalmis" gibi birsey iste. Eger o "canli vasiyete" deger bicip, layik olabilirsem, belki birazcik da olsa Mustafa Kemal Atatürk´ü, herzaman kalbimde tasidigim gibi, birazcik da olsa anlamis olabilsem, ne mutlu bana. Sözleri 80 yil öncesine ait de olsa, sanki bugün söylemis gibi. "Canli Vasiyeti bana Atamdan".

ottoman1299
26.02.06, 13:23
ist das wirklich so uninteressant leute?

Hayir Omar, hatta cok enteresan!

Ben bunun bir yalan dolandan olustuguna inanmiyorum. Tam tersine Atatürk'ün asiri bir zeka'ya sahip oldugunu düsünüyorum. O zamanlar Müslüman Devletlerin azligi ve cok zayif olmasindan dolayi böyle bir girsimin hic bir yarari olmayacagini bilmis. bu yüzdende belirli bir süre saklanmasina karar vermis olabilir.

VATİKAN GİBİ
İslam ülkelerinin tesis edeceği bir hilafet sistemine dünyada terörizmin önlenmesi için ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Altındal, 'Bu sistemde en yüksek bir fetva makamı olacaktır. Böylelikle bir İslam Adaleti tesis edilir. Bir tarafın Vatikan'ı var öteki tarafın bir gücü yok. Bu İslam ülkelerinin gücünü arttıran birşey olacak. Örneğin Hilafet, tank alacak Bangladeş'e bu ülke İslam'a daha yakın, oradan al diyecek. Bu İslam'a saygıyı da arttıracak' dedi.

Bu düsüncenin neresi yanlis, yobaz veya terörizme yönelik?

denemarkaya, karikatür olayinda diger hiristiyan devletleri AB toplantisinda, destek vereceklerini acikladi. Hiristiyanlar, kendi aralrinda solidarität gösterince, hersey normal. Bizim bu devleti boykot etmemiz neredeyse terrör olarak görüyorlar!

Böyle birsey, yobazlarin azalamasina, terörün yok olmasina sebep olabilir!

omar
26.02.06, 14:52
Ben de bu konuda fikrimi yazayim dedim:

Bugüne dek "Atamin bana vasiyeti neydi aceba diye" hic bir soru gelmemistir aklima. Hic meraklanmadim.

O Büyük insani, esi olmayan, ve kendisini yine büyük sevgiyle herzaman andigim Atami belkide hakki geregince tam kavramis ve anlamis olmayabilirim. Ama buna ragmen, arkasindan bana bir soru degil, gurur kaynaklari ve özgürlük birakmistir. Fazlasini istemem. "Özgürsün" deyimiyle, gerisini herhalde benim elime birakmis. En güzel vasiyet !

Onun bana vasiyeti: Tüm milleti, vatani, bizler icin yaptiklaridir. Onu hatirladikca, sözlerini, ve o büyük NUTUK´u okudukca, kafamda bir soru kalmaz. Önemli mesajlari en büyük vasiyetidir sahsima. "Ben sana özgürlük ve gurur kaynagi biraktim, gerisi sana kalmis" gibi birsey iste. Eger o "canli vasiyete" deger bicip, layik olabilirsem, belki birazcik da olsa Mustafa Kemal Atatürk´ü, herzaman kalbimde tasidigim gibi, birazcik da olsa anlamis olabilsem, ne mutlu bana. Sözleri 80 yil öncesine ait de olsa, sanki bugün söylemis gibi. "Canli Vasiyeti bana Atamdan".
echt schön gesagt zübeyde, aber ändert das etwas an der tatsache, dass es evtl. so ein testament geben könnte. glaubst du das die möglichkeit besteht das es so etwas gibt, und bestimmte kreise es nicht veröffentlicht haben?

Ben bunun bir yalan dolandan olustuguna inanmiyorum. Tam tersine Atatürk'ün asiri bir zeka'ya sahip oldugunu düsünüyorum. O zamanlar Müslüman Devletlerin azligi ve cok zayif olmasindan dolayi böyle bir girsimin hic bir yarari olmayacagini bilmis. bu yüzdende belirli bir süre saklanmasina karar vermis olabilir.

ja ich glaube auch das es die wahrscheinlichkeit sehr hoch ist, dass dieses testament besteht.

deryatulga
26.02.06, 14:55
Hayir Omar, hatta cok enteresan!

VATİKAN GİBİ

Bu düsüncenin neresi yanlis, yobaz veya terörizme yönelik?

denemarkaya, karikatür olayinda diger hiristiyan devletleri AB toplantisinda, destek vereceklerini acikladi. Hiristiyanlar, kendi aralrinda solidarität gösterince, hersey normal. Bizim bu devleti boykot etmemiz neredeyse terrör olarak görüyorlar!

Böyle birsey, yobazlarin azalamasina, terörün yok olmasina sebep olabilir!

Atatürk'ün cok zeki oldugunu spekülasyon konusu yapmak gerekmez, hem gercekten öyleydi, hem de anadan dogma bir devlet adami ve siyasetci. Böyle bir kimse ise direktiflerini daha yasarken verir, bunlarin uygulanmasi icin düzenini de ona göre kurar. Atatürk'ün yaptigi da budur zaten. Müslümanlararasi bir fetva makamina ki, Islam tarihinde Siffin savasindan sonra asla olmamistir, deger veren bir siyaset adaminin kendi ülkesindeki din politikasi bambaska olurdu. Aytunc Altindal kim ve neci oldugu yakindan bilinen bir sahis.
Türkiye'deki bazi cevrelere uzak olan arkadaslari büyleyebilir ettigi laflarla ama, akli olan kimseyi de pesine takamaz.

omar
26.02.06, 15:20
Böyle bir kimse ise direktiflerini daha yasarken verir, bunlarin uygulanmasi icin düzenini de ona göre kurar.
Leugnest du jezt alle Punkte die auf ein solches Testament deuten, weil du dein Atatürk Bild, welches du im Kopf hast nicht zerstören willst?
Ich glaub das ist Problem, welche viele Türken haben und deshalb garnichts von einem solchem Testament wissen wollen oder können?

Aytunc Altindal kim ve neci oldugu yakindan bilinen bir sahis.
Klär uns doch bitte auf, wer das ist. Und wenn du schon dabei bist kannst du dir schoneinmal überlegen was du zu Oktay Sinanoglu sagst, denn er vertritt diese These auch.

ottoman1299
26.02.06, 15:36
Atatürk'ün cok zeki oldugunu spekülasyon konusu yapmak gerekmez, hem gercekten öyleydi, hem de anadan dogma bir devlet adami ve siyasetci. Böyle bir kimse ise direktiflerini daha yasarken verir, bunlarin uygulanmasi icin düzenini de ona göre kurar. Atatürk'ün yaptigi da budur zaten. Müslümanlararasi bir fetva makamina ki, Islam tarihinde Siffin savasindan sonra asla olmamistir, deger veren bir siyaset adaminin kendi ülkesindeki din politikasi bambaska olurdu. Aytunc Altindal kim ve neci oldugu yakindan bilinen bir sahis.
Türkiye'deki bazi cevrelere uzak olan arkadaslari büyleyebilir ettigi laflarla ama, akli olan kimseyi de pesine takamaz.

Din ile Politkayi neden kardin anlamadim?
Biz Vatikan usulu bir hilafetten bahsediyoruz. Yeri geldiginde Müslüman ülkeleri adina söz sahibi bir kuvvetden bahsediyoruz.

Atatürk'ün ne yaptigini, islam hakkinda ne düsündügünü ben yeterince biliyorum! Atatürk hic bir vakit, islama kin ile bakmamistir! Imam'a terör gözüyle bakmamistir. Tam tersini yapmistir!

deryatulga
26.02.06, 15:39
Leugnest du jezt alle Punkte die auf ein solches Testament deuten, weil du dein Atatürk Bild, welches du im Kopf hast nicht zerstören willst?
Ich glaub das ist Problem, welche viele Türken haben und deshalb garnichts von einem solchem Testament wissen wollen oder können?

Klär uns doch bitte auf, wer das ist. Und wenn du schon dabei bist kannst du dir schoneinmal überlegen was du zu Oktay Sinanoglu sagst, denn er vertritt diese These auch.

Mach jetzt mal halblang! Ich habe kein Atatürkbild im Kopf, ich habe ihn so studiert wie sehr wenige Köpfe auf dieser Erde. Zum Glück lernte ich viele Personen kennen, die Atatürk zu seinen Lebzeiten betrachtet oder gedient haben. Es gibt kein solches Testament, was Atatürk hinterlassen hat. Wer ihn verstand, weiss jedoch, dass ein Land sich nur im Rahmen seiner materiellen Möglichkeiten zu seinen Interessen äussert. Wenn du Aytunc Altindal nicht kennst, versuche dich sowieso nicht auf dieser terra incognita. Herr Oktay Sinanoglu ist kein Historiker und vieles was er diesbezüglich sagt, befindet sich auf Realschulniveau. Ich versuche auch nicht Probleme der Atomphysik zu lösen. Oder sollen wir ihm Extrawürstchen backen, weil er nur der Bruder von Esin Afsar ist!

deryatulga
26.02.06, 15:42
Din ile Politkayi neden kardin anlamadim?
Biz Vatikan usulu bir hilafetten bahsediyoruz. Yeri geldiginde Müslüman ülkeleri adina söz sahibi bir kuvvetden bahsediyoruz.

Atatürk'ün ne yaptigini, islam hakkinda ne düsündügünü ben yeterince biliyorum! Atatürk hic bir vakit, islama kin ile bakmamistir! Imam'a terör gözüyle bakmamistir. Tam tersini yapmistir!

Vatikan usulü Hilafet 100 küsur yillik Ingiliz planidir. Niyazi Berkes'i bile okumamis olanlar burada laf kalabaligi etmesinler. Kaldi ki Islamiyeti özünden kopartarak katoliklestirmek küfrün de hasidir ama önüne gelenin tarihci veya ilahiyatci kesildigi ortamlarda bu normal bir sey.

tralles
26.02.06, 15:47
Ich finde es wirklich fern von jeglicher Ralität, wenn man ein Khalifat nach Vatikan-Modell in der Türkei errichten will, und dann noch so naiv ist, zu glauben, dass sich die Muslime dieser Erde an ihm richten werden...

Dieses Modell hat es in der islamischen Welt nie gegeben, schon nach dem Tod des Propheten hatten sich seine Frau und sein Schwiegersohn in blutigen Kriegen gegenübergestanden, weil sie sich in Machtfragen uneins waren.

Leider neigen (neigten) islamisch orientierte Kräfte immer zu einer Kooperation mit den Amerikanern (Taliban, Laden, Özal, Menderes, Tayyip, Fethullah, Sadat)...

Wer tatsächlich meint, Atatürk hätte einen solchen Plan als realistisch betrachtet, der wünscht sich nur aus der heutigen Lage der Weltpolitik einen solchen Atatürk...

omar
26.02.06, 15:50
Mach jetzt mal halblang!
Sorry, wollt dich nicht beleidigen, war echt nicht meine absicht.

Es gibt kein solches Testament, was Atatürk hinterlassen hat.
Hast du den Eingangstheart gelesen, dort stehen einige Interessante Sachen.

Wenn du Aytunc Altindal nicht kennst, versuche dich sowieso nicht auf dieser terra incognita.
Muss ihn denn jezt studieren? Er zitiert Aussagen von früheren Politikern, spricht Tatsachen an etc.

Herr Oktay Sinanoglu ist kein Historiker
Stimmt hast recht.

omar
26.02.06, 15:51
Wer tatsächlich meint, Atatürk hätte einen solchen Plan als realistisch betrachtet, der wünscht sich nur aus der heutigen Lage der Weltpolitik einen solche Atatürk...
Gefällt mir irgendwie der Satz.

deryatulga
26.02.06, 15:55
Gefällt mir irgendwie der Satz.

Einen Atatürk kann man leider nicht per Katalog bestellen. Wenn ich an dessen Generation denke und mit der heutigen vergleiche, graut's mir wirklich!

Ruh kiz
26.02.06, 16:01
Benim Atatürk`ün vasiyetine degil kendisine ihtiyacim var! Türk gencligine Hitabi zaten bana biraktigi vasiyetdir. Ama su an onu gerceklestiremez haldeyim. utaniyorum. O nedenle Atam, gel de benim kellemi ucur!

ottoman1299
26.02.06, 16:02
Vatikan usulü Hilafet 100 küsur yillik Ingiliz planidir. Niyazi Berkes'i bile okumamis olanlar burada laf kalabaligi etmesinler. Kaldi ki Islamiyeti özünden kopartarak katoliklestirmek küfrün de hasidir ama önüne gelenin tarihci veya ilahiyatci kesildigi ortamlarda bu normal bir sey.

Bazen hicbirsey bilmedigimi düsünüyorum. O kadar inandigim birseyi, bir anda alt üst oluyor. Sonuc, kendime kizginligim!

Siz büyüklerimizden beklentim. Bize sabir ile yaklasmaniz. Varsa eksigimiz? ki vardir! bunu sert bir üslupla degil, güzellikle dogruyu göstermek.

zübeyde
26.02.06, 16:07
Einen Atatürk kann man leider nicht per Katalog bestellen. Wenn ich an dessen Generation denke und mit der heutigen vergleiche, graut's mir wirklich!

Endlich schreiben Sie ja wieder !:lach:

Und zum Thema: Es ist schwierig noch immer, einen Atatürk zu begreifen, geschweige denn ihn gerecht zu intepretieren. Aber einen Nutuk versteht man ganz klar und deutlich.

ottoman1299
26.02.06, 16:10
Mach jetzt mal halblang!

Sorry, wollt dich nicht beleidigen, war echt nicht meine absicht

hadi bizim eksiklerimiz var. burada insanlari özür dilemeye kadar düsürmek dogru mu?

tralles
26.02.06, 16:11
Danke Zübeyde...

Leiber Omar,
du hast es gehört... Du liest so viel und erlangst dadurch zu diversen Ableitungen über Atatürk... Ließ ihn doch mal direkt?

NUTUK!

Und mein Tipp, alle zwei Jahre mal einige Passagen durchlesen, denn man lernt in der zwischenzeit auch die ganzen Personen kennen, die er in seinem Werk benennt! Dort behandelt er auch ganz eindeutig, weshalb das Kalifat abgeschafft wurde!

omar
26.02.06, 16:13
Bazen hicbirsey bilmedigimi düsünüyorum.
Hab ich mir auch gedacht. Aber schau dir die Islamische Welt heute einmal an...
Da wünscht man sich automatisch eine Verbesserung der Situation für alle Muslime und hält sich sofort an einem Ast fest, der das erreichen könnte, leider auch ohne wirklich sachlich nachzudenken.

Der Islam akkzeptiert als einzige Staatsform die Sharia. Da das aber in naher Zunkunft nich möglich sein wird, dass alle Muslimischen Länder unter einem Kalif in einem Land unter der Sharia leben, wünscht man sich wenigstens ein starkes Islamisches Reich.

Wenn eine Institution wie es der Vatikan ist z.b. in Istanbul seinen Sitz hat, und bei Vorfällen wie Karrikaturen, Irak, Palästina oder ähnlichem die gesamte Islamische Welt vereinen kann, damit man eine geschlossene Meinung vertritt, die auch in der Westlichen Welt gezwungenermaßen Akkzeptanz finden wird bzw. muss, wäre das doch eine Lösung. Oder nicht???

Siz büyüklerimizden beklentim. Bize sabir ile yaklasmaniz. Varsa eksigimiz? ki vardir! bunu sert bir üslupla degil, güzellikle dogruyu göstermek.
Wünsche ich mir auch, aber ich muss auch sagen, dass die meisten User hier auch so sind.

omar
26.02.06, 16:17
Atatürk... Ließ ihn doch mal direkt?

NUTUK!

Ja hab ich mir seit gestern vorgenommen. Vielleicht bisschen spät...
Ich hab bei kitapyurdu.com geschaut, aber da kostet die lieferung 12 avro oder so. Ich werde mal bei Ülkü Ocaklari schauen. Bei Diyanet gibts des nicht sonst wär mir das aufgefallen. Und bei milli görüs glaub ich auch irgendwie nicht

deryatulga
26.02.06, 16:18
hadi bizim eksiklerimiz var. burada insanlari özür dilemeye kadar düsürmek dogru mu?

Eh torunum yaşında olursa bir beis yoktur sanırım!

tralles
26.02.06, 16:19
Ich hab bei kitapyurdu.com geschaut, aber da kostet die lieferung 12 avro oder so. Ich werde mal bei Ülkü Ocaklari schauen. Bei Diyanet gibts des nicht sonst wär mir das aufgefallen. Und bei milli görüs glaub ich auch irgendwie nicht

sag mal, wo suchst du überhaupt? Du kommst doch aus Stuttgart, oder? Omar, ich glaube, wir sollten uns mal persönlich treffen! Ciddiyim!

Wende dich mal an dertli4u: www.comase.de

omar
26.02.06, 16:21
sag mal, wo suchst du überhaupt? Du kommst doch aus Stuttgart, oder? Omar, ich glaube, wir sollten uns mal persönlich treffen! Ciddiyim!
Gerne wieso denn nicht.

deryatulga
26.02.06, 16:22

12 Euros für das gesamte Werk? Ist doch verschenkt! Bitte keine abgekürzte Versionen und nur in Originalsprache lesen!

tralles
26.02.06, 16:23
12 Euros für das gesamte Werk? Ist doch verschenkt! Bitte keine abgekürzte Versionen und nur in Originalsprache lesen!

und davor Alttürkisch lernen! Ist auf Velidedeoglu's Version nicht Verlass?

omar
26.02.06, 16:27
Bitte keine abgekürzte Versionen und nur in Originalsprache lesen!Heute 16:21
Und woher soll ich wissen welches nicht die gekürzte version ist.
bei kitapyurdu kommen, ich glaub ca. 6 bücher.
bei comase nur eins.
orginalsprache?? ich kann ja nichteinmal gescheites türkisch.:(

@tralles
comase ist ja garnicht so toll. ziya gökalp gibts dort garnicht.

ottoman1299
26.02.06, 16:29
Eh torunum yaşında olursa bir beis yoktur sanırım!

Yasinizi bilmiyorum, burada sizlere abi diye hitap edildigi icin, abi diyorum. Benim yasim 33. Yas da önemli degil! eminim ki burada benden yasca daha kücük insanlarin oldugunu düsünüp, bilgilerinden/yeteneklerinden dolayi saygi duydugum cok insan var.

bence insan torununa daha da yumsak yaklasmasi lazim.

tralles
26.02.06, 16:33
bei comase nur eins.

@tralles

Sevgili Ömer,
wende dich wegen comase an derli4u. Sein Laden ;)

omar
26.02.06, 16:38
Sevgili Ömer,
wende dich wegen comase an derli4u. Sein Laden
:brüll: echt jezt. ja klaar. hammer.

Psila Vuna
26.02.06, 20:08
Mich täte es auch interessieren was er geschrieben haben könnte. Ich wusste zwar dass er ein Standarttestament wie ein jeder normale Person hat, dass dieses auch als Burcu zu erwerben gibt, aber dass er ein politisches Testament hatte, war mir neu. Eine Sperre von 50 Jahren insgesamt erscheint mir auch seltsam.
Eines ist mir klar, dass der Mustafa Kemal Atatürk ein Mann war der seiner Zeit unglaublich voraus war und der Gründer der heutigen Türkei, in seinen jetzigen Grenzen gezogen hat, und unsere Feinde gegen alle Winde und in die Meere gespült hatte. Man sagt ja im Allgemeinen dass es drei Arten von Strukturen gibt, es gibt den Kapitalismus den Kommunismus und den Kemalismus. Ein Mann wie der Atatürk der seinem Land, und nur seinem Land und dessen Bewohnern diente, wird sehr schwer in der Türkei zu finden sein. Überall Korruption und Eigenvorteil- Sicherer. Der Bürger ist dann ein Bürger wenn er ein Kreuz auf dem Stimmzettel machen muss.

Atam Sen Kalk, Ben Yatam.

Selamlarla

Salih

kanki
26.02.06, 20:24
peki kerkük konusu atanin vasiyetinde yok mu ?

deryatulga
26.02.06, 21:01

Kerkük Atatürk'ün niyetinde vardi, vasiyetinde degil. Gücü yetmediginden alamadi. Kimin gücü bugün yetiyorsa alsin da, bunu vasiyetname filan konusu yaparak sorumlulugu Atatürk'e yüklemesin.

kanki
26.02.06, 21:14
Kerkük Atatürk'ün niyetinde vardi, vasiyetinde degil. Gücü yetmediginden alamadi. Kimin gücü bugün yetiyorsa alsin da, bunu vasiyetname filan konusu yaparak sorumlulugu Atatürk'e yüklemesin.

neden hocam ? atanin isteklerinden birydi kekpk ve musul

Gökcen
26.02.06, 21:16
Atatürk bize miras olarak türkiye cumhuriyetini birakti ve vasiyeti olarakda bu cumhuriyeti ilelebet korumamizi ve sahip cikmamizi istedi.

biz hele bunu bir basaralimda..

deryatulga
26.02.06, 21:17
neden hocam ? atanin isteklerinden birydi kekpk ve musul

Arkadaslar! Gazaniz mübarek olsun! Benim gücüm daha ufak capli kavgalara yetiyor!

kanki
26.02.06, 21:22
Arkadaslar! Gazaniz mübarek olsun! Benim gücüm daha ufak capli kavgalara yetiyor!

hocam , ben sadece tarihi haklarimizdan bahis ediyorum ..sonucta ileride kerkükün bir kürt pkk kentine dönusmesine izin mi verecegiz .bir katliam gördük bir daha mi görelim ?

deryatulga
26.02.06, 21:28
hocam , ben sadece tarihi haklarimizdan bahis ediyorum ..sonucta ileride kerkükün bir kürt pkk kentine dönusmesine izin mi verecegiz .bir katliam gördük bir daha mi görelim ?

Bunlarin hepsi dogru olabilir de Atatürk'ü neden isin icine karistiriyorsun? Bizim kendi düsünme yetenegimiz yok mu veya hacir altindamiyiz? Elimizin erip gücümüzün yettigi yerde haklarimizi elbette cignetmeyecegiz. Ama lafla fincanci katiri ürkütmenin ne alemi var?

kanki
26.02.06, 21:29
nutuk ve Atanin genclige hitabi zaten atanin genclige biraktigi en büyük mirastir

kanki
26.02.06, 21:30
Bunlarin hepsi dogru olabilir de Atatürk'ü neden isin icine karistiriyorsun? Bizim kendi düsünme yetenegimiz yok mu veya hacir altindamiyiz? Elimizin erip gücümüzün yettigi yerde haklarimizi elbette cignetmeyecegiz. Ama lafla fincanci katiri ürkütmenin ne alemi var?
derya hocam sanitim sen beni yanlis anladin ben sadece atanin böyle mir dusuncesi varmiydi diye sormustum konu baska yerlere geldi

omar
26.02.06, 21:31
Ahh kankicigim. Sen Atatürkün alamadigi topraklardan bahsediyorsun.
Fatih Sultan Mehmet'in Ayasofyayla ilgili vasiyeti ne oldu? Konstantinopel Istanbul olali kac sene oldu hala vasiyetini yerine getiremiyoruz.

biz hele bunu bir basaralimda..
yep hast recht:buuh:

kanki
26.02.06, 21:38
Ahh kankicigim. Sen Atatürkün alamadigi topraklardan bahsediyorsun.
Fatih Sultan Mehmet'in Ayasofyayla ilgili vasiyeti ne oldu? Konstantinopel Istanbul olali kac sene oldu hala vasiyetini yerine getiremiyoruz.

yep hast recht:buuh:
arkadaslarim beni anlamadiniz galiba
ben sunu merak ediyorum ?

Atanin gercekten ölürken o topraklari alin diye bir vasiyeti oldu mu olmadi mi ?
ben bunu ögrenmek istiyorum baska bir sey degil

omar
26.02.06, 21:55
da bin ich nicht atatürk experte genug. aber es gibt diese leute in diesem forum.

dertli4u
27.02.06, 19:15
bei comase nur eins.

@tralles

omar

kitap yurdu falan, o kitaplari, siparis üzerine, depolardan alip gönderiyor.

comase ise, almanyada oldugu icin, heran elinde olan kitaplari sitesine koyuyor.

ama istedigin hangi kitap olursa olsun, comase ye yazarsan, temin edip gönderirler.

omar
27.02.06, 19:44
ama istedigin hangi kitap olursa olsun, comase ye yazarsan, temin edip gönderirler.
ahh des ist ja cool.

dertli4u
28.03.06, 17:10
Kanal 7'de Türksoy'la İpekyolu programında 26 Mart pazar akşamı yayınlanan görüntülerde, yörük Türkmenlerin köyü Kocacık'tan renkli görüntüler ekrana geldi. Makedonya'nın Debre şehrine bağlı Türk köylerinden biri olan Kocacık'ta, Atatürk'ün babası Alirıza Efendi'nin dünyaya geldiği belirtiliyor.

Kocacıklı köylülerin verdikleri bilgilere göre, Atatürk'ün dedesi Hafız Ahmed efendi köyün imamıymış ve din hizmetinde bulunmuş. Hafız Ahmed Efendi'ye sakalının kırmızı olması sebebiyle Kırmızı Hafız Efendi de denirmiş. Atatürk'ün babası Alirıza Efendi memuriyet hizmeti sebebiyle Selanik'e göç etmiş. Türksoy'la İpekyolu programını hazırlayıp sunan Seyfullah Türksoy'un ağır kış şartlarında ziyaret ettiği Kocacık köyünde, 500 yıl önce Konya yöresinden gelen yörük Türkmenler yaşıyor.
http://www.internethaber.com/news_detail.php?id=8486

göcmen kizi
28.03.06, 19:43
Hab ich mir auch gedacht. Aber schau dir die Islamische Welt heute einmal an...
Da wünscht man sich automatisch eine Verbesserung der Situation für alle Muslime und hält sich sofort an einem Ast fest, der das erreichen könnte, leider auch ohne wirklich sachlich nachzudenken.

Der Islam akkzeptiert als einzige Staatsform die Sharia. Da das aber in naher Zunkunft nich möglich sein wird, dass alle Muslimischen Länder unter einem Kalif in einem Land unter der Sharia leben, wünscht man sich wenigstens ein starkes Islamisches Reich.

Wenn eine Institution wie es der Vatikan ist z.b. in Istanbul seinen Sitz hat, und bei Vorfällen wie Karrikaturen, Irak, Palästina oder ähnlichem die gesamte Islamische Welt vereinen kann, damit man eine geschlossene Meinung vertritt, die auch in der Westlichen Welt gezwungenermaßen Akkzeptanz finden wird bzw. muss, wäre das doch eine Lösung. Oder nicht?

Lieber Omar,
Ich denke, dass das keine Lösung sondern eine Utopie ist!
Zum einen scheinst du wohl zu vergessen, wie sehr Araber Türken mögen und was uns diese "Freundschaft" in der Geschichte gelehrt hat! Zum anderen würde ein "muslimischer Vatikan" in keinster Weise dem Sinngehalt des Islam entsprechen! Schließlich würde solch eine Institution meines Erachtens nur als Gallionsfigur bestimmter politischer Machenschaften dienen!
Der Wunsch der Muslime heutzutage nach mehr Anerkennung und Respekt und die Lösung gewisser Probleme, wie Terrorismus, liegt nicht in solch einer realitätsfernen Utopie;
die Lösung liegt bei dir, bei mir, bei allen und führt am Weg der Bildung und Erziehung vorbei...
Müslümanlar cehaletten kurtulursalar, gerisi corap sökügü gibi gelir zaten!

Saygilar

omar
28.03.06, 21:12
Lieber Omar,
Ich denke, dass das keine Lösung sondern eine Utopie ist!
Zum einen scheinst du wohl zu vergessen, wie sehr Araber Türken mögen und was uns diese "Freundschaft" in der Geschichte gelehrt hat! Zum anderen würde ein "muslimischer Vatikan" in keinster Weise dem Sinngehalt des Islam entsprechen! Schließlich würde solch eine Institution meines Erachtens nur als Gallionsfigur bestimmter politischer Machenschaften dienen!
Der Wunsch der Muslime heutzutage nach mehr Anerkennung und Respekt und die Lösung gewisser Probleme, wie Terrorismus, liegt nicht in solch einer realitätsfernen Utopie;
die Lösung liegt bei dir, bei mir, bei allen und führt am Weg der Bildung und Erziehung vorbei...
Müslümanlar cehaletten kurtulursalar, gerisi corap sökügü gibi gelir zaten!

Saygilar
Liebe Göcmen Kizi,

die Umsetzung dieser Idee mag auf den ersten Blick als schwierig erweisen, doch ich glaube wir sind uns einig das so eine Instutution oder eine ähnliche dringend notwendig ist um die Interessen Islamischer Länder auf internationaler Ebene zu präsentieren. Über die Umsetzung und wie sich wirklich aussehen kann bzw.soll kann man sich sicher streiten.

Die belastete Beziehung zwischen Arabern und Türken muss überwunden werden, und sie kann und wird überwunden werden. Die Araber haben damals ihre Freunde im Westen gesucht haben jedoch keine gefunden. Heute suchen wir uns unsere Freunde im Westen und werden auch keine finden.
Ich denke man muss wieder eine bessere Beziehung zu den Arabern aufbauen, da auch die Zahl der Araber, welche der Türkei gegenüber Symphatien pflegen nicht gering ist.
Stell dir nur einmal vor wie es in Europa aussehen würde, wenn alte Feindschaften nicht überwunden worden wären.
Die Türkei hat ihre Beziehungen zum Westen gepflegt obwohl es genau diese waren, die unter den Arabern dazu aufriefen gegen das Osmanische Reich zu rebelliern, und später dann versuchten die Türkei völlig auzulöschen. Gegenüber den Arabern ist dieser Schritt nicht gemacht worden, wahrscheinlich auch nicht wirklich gewollt auf beiden Seiten.

Bildung ist natürlich der Schlüssel, doch niemand kann von heute auf morgen Bildung erreichen. Es braucht Jahrzehnte bis man in einem Land durch ein gutes Bildungssystem seine Menschen ausbildet. Und ich kann weder in der Türkei noch in den Arabischen Ländern so etwas erkennen.

Und so eine Instution(kann von mir auch ein Paralemt sein) wird gerade den Missbrauch der Religion bestimmter Kreise unterbinden.

Selamlar

Sipahi
13.12.07, 12:47
Ata’nın gizli vasiyeti AİHM’de

13 Aralık 2007http://www.hurriyet.com.tr/_newsimages/4420479.jpg “Ölümünden iki ay önce Dolmabahçe’ye Beyoğlu Altıncı Noteri’ni çağırttı. Bir vasiyet yazdırdı. 50 yıl sonra açıklansın dedi. Ama hep gizli kaldı.”

İşte bu iddia şimdi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde dava konusu oldu.
Vatan Gazetesi'nin haberine göre; Atatürk’ün ölümünden bugüne tartışılan ve varlığı gerek Genelkurmay Başkanlığı gerekse en yetkili ağızlardan yalanlanan ’Atatürk’ün gizli vasiyeti’ artık AİHM’de. Uzun süredir kendisini bu konuya adayan, kurduğu www.ataturkungizlivasiyeti.com (http://www.ataturkungizlivasiyeti.com/) adlı internet sitesiyle tartışmayı sıcak tutan vatandaş Meriç Tumluer, konuyu AİHM’e taşımayı başardı.
Bu gizemli tartışmanın fitilini ateşleyen Meriç Tumluer iddialarını şöyle ete kemiğe büründürüyor: “Atatürk, 6 Eylül 1938’de Dolmabahçe Sarayı’nda, Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Hasan Rıza Soyak, Ordinaryüs Prof. Neşet Ömer İrdelp’in de olduğu sırada, İstanbul Beyoğlu 6’ncı Noteri İsmail Kunter’i makamına davet ederek, el yazısı ile yazmış olduğu vasiyetlerinin olduğu zarfı kapalı bir şekilde 3 yerinden kırmızı bal mumu dökülüp, mühürletti ve notere ’Bu kapalı zarfta vasiyetlerim var. İcap ettiği vakit gerekeni yaparsınız’ diyerek teslim etti. Mühürlü büyük zarf Ankara 3. Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından, 28 Kasım 1938’de bir heyet huzurunda açıldı.”
“Ziraat Bankası’nın gizli kasalarındaydı”
İddialara göre ise Atatürk’ün vasiyetnamesi eksik açıklanmıştı. Çünkü Ata’nın mühürlettiği zarf içinde bir zarf daha çıkmış, bu zarf da Ankara 3. Sulh Hukuk Hakimi Osman Selçuk ve görevli bir heyet tarafından 5 Ocak 1939 ‘da Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü Merkez Şubedeki özel bir kasaya konmuştu. Tumluer, “Bu zarf mahkeme kayıt altına alınmıştı. Kasaların gününden önce açılmasını engellemek maksadı ile 50 yıllık süreç için kasaların kapısı özellikle bir kaynakla tutturulmuştu. Vasiyetin açıklanma zamanı geldiğinde dönemin yetkilisi 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren bu konuda kamuoyuna hiçbir bilgi vermedi.”
Atatürk’ün gizli vasiyetinin açıklanması için beklenen süre dolup da kimseden ses çıkmayınca bu kez konu mahkemeye taşındı. Meriç Tumluer’in 2005’te Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne verdiği dilekçe Atatürk’ün gizli vasiyeti iddiasını mahkeme gündemine getirdi. Aralarında 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in yanı sıra eski miletvekili Emin Şirin ve Araştırmacı-Yazar Aytunç Altındal’ın da bulunduğu isimler tanık olarak gösterilmişti. Hakim 2005’te “Davacıların iddia ettiği gibi bir vasiyetnamenin varlığı sübuta ermediği” gerekçesiyle davacıların talep ve davasının reddine karar verdi.
AİHM başvuruyu kabul etti
Türkiye’deki iç hukuk yolları tükenince bu kez gözler AİHM’e çevrildi. Tumluer son çare olarak Strasburg’daki AİHM’e 19 Nisan 2007’de, 40 sayfadan oluşan dilekçeyle başvurdu. 31 Mayıs’ta ise Strasburg’dan yanıt geldi. 17820/07 dosya numaralı başvuruyla ilgili şöyle denildi: “Başvurunuz alınmıştır. Mahkemenin kararı hakkında ileride size bilgi verilecektir.”
Vasiyette hilafet mi vardı?
AraŞtIrmacI-Yazar Aytunç Altındal’a göre, Atatürk, bazı notlarının ölümünden 50 yıl sonra açıklanmasını vasiyet etmişti. Altındal, “Kenan Evren ve dönemin başbakanı Turgut Özal, bunları okudular. Ancak bu görüşlere, bu fikirlere ’toplumun henüz hazır olmadığını’ öne sürerek bunların açıklanmasını engellediler” dedi. 1988’de Atatürk’ün vasiyetinin üstüne 25 yıllık yeni bir yasak konulduğunu da iddia eden Altındal, “Atatürk, hilafetin kişi bazında değil, bütün İslam ülkeleri arasında rotasyonla değişecek bir kurum olarak canlandırılabileceğini düşünüyordu. Bu vasiyeti 1958’de Adnan Menderes de öğrendi ve ’Siz isterseniz hilafeti bile geri getirebilirsiniz’ cümlesini bu nedenle söyledi.”
KIRMIZI MÜHÜRLÜ VASİYET
6 Eylül 1938’deki vasiyet mektubunda bir gizli zarf daha vardı. Tartışılan zarf, şimdi AİHM’in de gündemine geldi.
PEŞİNİ BIRAKMIYOR
Meriç Tumluer, yıllardır araştırdığı “gizli vasiyet”i AİHM’e kadar götürmeyi başardı. Bundan sonra ne olacağını kendisi de merak ediyor.

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/7861467.asp?gid=180&sz=52276

ayyıldız66
13.12.07, 12:58
Daha baska bilgi var mi? Ich bin total gespannt.

deryatulga
13.12.07, 13:05

Ayyildiz, ne aptalsin ne de cahil, böyle kahvehane geyiklerinin kuyruguna takilmak sana yakismiyor. AIHM bilmemne Baba tekkesi mi ki oraya önüne gelen dava acacak? Bu palavralari ilk duydugumda ben ilkokul cocuguydum. Kendi siyasal isteklerini dile getiremeyecek kadar ödlek ve aciz insanlar Türkiye'de zaman zaman böyle seyler uydurur, bes para etmez Türk medyasi sayesinde de bunu yaymayi basarirlar. Sen Atatürk'ün ölüm döseginde Türkiye'yi Ingiliz Büyükelcisi Percy Lorrain'e emanet ettigini bilirmisin? O da Kaplancilarin kimbilir nereden kaptigi bir yalandi. Bolca da inanani cikmisti, hala da cikiyor!

heytec
13.12.07, 13:06

son günlerde hiz kazanan "toplumsal cevirme yöntemi" devamda.Müzakere basini ve karen fog cocuklari her konuya el attilar.

Yillardir bu konular isitilip isitilip ortaya atilir.

Acilsin da görelim nedir.

Vasiyet, insanlarin mali ve mülkü ile ilgili, ölümünden sonra yapilacak islemleri anlatir.

kanuni ve gecerli olan Vasiyet sekli budur.

Fikirlerin ise vasiyeti olmaz. Siyasi Vasiyetler tarih boyunca zaman zaman görülmüstür ama Siyasi vasiyete göre islem yapilma mecburiyeti yoktur.

Mesela, Atatürk, Türkiyeyi Padisahlik haline getirin diye vasiyet etmis olsaydi, TC. Devletini Padisahlik yapma imkani olurmuydu?

ayyıldız66
13.12.07, 13:13
Ayyildiz, ne aptalsin ne de cahil, böyle kahvehane geyiklerinin kuyruguna takilmak sana yakismiyor. AIHM bilmemne Baba tekkesi mi ki oraya önüne gelen dava acacak? Bu palavralari ilk duydugumda ben ilkokul cocuguydum. Kendi siyasal isteklerini dile getiremeyecek kadar ödlek ve aciz insanlar Türkiye'de zaman zaman böyle seyler uydurur, bes para etmez Türk medyasi sayesinde de bunu yaymayi basarirlar. Sen Atatürk'ün ölüm döseginde Türkiye'yi Ingiliz Büyükelcisi Percy Lorrain'e emanet ettigini bilirmisin? O da Kaplancilarin kimbilir nereden kaptigi bir yalandi. Bolca da inanani cikmisti, hala da cikiyor!

Yani yalan haber? Simdi jeton düstü:)

Hocam olsun. Evet ben daha cok cahilim. Ama en azindan benim hatalarimdan diger insanlar kendilerine ders cikarirlar. Bazi seyleri biraz gec anliyorum.

heytec
13.12.07, 13:20
sevgili ayyildiz

sadece 1 tek paragrafinin üzerinde yorum yaparak, konuyu inceleyelim bakalim.

[QUOTE]AraŞtIrmacI-Yazar Aytunç Altındal’a göre, Atatürk, bazı notlarının ölümünden 50 yıl sonra açıklanmasını vasiyet etmişti.

kime vasiyet etmis bunu. Bu sekilde bir vasiyetin oldugu hakkinda vasyiet nerdeymis.

vasiyetnameler ancak ve ancak noter denetiminde saklanir.

Altındal, “Kenan Evren ve dönemin başbakanı Turgut Özal, bunları okudular......
1988’de Atatürk’ün vasiyetinin üstüne 25 yıllık yeni bir yasak konulduğunu da iddia eden Altındal,

cocuk oyuncagi degil bu. TC. cumhurbaskani, "bana vasiyeti getirin hele bir okuyayim" deme hakkina sahip ve yetkili degildir. eger vasyietname varsa ve acilmissa, bu noter huzurunda yapilmis demektir. ve eger 50 yil müddeti varsa, kimsenin bunu uzatmaya yetkisi yoktur. ancak ve ancak, cok gizli devlet sirlarinda, arisv gizlilik müddeti uzatilabilir.

Ancak bu görüşlere, bu fikirlere ’toplumun henüz hazır olmadığını’ öne sürerek bunların açıklanmasını engellediler” dedi.

bu konularda en rahat hareket edecek olan Turgut Özal di. Toplum hazir degil demez hemen aciklardi.

“Atatürk, hilafetin kişi bazında değil, bütün İslam ülkeleri arasında rotasyonla değişecek bir kurum olarak canlandırılabileceğini düşünüyordu.

Hilafet denilen makam icin birde Halife tespit etmeleri lazim. Onu da mi rotasyon ile yapacaklardi.

Atatürk böyle bir sey istedi de, yapmaktanmi korktu.? Atatürk hilafeti kaldirmak icin ugrasmisken, niye hilafeti vasiyet olarak biraksin ki.

Hilafetin, cok sonralari kalktigini unutmayalím. Yani TC. Devleti kurulduktan sonra kaldirildi.Vasiyet olarak birakacagina, kaldirmaz ve zaten elimizde olan Hilafet makamini devam ettirirdi.

Bu vasiyeti 1958’de Adnan Menderes de öğrendi ve ’Siz isterseniz hilafeti bile geri getirebilirsiniz’ cümlesini bu nedenle söyledi.”

haydaaaa

yahu bu cümle tamamen degisik bir konuda söylenmisti. Meclis grubunda konusma yaparken, kendi grubuna bu cümelyi kuillandiginda, kendi grubunun ne kadar güclü oldugunu söylemek istiyordu.

peki Menderes "odunu aday listesine koysam odun bile kazanir" cümlesini, oduncular derneginin baskaninin vasiyetinden mi almisti.?

internet gazeteciligi cikali, önüne gelen sallayip duruyor.

deryatulga
28.02.08, 11:20
Güler Kömürcü

Neyin karşılığı?!

Herkes bu günlerde aklından aynı soruyu geçiriyor; ‘ABD neyin karşılığı Türkiye’nin sınır ötesi operasyonuna göz yumuyor?’ Hep beraber okuyoruz haberleri; ABD’nin sorunlu bölgeleri var efendim; Afganistan, Irak, Lübnan bu arada İran’la da çok ciddi problemleri var. ABD bu sorunlu bölgelerle Türkiye’nin desteğini almadan başa çıkamaz, bizim de aynen kendi sorunlarımızın çözümünde Washington’la stratejik ortaklığa ihtiyacımız var; kazan/kazandır.

Bu ortaklığın mantığı kazan/kazandır üzerinde uyumla ilerlerse, yakında, Afganistan ve Irak’ta Türkiye çok daha önemli roller üstlenecek diğer yanda da Atatürk’ün vasiyeti ‘Musul Vilayeti Projesi’ni tekrar tartışmaya açacağız demektir. Musul ve Kerkük’le ilgili Türkiye’nin lehine son derece önemli yeni açılımlar, kazanımlar söz konusu olabilir. Barzani bir biçimde devreden çıkarıldı zaten. (Barzani’nin Türkiye’ye yönelik provokasyonlarına karşın çok dikkatli olmamız şart)

Bizim hanemizde başka neler yazılabilir peki? Kürt dosyası masada. Sayın Mahir Kaynak’ın yaptığı ilgili yorum bizden istenileceğe dair en somut fotoğrafı gösteriyor, diyor ki Sayın Kaynak; ‘Şimdi PKK militanlarının ve yandaşlarının ne yapacağı tartışılıyor. ABD önümüzdeki dönemde siyasi ve ekonomik tedbirlere ağırlık verilmesi gerektiğini söylüyor. Görünüşte dağıtılan örgütün yandaşlarının topluma kazandırılmasını ve bunların terör yerine siyaset yapmasını sağlamayı amaçlayan tedbirler Kürtlerin statüsünü ve bundan sonra hangi rolü oynayacağını belirleyecektir. ‘Bu arada ABD seçimlerinin sonucu da bizi çok yakından ilgilendiriyor, Sayın Kaynak’ın bu konudaki yorumu da son derece çarpıcı; ‘Eğer Türkiye istikrarsız hale gelirse ABD’de demokratlar, içeride bizde bir uzlaşma sağlanırsa Cumhuriyetçiler iktidara gelir’ diyor. Bunu kayda geçiniz efendim, çok anlamlı bir analiz. ABD’nin demokratlarını kimler destekliyor? Kısacası, tam bir dönemeçteyiz. Sizi şaşırtacağım, bence önemli olan bu dönemeç değil sonraki ‘Prestij’ bölümü aslında. Şimdi ne mi demek istedim? Bir film üzerinden anlatacağım, anlayışınıza güvenerek ey yüksek algılı okur;

‘The Prestige’ beni oldukça etkileyen Christopher Nolan’ın harika bir filmi. Bir sihirbazın hayatını anlatıyor. Politika hatta hayatın kendisi de ilüzyonlar dizisi değil mi aslında?

Filmde sihirbaz ana kuralı şöyle açıklıyor; ‘Her büyük sihir gösterisi üç kısımdan meydana gelir. İlk bölüme ‘Vaat’ denir: Sihirbaz size sıradan bir şey gösterir ama belki de sıradan değildir. (Edilen vaatlere bu gözle bakınız)

İkinci bölüme ‘Dönemeç’ denir, ortada olan kaybolur, nasıl mı? Eğer sırrı arıyorsanız bulamazsınız. Yani, dönemeçte sorduğunuz hiçbir sorunun gerçek cevabını alamazsınız, bu nedenle şu günlerde soğukkanlılıkla bekleyin, bütün cevapları ‘Prestij’ bölümünde alacaksınız.

Prestij bölümü, sürpriz ve de dönüşlerle dolu, hiç görmediğiniz kadar etkileyici şeylere tanık olduğunuz ASIL bölüm olacak. Ve hiçbir şeyin göründüğü gibi olmadığını fark edeceksiniz. Bizler şu anda ‘dönemeç’teyiz. Dönemeçte olan hiçbir şey sizi ürkütmesin, yanıltmasın, şu anda olanlar sadece bir göz yanılgısı belki de. Prestiji bekleyelim.

Prestij bölümünü bekler iken de devletimizin tüm temsilcilerine güvenelim, siz/biz milli şuuru yüksek sivil irade olarak ‘demokratik ortamda’ sorumlu vatandaşlık görevlerimizi yerine getirelim, anlaşmalar masasında takipçi olduğumuzu hissettirelim, bu yeter. Dönemeçte kalmayın.

Musul konusunu da bu arada dikkatle takibe alınız efendim...

Bir Not: Bir yanda 80 yaşındaki dedelerimiz askere gitmek için kuyruğa girerken diğer yanda Bülent Ersoy’un halkı kutsal vatan vazifesinden soğutmak için ettiği sözlere dair; bundan sonra her kim benzeri bir söz ederse rol modelinin ‘Bülent Ersoy’ olduğunu da umarım hiç unutmaz. NOKTA

28.02.2008

bilgi
22.01.09, 01:40
Meric Tumluer - HazisKita da!!!
ftp://mpl.dyndns.tv/videos/HK/HK90.wmv
ftp://mpl.dyndns.tv/videos/HK/HK91.wmv

Atatürk'ün baba ocağı
Atatürk'ün atalarının yaşadığı Makedonya'daki Kocacık köyü görüntüleri izleyenleri duygulandırdı.
http://www.anonym.to/?http://www.internethaber.com/news_detail.php?id=8486

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ata’nın gizli vasiyeti AİHM’de (13 Aralık 2007)

Ata’nın gizli vasiyeti AİHM’de “Ölümünden iki ay önce Dolmabahçe’ye Beyoğlu Altıncı Noteri’ni çağırttı.
Bir vasiyet yazdırdı. 50 yıl sonra açıklansın dedi. Ama hep gizli kaldı.”

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/7861467.asp

http://www.ataturkunverasetivevasiyet i.com/tr/Hayati.php
http://www.ataturkunverasetivevasiyet i.com/tr/
http://www.ataturkunverasetivevasiyet i.com/tr/uzman/images/buyuk/icerik_342.jpg
http://www.ataturkunverasetivevasiyet i.com/tr/uzman/images/buyuk/icerik_232.jpg
http://www.ataturkunverasetivevasiyet i.com/tr/uzman/images/buyuk/icerik_230.jpg
http://www.ataturkunverasetivevasiyet i.com/tr/uzman/images/buyuk/icerik_293.jpg
http://www.ataturkunverasetivevasiyet i.com/tr/uzman/images/buyuk/icerik_212.jpg
http://www.ataturkunverasetivevasiyet i.com/tr/uzman/images/buyuk/icerik_297.jpg

http://www.hakanyilmazcebi.com

Enver
11.05.10, 17:44
Ist ja lustig...
1988+25=2013...

Mal sehen was wir dann für ne Nachricht bekommen.
Entweder kommt gar nichts oder sowas wie: Sorry, erst in 12 Jahren :D

Auf einmal... Oh Sorry, wir haben uns geirrt, da war gar nichts.
Bin gespannt.

Ervan
12.05.10, 08:40
Ist ja lustig...
1988+25=2013...

Mal sehen was wir dann für ne Nachricht bekommen.
Entweder kommt gar nichts oder sowas wie: Sorry, erst in 12 Jahren :D

Auf einmal... Oh Sorry, wir haben uns geirrt, da war gar nichts.
Bin gespannt.

Ich auch.

Aber ich bin zuversichtlich, das diesmal es zu einer Veröffentlichung kommt, weil mit allergrösster Wahrscheinlich kein "freiwilliger Kemalist" 2013 Staatspräsident sein wird.

Kemalisten zeichnen sich dadurch aus sogar "die Nutuk" (Bibel der Kemalis) teilweise zu zensiert zu haben, (http://www.google.de/search?q=nutuk+sans%C3%BCr&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:de:official&client=firefox-a) um ihn besser für ihre Belange einsetzen zu können.

Obwohl "Vermächtnis" scheint "zuviel" zu sein, es handelt sich ja wohl lt. Evren,dem damaligen Putschisten und späterem Staatspräsidenten, um "Gedanken die auf Papieren festgehalten worden sind".

Es ist verständlich das die Ataisten und Kemalisten "irritiert" sind wenn der Atatürk von einem "zukünftigen Kahlifat" spricht, auch wenn dieses Khalifat etwas anderes ist, als das was man von der Geschichte kennt.

Enver
12.05.10, 16:29
Ich auch.

Aber ich bin zuversichtlich, das diesmal es zu einer Veröffentlichung kommt, weil mit allergrösster Wahrscheinlich kein "freiwilliger Kemalist" 2013 Staatspräsident sein wird.

Kemalisten zeichnen sich dadurch aus sogar "die Nutuk" (Bibel der Kemalis) teilweise zu zensiert zu haben, (http://www.google.de/search?q=nutuk+sans%C3%BCr&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:de:official&client=firefox-a) um ihn besser für ihre Belange einsetzen zu können.

Obwohl "Vermächtnis" scheint "zuviel" zu sein, es handelt sich ja wohl lt. Evren,dem damaligen Putschisten und späterem Staatspräsidenten, um "Gedanken die auf Papieren festgehalten worden sind".

Es ist verständlich das die Ataisten und Kemalisten "irritiert" sind wenn der Atatürk von einem "zukünftigen Kahlifat" spricht, auch wenn dieses Khalifat etwas anderes ist, als das was man von der Geschichte kennt.

Interessant ist das Atatürk vor hatte in die Padisah Familie einzutreten. Als daraus nichts wurde wollte er Kalif werden... So sagen zumindest einige. Also alles deutete darauf hin.
Naja, es gab wirklich sehr viele Wendungen... hin... her... hin... her...
Erst wollte er Liberale Dinge... Dann mitte Zwanziger bis Anfang Dreißiger eher Zentral... Am Ende wieder Liberaler...

Nutuk ist auch so ne ganz tolle Sache. Das schlimmste ist es, wenn jemand Nutuk als einen historischen Beleg der Wahrheit ansieht.

polatinum
25.08.10, 01:59
Was steht denn da Interessantes drin?

trabizon61
25.08.10, 09:44
Da soll angeblich drinne stehen dass das Kalifat nach seinen Tod in 30 Jahren wiedereingeführt werden soll. Das Testament sollte glaube ich nach 30 Jahren nach seinem Tod veröffentlicht werden soll.